Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78783

Hankkeen nimi: Kestävää liiketoimintaa digitaalisten kaksosten hyödyntämisellä valmistavassa teollisuudessa

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.11.2022 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245904-2

Jakeluosoite: Mukkulankatu 19

Puhelinnumero: +358405187841

Postinumero: 15210

Postitoimipaikka: Lahti

WWW-osoite: http://www.lut.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Saunila Minna Maarit

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Apulaisprofessori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: minna.saunila(at)lut.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358405187841

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on edistää digitaalisten kaksosten hyödyntämistä valmistavassa teollisuudessa kestävän liiketoiminnan turvaamiseksi Päijät-Hämeessä. Digitaalisella kaksosella tarkoitetaan digitaalista kopiota jostakin tuotteesta, prosessista tai palvelusta.

Tuotantolaitoksissa digitaalinen kaksonen tarkoittaa esimerkiksi tuotantokoneen virtuaalista kopiota. Tietokoneella tehty kopio voi mallintaa suuriakin kokonaisuuksia, kuten tehdassalia koneineen, tuotantoprosesseineen, järjestelmineen ja työntekijöineen. Digitaaliset kaksoset simuloivat mallinnettavan kohteen luonnollista käyttöympäristöä ja työprosessia todenmukaisesti. Digitaalisen kaksosen avulla voidaan simuloida laitteen tai tuotantolinjan toimintaa virtuaalisesti, ennen kuin tehdään päätös sen valmistamisesta. Kiinteistö- ja rakennustoimialalla digitaalinen kaksonen voi tarkoittaa rakennuksen digitaalista vastinetta, jonka tietosisältö määräytyy käytettävän tietomallin, Building Information Modelin (BIM) mukaan. Digitaalisten kaksosten avulla voidaan siis edistää kestävää liiketoimintaa muun muassa säästämällä kustannuksia sekä pienentämällä kalliisiin investointeihin liittyviä riskejä.

Perusteknologiat erityyppisten, esimerkiksi simulaatioon, mallinnukseen tai visualisointiin perustuvien, digitaalisten kaksosten teolliselle ja kaupalliselle hyödyntämiselle ovat jo olemassa. Digitalisten kaksosten konkreettinen hyödyntäminen yritysten toiminnassa vaatii lisäponnistuksia. Hankkeessa siis edistetään Päijät-Hämeen yritysten digitalisaatiota erityisesti digitaalisen kaksosen hyödyntämisen avulla. Hankkeen päätavoitteena on tehdä tiekartta ja kehittää osaamista siihen, miten Päijät-Hämeessä päästään digitaalisten kaksosten hyödyntämisen edelläkävijöiksi.

Digitaalisilla kaksosilla mahdollistetaan suurempien kokonaisuuksien hallinta, seuranta ja johtaminen. Lisäksi voidaan tehostaa tiedon kulkua ja saattaa toimijoita yhteen ja parantaa päätöksentekoa. Muiden toimijoiden hyödyntäminen tuo tehokkaan tavan kehittää ja testata uusia tuotteita, palveluja ja toimintamalleja. Yhteistyö luo uuttaa osaamista, minkä pohjalta syntyy uutta liiketoimintaa sekä samalla yhteistyö ja mallintaminen voi vähentää osaoptimointia. Tällä tavalla uutta tietoa ja kumppanuuksia hyödyntämällä viedään alueen uudistumiskykyä ja kehitystä suurin harppauksin eteenpäin.

Hankkeen toteuttaa Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT), jolla on vuosien kokemus digitaalisten kaksosten hyödyntämiseen liittyvästä tutkimuksesta ja kehityksestä.
Hanke on sukupuolineutraali ja kohtelee kaikissa toiminnoissaan sukupuolia tasapuolisesti. Vaikutukset yhdenvertaisuuteen ja kestävän kehityksen periaatteisiin arvioidaan kunkin hankkeen toimenpiteen yhteydessä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Päijät-Hämäläiset pienet ja keskisuuret yritykset (digitaalisten kaksosten potentiaaliset hyödyntäjät), teknologiaratkaisujen kehittäjät ja myyjät (digitaalisten kaksosten tarjoajat), konsultit sekä yrityskehittäjät.

Yrityksiä on kontaktoitu jo hakuvaiheessa. Muun muassa Makron, Stalatube, Orfer, Ferroplan, JRS Pharma, Weckman Steel, Process Genius, Production Software ja Visual Data ovat ilmaisseet kiinnostuksensa hankkeen sisältöön. Lisäksi toteuttajilla on pitkä kokemus yritysten kanssa tehtävästä yhteistyöstä, joten hankkeeseen mukaan haluavien yritysten löytäminen tuskin muodostuu ongelmaksi. Hankkeella tavoitellaan erityisesti valmistavan teollisuuden pk-yrityksiä, joilla on jo kokemusta jonkin tyyppisen simuloinnin tai mallinnuksen hyödyntämisestä, mutta, jotka kaipaavat apua siihen, miten erityyppiset digitaaliset kaksoset saadaan kiinteäksi osaksi päivittäistä toimintaa ja kestävän liiketoiminnan edistämistä. Vaikka hankkeessa ei keskitytä sinänsä uusien digitaalisten kaksosten kehittämiseen, niiden hyödyntäminen on nykyaikaisen liiketoiminnan ohjauksen ydinosaamista ja siten hanke edesauttaa digitaalisten kaksosten eteenpäin kehittämisessä. Siten hankkeeseen osallistuvat yritykset voivat olla myös digitaalisten kaksosten tarjoajia, jotka haluavat kehittää tarjoamaansa siten, että se palvelee heidän asiakkaidensa liiketoiminnan uudistamista parhaalla mahdollisella tavalla. Hankkeessa hyödynnetään siis LUT:n nykyisiä yhteistyökumppaneita sekä konsultoidaan LAB:ia ja LADEC:ia, jolla tulee olemaan merkittävä rooli hankkeen ohjausryhmässä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Alueen kunnat ja kaupungit, jotka voivat hyödyntää ratkaisuja toiminnassaan.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 83 571

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 83 571

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 104 464

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 104 464

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Päijät-Häme

Seutukunnat: Lahden

Kunnat: Lahti, Hollola, Asikkala, Sysmä, Padasjoki, Kärkölä, Hartola, Orimattila, Heinola, Iitti

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa on tehty analyysi Suvauskoneen avulla. Suvauskoneen testin mukaan projekti edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Projektin toteutuksessa ei suosita kumpaakaan sukupuolta. Hankkeen toimenpiteet on suunniteltu sukupuolineutraalisti ja sisältö kohtelee molempia sukupuolia tasapuolisesti. Sukupuolinäkökulma huomioidaan myös hankkeelle perustettavan ohjausryhmän osalta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali ja kohtelee molempia sukupuolia tasapuolisesti.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 3
Digitaalisuuden lisääminen vähentää materiaalien käyttöä ja kulutusta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 4 4
Digitaalisten kaksosten potentiaalin esinntuominen ja hyödyntämisen asilitointi edistää alueen yritysten kilpailukykyä. Hanke edistää yritysten verkostoitumista, millä on positiivinen vaikutus elinkeinoelämään.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 4
Yritysten aineeton arvontuotanto pohjautuu osaltaan digitalisaation hyödyntämiseen. Digitaalisten kaksosten avulla voidaan luoda uusia työpaikkoja palvelutarjontaa kehittämällä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 4
Hanke kehittää osallistuvien yritysten henkilösön sosiaalista ja aineetonta pääomaa. Lisäksi opiskelijoiden tekemät käytännön kehitysprojektit lisäävät osaamista ja edesauttavat siten työllistymistä.
Tasa-arvon edistäminen 3 0
Hanke lisää tasapuolisesti eri ryhmien tietämystä, mikä edistää tasa-arvoa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 0
Hanke lisää tasapuolisesti eri ryhmien tietämystä, mikä edistää yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hanke on saavuttanut keskeiset kehitystavoitteensa liittyen keinoihin, joiden avulla yritykset pystyvät edistämään digitaalisten kaksosten hyödyntämistä valmistavassa teollisuudessa kestävän liiketoiminnan turvaamiseksi. Hankkeen tuloksena syntyi useita digitaalisten kaksosten hyödyntämiseen liittyviä kehityssuuntia, joita on kehitetty eteenpäin yhdessä yritysten kanssa. 10 yritystä aloitti yhteistyön korkeakoulujen kanssa aihepiiriin liittyen.

Alueen yritysten ja muiden toimijoiden ymmärrystä on lisätty osallistumalla tapahtumiin, pitämällä esityksiä ja kirjoittamalla yleistajuisia julkaisuja hankkeen tuloksista. Näiden kautta on myös lisätty ymmärrystä niistä vaatimuksista, joita digitaalisten kaksosten hyödyntäminen aiheuttaa sekä pk-yrityksille työnantajina että pk-yritysten työntekijöille. Hankkeen päätavoitteena oli luoda tiekartta digitaalisten kaksosten hyödyntämiseen Päijät-Hämeessä. Tiekartta ja siihen liittyvä tausta-aineisto on julkaistu opaskirjassa (julkisesti saatavilla LUTPubissa ja hankkeen verkkosivuilla). Tiekarttaa on levitetty ja tullaan levittämään myös hankkeen päättymisen jälkeen eri foorumeilla. Näihin liittyvät materiaalit toimivat ohjeistuksina digitaalisten kaksosten hyödyntämisen lisäämisen keinoihin myös hankkeen päättymisen jälkeen.