Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78776

Hankkeen nimi: Autonomisten työkoneiden tutkimus- ja koulutusinfra

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2022 ja päättyy 30.9.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Koulutuskuntayhtymä OSAO

Organisaatiotyyppi: Ammatillinen oppilaitos

Y-tunnus: 0992445-3

Jakeluosoite: PL 213

Puhelinnumero: 040 141 5140

Postinumero: 90101

Postitoimipaikka: Oulu

WWW-osoite: http://www.osao.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Viljakainen Heidi Johanna

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Hankepalvelupäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: heidi.viljakainen(at)osao.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0401945805

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Autonomisten työkoneiden tutkimus- ja koulutusinfra -hankkeen tavoite on kahden työkonehankinnan kautta mahdollistaa yhteistyöverkoston (tutkimusallianssin) autonomisten työkoneiden parviohjauksen tutkimus ja sen tutkimusympäristö.

Yhteistyössä hankkeen yhteistyöverkoston (korkeakoulut ja yritykset) kanssa hankkeessa kehitetään autonomisen työkoneohjauksen tutkimus- ja kehitysalusta. Se luo edellytyksiä hyödyntää autonomisia koneinvestointeja kansainvälisesti merkittävässä tutkimuksessa, koulutuksen kehittämisessä ja opetuksen uudistamisessa koulutuksen eri asteilla. Hanke tukee eri teollisuuden alojen, kuten kaivos-, infra-, ja teknologiayritysten, teknologiaosaamisen kehittymistä ja vahvistaa uusien työpaikkojen syntymistä. Hankkeen avulla investoidaan kaksi työkonetta (kaivukone ja puskutraktori) niissä tarvittavine automaatiovarusteineen. Investoitavia koneita hyödynnetään tutkimus- ja opetuskäytössä seuraavan kymmenen vuoden ajan.

Hankkeen tuloksena rakentuvaa tutkimusinfraa käytetään digitalisaation hyödyntämisen vahvistamiseen maarakennusalalla. Hanke tukee maarakennusalan vihreää elpymistä digitalisaation hyödyntämisen kautta. Digitaalisten työmenetelmien ja autonomisten työkoneiden avulla koneiden ja materiaalin käyttö voidaan optimoida, mikä näkyy työn laadun parantumisena, työ- ja kustannustehokkuutena sekä päästöjen vähentymisenä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Välittömät kohderyhmät: Tutkimus- ja koulutusinfraa hyödyntävät rakentamisen ja kaivostoiminnan digitalisaation tutkijat, tutkimusryhmät sekä eri koulutusasteiden kouluttajat ja yritykset. Vaikutukset ovat alueellisia, kansallisia ja innovaatiotutkimuksen näkökulmasta kansainvälisiä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välilliset kohderyhmät: Merkittäviä hyötyjäryhmiä ovat eri koulutusasteiden koulutuksen järjestäjät ja heidän opiskelijansa. Verkostoyhteistyö lisää merkittävästi uuden teknologian osaamista opetushenkilölle ja mahdollistaa uuden tiedon tarjoamista alan opetuksessa eri asteilla. Toiminta vahvistaa eri koulutusasteiden koulutuksenjärjestäjien välistä yhteistyötä ja tiedon jakamista sekä sen käytäntöön ottamista opetustarjonnassa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 186 200

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 183 159

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 266 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 261 655

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun, Koillismaan

Kunnat: Taivalkoski, Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Kyseessä on puhtaasti investointihanke, mutta OSAOlla maarakennusalalla on huomioitu alan miesvaltaisuus ja toimenpiteitä (yhdessä Tasa-arvo tutuksi -hankkeen kanssa) on tehty segregaation vähentämiseksi. Toimenpiteistä huolimatta sukupuolenmukainen segregaatio näkyy alalla edelleen vahvasti. Vuonna 2022 OSAOn 232 maarakennusalan opiskelijasta naisoletettuja on 49, miesoletettuja 173. OSAOlla on koko henkilöstöä koskeva tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, minkä mukaan toimitaan myös hankkeessa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Investointien kilpailutuksessa ja hankinnassa sukupuolinäkökulman huomioiminen on vaikeaa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 8
Automatisointi tähtää ennen kaikkea tehokkuuden parantamiseen, joka säästää luonnovaroja kuten fossiilisia polttoaineita (työkoneet, ajoneuvot), sekä rakentamiseen käytettäviä materiaaleja.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 6 6
Automaation avulla fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee ja haitalliset CO2-päästöt ilmastoon pienenevät.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 2
Ei merkittävää tunnistettua vaikutusta. Tietomallintamisen hyödyntämistä edistetään autonomisten työkoneiden tutkimusinfran rakentamisella, jolloin luonnon monimuotoisuus voidaan ottaa paremmin huomioon.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 4 4
Haitalliset päästöt ilmakehään vähenevät automaation tuoman tehokkuuden ja päästöttömyyden kautta. Autonomisten työkoneiden tutkimusinfran rakentaminen mahdollistaa tietomallintamisen kehittämisen ja aiempaa tehokkaamman hyödyntämisen. Tietomallintamisen avulla pinta-ja pohjavesiä, maaperän eri kerroksia ja materiaaleja voidaan paremmin ottaa huomioon suunnittelussa ja edelleen rakentamisessa. Työn laadun parantumisella ja virheiden vähentymisellä vaikutetaan mahdollisten vahinkojen ja sitä kautta maaperälle aiheutuvien haittojen määrän vähentymiseen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ouluzone-alue ei kuulu Natura 2000 ohjelmaan. Ei merkittävää tunnistettua vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 5
Maarakennukseen käytettävien materiaalien käyttö tehostuu ja jätteiden määrä pienenee. Maaperän eri materiaalin käyttömahdollisuuksia rakentamisessa helpotetaan ja edistetään. Digitalisaation hyödyntämisellä koneiden ja materiaalin käyttöä saadaan optimoitua, minkä ansiosta materiaali käytetään entistä kustannustehokkaammin.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 4
Autonomisten työkoneiden tutkimusinfra osana Ouluzone-testikeskusta ja siihen liittyvää Linnanmaan kampukselle rakennettavaa etäohjaamoa mahdollistaa ja tehostaa uusien energianlähteiden käytön tutkimusta ja tuotekehitystä (esimerkiksi sähkötoimiset työkoneet ja ajoneuvot tulevaisuudessa).
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 3
Hanke on osa keskittymää ja yhteistyöverkostoa, joka tukee merkittävällä ja laajalla tavalla paikallisen elinkeinorakenteen kehittymistä ja integroitumista kansainväliseen yhteistyöhön.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 5
Työkoneisiin liitettävään tietomallintamiseen ja automaatioon liittyy uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämismahdollisuuksia. Digitalisaation hyödyntämisellä koneiden ja materiaalin käyttöä saadaan optimoitua, minkä ansiosta myös tarjottavia palveluja voidaan kehittää talouden vihreää elpymistä tukeviksi. Esim. digitalisaation mahdollistamalla optimoinnilla vältetään turhat massan vaihdot, mikä näkyy kustannustehokkaiden palveluiden kehittämisessä.
Liikkuminen ja logistiikka 6 8
Automaation etenemisen myötä ajoneuvojen ja työkoneiden käyttö, liikkuminen ja logistiikka tehostuvat. Samassa työajassa saavutetaan enemmän työsaavutusta eli tulosta. Kustannukset suoriteyksikköä kohden pienenevät.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 5
Hanke kehittää ja luo laaja-alaisesti uutta vireyttä ja hyvinvointia alueelle. Automaatio vähentää kognitiivista kuormitusta kuljettajalle.
Tasa-arvon edistäminen 2 2
Kehittyvä automaatio keventää kuljettajien työtehtäviä ja tasaarvoistaa työn vaatimuksia. Tuetaan markkinoinnin keinoin alan vetovoimaisuuden kasvua myös naisten joukossa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 3
Hanke tukee yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta. Automaatioteknologian soveltaminen helpottaa kuljettajien työtehtäviä, jolloin aiempaa lyhyempi perehdyttäminen ja koulutus riittää työtehtävien suorittamiseen. Digitalisaatio tukee myös asuinpaikasta riippumatonta työhön osallistumista.
Kulttuuriympäristö 3 3
Hanke toimii kulttuuriympäristöä vireyttävänä tekijänä. Ouluzone-keskus toimii ICT- ja teknologiakaupunki Oulun yhtenä tulevaisuuden kehityskeskuksista.
Ympäristöosaaminen 5 7
Hanke lisää ympäristötietoisuutta, tarjoaa koulutusympäristömahdollisuuden oppilaitoksille ja sitä kautta edistää ympäristöosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Autonomisten työkoneiden tutkimus- ja koulutusinfrahankkeen tavoite oli kahden työkonehankinnan kautta mahdollistaa tutkimusallianssin autonomisten työkoneiden parviohjauksen tutkimus ja sen tutkimusympäristö kansainvälisesti merkittävässä tutkimuksessa, sekä kehittää koulutusta ja uudistaa opetusta vahvistamalla maarakennusalan digitaalisten työmenetelmien hyödyntämistä. Hankkeen investoinnit (puskutraktori ja tiivistyskone) automaatiovarusteluineen toteutettiin onnistuneesti, lievin rahoittajan hyväksymin kustannusmuutoksin. Tehdyt investoinnit olivat hyvin soveltuvia ja tarkoituksenmukaisia hankkeen tavoitteisiin peilaten.