Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78627

Hankkeen nimi: Living Lab Pruntsi -Älykkään asumisen kehittämis- ja oppimisympäristön toimintamalli

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2022 ja päättyy 30.6.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lapin ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2528792-5

Jakeluosoite: Jokiväylä 11 C

Puhelinnumero: 020 798 6000

Postinumero: 96300

Postitoimipaikka: Rovaniemi

WWW-osoite: http://www.lapinamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Anniina Tohmola

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: lehtori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anniina.tohmola(at)lapinamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0406484528

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen päätavoitteena on suunnitella eri toimijoiden käyttöön soveltuva älykkään asumisen Living Lab Pruntsi kehittämis- ja oppimisympäristö. Ikääntyvä ja digitaalisesti kehittyvä yhteiskunta haastaa monialaiset toimijat uudenlaisiin toimintamalleihin ja osaamisen kehittämiseen. Jotta käytettävissä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon resurssit voidaan kohdentaa laadukkaisiin kaikille saavutettaviin palveluihin, on olemassa olevat teknologiset ratkaisut otettava tehokkaasti käyttöön. Tätä voidaan tukea jalkauttamalla ne kokeiltavaksi asiakkaille ja työntekijöille. Lisäksi on yhteiskehitettävä uusia ennaltaehkäiseviä älykkäitä ratkaisuja, joiden avulla voidaan tukea ikääntyvän väestön kotona asumista, terveyttä ja toimintakykyä. Moniulotteisten tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa tarvitaan innovaatioekosysteemiä saattamaan yhteen erilaiset toimijat ja tarvittava osaaminen asiakaslähtöisten ratkaisujen kehittämiseksi. Living Lab Pruntsin toimintamallilla pyritään siihen, että saman katon alla on tarjolla älykkään asumisen ratkaisujen osalta palveluja niin kuntalaisille, yrityksille, palveluntuottajille, kolmannen sektorin toimijoille kuin oppilaitoksille. Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintamallilla nivotaan tämä toiminta uudenlaiseksi kehittämisympäristöksi tukemaan tulevaisuuden älykästä asumista.

Hankkeen toimenpiteet on jaettu neljään toisiaan täydentävään työpakettiin, joista muodostuu eri toimijoiden käyttöön älykkään asumisen Living Lab Pruntsi kehittämis- ja oppimisympäristön malli. Ensimmäisessä työpaketissa toteutetaan kaikkien Pruntsissa toimivien toimijoiden tarpeiden selvittäminen ja niiden yhteensovittaminen ympäristöön. Toisessa työpaketissa luodaan palvelumalli Living Lab Pruntsin asiakasrajapintaan. Kolmannessa työpaketissa luodaan Living Lab Pruntsiin oppimisympäristön toimintamalli vahvistamaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten, opiskelijoiden sekä opetushenkilökunnan älykkään asumisen teknologisten ratkaisujen tieto-taitoa ja ohjausosaamista. Viimeisessä työpaketissa luodaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio toiminnan (TKI) ekosysteemi ja toimintamalli.

Hankkeen ensimmäinen työpaketti tuottaa tarvekartoituksen, jossa kuvataan Living Lab Pruntsin kehittämis- ja oppimisympäristön keskeiset osapuolet, tarveselvityksen tulokset ja esityksen kehittämis- ja oppimisympäristön toiminnoista ja ratkaisuista. Toinen työpaketti tuottaa asiakas-työntekijä palvelumallin Living Lab Pruntsin asiakasrajapintaan. Kolmannen työpaketin tuloksena on toimintamallikuvaus, jossa avataan keskeiset toiminnot ja prosessit Living Lab Pruntsin toiminnasta toisen- ja korkeakouluasteen opiskelijoiden sekä täydennyskoulutuksen autenttisena oppimisympäristönä. Viimeinen työpaketti tuottaa Living Lab Pruntsin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio (TKI) ekosysteemikuvauksen, jossa avataan keskeiset toimijat, toiminnan painopisteet sekä sen TKI -toimintaprosessi. Lisäksi työpaketissa tuotetaan nopean kokeilun ja tuotetestauksen malli sisältäen tuotetestauksen prosessimallikuvaukset, harjoitus- ja opinnäytetöiden integraation sekä TKI:sta liiketoimintaa tukirakenteet.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat terveys- ja hyvinvointiteknologiaan liittyvät tutkimus-, kehittämis-, koulutus- ja innovaatiotoimijat sekä alan yritykset Lapissa ja erityisesti Meri-Lapin alueella. Myös kolmannen sektorin toimijat voivat olla kohderyhmää.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Ikääntyneet kaupunkilaiset ja heidän läheisensä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta.
Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijat ja opettajat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 235 833

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 155 252

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 262 036

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 172 502

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Kemi-Tornion

Kunnat: Kemi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toteutuskumppaneina on kaksi oppilaitosta, joissa ympäristöä hyödyntäisivät jatkossa etenkin terveys- ja sosiaalialan opiskelijat. Sukupuolijakauma vaihtelee eri koulutuksissa hieman, mutta sekä amk että Lappian osalta näissä koulutusohjelmissa enemmistö opiskelijoista on naisia. Tätä jakaumaa tasoittaa tekniikan opiskelijoiden osallisuus (esimerkiksi Lappia asentajaopiskelijat) ja älykkään ympäristön teknisen suunnittelun osalta amk tekniikan alan opiskelijat, joissa sukupuolijakauma on puolestaan osin miesvaltainen koulutusalakohtaisesti. Monialaisella suunnittelulla ja oppimisympäristöllä pyritään kaventamaan ja tasoittamaan sukupuolijakaumaa. TKI-toimijoiden osalta sukupuolijakauma on tasaisempi. Kemin kaupungin osalta toimintaympäristöä suunnitellaan ikääntyvän väestön asumisen tueksi, ja tiedetään että yli 80 vuotiaista naisten osuus on miehiä suurempi.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Välillisesti hanke liittyy myös sukupuolinäkökulmaan, koska sosiaali- ja terveysalat ovat naisvaltaisia ja hanke kiinnittyy erityisesti näiden alojen Living Lab toiminnan kehittämiseen. Alat tarvitsevat jatkossa entistä vetovoimaisempia toimintaympäristöjä, ja Living Lab konseptit omalta osaltaan voivat tukea tätä houkuttelemaan alasta kiinnostuneita mutta myös pitovoiman osalta työskentelemään alalla.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole edistää tätä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 6
Käyttönottamalla teknologisia ja digitaalisia ratkaisuja asumisen tukemisessa voidaan vähentää esimerkiksi kotikäynneistä ja liikkumisesta aiheutuvia päästöjä. Älykkään asumisen ratkaisuissa on huomioitu luonnonvarojen kestävä kehitys. Keskittämällä oppimisympäristöjä lähelle oppilaitoksia voidaan vähentää myös opettajien ja opiskelijoiden harjoittelupaikkatarvetta kauempaa ja sitä kautta vähentää liikennepäästöjä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 6
Hanke vaikuttaa omalta osaltaan ilmastonmuutosten aiheuttamien riskien vähentämiseen, koska hankkeessa keskiössä on uusien digitaalisten ja teknologisten ratkaisujen entistä laaja-alaisempi käyttöönotto. Teknologiayrityksilta edellytetään entistä enemmän ympäristöpoliittisia linjauksia, joissa luonnonvarojen kestävyys on tuotteiden osalta tuotu näkyväksi ja tilaajat voivat hankintapäätöksenteon tukena tarkastella,
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 3
Hanke vaikuttaa jossain määrin myös monimuotoisuuteen, sillä se osaltaan vähentää näille haitallista autoilua ja liikennepäästöjä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 3
Hanke vaikuttaa jossain määrin, sillä se osaltaan lisää tietoisuutta teknologiaratkaisujen toimittajien ympäristöpolittisista linjauksista, jotka sisältävät myös nämä osa-alueet.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 1 4
Tämä hanke on suunnitteluhanke, mutta tässä luodaan raameja älytalolle, jossa tulee ottaa huomioon myös käytetyt materiaalit sekä jätteiden esteetön lajittelu.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 4
Tämä hanke on suunnitteluhanke, mutta tässä luodaan raameja älytalolle, jossa tulee ottaa huomioon myös energianäkökulmat.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 7
Hankkeella tuetaan hyvinvointiteknologiayritysten sekä sote- palvelutuottajajien toimintaa luomalla testausympäristö sekä toimijaverkosto älytalo-konseptin ympärille. Hankkeen toimilla luodaan uudenlaisia tulevaisuuden mahdollisuuksia ja näkyvyyttä elinkeinoharjoittajille.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 7
Innovoimalla uusia palveluita ja tuotteita, yhdessä sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden, asiakkaiden ja työelämän kanssa.
Liikkuminen ja logistiikka 1 6
Hanke on suunnitteluhanke, mutta hankkeen taustalla ja tavoitteena on ajatus siitä, että ihmiset pystyisivät mahdollisimman pitkään toimimaan omissa kodeissaan apuvälineitä käyttäen ilman ympäri kaupungia liikkuvaa kotipalvelua.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Lisäämällä hyvinvointiteknologiaan liittyvää opetusta, ohjausta ja neuvontaa sekä luomalla mahdollisuuksia uusille innovaatioille, lisätään sosiaali- ja terveysalan toimijoiden, ikääntyvän väestön ja heidän läheisten, opiskelijoiden ja opettajien, yrittäjien ja 3 sektorin toimijoiden hyvinvointia. Kohderyhmän hyvinvointi lisääntyy pitkällä aika välillä, kun hyvinvointiteknologisia laitteita otetaan laajemmin käyttöön.
Tasa-arvon edistäminen 2 8
Kyseessä on suunnitteluhanke, mutta esittely-ympäristö ikääntyvälle väestölle sekä muulla tavoin tai toimintakyvyltään alentuneelle kohderyhmälle lisää tasa-arvoista mahdollisuutta hyödyntää digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja sekä saatavuutta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 8
Kyseessä on suunnitteluhanke, mutta esittely-ympäristö ikääntyvälle väestölle sekä muulla tavoin tai toimintakyvyltään alentuneelle kohderyhmälle lisää tasa-arvoista mahdollisuutta hyödyntää digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja sekä saatavuutta.
Kulttuuriympäristö 0 4
Pruntsin alue on Kemin keskustassa sijaitseva korttelialue, jossa on palvelutalojen lisäksi vanhoja kulttuuriperintökohteita/-rakennuksia. Alueella on suuri merkitys kemiläisille ja sen säilyminen ja eläväksi saaminen on yksi kaupungin tavoitteista. Living Lab ympäristön sijoittaminen tähän kulttuurisesti arvokkaaseen kortteliin palvelee tätä kaupunkistrategian tavoitetta ja edistää uuden ja vanhan perinteen kohtaamista.
Ympäristöosaaminen 1 6
Älykäs ympäristö laajassa merkityksessään lisää eri toimijoiden ympäristöosaamista hankkeen aikana.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Living Lab Pruntsi – hankkeessa tavoitteena oli suunnitella eri toimijoiden käyttöön soveltuva älykkään asumisen Living Lab Pruntsi kehittämis- ja oppimisympäristö Meri-Lapin alueelle. Ympäristössä pyritään siihen, että saman katon alla olisi tarjolla älykkään asumisen ja hyvinvoinnin ratkaisujen osalta palveluja niin kuntalaisille, yrityksille, palveluntuottajille, kolmannen sektorin toimijoille kuin oppilaitoksille.


Hanke toteutettiin tammikuun 2022 ja kesäkuun 2023 välisenä aikana. Hanke oli Lapin ammattikorkeakoulun koordinoima ja mukana oli Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia ja Kemin kaupunki. Hankkeen kokonaisbudjetti oli 262 036€, josta rahoittajalta myönnetty tuki 235 833€.


Hankkeessa kartoitettiin tarpeita ja osaamista. Hankkeessa tehtiin kartoitusta koulutusorganisaatioiden, kaupungin, sosiaali- ja terveysalan yritysten, 3. sektorin (esim. yhdistykset, omaisjärjestöt), asiakkaiden ja muiden mahdollisten verkostotoimijoiden tarpeet ja tämänhetkinen osaaminen liittyen ikääntyneiden hyvinvointiteknologiaan.  Tarveanalyysin kartoittamiseksi toteutettiin kyselyt sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle, merilappilaisille ikääntyneille, kolmannen sektorin toimijoille sekä ammattiopiston ja ammattikorkeakoulun opettajille ja opiskelijoille. Hankkeessa on järjestetty erilaisia työpajoja, joissa on hyödynnetty palvelumuotoilun menetelmiä Living Lab Pruntsin toiminnan ideoinnissa ja kehittämisessä. Yhteiskehittämisen työpajoihin ovat osallistuneet niin ikääntyvät, heidät omaiset kuin palveluntarjoajat, sosiaali- ja terveysalan henkilöstö ja oppilaitosten edustajat.


Hankkeessa selviteltiin Living Lab Pruntsin fyysistä ympäristöä Kemissä Pruntsin alueella.  Hankkeessa selvitettiin Living Lab Pruntsin innovaatioympäristölle tilaratkaisua Pruntsin alueen korttelissa tutustumalla eri vaihtoehtoihin.  Living Lab Pruntsin ideana on, että kotona asumista ja terveyttä tukevaa hyvinvointiteknologiaa esiteltäisiin ja testattaisiin todellisessa ympäristössä lähellä aitoja ikäihmisten palveluja. Selkeää tilaa toimintaympäristölle ei löydetty suunnitteluhankkeen aikana. Sote-uudistus toi tilanteeseen omat haasteensa, eikä pysyvämpiä tilaratkaisuja voitu tehdä Kemin kaupungin osallisuuden päättyessä vuoden 2022 lopussa. Oppimis- ja kehittämisympäristön sijaintia ei voitu päättää, joten siihen liittyvät toimenpiteet ja sopimukset eivät näin toteutuneet tämän hankkeen aikana. 


Työpajoista, messuista ja tapahtumista saatiin hankkeen edetessä osallistujilta uusia ideoita, että Living Lab Pruntsin toimintaympäristö voisi olla myös mobiilisti liikkuva tai pop up -tyyppinen liikkuva innovaatioympäristö koko Lapin Hyvinvointialueen alueella. Tällöin toisen asteen ja korkeakoulun opiskelijat, opettajat sekä Lapin hyvinvointialueen henkilöstö voisivat olla mukana kehittämässä ja järjestämässä liikkuvaa Living Lab tyylistä toimintaa eripuolilla Lappia.   Liikkuva Living Lab toisi lisäarvoa saavutettavuudelle ikäihmisten palveluiden pariin paremmin. Samalla työntekijöille avautuisi mahdollisuus oppia ja hyödyntää hyvinvointiteknologiaa työssään.  Liikkuva Living Lab toimintaympäristö mahdollistaisi oppilaitosten, ikäihmisten ja eri toimijoiden, yritysten ja työpaikkojen yhteistyön.  


Hankkeessa järjestettiin asiakasrajapintakohtaamisia messuilla ja erilaisissa tapahtumissa (Elämää Pruntsilla 2.6.2022, Yhdessä kohti turvallista arkea teknologian avulla webinaari 4.10.2022, Seniorimessut 6.10.2022, Teknologiaviikon tapahtumat Pruntsin korttelin toimijoille (henkilöstö, vanhus- ja vammaispalveluiden asiakkaat, asukkaat, omaiset, opiskelijat) 1.11.-8.11.2022, Amk;n avoimet ovet 15.11.2022 Pilottityöpaja sekä 10.5.2023 Hyvinvointiteknologia ikääntyvien arjessa teemapäivä).


Hankkeessa järjestetyt lukuisat tapahtumat ovat olleet osa verkoston rakentamista. Yhteistyöverkostoa on rakennettu yritysten, oppilaitosten ja eri toimijoiden kanssa. Living Lab toimintaa on tehty tutuksi eri tahoille ja näin kehitetty pohjaa yhteistyöverkostolle. Kansallisesti yhteistyöverkostoa on kehitetty HYTE-webinaarien yritysesittelyissä ja tutustumiskäynneillä eri oppilaitosten oppimisympäristöissä, kuten Redulla Rovaniemellä, Vamialla Vaasassa ja Oamkilla Oulussa. Kansainvälisesti yhteistyöverkostoa on kehitetty Ruotsiin Luleån tekniska universitet’ssa ja Kalixin visningsrum’ssa. Hankkeen teemapäivä kokosi verkostoa yhteen ja tarjosi Lapin hyvinvointialueen ikääntyville, sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle, opiskelijoille, opettajille, yrityksille, järjestöille ja kolmannen sektorin toimijoille verkostoitumismahdollisuuden tietoisuuden lisäämiseksi.  Lapin hyvinvointialueelle on rakennettu verkostoa hankkeen aikana tiedottamalla hankkeesta ja tapaamalla eri toimijoita. Keskusteluja on käyty alueella olemassa olevista ikääntyvien palveluista, hyvinvointiteknologiasta sekä Living Lab Pruntsin toteuttamiseen liittyvistä mahdollisuuksista. 


Hankkeessa kehitettiin Living Lab Pruntsi -oppimisympäristöä yhdessä eri toimijoiden kanssa. Koko hankkeen ajan oppimisympäristön kehittäminen on ollut mukana oppilaitosten välisessä keskustelussa ja on pohdittu, miten eri alojen opiskelijat niin toisella asteella kuin korkeakoulussa voisivat osallistua Living Lab Pruntsin toimintaan. Opiskelijoiden näkemyksiä on selvitetty mm. kyselyllä vuonna 2022 ja opiskelijat ovat osallistuneet hankkeen työpajoihin niin järjestäjinä (esim. pilottityöpaja 15.11.2022) kuin kohderyhmänä (työpajat opiskelijoille syksy 2022-kevät 2023).  


Opiskelijoiden osaamisen kehittymisen kannalta on tärkeää, että Living Lab Pruntsi tarjoaa mahdollisuuksia aitoihin kohtaamisiin ja oppimiseen osana arkea sekä uusimman hyvinvointiteknologian perehtymiseen ja hyödyntämiseen aidoissa asiakastilanteissa sekä asiakasympäristöissä. Kun Living Lab toimii käytännön harjoittelujakson toteutusympäristönä, mahdollistuu samalla vertaisoppiminen, opintojen kehittäminen ja sisältöjen muokkaaminen eri toimijoiden ja asiakkaiden tarpeisiin. Opiskelijat saavat mahdollisuuden osallistua Living Lab toiminnan edelleen kehittämiseen yhteistyössä asiakkaiden, yritysten ja eri toimijoiden kanssa.  Living Lab Pruntsi voi lisäksi toimia alustana yrittäjyyteen, mahdollistaen erilaiset kokeilut ja testaukset yritysten lisäksi myös opiskelijoille. 


Lapin ammattikorkeakoulun tiloissa toimivan Hyvinvointipysäkin oppimisympäristön toimintamallia hyödyntäen on helpointa lähteä kokoamaan uutta ja omanlaista Living Lab toimintaa jo olemassa olevan toiminnan pohjalta. Tämän kannalta eri opintojaksot ja harjoittelut ovat avainasemassa, opinnäytetöitä ja työelämän osaamisen näyttöjä unohtamatta. Toimintamallissa hyödynnetään hyviä olemassa olevia käytäntöjä ja esimerkkejä, kuten ikääntyvien terveystarkastukset, toimintakyvyn arvioinnit, mittaukset ja testaukset, etäohjaus- ja ryhmäohjaustuokiot, asiointi- ja ohjaus kotona, palveluneuvonta, järjestöyhteistyö, tapahtumat, esittelyt ja liikkuvat matalan kynnyksen palvelut Hyvinvointiauto ONNIn avulla. Uusinta tietoa hyvinvointoteknologiasta tuotaisiin myös Hyvinvointipysäkille Living Labista.


Hankkeessa kehitettiin tutkimus-kehittämis-innovaatio-toimintaprosessia. Hankkeen alussa kartoitettiin innovaatiotarpeita Meri-Lapin alueella ja kartoitettiin yrityksiä, hankkeita, oppimisympäristöjä ja yhteistyömahdollisuuksia. Koska alueella ei ole paljon kyseisiä yrityksiä, paikalliset yrityskontaktit jäivät vähäisiksi. Sen sijaan tutustuttiin kansallisella tasolla toimiviin yrityksiin ja tutustuttiin heidän palveluihin sekä käytiin yhteistyöneuvotteluita mahdollista tulevaa toteutushanketta varten. Tutustumisia toteutettiin yritystapaamisilla, messuvierailuilla ja webinaareihin osallistumalla. Tiedon kartoittamiseksi TKI-tarpeita ja hankkeiden tuotoksia selvitettiin muihin hankkeisiin tutustumalla sekä hyödyntämällä hankkeiden asiantuntijoiden tietoa ja osaamista sekä hankkeissa tuotettuja kokeiluja ja tuloksia.  TKI-toimintaprosessin yhteiskehittämiseksi osallistettiin eri toimijoita mukaan Living Lab Pruntsi-ekosysteemiin. Palvelumuototyöpajassa tarkasteltiin TKI-ekosysteemiä laajemmassa mittakaavassa erilaisten toimintojen ja niiden yhdistelmien kautta. Työpajan yhteenvetona muodostui malli TKI-toiminnasta, jossa tulisi huomioida tutkimusyhteistyö, oppilaitosyhteistyö, yritysyhteistyö ja hankeyhteistyö. 

Hankkeen tuloksena toimintamalli Living Lab Pruntsille
Käyttäjät: Ikääntyvät, heidän omaiset & läheiset, sosiaali- ja terveysalan henkilöstö. Kohtaamispaikka hyvinvointiteknologiaan tutustumiselle, kokeiluille, opastukselle ja vertaistuelle.
Kehittäjät: Oppilaitosten opiskelijat ja henkilöstö. Tosielämän oppimis- ja kehittämisympäristö koulutukselle ja TKI-toiminnalle.
Hyödyntäjät: Yritykset, palveluntarjoajat, sosiaali- ja terveysalan organisaatiot. Hyvinvointiteknologian käyttäjälähtöinen esittely- ja testausympäristö.