Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78668

Hankkeen nimi: Bio- ja kiertotalouden digitalisaatio Pohjois-Pohjanmaalla – BiKiDi

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2022 ja päättyy 30.11.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245895-5

Jakeluosoite: Pentti Kaiteran katu 1

Puhelinnumero: +358 294 48 0000

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: Oulun yliopisto

WWW-osoite: https://www.oulu.fi/fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Samuel Lakkala

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö, väitöskirjatutkija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: samuel.lakkala(at)oulu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 40 526 1564

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Covid-19 pandemian aiheuttama kriisi on iskenyt myös Pohjois-Pohjanmaan kuntiin talouden supistumisena ja työttömyyden kasvuna. Samaan aikaan tapahtuvat askeleet hiilineutraaliutta kohti mm. energiaturvetuotannon alasajo iskee voimakkaasti Pohjois-Pohjanmaan kuntiin, joissa turveyrittäjät ovat suuria työllistäjiä. Tässä hankkeessa lähdetään alueellisesti hakemaan ratkaisuja teollisuuden muutostarpeeseen ja kriisin aiheuttamiin välittömiin ja välillisiin vaikutuksiin yhteistyössä kuntien ja kaupunkien yrityssektorin kanssa keskittyen erityisesti digitaalisiin ratkaisuihin bio- ja kiertotalouden mahdollistajina ja uuden liiketoiminnan synnyttäjinä. Hankkeen tavoitteena on jalkauttaa Pohjois-Pohjanmaan älykkään erikoistumisen strategiaa innovatiivisen bio- ja kiertotalouden, uudistuvan ja vähäpäästöisen teollisuuden sekä älykkään elintarviketuotannon osalta, missä poikkileikkaavana teemana ja mahdollistajana digitaaliset palvelut ja tuotteet.

Hankkeessa oululaiset tutkimuslaitokset jalkautuvat maakuntiin osallistaen kuntien ja kaupunkien kehitysyhtiöt sekä yrityssektorin mukaan uusien ratkaisujen ja niiden mahdollistaman liiketoiminnan kehittämiseen. Lisäksi edistetään nykyisellään niukkaa toimialat ylittävää yhteistyötä erityisesti bio- ja kiertotalouden ja digitaalisen pk-sektorin välillä valjastaen maakunnan ICT-osaaminen puhtaiden ratkaisujen kehittämiseen. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tunnistaa alueittain uusia liiketoimintamahdollisuuksia bio- ja kiertotalouden ja digitaalisuuden rajapinnassa, jotka tukevat paikallista vihreää siirtymää ja yhteiskunnan digitalisaatiota. Tavoitteen saavuttamiseksi hankkeessa järjestetään paikalliseen tarpeeseen räätälöityjä työpajatilaisuuksia kunnissa ja kaupungeissa yhteistyössä viranomaisten, yritysten ja tutkijoiden kesken. Lisäksi tehdään nykytilan kartoitusta, benchmarkingia, liiketoiminta- ja markkinapotentiaalin selvitystä sekä arvoketjujen ja ekosysteemien mallinnusta tunnistetuille kaikkein potentiaalisimmille uusille aihioille. Hankkeen yhtenä tavoitteena on luoda yhteistyömalli hankkeen toiminnan jatkuvuudelle.

Hanke vastaa toimintalinjan 2 erityistavoitteeseen 4.1 ”Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta”. Hanke tukee Pohjois-Pohjanmaan älykkään erikoistumisen strategian kaikkia kolmea painopistealuetta monipuolisten digitaalisten palveluiden ja tuotteiden (uudistuva ja hyvinvoiva) sekä innovatiivisen bio- ja kiertotalouden (ilmastoviisas) avulla tukien kilpailukykyistä (kansainvälinen, vetovoimainen ja verkostoitunut) Pohjois-Pohjanmaata. Vihreää siirtymää hanke tukee erityisesti Pohjois-Pohjanmaan ilmastotiekartan teeman ”Älykäs bio- ja kiertotalous toimii ilmastotyön perustana” tulokulmassa. Hankkeen toimenpiteillä tuetaan laajasti maakunnan kaupunkeja ja kuntia sekä kohdealojen yrityksiä kaikissa kypsyysluokissa ideatasolta vakiintuneeseen teollisuuteen asti. Hanke on Oulun innovaatioallianssin toimijoiden yhteishanke liittyen erityisesti strategiseen kohdealaan ”Kestävä kiertotalous ja puhtaat ratkaisut”, jonka uuden sopimuskauden yhdeksi päätehtäväksi on nostettu ”Yritys- ja kehitystoiminnan alusta Smart Green Region and City -konseptointi” sisältäen myös kiertotalouden digitaaliset ratkaisut.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen pääkohderyhmänä ovat Pohjois-Pohjanmaan kuntien ja kaupunkien kehitysyhtiöt ja yrityssektori, jotka osallistetaan kehitystoimintaan mm. järjestettävien räätälöityjen työpajojen muodossa. Hanke hyödyttää erityisesti maakunnan bio- ja kiertotalous- sekä digitaalisella sektorilla toimivia pk-yrityksiä fasilitoimalla toimialat ylittävää yhteistyötä, tunnistamalla uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja kehittämällä olemassa olevaa liiketoimintaa. Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat kunnat ja kaupungit sekä niiden kehitysorganisaatiot, suuryritykset, bio-, ja kiertotaloussekä digitaalisella sektorilla toimivat pk-yritykset ja start-upit sekä tutkimuslaitokset.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat Pohjois-Pohjanmaan liitto, jonka luomaa maakunnan älykkään erikoistumisen strategiaa hankkeelle jalkautetaan sekä laajemmin maakunnan asukkaat sekä erityisesti opiskelijat, joita mahdollisuuksien mukaan voidaan osallistaa hankkeessa tunnistettavien uusien liiketoimintamahdollisuuksien innovointiin esimerkiksi kurssitöiden tai innovaatiokilpailujen muodossa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 150 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 139 786

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 214 286

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 199 695

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Raahen, Oulunkaaren, Koillismaan, Ylivieskan, Haapavesi-Siikalatvan, Oulun, Nivala-Haapajärven

Kunnat: Alavieska, Siikajoki, Oulu, Kalajoki, Siikalatva, Taivalkoski, Ylivieska, Utajärvi, Sievi, Kempele, Muhos, Hailuoto, Kärsämäki, Ii, Merijärvi, Reisjärvi, Oulainen, Pyhäjärvi, Tyrnävä, Raahe, Lumijoki, Pyhäjoki, Vaala, Nivala, Liminka, Haapajärvi, Haapavesi, Pyhäntä, Pudasjärvi, Kuusamo

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Pentti Kaiteran katu 1

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: Oulun yliopisto

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toiminta ei ole sukupuolisidonnaista. Hanke huomioi ja edistää sukupuolten asioita tasapuolisesti.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminnassa huomioidaan sukupuolten tasa-arvoinen kohtelu ja hankkeen toimintaan osallistetaan tasapuolisesti sukupuolten edustajia. Hankkeen ohjausryhmässä tulee olla sekä mies- että naisedustus. Hankkeessa noudatetaan Oulun yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen tavoitteena on jalkauttaa Pohjois-Pohjanmaan älykkään erikoistumisen strategiaa ja löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia bio- ja kiertotalouden ja digitaalisuuden rajapinnassa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 10
Hanke edistää Pohjois-Pohjanmaan älykkään erikoistumisen strategiaa puhtaiden ratkaisujen osalta ja tukee vihreää siirtymää. Hankkeen konkreettiset hyödyt luonnonvarojen käytön kestävyyteen realisoituvat pitkällä aikavälillä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 10
Hanke on linjassa Pohjois-Pohjanmaan ilmastotiekartan kanssa ja tukee monipuolisesti ilmastonmuutoksen vastaista työtä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 4 6
Hankkeen toimenpiteisiin kuuluu biotalouden ja älykkään elintarviketuotannon kehittäminen, jonka kautta kasvillisuus ja eläimet (mm. elintarviketuotannossa) hyötyvät. Luonto hyötyy kiertotaloudesta ja luonnonvarojen kestävämmästä käytöstä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 7
Uudet ympäristöyställisemmät ratkaisut vähentävät käytäntöön vietyinä yritysten haitallisia ympäristövaikutuksia vesiin, maaperään ja ilmaan.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 3
Hankkeen toiminta ei suoraan liity Natura 2000-ohjelman kohteisiin, mutta se edistää vihreää siirtymää ja sitä kautta edistää epäsuorasti myös Natura 2000-kohteiden säilymistä Pohjois-Pohjanmaalla.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 10
Hankkeen keskeisenä tavoitteena on kiertotalouden edistäminen Pohjois-Pohjanmaalla ja sitä kautta materiaalien kierto tehostuu, jätteen syntymistä saadaan vähennettyä ja teollisuuden resurssitehokkuus parantuu sivuvirtoja hyödyntämällä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 4 8
Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat biotalouteen pitäen sisällään myös bioenergian ja sen kehittämisen sekä siihen liittyvien uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamisen.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Hanke vastaa teollisuuden muutostarpeeseen, koronakriisin aiheuttamiin välittömiin ja välillisiin vaikutuksiin sekä edistää vihreää siirtymää ja yhteiskunnan digitalisaatiota. Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen alueittain on hankkeen toimenpiteiden ytimessä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 10
Hankkeessa valjastetaan maakunnan ICT-osaaminen bio- ja kiertotalouden ratkaisujen kehittämiseen tuoden lisäarvoa nimenomaan aineettomien tuotteiden ja palveluiden kautta. Ratkaisut ovat skaalattavissa kansallisesti ja kansainvälisesti.
Liikkuminen ja logistiikka 3 8
Kiertotalous vähentää logistiikan tarvetta. Logistiikka on merkittävä tekijä kiertotalouden ratkaisujen kannattavuudessa ja hankkeessa mallinnetaan ja optimoidaan arvoketjuja logistiikan tarpeen minimoimiseksi. Kehitettävillä ICT-ratkaisuille vähennetään liikkumisen tarvetta mm. onlineseuranta ja etäohjatut ratkaisut.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 8
Luonnon säilyminen, työllisyyden parantuminen, paikallisten verkostojen luominen ja yhteistyön edistäminen lisää hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hankkeen toiminta ei ole sukupuolisidonnaista.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 4
Hankkeessa haettavat ratkaisut hyödyttävät kaikkia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ryhmiä. Hankkeessa edistetään yhdenvertaisesti kaikkien pohjoispohjanmaalaisten asioita asuinpaikasta riippumatta.
Kulttuuriympäristö 1 2
Hankkeessa kunnioitetaan alueen kulttuuria ja pyritään vaikuttamaan sen säilymiseen.
Ympäristöosaaminen 10 10
Hanke edistää monipuolisesti yritysten ja muiden hankkeessa toimijoiden ympäristöosaamista tuottamalla ja jakamalla tietoa bio- ja kiertotalouden kehittämiseksi.

9 Loppuraportin tiivistelmä

BiKiDi-hanke keskittyi uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamiseen bio- ja kiertotalouden sekä digitaalisuuden rajapinnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Hanke tuki alueen vihreää siirtymää ja yhteiskunnan digitalisaatiota. Keskeinen osa hanketta oli toimialat ylittävän yhteistyön edistäminen erityisesti TKI-toimijoiden ja yritysten kesken sekä yhteistyömallin luominen hankkeen jälkeiselle ajalle.

Hankkeessa järjestettiin neljä keskeistä työpajaa, joissa keskityttiin bio- ja kiertotalouden sekä digitalisaation yhdistämiseen. Työpajat tarjosivat alueen viranomaisille, yrityksille ja tutkijoille mahdollisuuden tunnistaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja kehittää yhteistyötä.

Työpaja 1 - Kuusamo: Ensimmäisessä työpajassa keskityttiin luontomatkailuun, koulutukseen ja teollisuusalueiden tutkimukseen. Tämä tilaisuus loi pohjan useille jatkohankkeille ja pilotoinneille, kuten maatilaluokan biokaasulaitoksille ja pyrolyysin soveltamiselle.
Työpaja 2 - Haapavesi: Toisessa työpajassa keskityttiin teemaan "Energia- ja resurssiviisautta maaseudun kehittämiseen". Keskustelut keskittyivät turpeen korvaamiseen, resurssiviisaaseen rakentamiseen ja kiertotalouteen maataloudessa. Tässä tilaisuudessa syntyneet keskustelut johtivat uuteen yritysyhteistyöhön ja hankeaihioihin.
Työpaja 3 - Tyrnävä: Kolmas työpaja keskittyi teollisuushampun tuotantoon ja jatkojalostukseen. Tilaisuus toi yhteen alkutuottajia, jatkojalostajia ja rahoittajia, ja sen tuloksena käynnistettiin laajan hamppuekosysteemihankkeen suunnittelu.
Työpaja 4 - Oulu: Neljännessä tilaisuudessa keskityttiin biokiertotalouteen ja epäorgaanisen kiertotalouden teemoihin. Tämä osa laajemmasta KiertotalousAreena-tapahtumasta toi yhteen tutkijoita, yritysten ja kuntien edustajia. Tapahtumassa korostettiin TKI-yhteistyön merkitystä ja tarjottiin osallistujille mahdollisuus tutustua yliopiston ja ammattikorkeakoulun laboratorioihin.

Lisäksi hankkeessa biokiertotalouteen liittyviä selvityksiä, jotka keskittyivät Pohjois-Pohjanmaan haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Selvitykset johtivat tarkempiin keskusteluihin ja uusien hankeaihioiden hahmotteluun. Hankkeessa syntynyt yhteistyömalli jatkaa elämäänsä hankkeen päätyttyä. Hankkeen ansiosta syntyi useita hankeaihioita ja yritysyhteistyötä, mikä osoittaa hankkeen onnistuneen liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamisessa ja yhteistyön fasilitoinnissa.