Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78708

Hankkeen nimi: Equip - BEM ja EcoSairila Digitaaliset työkalut

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2022 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Organisaatiotyyppi: Muu julkisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 0600598-8

Jakeluosoite: Sammonkatu 12

Puhelinnumero: 015 361 600

Postinumero: 50130

Postitoimipaikka: MIKKELI

WWW-osoite: https://mikseimikkeli.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Heikki Silvennoinen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: heikki.silvennoinen(at)mikseimikkeli.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503066768

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa uuden sukupolven EcoS -ympäristötietoalusta EcoSairilan alueen Blue Economy Mikkeli -osaamiskeskuksen sekä sen sidosryhmien (esimerkiksi viranomaiset, yritykset, tiedeyhteisöt, tutkijat) käyttöön. Lisäksi tavoitteena on mahdollistaa kokonaisvaltaisesti EcoSairilan alueelle BEM:iin digitaalisuuteen perustuva TKI- ympäristö sekä myös BEM:n kaupallinen ympäristö ja palvelut. Tämä hanke keskittyy siis vain EcoSairilan ja BEM alueiden digitaalisten toimintojen ja palveluiden toteuttamiseen.

Hanke edistää EU:n ja Suomen hallituksen määrittelemiä vihreän siirtymän ja digitaalisuuden teemoja alueellisesti Etelä-Savossa. Lisäksi hankkeessa toteutetaan BEM:n olennaisten toimintojen suunnittelutöitä seuraavasti; BEM TKI -laitteiden määrittelyt ja BEM TKI tilojen lay - out suunnitelmat puhdistamoluolaan. BEM Show Room - tilojen sekä kiertokäyntien suunnitelmat.

Hankkeessa toteutettava EcoS ympäristötietoalusta perustuu keskeisiltä osin aiemmissa EcoSairilan kehityshankkeissa tehtyihin tietojärjestelmämäärittelyihin ja -vaatimuksiin. Tässä Hankkeessa toteutetaan EcoS alustan ytimen keskeiset toiminnallisuudet siten, että EcoS alusta tukee BEM TKI-projekteja ja BEM:lle määriteltävää palvelutuotantoa. Hankkeessa toteutetaan alustan ydin toiminnallisuudet, rajapinnat määriteltyjen sidosryhmien ympäristötietovarantoihin tai -järjestelmiin.

Tarvittava EcoS - ohjelmointityö hankitaan aiemmin EU tasoisesti kilpailutetulta innovaatio-/kehityskumppanilta. MikseiMikkelin ICT -asiantuntija osallistuu IT-arkkitehdin roolissa hankkeen toteutukseen, ja valvoo kehitystyötä sekä koordinoi hankkeen ICT-osuutta. ICT-asiantuntijan tukena toimii hankkeelle perustettava asiantuntijatyöryhmä (viranomaistahot mahdollisuuksien mukaan): ELY-keskus/Mikkeli, AVI/Mikkeli, Mikkelin Seudun ympäristöpalvelut, EcoSairilan alueen yritykset, alueen TKI-toimijat ja tarvittaessa näiden keskeiset sidosryhmät. Kehitystyön työmenetelminä ovat ketterän ohjelmistokehityksen menetelmät yhteistyössä alihankkijan ja MikseiMikkelin ICT-asiantuntijan ohjaaman hankkeen asiantuntijatyöryhmän kanssa.

Hanke toteutetaan kolmella (3) työpaketilla: Työpaketti 1. EcoS ympäristötietoalustan toteuttaminen BEM TKI-käyttöön, Työpaketti 2. BEM TKI -toimintojen ja -laitteiden määrittely sekä lay-out, Työpaketti 3. BEM Show Room -tilojen ja kiertokäyntien suunnitelmat.


Hankkeen tuloksina syntyy:

1. Toimiva EcoS- ympäristötietoalusta Blue Economy Mikkeli -osaamiskeskuksen sekä sen sidosryhmien ja BEM TKI-palveluiden käyttöön. Vesilaitosdata avataan TKI-käyttöön IPR-oikeuksien puitteissa. Tässä osiossa syntyy myös suunnitelma tietojärjestelmään jatkokehitettävien EcoSairilaan liittyvien ominaisuuksien toteutusaikataulusta ja tarvittavasta rahoituksesta.

2. Puhdistamoluolaan sijoittuvien BEM TKI –toimintojen, -laitteiden sekä materiaalilinjastojen tarvemäärittelyt ja suunnitelmat. Tässä osiossa syntyy myös BEM TKI -tilojen layout suunnitelma sekä vesilaitosdatan hyödyntämisen sopimuspohja.

3. Fyysisen BEM Show Room -tilojen suunnitelmat luolastoon sekä BEM kiertokäyntien –suunnitelmat. Tämä osio sisältää myös tarvittavan esitysjärjestelmän ja Av-välineiden hankinnan.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeella on useita eri kohderyhmiä.

Hankkeen ensisijainen kohderyhmä on eteläsavolaiset ja kotimaiset vesialan yritykset, joissa kehitetään tai tuotetaan vesialaan ja teknologiaan liittyviä tuotteita tai palveluita.
Toinen pääkohderyhmä on vesialan tutkimusta, -tuotekehitystä tai -koulutusta toteuttavat korkeakoulut ja yliopistot kotimaassa sekä kansainvälisesti.
Kolmas pääkohderyhmä ovat erilaiset vierailijaryhmät kuten; kansalaiset, opiskelijat, vesialan ammattilaiset ja viralliset delegaatiot

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat Saimaan ranta-alueiden asukkaat ja muut intressiryhmät kuten vesiosaamisen potentiaaliset asiakkaat sekä muut alan toimijat, myös kansainvälisesti.
Alueen opiskelijat. Esimerkiksi Xamk, Esedu ja LUT. Vesialan TKI -ja koulutuspalveluiden lisäksi XAMK, LUT ja Esedu voivat tarjota opiskelijoiden työpanosta osana opintoja muodossa (mm. harjoittelujakso, opinnäytetyö, projektiopinnot).
Lisäksi välillisiä kohderyhmiä ovat kunnat ja kaupungit Etelä-Savossa sekä myös matkailuala. Hankkeessa tehdään tunnetuksi seutua ja maakuntaa.
Myös ulkomaiset vedenkäsittelyn ammattilaiset ja jätevesilaitosten hoitajat ovat yksi hankkeen välillinen kohde.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 372 706

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 365 785

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 465 883

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 457 232

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin

Kunnat: Mikkeli

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke on sukupuolineutraali.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Hanke on sukupuolineutraali.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 5
Hankkeen valittu innovaatiokumppani tuo markkinoille vientikelpoisen ja monistettavissa olevan täysin uudentyyppisen digitaalisen ympäristötietopalvelun sekä tarvittavat käyttöpalvelut. Palvelu on monistettava ja lokalisoitavissa myös ulkomaille. Käyttöön otetaan uusia digitaalisia työkaluja ja työmenetelmiä alueen toimijoiden ja näiden sidosryhmien käyttöön. Työkalut mahdollistavat uudentyyppiset tieto- ja viestintäteknologiset ratkaisut. Näiden yhteinen hyödyntäminen tehostaa EcoSairilan toimintoja ja vähentää toimintojen paikkasidonnaisuutta. EcoS alustan ansiosta matkustustarve vähenee. Lopullisessa muodossaan EcoS alusta mahdollistaa yritysten ympäristötiedolla johtamisen sekä sisältää työkaluja yrityksen tuotantoprosessivaihtoehtojen arviointiin ympäristövaikutusten ja päästöjen osalta. Digitalisoitu Alueen Ympäristövaikutusten Selvitysprosessi (AYS-prosessi) on käytettävissä yritysten tarkempien liiketoiminnan ympäristövaikutusarvioiden tuottamiseen. Tulosten avulla yritys voi kehittää ja parantaa omaa ekokilpailukykyään verrattuna kilpailijoihin. Suuntaamalla toimintansa vastuullisen ja kestävän kehityksen mukaiseen ja resurssiviisaaseen tuotantoon yritys voi saavuttaa merkittäviäkin raaka-aine ja energiakustannusten säästöjä. BEMissä testataan ja pilotoidaan uutta ympäristöteknologiaa jotka tukevat luonnon kestävää hyödyntämistä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 5
Lopullisessa muodossaan EcoS alusta sisältää toiminnallisuuksia, joissa riskianalyysien perusteella voidaan tehdä kattavat ennakkovarautumissuunnitelma myös ilmastomuutoksen ääri-ilmiöiden varalta. Jos ympäristövahinko kuitenkin tapahtuu, poikkeustilannejohtaminen ja alueen yhteiset ennakkovarautumissuunnitelmat ja varautumisen toimintamallit minimoivat poikkeustilanteesta aiheutuvat vahingot.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 1 5
Lopullisessa muodossa EcoS:n digitalisoidussa AYS-prosessissa huomioidaan myös YVA lainsäädännön ja prosessin mukaiset luontoarvot lähtöaineistona. Aineistoja ylläpidetään aktiivisesti (digitalisoitu alueen ympäristötase). Prosessi huomioi luonnon monimuotoisuuden sekä EcoSairilan osalta kattavasti alueen luontoarvot. Prosessia hyödynnetään myös ns. ei-luvanvaraisen toiminnan käynnistymisen vaikutusten arvioinnissa.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 1 5
Lopullinen EcoS ympäristötietoalusta sisältää uusia digitaalisia työkaluja ja työmenetelmiä alueen toimijoiden ja näiden sidosryhmien käyttöön ja tarpeisiin. Uudet tieto- ja viestintäteknologiset ratkaisut ja näiden yhteinen hyödyntäminen tehostavat toimintoja ja vähentää toimintojen paikkasidonnaisuutta. Yritysten teknologiavaihtoehtojen simulointi on mahdollista. Ympäristötietoon perustuen yritys voi toteuttaa tuotantoprosessinsa siten, että toiminnan ympäristövaikutukset minimoidaan.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 4
AYS-prosessissa huomioidaan myös Natura ohjelman mukaiset toimintaympäristöä ja/tai lähialueita koskevat suojelualueet.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 1 7
Lopullisen EcoS alustaan sisältyy toiminnallisuuksia, jotka ovat käytettävissä myös yrityksille tarkempien liiketoiminnan ympäristövaikutusarvioiden tuottamiseen. Tulosten avulla yritys voi kehittää ja parantaa omaa ekokilpailukykyään verrattuna kilpailijoihin. Suuntaamalla toimintansa vastuullisen ja kestävän kehityksen mukaiseen ja resurssiviisaaseen tuotantoon yritys voi saavuttaa merkittäviäkin raaka-aineiden ja energiakustannusten säästöjä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 7
Lopullisen EcoS alustaan sisältyy toiminnallisuuksia, jotka ovat käytettävissä myös yrityksille tarkempien liiketoiminnan ympäristövaikutusarvioiden tuottamiseen. Tulosten avulla yritys voi kehittää ja parantaa omaa ekokilpailukykyään verrattuna kilpailijoihin. Suuntaamalla toimintansa vastuullisen ja kestävän kehityksen mukaiseen ja resurssiviisaaseen tuotantoon yritys voi saavuttaa merkittäviäkin raaka-aineiden ja energiakustannusten säästöjä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 1 5
Lopullisen EcoS alustan eräs käyttäjäryhmä on kunnan maankäytönsuunnittelu. AYS-prosessissa voidaan arvioida ja simuloida tietyn tyyppisen yritystoiminnan vaikutuksia alueella. Prosessissa huomioidaan myös ei-luvanvarainen yritystoiminta. Yritystoiminta esim. voidaan sijoittaa siten, että se tukee mahdollisimman hyvin sijoituspaikan perusteella saavutettavissa olevia synergiaetuja (mm. raaka-aineet, logistiikka, paikallisen lähienergian käyttö) alueen toiminnan ympäristövaikutuksen huomioiden.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 7
Palvelutuontanto: BEM:in TKI palvelut, Show Room, Kiertokäynnit ja EcoS BEM TKI-ympäristötietoalusta. EcoS ympäristötietoalustan lopullinen toteutus mahdollistaa mm. seuraavat uudet palvelut: - Alustan tieto- ja jatkokehityspalvelut - Alustan käyttöpalvelut - Alustan tarvitseman mittaustietopalvelun tuottaminen - Mittaustietopalvelun mittausasemien perustaminen ja huolto sekä mittaustiedon laadunvarmistuspalvelut - Alustaan sisältyy ominaisuudet, joiden avulla uusien digitaalisten palveluiden kehittäminen tietopalvelun tai siihen linkitettyjen tietovarantojen perusteella (Developer HUB). - Alusta on lokalisoitavissa ulkomaille - Alusta on käytettävissä myös ulkomailta, paikallisiin tietovarantoihin sovitettuna - Alustan digitaalinen viranomaisyhteistyö ei ole sidottu yksittäisen maan voimassa olevaan lainsäädäntöön - Alusta on käytettävissä myös kokonaan erilaisten digitaalisten palveluiden kehitysalustaksi - Alustalla oletetaan olevan merkittävää vientipotentiaalia
Liikkuminen ja logistiikka 1 5
EcoS alustan ansiosta matkustustarve vähenee. Alusta mahdollistaa uusien digitaalisten palveluiden tuottamisen. Paikallisen logistiikan optimointi on jo tunnistettu mahdolliseksi uudeksi kehityskohteeksi. EcoS alustan tietoteknisiin määrityksiin logistiikan optimointia ei sisällytetty, koska optimointia varten alueen yritystoiminnan tarpeet ja mahdolliset yritysten keskeiset riippuvuudet sekä tuotannossa tarvittavien raaka-aineiden ja syntyvien sivuvirtojen määrä on tiedettävä ennakolta esim. LCA-analyysien avulla. Lisäksi tarvitaan tietoja lopputuotteiden logististen toimitusten määrästä ja kuljetusten loppupisteistä. Teknistä estettä alueellisen logistiikan optimoinnille ei ole.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 1 5
EcoS tulee edistämään osaltaan esim. EcoSairilan alueen toiminnan ekotehokkuutta ja pyrkii osaltaan vähentää palveluiden ja tuotteiden koko elinkaaren aikaisia ympäristöhaittoja. Lopulliseen EcoS alustaan sisältyy kattava ennakkovarautuminen ja nopea reagointi poikkeustilanteiden johtamiseen. Näiden avulla tulevat vähenemään tai kokonaan estymään mahdollisen häiriö- tai poikkeustilanteen aiheuttamat vahingot ympäristölle tai kansalaisten terveydelle. Esim. EcoSairilan alueen liiketoimintakapasiteetin muutosten yhteydessä AYS - prosessissa huomioidaan myös alueen maanomistajat ja asujaimisto asianosaisina tai haitankärsijöinä. AYS - prosessi huomioi myös vaikutukset lähialueen vesistöihin.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hankkeella ei vaikutusta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hankkeella ei vaikutusta.
Kulttuuriympäristö 1 5
Hanke ei suoraan vaikuta. Vaikutusta syntyy esim. alueellisen ennakkovarautumisen suunnittelun kautta. Poikkeustilanteen nopea havainnointi ja poikkeustilannejohtamisen digitaaliset työkalut vähentävät tai estävät ympäristöön aiheutuvia vahinkoja.
Ympäristöosaaminen 0 5
Lopullinen EcoS ympäristötietoalusta mahdollistaa alueellisen yrityspuiston tai teollisuusalueen tai näiden yksittäisen yrityksen ympäristötiedolla johtamisen. AYS-prosessiin osallistuu yrityksen lisäksi mm. yritystoiminnan keskeiset sidosryhmät sekä tulevat haitankärsijät tai asianosaiset. Prosessi hyödyntää asiantuntijoita kattavasti. Ryhmäoppiminen mahdollistuu myös kansalaisten osalta. EcoS:n digitalisoidut käytänteet ovat hyödynnettävissä kansallisesti ja kansainvälisestikin samankaltaisen toimintaympäristön omissa ympäristöjohtamisen järjestelmissä. Toisaalta alustan kattava riskianalyyseistä johdettu alueellinen ja yritystason ennakkovarautuminen häiriö- tai poikkeustilanteisiin sekä näiden harjoittelu digitaalisesti kasvattaa osallistuvien tahojen osaamista. Alusta tulee mahdollistamaan myös ympäristöviestinnän aktiivisen toteuttamisen ja viestintää voidaan tuottaa myös eri tahojen tai ulkopuolisten toimijoiden omille verkkosivuille.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa uuden sukupolven EcoS -ympäristötietoalusta EcoSairilan alueen Blue Economy Mikkeli -osaamiskeskuksen sekä sen sidosryhmien (esimerkiksi viranomaiset, yritykset, tiedeyhteisöt, tutkijat) käyttöön. Lisäksi tavoitteena on mahdollistaa kokonaisvaltaisesti EcoSairilan alueelle BEM:iin digitaalisuuteen perustuva TKI- ympäristö sekä myös BEM:n kaupallinen ympäristö ja palvelut. Tämä hanke keskittyy siis vain EcoSairilan ja BEM alueiden digitaalisten toimintojen ja palveluiden toteuttamiseen.
Hanke edistää EU:n ja Suomen hallituksen määrittelemiä vihreän siirtymän ja digitaalisuuden teemoja alueellisesti Etelä-Savossa. Lisäksi hankkeessa toteutetaan BEM:n olennaisten toimintojen suunnittelutöitä seuraavasti; BEM TKI -laitteiden määrittelyt ja BEM TKI tilojen lay - out suunnitelmat puhdistamoluolaan. BEM Show Room - tilojen sekä kiertokäyntien suunnitelmat.

Hankkeessa toteutettava EcoS ympäristötietoalusta perustuu keskeisiltä osin aiemmissa EcoSairilan
kehityshankkeissa tehtyihin tietojärjestelmämäärittelyihin ja -vaatimuksiin. Tässä Hankkeessa toteutetaan EcoS alustan ytimen keskeiset toiminnallisuudet siten, että EcoS alusta tukee BEM TKI-projekteja ja BEM:lle määriteltävää palvelutuotantoa. Hankkeessa toteutetaan alustan ydin toiminnallisuudet, rajapinnat määriteltyjen sidosryhmien ympäristötietovarantoihin tai -järjestelmiin. Tarvittava EcoS - ohjelmointityö hankitaan aiemmin EU tasoisesti kilpailutetulta innovaatio-/kehityskumppanilta.
MikseiMikkelin ICT -asiantuntija osallistuu IT-arkkitehdin roolissa hankkeen toteutukseen, ja valvoo kehitystyötä sekä koordinoi hankkeen ICT-osuutta. ICT-asiantuntijan tukena toimii hankkeelle perustettava asiantuntijatyöryhmä (viranomaistahot mahdollisuuksien mukaan): ELY-keskus/Mikkeli, AVI/Mikkeli, Mikkelin Seudun ympäristöpalvelut, EcoSairilan alueen yritykset, alueen TKI-toimijat ja tarvittaessa näiden keskeiset sidosryhmät. Kehitystyön työmenetelminä ovat ketterän ohjelmistokehityksen menetelmät yhteistyössä alihankkijan ja MikseiMikkelin ICT-asiantuntijan ohjaaman hankkeen asiantuntijatyöryhmän kanssa.

Hanke toteutetaan kolmella (3) työpaketilla: Työpaketti 1. EcoS ympäristötietoalustan toteuttaminen BEM TKIkäyttöön, Työpaketti 2. BEM TKI -toimintojen ja -laitteiden määrittely sekä lay-out, Työpaketti 3. BEM Show Room - tilojen ja kiertokäyntien suunnitelmat.

Hankkeen tuloksina syntyy:
1. Toimiva EcoS- ympäristötietoalusta Blue Economy Mikkeli -osaamiskeskuksen sekä sen sidosryhmien ja BEM TKIpalveluiden käyttöön. Vesilaitosdata avataan TKI-käyttöön IPR-oikeuksien puitteissa. Tässä osiossa syntyy myös suunnitelma tietojärjestelmään jatkokehitettävien EcoSairilaan liittyvien ominaisuuksien toteutusaikataulusta ja tarvittavasta rahoituksesta.
2. Puhdistamoluolaan sijoittuvien BEM TKI –toimintojen, -laitteiden sekä materiaalilinjastojen tarvemäärittelyt ja suunnitelmat. Tässä osiossa syntyy myös BEM TKI -tilojen layout suunnitelma sekä vesilaitosdatan hyödyntämisen sopimuspohja.
3. Fyysisen BEM Show Room -tilojen suunnitelmat luolastoon sekä BEM kiertokäyntien –suunnitelmat. Tämä osio sisältää myös tarvittavan esitysjärjestelmän ja Av-välineiden hankinnan.