Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78688

Hankkeen nimi: AIKA Kainuun data-analytiikan ja suurteholaskennan ekosysteemin kehittäminen

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2022 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Kainuun liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2553600-4

Jakeluosoite: PL 52 (Ketunpolku 1)

Puhelinnumero: 08618991

Postinumero: 87101

Postitoimipaikka: Kajaani

WWW-osoite: http://www.kamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Tuula Haverinen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: projektiasiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tuula.haverinen(at)kamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044-7101008

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Kainuun alueella on merkittävä tarve lisätä yritysten digitalisaatio-osaamista ja datan hyödyntämistä osana liiketoimintaa. Vaikka koronakriisi on lisännyt digitaalisten viestintätyökalujen (Teams, Zoom) käyttöä, digitaaliset toimintatavat ja uusien digitaalisten teknologioiden ja palveluiden hyödyntäminen eivät ole vahvistuneet tarpeeksi kainuulaisissa yrityksissä. Uusia digitaalisia tuotteita ja palveluita ei ole saatu otettua tuotantokäyttöön laajamittaisesti, koska yritysten resurssit ovat kuluneet perustoiminnasta selviämiseen ja työntekijöiden etätyön mahdollistamiseen.

Tällä hetkellä Kainuun yrityksissä on vielä kehitettävää digitalisaation, datatalouden tai digivihreän siirtymän tuomien mahdollisuuksien ymmärtämisessä. Samoin dataa järjestelmällisesti hyödyntävien yritysten määrä on varsin pieni alueellamme. Erityisesti Kainuun PK-yritykset tarvitsevat parempaa ja kattavampaa tukea digitalisaation edistämiseen ja uusien digitaalisten teknologioiden, palveluiden ja palveluprosessien käyttöönottoon ja kestävään tuotantoon. Yritysten digitalisaation vauhdittamiseksi olemme rakentamassa hanketta, jonka päätavoitteena on käynnistää AIKA-ekosysteemi eli Kajaanin data-analytiikan ja suurteholaskennan ekosysteemi sekä kehittää ja laajentaa sen toiminta kansallisesti ja kansainvälisesti tunnetuksi ekosysteemiksi, jolla on EU:n Digital Innovation Hub -status (https://s3platform.jrc.ec.europa.eu/digital-innovation-hubs-tool). Päätavoite on jaettu seuraaviin kuuteen osatavoitteiseen. Hankkeessa on tavoitteena:
1) kehittää AIKA-ekosysteemistä osaamiskeskittymä (digitaalinen innovaatiokeskittymä, Digital Innovation Hub, DIH), jossa ekosysteemin toimijat tuottavat verkostomaisesti palveluja yrityksille ensi vaiheessa Pohjois- ja Itä-Suomessa ja myöhemmin kansallisesti ja kansainvälisesti.
2) pilotoida ekosysteemin palveluja valittujen yrityspilottien kautta ja pilottien myötä kehitetään palveluja edelleen yritysten (erityisesti PK-yritykset) tarpeisiin.
3) rakentaa ja vahvistaa ekosysteemin toimijoiden osaamista, etenkin Kainuussa.
4) etsiä uusia kumppaneita ekosysteemiin, ja kehittää ja testata kumppanuusmalleja digitalisaation kehittämiseen sekä data-analytiikan ja tekoälyn soveltamiseen liittyvien arvoketjujen muodostamiseksi.
5) tukea ja ja markkinoida LUMI EuroHPC -supertietokoneen käyttöä ekosysteemin kautta.
6) rakentaa vahva tunnettavuus eli brändi Kainuun data-analytiikan ja suurteholaskennan osaamiselle ja yhdistää sen alle tähän liittyvä osaaminen jo olemassa olevilta toimijoilta Kainuussa (CEMIS, CSC, KAMK, Vuokatin urheiluekosysteemi, jne.). Tarkoituksena on lisätä Kainuun osaamisen kansallista ja kansainvälistä tunnettavuutta EU:n Digital Innovation Hub -statuksella.

Hankkeessa toteutetaan viisi toimenpidettä: Toimenpide 1 keskittyy AIKA Digital Innovation Hubin toiminnan suunnitteluun, rakentamiseen ja toiminnan käynnistämiseen. Keskeistä TP1:ssä on kartoittaa Kainuun alueen pk-yritysten digitalisaatio-osaamisen tasoa, käytössä olevia teknologioita ja palveluita, digitalisaation läpiviemiseen liittyviä haasteita sekä mahdollisia kehittämistarpeita. Toimenpide 2:ssa tunnistetaan, suunnitellaan ja rakennetaan Digital Innovation Hubin palvelutarjonta Toimenpide 1:n aikana yrityksiltä kerätyn kartoitustiedon pohjalta. Toimenpide 3:ssa käynnistetään AIKA DIH:n toiminnan pilotointi tunnistamalla, valitsemalla ja toteuttamalla alueen yritysten tarpeisiin ja DIH-teemoihin soveltuvia pilotticaseja, joilla tuetaan Kainuun digitaalista ja vihreää siirtymää. Toimenpide 4 tähtää ekosysteemin laajentamiseen uusilla toimijoilla. Ekosysteemiin haetaan mukaan toimijoita, jotka muodostavat verkostona toimivan arvoketjun kuten IT-palveluntarjoajat, datan hyödyntäjät, tekoäly- ja analytiikkayritykset, sensorivalmistajat ja teknologiakonsultit. Toimenpide 5 sisältää viestinnän, verkostoitumisen ja tulosten hyödyntämisen.

Hankkeen päätuloksena 1) syntyy Arctic Data Intelligence and Supercomputing Ecosystem Digital Innovation Hub (AIKA DIH), joka toimii Kainuun alueella keskitettynä yhteydenottopisteenä yrityksille digitalisaation kehittämiseen ja edistämiseen liittyvissä tarpeissa, 2) muodostuu AIKA DIH -verkosto, joka edistää kansainvälisten, kansallisten ja alueellisten tutkimushankkeiden muodostumista sekä luo yhteyksiä kansallisiin ja kansainvälisiin verkostoihin (digitaalisten innovaatiokeskittymien verkostot kuten DIH-World, klusterit, ekosysteemit), 3) valmistuu AIKA DIH:n liiketoimintasuunnitelma, jossa kuvataan verkoston palveluiden ja liiketoimintamallin rakentuminen sekä miten hankkeella alkanut toiminta jalkautuu pysyväksi verkostotoiminnaksi Kainuun alueelle, 4) toteutuu AIKA DIH pilotticaseja, joilla tuetaan Kainuulaisten yritysten digitaalista ja vihreää siirtymää sekä uusien digitaalisten teknologioiden ja palveluiden käyttöönottoa, ja 5) haetaan virallista DIH-statusta AIKA DIH:lle eli tavoitteena on liittää AIKA DIH Euroopan Komission viralliseen DIH-katalogiin.

Hankkeen toteutusaika on 1.4.2022-31.12.2023 (21 kk). Hankkeen kohderyhmänä on Kainuun alueen mikro- ja PK-yritykset, jotka haluavat vahvistaa digitalisaation avulla koronakriisistä selviytymisen mahdollisuuksia, nopeuttaa digitaalisten teknologioiden käyttöönottoa, parantaa digitalisaatiovalmiuksia, luoda yrityksen sisälle digitalisaatiota ja digikulttuuria edistäviä toimintatapoja sekä edistää digitalisaatiota tukevien palveluprosessien rakentumista. Hankkeen toiminta tukee Kainuun maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelmaa ja älykkään erikoistumisen strategian painopistealueita a) liittämällä Kainuun datakeskusekosysteemi Digital Innovation Hub -verkostoon tukien samalla käynnissä olevaa European DIH -valmistelua, b) laajentamalla suurteholaskennan datakeskusekosysteemiä ja mittausteknologian osaamista, c) parantamalla yritysten Teollisuus 4.0 valmiuksia (esim älykäs data, IoT, XR, pilvialustat), sekä d) edistämällä Kainuun alueen yritysten tuotantoprosessien digitalisointia kehittämällä datatalouden (Data Economy) ja digitaalisen palvelunhallinnan (Digital Service Management) kyvykkyyksiä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä on Kainuun alueen mikro- ja PK-yritykset, jotka haluavat vahvistaa digitalisaation avulla koronakriisistä selviytymisen mahdollisuuksia, nopeuttaa digitaalisten teknologioiden käyttöönottoa, parantaa digitalisaatiovalmiuksia, luoda yrityksen sisälle digitalisaatiota ja digikulttuuria edistäviä toimintatapoja sekä edistää digitalisaatiota tukevien palveluprosessien rakentumista.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat muut Kainuun alueen ekosysteemit ja toimialakohtaiset klusterit (rakennusklusteri, puurakentamisen klusteri, marjaklusteri), jotka eivät suoraan pidä digitalisaatiota tavoitteenaan mutta joiden TKI-työ saattaa vaatia uusien digitaalisten teknologioiden, ratkaisujen ja menetelmien tai datalähtöisten toimintatapojen kehittämistä. Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat myös eri toimialojen yritykset, jotka eivät suoraan kohdista aktiivista työpanosta kokonaisvaltaiseen digitaaliseen murrokseen mutta saattavat olla kiinnostuneita yksittäisestä palvelusta, työkalusta tai ratkaisusta, jolla on heidän liiketoiminnalleen merkitystä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 240 255

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 197 111

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 273 569

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 224 442

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Kainuu

Seutukunnat: Kajaanin

Kunnat: Kajaani, Sotkamo

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta tehty 24.2.2022 (Jäntti Marko) sukupuolivaikutusten tarkistuslistan avulla. DIH tukee digitalisaation leviämistä Kainuun alueen yrityksiin. Esimerkiksi: Tukeeko toimenpide vanhemmuutta ja mahdollisuuksia perustaa perhe? Digitaaliset toimintaprosessit ja palvelut edistävät mahdollisuuksia perustaa perhe Edistääkö toimenpide työn ja perheen yhteensovittamista? Digitaalinen työkulttuuri ja joustava paikkariippumaton työ edistävät työn ja perheen yhteensovittamista.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Olemme ottaneet sukupuolinäkökulman huomioon hanketoiminnassa valtavirtaistamisstrategian mukaisesti. Olemme ottaneet sukupuolinäkökulman huomioon hanketoiminnassa valtavirtaistamisstrategian mukaisesti. Hyödynnämme hanketoiminnassa tasa-arvon tarkistuslistaa sekä hanketoteuttajien tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjeistusta. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus jalkautetaan tarkistuslistasta käytännön hanketoimintaan esim. hankkeen rekrytoinnissa käytetään tasa-arvoisia rekrytointi- ja muita henkilöstökäytäntöjä. Hankeviestinnässä huomioidaan viestinnän välittäminen ja kohdistaminen tasa-arvoisesti molemmille sukupuolille (kuvat ja videot sekä muu brändi-imago)
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 3
AIKA-hankkeella on lievä välitön ja välillinen vaikutus luonnonvarojen käytön kestävyyteen ja ympäristön tilaan. Hankkeen piloteilla tuetaan digivihreää siirtymää PK-yrityksissä esim metsäkoneoperaattoriyrityksessä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 1
AIKA-hankkeella hankkeella on lievä positiivinen välitön ja välillinen vaikutus ilmaston muutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen. Kainuun yritysten digikehityksen avulla vähennämme turhaa logistiikkaa ja siirtymistä paikasta toiseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
AIKA-hankkeella on neutraali välitön ja välillinen vaikutus kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
AIKA-hankkeella on neutraali välitön ja välillinen vaikutus pinta- ja pohjavesiin, maaperään sekä ilmaan (ja kasvihuonekaasujen vähenemiseen)
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
AIKA-hankkeella on neutraali välitön ja välillinen vaikutus Natura 2000 -ohjelman (luonnon monimuotoisuus) kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 3
AIKA-hankkeella on lievä positiivinen välitön ja välillinen vaikutus materiaalien ja jätteiden vähenemiseen sekä kestävän kehityksen edistämiseen. Digitaalisilla ratkaisuilla pyritään vähentämään turhaa paperin tulostamista ja käyttöä. Digitaalisilla 360/VR-ympäristöillä voidaan kouluttaa työntekijöitä parempaan ja tehokkaampaan kiertotaloutta tukevaan toimintatapaan.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 1
AIKA-hankkeella on lievä positiivinen välitön ja välillinen vaikutus uusiutuvien energialähteiden käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 9
Hankkeella on merkittävä välitön ja välillinen vaikutus Kainuun alueen elinkeinorakenteen kestävään kehittämiseen ja uudistamiseen. Hanke tukee digivihreää siirtymää sekä kestävän kehityksen innovaatioiden syntymistä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 6
Hankkeella on merkittävä välitön ja välillinen positiivinen vaikutus aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen ja paikallistalouden vahvistamiseen. Hanke tukee kestävän kehityksen periaatteet huomioivan datakeskusekosysteemin ja siihen liittyvien palveluiden syntymistä alueelle.
Liikkuminen ja logistiikka 2 2
Hankkeella on merkittävä positiivinen välitön ja välillinen vaikutus liikkumiseen ja logistiikkaan, koska DIH tukee digitaalisten ratkaisujen syntymistä. Näillä voidaan merkittävästi vähentää turhaa liikkumista esim. osa yritysten suorittamista perehdytyksestä voidaan hoitaa digitaalisesti virtuaalisissa perehdytysympäristöissä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 3
Hankkeella on lievä välitön ja välillinen vaikutus hyvinvoinnin edistämiseen. AIKA DIH osallistuu aktiivisesti HYTKI-verkoston kautta hyvinvointia tukevaan tutkimukseen sekä LIUKAS-verkoston liikuntateknologiatutkimukseen.
Tasa-arvon edistäminen 1 1
AIKA-hankkeella on lievä positiivinen välillinen vaikutus tasa-arvon edistämiseen, koska hanke edistää digitalisaatio-ja ICT-osaamisen kasvua Kainuussa. ICT-ala on perinteisesti miesvaltainen ja tämän vuoksi erityisesti naispuolisia osallistujia kannustetaan tulemaan AIKA-työpajoihin ja seminaareihin.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
AIKA-hankkeella on neutraali välitön ja välillinen vaikutus yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen yhdenvertaisuuteen.
Kulttuuriympäristö 1 3
AIKA-hankkeella on lievä positiivinen välitön ja välillinen vaikutus kulttuuriympäristöön. AIKA voi edistää virtuaalisia kulttuuriympäristötietoisuutta edistäviä ratkaisuja esim kulttuurikierrokset, joissa hyödynnetty lisättyä todellisuutta tai virtuaalitodellisuutta.
Ympäristöosaaminen 2 2
AIKA-hankkeella on lievä positiivinen välillinen vaikutus ympäristöosaamisen ja ympäristötietoisuuden kehittymiseen, koska kestävien konesalipalveluiden ja dataekosysteemin sekä laskentakapasiteettipalveluiden hyödyntäminen vähentää yritysten laitteistoinvestointien määrää.

9 Loppuraportin tiivistelmä

AIKA-hanke on vastannut monipuolisesti kehityshaasteisiin, joita suunnitteluvaiheessa oli tunnistettu. Kainuussa tarvittavaa erityisosaamista tekoälyn ja digitalisaation kokeiluihin sekä hyödyntämiseen on saatu onnistuneesti koottua AIKA-ekosysteemiin ja myös erilaisia yrityspilotointeja on toteutettu. Hankkeessa käydyt lukuisat keskustelut ja työpajat ovat tukeneet KAMKin, CSC:n ja CEMISin kehitystyötä ekosysteemin eteen ja vahvistaneet osaamista erityisesti data-analytiikan ja tekoälyn tuomisessa yrityspilotointeihin. Tätä tukevat myös organisaatioiden henkilöstön osaaminen data-analytiikassa, teknologialiiketoiminnan kehittämisessä sekä superteholaskennassa. Tekninen osaaminen ja elinkeinoelämän tarvekartoitus- ja ymmärrys yhdistyvät AIKA-ekosysteemin toiminnassa.

AIKA-ekosysteemistä on tullut myös tavoitteeksi asetettu virallinen EU:n Digital Innovation Hub, jonka Euroopan komissio hyväksyi kesäkuussa 2023. Osaamisen kokoamisen lisäksi ekosysteemin toimintamalli, liiketoimintasuunnitelma sekä viestintää on toteutettu hankkeen aikana ja toimintaa on viety eteenpäin niiden mukaisesti. Toimintaa liittyvät prosessit ovat myös liikkuvia ja toimintamallia kehitetään jatkuvatoimisesti erityisesti yrityspilotoinneista saatavien palautteiden myötä.

AIKA-hanke on tehnyt laajan määrän tuloksia pilotointien, tapahtumien, julkaisujen ja kumppanuuksien suhteen. Samaten ekosysteemin toiminnan aloittamiseen vaadittuja rakenteita on toteutettu kuten verkkosivut ja sosiaalisen median tili. Verkkosivuja on kehitetty ja päivitetty hankkeen aikana säännöllisesti. Myös ekosysteemin toimintamalli on muotoiltu ja siihen liittyvä liiketoimintasuunnitelma, johon koottu palvelut sekä esimerkiksi viestintäsuunnitelma.
AIKA-ekosysteemin toimintaa halutaan jatkaa potentiaalisesti laajemman hankkeen voimin ja tullaan kehittämään edelleen. Tuloksia voidaan ja tulee hyödyntää toiminnassa edelleen. Onnistumistarinat luovat uskoa myös muille digitalisaatiota ja tekoälyä suunnitteleville alueella toimiville pk-yrityksille. Pilotoinneista kertyneitä hyviä käytänteitä sekä palautteita päästään viemään jatkuvaan toimintaan edelleen tehokkaammin jatkossa.