Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78661

Hankkeen nimi: Pohjois-Savon kasvu- ja innovaatioyhteistyö -hanke

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.12.2021 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kuopion alueen kauppakamari- Kuopio region handelskammare ry

Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys

Y-tunnus: 0276398-4

Jakeluosoite: Microkatu 1, M-osa, 70210 Kuopio, PL 1199

Puhelinnumero: 017 266 3800

Postinumero: 70211

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.kuopiochamber.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Hartikainen Tiina Anneli

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kasvu- ja kansainvälistymispäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tiina.hartikainen(at)kuopiochamber.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 513 2904

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

POHJOIS-SAVON INNOVAATIO- JA KASVUYHTEISTYÖ -HANKE

Pohjoissavolaisten yritysten suurimmaksi kasvun esteeksi pandemian jälkeisessä ajassa on muodostumassa ammattityövoiman heikko saatavuus. Tarkasteltaessa tilannetta maakunnallisella tasolla 84 % yrityksistä kokee pulaa osaavasta työvoimasta ja yli 75 %:ssa yrityksissä osaajapulan tunnistetaan rajoittavan kasvua ja liiketoimintaa. Erityisosaajista kilpaillaan nyt kansainvälisellä tasolla. Pohjois-Savon innovaatio- ja kasvuyhteistyö -hankkeen tavoitteena on ehkäistä osaajapääoman ulosvirtaa maakunnasta sekä tukea alueelle kohdistuvia investointeja.

Pohjois-Savon innovaatio- ja kasvuyhteistyö -hankkeen tavoitteena on tuottaa kestävästi vireää ja omaleimaista kasvuyrityskulttuuria maakuntaan. Alueen elinkeinoelämän uudistumisen tukeminen, osaajapulaan vastaaminen sekä sosiaalisen ja taloudellisen hyvinvoinnin lisääminen vaikuttavat hanketavoitteiden taustalla. Kasvuyhteistyö vauhdittaa uusien yritysten perustamisaktiivisuutta ja innovaatioiden määrän kasvua, mitkä samanaikaisesti tukevat potentiaalisten kansainvälisen tason vientiyritysten määrän alueellista kasvua, sekä alueellista kasvutahtoa.

Hankkeen keskeisimpänä kohderyhmänä ovat opiskelijat, osaajat ja tutkijatiimit sekä eri vaiheessa olevat kasvuyritykset ja sijoittajat. Kasvuyhteistyö-toimintamallissa alueellisia palveluja keskitetään käyttäjälähtöisesti yhteisen brändin alle, mikä sujuvoittaa tulevaisuudessa osaajien ja yritysten navigointia aluepalvelujen verkostossa. Kasvuyhteistyön toiminnan alueellisella yhteissuunnittelulla ja -toimijuudella varmistetaan toimintojen vaikuttavuus ja jatkuvuus sekä resurssien asiakaslähtöinen kohdentuminen.

Pohjois-Savon innovaatio- ja kasvuyhteistyötoiminta on aktiivista läpivuoden toimintaa. Hankkeen toimenpiteet tukevat osaajien ja yritysten ammatillista verkostoitumista, kansainvälistymistä sekä vertaisoppimista. Kasvuyhteistyö pyrkii tiiviiseen yhteistyöhön niin maakunnan strategisten kärkitoimialojen ja -klustereiden kuin myös käynnissä olevien aluekehityshankkeiden kanssa.

Pohjois-Savon innovaatio- ja kasvuyhteistyö -hankkeen tuloksena maakuntaan syntyy omaleimainen kasvuyrityskulttuuri. Pohjois-Savon innovaatio- ja kasvuyhteistyölle on hankkeen päättyessä selkeä toimintasuunnitelma, riittävän laaja toimintaan sitoutunut kumppaniverkosto sekä kansainvälisesti relevantti brändi, jotka varmistavat hankkeen tulosten jatkuvuuden myös hankkeen päätyttyä. Hanke synnyttää Pohjois-Savoon yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden yhteisen kasvuyhteisön, joka houkuttelee tulevaisuudessa alueelle opiskelijoita, osaajia, startup-yrityksiä, kasvuyrityksiä ja sijoittajia myös kansainvälisesti.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen keskeisimpänä kohderyhmänä ovat osaajat, opiskelijat ja tutkijatiimit sekä eri vaiheessa olevat kasvuyritykset ja sijoittajat.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat maakunnan kasvavat ja kansainvälistyvät yritykset, käynnissä olevat aluekehityshankkeet sekä laaja-alaisemmin elinkeinoelämä, minkä uudistumista hanke osaltaan tukee. Pohjois-Savon kasvu- ja innovaatioyhteistyö -hankkeen konkreettiset toimenpiteet kohdistuvat myös osaajapulasta kärsivien (pk-)yritysten tarpeisiin. Hanke pyrkii tiiviiseen vuorovaikutukseen maakunnan strategisten kärkitoimialojen ja -klustereiden kanssa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 235 018

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 174 480

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 235 018

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 174 480

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Varkauden, Koillis-Savon, Kuopion, Ylä-Savon, Sisä-Savon

Kunnat: Sonkajärvi, Rautavaara, Keitele, Kuopio, Rautalampi, Siilinjärvi, Kaavi, Kiuruvesi, Tuusniemi, Lapinlahti, Tervo, Suonenjoki, Vesanto, Pielavesi, Joroinen, Varkaus, Leppävirta, Vieremä, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 3, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 2, joista naisten perustamia 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke on sukupuolineutraali.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke on sukupuolineutraali.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on tuottaa kestävästi vireää ja omaleimaista pohjoissavolaista kasvuyrityskulttuuria koko maakuntaan. Hankkeen kokonaistavoitteena on uusien (startup-) yritysten perustamisaktiivisuuden ja liikeideoiden syntymisen kiihdyttäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 6
Pohjois-Savon kasvu- ja innovaatioyhteistyö -hankkeen tavoitteena on rohkaista paitsi yritysten myös yksilöiden kasvutahtoa. Julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden muodostama yhteistyöverkosto luo rakenteellisia edellytyksiä, kestävästi, alueelliselle toimintakulttuurin kehittämiselle. Pohjois-Savon kasvu- ja innovaatioyhteistyö -hanke kannustaa ja tukee uusien liiketoimintojen ja innovaatioiden synnyttämistä maakuntaan. Eri koulutusasteilla opiskelevien (kansainvälisten) osaajien ja tutkijatiimien ja alueen yritysten yhteistyöedellytyksien parantaminen merkitsevät alueellisen kasvun, luovuuden ja uusien innovaatioiden voimavaraa. Tämä kokonaisuudessaan edistää maakunnan elinkeinoelämän kestävää uudistumista.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 6
Pohjois-Savon kasvu- ja innovaatioyhteistyö -hankkeen toiminta edesauttaa alueen merkittävien innovaatioiden ja tutkimustiedon testauttamisalustojen toimintaa, joissa myös maakunnan kärkiosaamisalat kohtaavat. Eri koulutusasteilla opiskelevien (kansainvälisten) osaajien ja tutkijatiimien ja alueen yritysten yhteistyöedellytyksien parantaminen merkitsee alueellisen kasvun, luovuuden ja uusien innovaatioiden voimavaraa.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 7 7
Pohjois-Savon kasvu- ja innovaatioyhteistyö -hankkeen tuloksena maakuntaan syntyy omaleimainen ja tunnistettava kasvuyrityskulttuuri, joka viestii alueen vahvasta yrittämisen perinteestä sekä kansainvälisestä vientiosaamisesta. Toiminta tuottaa paitsi potentiaalisille myös jo toiminnassa mukana oleville yhteisön jäsenille arvoa, joka syntyy vahvistamalla toimijoiden käsitystä itsestään pohjoissavolaisina kasvuyhteisön jäseninä. Hankkeen kohderyhmät tuntevat osallisuutta ja kuuluvuutta alueen yhteisesti jaettuihin menestystarinoihin. Osallisuuden ja taloudellisen hyvinvoinnin edistäminen lisäävät niin yksilöiden kuin myös yritysten hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 6 6
Pohjois-Savon kasvu- ja innovaatioyhteistyö -hankkeen toiminta tavoittelee kestävästi vireän ja omaleimaisen kasvuyrityskulttuurin rakentumista Pohjois-Savoon. Toimintaympäristön käsittäessä koko maakunnan hanke yhdenvertaistaa alueen yritysten ja osaajien mahdollisuutta osallistua hankkeen sisältöihin ja toimintaan. Matalankynnyksen toteutukset luovat alustan kaikille ammatillisesta tai yrityksen kehityksestä kiinnostuneille.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 6 6
Hanke tavoittaa osaltaan myös alueen kansainväliset kohderyhmät. Tarkoituksenmukaisesti toteutuksissa huomioidaan myös kansainvälisten kohderyhmien kielellinen saavutettavuus.
Kulttuuriympäristö 5 5
Hankkeen viestinnässä huomioidaan maakunnan vahva yrittämisen ja vientiosaamisen perintö sekä teollisuushistoria. Tavoitteena on tuottaa osallisuutta ja kuuluvuutta tukevia esimerkkitarinoita, jotka osaltaan nostavat esiin maakunnan moninaista kulttuuriympäristöä.
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Pohjois-Savon innovaatio- ja kasvuyhteistyö -hankkeen tavoitteeksi asetettiin vireän ja omaleimaisen kasvuyrityskulttuurin synnyttäminen alueelle. Hanketoiminnalla haluttiin luoda perustaa alueen elinkeinoelämän uudistumiselle, osaajapulaan vastaamiselle sekä sosiaalisen ja taloudellisen hyvinvoinnin kasvulle. Konkreettisesti kasvuyhteisötoiminnalla tavoiteltiin myös uusien yritysten perustamisaktiivisuutta ja innovaatioiden määrän kasvua. Kasvuyrittäjyysmyönteisyyden taustalla vaikutti yhtäältä tahtotila tukea potentiaalisten kansainvälisen tason vientiyritysten määrällistä kasvua Pohjois-Savossa.

Hankkeen tärkeimmiksi tulostavoitteiksi asetettiin Pohjois-Savon innovaatio- ja kasvuyhteistyö -hankkeelle syntyvä selkeä toimintasuunnitelma, riittävän laaja toimintaan sitoutunut kumppaniverkosto sekä kansainvälisesti relevantti brändi, jotka varmistavat hankkeen tulosten jatkuvuuden myös hankkeen päätyttyä. Nämä tavoitteet saavutettiin täysimääräisesti ja hankkeen johdosta maakuntaan on muodostunut yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden muodostama SLP-kasvuyhteisöverkosto, joka jatkaa toimintaansa hankkeen päätyttyä.

Pandemian jälkeisessä kontekstissa hankkeen toimenpiteissä painottui vertaisoppimista tukevat kohtaamiset. Hankkeen aikana toteutettiin yhteensä 16 tilaisuutta, joilla tavoiteltiin paitsi eri kasvuvaiheen yritysten vertaisverkostojen kasvattamista myös osaajien ja yritysten ammatillista verkostoitumista, ja kansainvälistymistä. Hankkeen toimenpiteisiin osallistui n. kahden vuoden aikana yhteensä 397 yrityspäättäjää, osaajaa tai sidosryhmän edustajaa. Toimintaa arvioitiin aktiivisesti läpi hankejakson. Tilaisuuksien yleisarvosanaksi annettiin 4,3 ja NPS-luvuksi 60.

Hankkeen päätyttyä Pohjois-Savon innovaatio- ja kasvuyhteistyö -hanketoiminta jatkaa toimintaansa. Seuraavia asetettuja tavoitteita ovat yhteisön jäsenten ja verkostokumppanien määrällinen kasvu. Hankkeen aikana syntyneitä strategioita ja suunnitelmia implementoidaan yhteistyössä strategisten verkostokumppaneiden kanssa. Tavoitteena tulee jatkossakin olemaan osaajien, yritysten ja sijoittajien houkutteleminen kansainvälisesti tunnetulle osaajakeskittymäalueelle. Hankerahoituksella on ollut keskeinen rooli SLP-kasvuyhteisötoiminnan juurruttamisessa ja jatkotoimintaedellytysten rakentamisessa.