Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78630

Hankkeen nimi: Pohjanmaan Tekno 4.0

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.10.2021 ja päättyy 30.6.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oy Merinova Ab

Organisaatiotyyppi: Pieni yritys

Y-tunnus: 0778620-2

Jakeluosoite: PL 187

Puhelinnumero: +358 400 730 747

Postinumero: 65610

Postitoimipaikka: Vaasa

WWW-osoite: http://www.merinova.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Sykkö Tommi Vesa Juhani

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Palvelupäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tommi.sykko(at)merinova.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 400 358 610

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Pohjanmaan Tekno 4.0 -hankeen tavoitteena on edistää teollista digitalisaatiota Pohjanmaan pk-yrityksissä aktivoimalla ja kannustamalla maakunnan alueella toimivia pk-yrityksiä hyödyntämään toiminnoissaan nykyistä enemmän digitaaliuutta ja automaatiota sekä robotiikkaa.

Hankkeen avulla tavoitellaan 20-30 pk-yrityksen tietämyksen ja osaamisen lisäämistä digitalisaation ja automaation sekä robotiikan mahdollisuuksista oman tuotannon tehostamisessa ja tuottavuuden avaintekijöiden analysoinnissa sekä parantamisessa.

Hankkeen tavoitteena on luoda ja pilotoida kaksi ohjelmaa/toimintamallia nimiltään Alkavat ja Edistyneet. Alkavat -ohjelma on kohdistettu pk-yrityksille, joilla ei juurikaan ole omakohtaista kokemusta digitalisaatio- ja automaatio- sekä robotiikkaratkaisuista. Edistyneet-ohjelma on vastaavasti kohdistettu pk-yrityksille, jotka omaavat hieman kokemusta digitalisaatio- ja automaatio- sekä robotiikkaratkaisuista. Hankkeessa luotavien ohjelmien/toimintamallien tavoitteena on osoittaa pk-yrityksille konkreettisesti mm. tuotannon tehostamisen tehokeinot ja helppolukuiset mittarit tuottavuuden seurantaan.

Lisäksi hankkeen tavoitteena on kannustaa pk-yrityksiä käynnistämään omia tki-hankkeita ja verkostoitumaan erityisesti automaation ja robotiikan saralla sekä ohjata yrityksiä käynnistämään tki-yhteistyötä myös alueen korkeakoulujen kanssa ja/tai hyödyntämään olemassa olevia hankkeita digitalisaation ja automaation sekä robotiikan käyttöönottamiseksi omissa toiminnoissaan.

Hankkeen toimenpiteet toteutetaan viidessä työpaketissa: 1) Ohjelmien/toimintamallien Alkavat ja Edistyneet sisältöjen työstäminen, 2) Yritysten aktivointi, 3) Ohjelmien/toimintamallien toteutus/pilotointi yritysten kanssa 4) Yleiset tietoiskut digitalisaatiosta ja automaatiosta sekä robotiikasta, ja 5) Yrityspalautteiden koonti ja yhteenveto.

Hankkeessa järjestetään 2-4 kpl yleistä tietoiskuja digitalisaatiosta ja automaatiosta sekä robotiikasta ja 3-6 kpl benchmarkkausmatkaa. Lisäksi kerätään palaute ohjelmien/toimintamallien pilotoinneissa mukana olleilta yrityksiltä ja järjestetään loppuseminaari tai -webinaari.

Hankkeen tuloksia ovat yritysten kanssa pilotoidut kaksi ohjelmaa/toimintamallia, joiden avulla innostetaan yritykset yhdessä oppimaan ja kehittymään digitalisaation ja automaation sekä robotiikan hyödyntämisessä ja käyttöönotossa.
Pilotoitujen ohjelmien/toimintamallien avulla on nostettu 20-30 yrityksen tietämystä ja osaamista digitalisaation ja automaation sekä robotiikan mahdollisuuksista oman tuotannon tehostamisessa ja tuottavuuden avaintekijöiden analysoinnissa sekä parantamisessa.

Lisäksi on nostettu yrityksien valmiuksia käynnistää omia tki-hankkeita ja verkostoitumaan erityisesti automaation ja robotiikan saralla sekä ohjattu yrityksiä käynnistämään tki-yhteistyötä myös alueen korkeakoulujen kanssa ja/tai hyödyntämään olemassa olevia hankkeita digitalisaation ja automaation sekä robotiikan käyttöönottamiseksi omissa toiminnoissaan.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Pohjanmaan maakunnan tuotannolliset yritykset.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Pohjanmaan maakunnan oppilaitokset, etenkin korkeakoulut ja myös maakunnan kehittämisyhtiöt.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 197 907

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 172 369

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 222 907

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 197 369

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjanmaa

Seutukunnat: Vaasan, Sydösterbottens kustregion, Kyrönmaan

Kunnat: Mustasaari, Kaskinen, Vöyri, Laihia, Kristiinankaupunki, Maalahti, Närpiö, Vaasa, Korsnäs

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankkeessa ei ole tehty toimintaympäristön analyysia sukupuolinäkökulmasta, koska hanke kohdistuu sukupuolineutraalisti sellaisille Pohjanmaan maakunnan alueella toimiville pk-yrityksille, jotka haluavat hyödyntää liiketoiminnoissaan nykyistä enemmän digitaalisuutta ja automaatiota sekä robotiikkaa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Automaatio- ja robotiikka-ala on ollut perinteisesti miesvaltainen, mutta naisten kiinnostus näitä aloja kohtaan on kasvussa ja tämän hankkeen avulla halutaan osaltaan myötävaikuttaa tähän trendiin.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on lisätä 20-30 pk-yrityksen tietämystä ja osaamista digitalisaation ja automaation sekä robotiikan mahdollisuuksista oman tuotannon tehostamisessa ja tuottavuuden avaintekijöiden analysoinnissa sekä parantamisessa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 6
Luonnonvarojen kestävä käyttö pitkällä aikavälillä. Digitaaliset ja automaatio/robotiikka -ratkaisut vähentävät fyysistä kuljetustarvetta ja siten säästyy energiaa sekä luonnonvaroja.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 4
Digitaalisuuteen perustuvat ratkaisut(palvelut) vähentävät mm. liikkumisen tarvetta, mikä säästää energiaa ja vähentää hiilidioksipäästöjä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeen toimenpiteillä ei ole vaikutusta kasvillisuuteen ja eliöhin sekä luonnon monimuotoisuudelle.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hankkeen toimenpiteillä ei ole vaikutusta pinta- ja pohjavesille sekä maaperälle että ilmalle.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei liityntää Natura 2000 -ohjelmaan.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 8
Tuottavuuden tehostaminen tarkoittaa myös hävikin ja hukan (materiaalit ja jätteet) vähentymistä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hanke ei edistä uusiutuvien energialähteiden käyttöä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 10
Yritysten on pakko lisätä automaation ja robotiikan käyttöä tuottavuuden ja kilpailukyvyn lisäämisessä ja ylläpidossa, koska mm. seudun energiasektorin yritykset toimivat voimakkaasti kilpailuilla globaaleilla markkinoilla. (EnergyVaasa -klusteri).
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 4
Myötävaikuttaa uusien digitaalisten palveluiden, liitettynä automaatioon/robotiikkaan, synnyssä.
Liikkuminen ja logistiikka 4 8
Digitaalisuuteen perustuvat ratkaisut(palvelut) automaation kanssa vähentävät ihmisten liikkumisen tarvetta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 6
Positiivinen vaikutus, tuotannon tehostaminen voi synnyttää uuttaa liiketoimintaa ja/tai asiakkaita yrityksille ja luo siten työpaikkoja sukupuoleen katsomatta.
Tasa-arvon edistäminen 2 6
Varsinkin automaatio- ja robotiikka-ala on ollut perinteisesti miesvaltainen ja tämän hankkeen avulla halutaan osaltaan myötävaikuttaa trendiin, jossa naisten kiinnostus alaa kohtaa on kasvussa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei vaikutusta yhdenvertaisuudelle, koska hankkeen toiminta kohdistuu yritysten tietämyksen ja osaamisen lisäämiseen digitalisaation ja automaation mahdollisuuksista oman tuotannon tehostamisessa sekä tuottavuuden avaintekijöiden analysoinnissa.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutusta kulttuuriympäristölle, koska hankkeen toiminta kohdistuu yritysten tietämyksen ja osaamisen lisäämiseen digitalisaation ja automaation mahdollisuuksista oman tuotannon tehostamisessa sekä tuottavuuden avaintekijöiden analysoinnissa.
Ympäristöosaaminen 2 6
Tuottavuuden tehostuessa hukan ja jätteiden määrä vähenee ja niitä voidaan kierrättää. Yritysten kiinnostus ja arvostus ympäristöosaamisen saralla on selkeästi kasvussa, koska asiakkaat arvostavat sitä yhä enemmän.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Pohjanmaan Tekno 4.0 -hankkeella edistettiin teollista digitalisaatiota Pohjanmaan pk-yrityksissä aktivoimalla ja kannustamalla maakunnan alueella toimivia pk-yrityksiä hyödyntämään toiminnoissaan nykyistä enemmän digitaaliuutta ja automaatiota sekä robotiikkaa. Hankkeessa pilotoitiin tavoitteen mukaisesti kaksi ohjelmaa, nimiltään Alkavat ja Edistyneet. Ohjelmat olivat suunnattu pk-yrityksille, joilla ei juurikaan ole tai joilla on hieman omakohtaista kokemusta digitalisaatio- ja automaatio- sekä robotiikkaratkaisuista oman tuotantonsa tehostamisessa.

Alkavat ohjelma toteutettiin kahdeksan teemoitetun webinaarin avulla, joiden aiheet olivat: 1) Tuottavuus ja sen lisäämisen tehokeinot, 2) Toiminnanohjaus, 3) Robotiikka, 4) Sähköinen taloushallinto, 5) Tekoäly, 6) Tuottavuuden seuranta ja mittaristot, 7) Asiakkuudenhallinta ja 8) Yrityksen digitaalinen näkyvyys. Webinaareihin osallistui keskimäärin 30 henkilöä eri yrityksistä ja yhteensä yli 200 osallistujaa. Vastaavasti Edistyneet -ohjelma toteutettiin kuudentoista metalliteollisuuden yrityksien kanssa workshopmaisesti ja ohjelmassa simulointiin kuusi (6) tuotannon tehostamiseen liittyvää ideaa: 1)
robotisoitu laserhitsaus, 2) asentoanturin tarkistus, 3) jäysteenpoistosolu, 4) staattorilevyn ladonta ja 5-6) kamerapohjainen laadunmittausasema/tilastollinen prosessinohjaus eli SPC. Simuloinnin tulokset ovat julkisia ja nähtävissä Technobotnialla (yhteyshenkilö Mika Billing mika.billing@vamk.fi)

Lisäksi hankkeessa järjestettiin kaksi yleistä tietoiskua (Projektinhallinta ja julkiset avustukset) ja kolme tutustumismatkaa (uudet teknologiat ja verkostoituminen) sekä loppuwebinaari.

Hankkeen avulla lisättiin siinä mukana olleiden yritysten tietämystä ja osaamista digitalisaation ja automaation sekä robotiikan mahdollisuuksista oman tuotannon tehostamisessa sekä tuottavuuden avaintekijöiden analysoinnissa ja parantamiskeinoista. Hankkeen myötävaikutuksena useampi yritys on käynnistänyt oman tki-hankkeen.