Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78631

Hankkeen nimi: Topologiamittaamisella tuottavuutta metalliteollisuuden pk-yrityksille (ToTu)-investointihanke

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2022 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Turun ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2528160-3

Jakeluosoite: Joukahaisenkatu 3

Puhelinnumero: 02 263 350

Postinumero: 20520

Postitoimipaikka: Turku

WWW-osoite: http://www.turkuamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Tanja Hallenberg

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Hankeasiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tanja.hallenberg(at)turkuamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358403550933

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

ToTu-hanke vastaa alueen strategisiin kehitystarpeisiin ja kasvattaa valmistavan teollisuuden pk-yritysten osaamista sekä kykyä reagoida nopeasti alueellisiin ja kansainvälisiin haasteisiin. Hanke tarjoaa käytännönläheisiä työkaluja ja uutta osaamista erityisesti valmistavan teollisuuden digitaalisen siirtymän ja vihreän kasvun vauhdittamiseen. Hanke mahdollistaa suunnitteluprosessien ja tuotannon optimoinnin ja edesauttaa materiaalihukkien minimointia ja materiaalisäästöjä tukien näin rajallisten resurssien kestävää käyttöä. Hanke kasvattaa alueen osaamispohjaa digitaalisen siirtymän osalta erityisesti valmistusteknisen geometrian, materiaalin ja laadun mittauksen osalta sekä siirrettäessä tietoa valmistusprosessista tuotesuunnittelun tueksi. Topologiamittalaitteistolla tehtävät mittaukset voidaan räätälöidä vastaamaan yksittäisen yrityksen tai korkeakoulun tarpeita, jolloin tieto on helposti otettavissa käyttöön esimerkiksi erilaisten tuotantoprosessien optimoinnissa, tuotekehityksessä tai konseptisuunnittelussa.

Hanke lisää alueen käytännön mittausteknistä asiantuntemusta kouluttamalla topologiamittalaitteen käytön hallitsevia osaajia ja tuo lisäävän valmistuksen ja matemaattisen mallinnuksen osaamisen entistä paremmin alueen yritysten käyttöön. Hankkeen käytännön tuloksena alueelle saadaan uusinta valmistus- ja mittaustekniikan osaamista sekä moderni laitteisto tarkkaan topologiamittaamiseen alueen pk-teollisuuden käyttöön. Hanke tukee näin ollen alueen yritysten omaa TKI-toimintaa ja yritysten omia tulevaisuuden investointeja. Hanke tehostaa suunnittelu- ja valmistusprosesseja sekä vähentää energiankulutusta ja materiaalien tehottomasta käytöstä johtuvia jätevirtoja. Hanke tukee näin osaltaan luonnonvarojen kestävää käyttöä valmistavan teollisuuden pk-yrityksissä. Alueen yritysten suunnittelu- ja tuotekehitysosaamisen kasvu hyödyttää omalta osaltaan aineettomien palveluiden ja tuotteiden kehittymistä alueella sekä vauhdittaa digitaalista siirtymää. Hanke edistää yleisemmällä tasolla alueen valmistavan teollisuuden pk-yritysten ympäristöosaamista sekä edistää sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista luomalla uusia työllistymismahdollisuuksia suunnittelu- ja valmistusprosessien eri vaiheisiin sekä parantamalla alueen yritysten kilpailukykyä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat varsinaissuomalaiset valmistavan teollisuuden pk-yritykset. Tästä joukosta painottuvat erityisesti muovi- ja metalliosia (tai niistä koostuvia tuotteita) valmistavat yritykset. Muita keskeisiä kohderyhmiä ovat elektroniikan ja hienomekaniikan valmistajat sekä liittämistekniikkaan, kuten hitsaukseen tai mekaaniseen liittämiseen keskittyneet yritykset.

Aiemmin tehtyjen haastattelujen, kyselyiden ja muun tiedon hankinnan perusteella tehdyn ennakkokartoituksen mukaisia kohdeyrityksiä voivat olla esimerkiksi:

• Stera Technologies Oy, Turku (CM - Contract Manufacturer)
• Konepaja Häkkinen Oy, Turku ja Raisio (CM)
• HT Laser Oy (CM)
• Pemamek Oy, Loimaa (OEM - Original Equipment Manufacturer)
• Lännen Tractors Oy, Loimaa (OEM)
• Dinolift Oy, Loimaa (OEM)
• Vilakone Oy (Wihuri), Loimaa (OEM)
• Hydoring Oy, Pöytyä (OEM ja CM)
• Wipro Infrastructure Engineering Oy, Salo (OEM ja CM)
• Jame-Shaft Oy, Salo (CM)
• Salomaan Konepaja Oy, Salo (CM)
• Salon Metalelektro Oy, Salo (CM)
• Salon Konepaja, Salo (CM)
• Högfors Oy, Salo (OEM)


Kohderyhmänä olevat yritykset ovat joko valmistavia yrityksiä tai ne toimivat osana laajempaa hankintaketjua. Hankkeen kannalta keskeistä on kartoittaa ne digitaalisuudesta hyötyvät toimintaketjut valmistuksen ja suunnittelun välillä, joilla tuottavuutta voidaan kasvattaa pienilläkin panoksilla. Useat edellä listatut yritykset ovat ilmaisseet kiinnostuksensa hankkeen mukanaan tuomista tutkimus- ja kehitysmahdollisuuksista.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat alueen korkeakoulut ja oppilaitokset, jotka tarjoavat teknisen alan insinöörikoulutusta ja työllisyyskoulutusta. Suomessa on pula korkeatasoisesta soveltavasta tutkimuksesta STEM-aloilla (science, technology, engineering, mathematics), jota tehdään erityisesti ammattikorkeakouluissa. Kansainvälisissä vertailuissa on huomattu, ettei ammattikorkeakoulujen tarjoama insinöörikoulutus tällä hetkellä täysin täytä niitä vaatimuksia, joita kansainvälisessä kilpailutilanteessa menestyminen edellyttää.

Hanke edesauttaa omalta osaltaan korkeatasoisen insinöörikoulutuksen edellytysten toteutumista yhteistyössä alueen muiden korkeakoulujen ja oppilaitosten kanssa. Varsinaissuomalaiset yritykset tarvitsevat lisää teknisen alan osaavaa työvoimaa ja laajempaa osaamispohjaa. Hanke lisää tekniikan ymmärrystä, kasvattaa mittausteknologian osaamista sekä tuottaa osaavaa työvoimaa alueen yritysten käyttöön. Hanke tukee osaltaan myös jatkuvan oppimisen periaatteita.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 148 393

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 146 949

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 211 989

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 209 927

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Varsinais-Suomi

Seutukunnat: Turun, Loimaan, Salon

Kunnat: Naantali, Turku, Pöytyä, Oripää, Paimio, Nousiainen, Sauvo, Somero, Mynämäki, Rusko, Lieto, Masku, Salo, Aura, Koski Tl, Marttila, Raisio, Kaarina, Loimaa

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa on tehty alustava toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta ja todettu, että valmistava teollisuus on alana miesvaltainen ja alan opiskelijoista suurin osa on miehiä. Tilanteen odotetaan kuitenkin korjaantuvan. Hankkeen toimenpiteet suunnataan tasapuolisesti kaikille sukupuolille.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke on avoin kaikille Varsinais-Suomen alueen pk-yrityksille, ja hanketoimijat pyrkivät toimissaan edesauttamaan naispuolisten yrittäjien tai muiden toimijoiden mukaantuloa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 7
Hanke tukee välillisesti luonnonvarojen kestävää käyttöä valmistavan teollisuuden pk-yrityksissä tehostamalla suunnittelu- ja valmistusprosesseja ja vähentämällä materiaalihukkaa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 4 7
Hanke vähentää välillisesti ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä vähentämällä erityisesti valmistavan teollisuuden pk-yritysten energiankulutusta. Hanke tehostaa tuotanto- ja suunnitteluprosesseja, jolloin energiaa kuluu vähemmän.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 4
Hanke lisää välillisesti luonnon monimuotoisuutta vähentämällä materiaalihukkaa ja tukemalla luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 6
Hanke edesauttaa välillisesti luonnonvarojen kestävää käyttöä valmistavan teollisuuden pk-yrityksissä ja vähentää materiaalien tehottomasta käytöstä johtuvien jätevirtojen joutumista pinta- ja pohjavesiin sekä maaperään.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 7
Hanke edesauttaa välillisesti luonnonvarojen kestävää käyttöä valmistavan teollisuuden pk-yrityksissä. Hanke tehostaa suunnittelu- ja valmistusprosesseja, vähentää energiankulutusta sekä materiaalien tehottomasta käytöstä johtuvia jätevirtoja.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 6
Hanke edistää välillisesti uusiutuvien energialähteiden käyttöä vähentämällä alueen valmistavan teollisuuden pk-yritysten energiankulutusta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 9
Hanke edistää elinkeinorakenteen kestävää kasvua tehostamalla tuotantoa, lisäämällä yritysten suunnitteluosaamista sekä vauhdittamalla alueen yritysten digitaalista siirtymää. Hanke edistää toimillaan myös arvokkaiden primääriresurssien kestävää käyttöä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 9
Hanke vauhdittaa digitaalista siirtymää lisäämällä suunnittelu- ja tuotekehitysosaamista. Alueen yritysten suunnittelu- ja tuotekehitysosaamisen kasvu hyödyttää omalta osaltaan aineettomien palveluiden ja tuotteiden kehittymistä alueella.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei vaikutusta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 6
Hanke edistää välillisesti alueen teollisuusyrityksissä työskentelevien työntekijöiden työhyvinvointia ja työkykyä tehostamalla tuotanto- ja suunnitteluprosesseja ja karsimalla tehotonta työaikaa.
Tasa-arvon edistäminen 4 6
Hanke edistää välillisesti tasa-arvoa parantamalla alueen pk-yritysten kilpailukykyä ja luomalla uusia työllistymismahdollisuuksia suunnittelu- ja valmistusprosessien eri vaiheisiin.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 5
Hanke edistää välillisesti yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta parantamalla alueen pk-yritysten kilpailukykyä ja luomalla uusia työllistymismahdollisuuksia suunnittelu- ja valmistusprosessien eri vaiheisiin.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutusta.
Ympäristöosaaminen 5 7
Hanke edistää ympäristöosaamista lisäämällä alueen yritysten osaamista erityisesti optimoinnin, digitaalisuuden ja primääriresurssien kestävän hyödyntämisen osa-alueilla. Hanke vähentää välillisesti yritysten energiankulutusta ja jätteiden syntymistä ja edistää näin kestävää kasvua.

9 Loppuraportin tiivistelmä

-