Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78785

Hankkeen nimi: Lahti Software

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.11.2022 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245904-2

Jakeluosoite: Mukkulankatu 19

Puhelinnumero: 0405710028

Postinumero: 15210

Postitoimipaikka: Lahti

WWW-osoite: http://www.lut.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Hyrynsalmi Sami Tapani

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Associate Professor (tenure track)

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: sami.hyrynsalmi(at)lut.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405710028

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Lahti on kasvamassa kansallisesti merkittäväksi ohjelmistotekniikan osaajien tuottajaksi. Lahden ohjelmistotekniikan osaajien määrässä on tapahtunut merkittävä käännös kasvuun, kun LUT-yliopisto vuonna 2020 käynnisti ensimmäisen ohjelmistotekniikan DI-maisteriohjelman Lahdessa. Tämän jälkeen Lahteen on avattu myös kansainvälinen ohjelmistotekniikan kandidaatinohjelma ja vuonna 2023 Lahdessa käynnistyy toinen ohjelmistotekniikan DI-maisteriohjelma. Näiden kaikkien kolmen ohjelman ollessa käynnissä, vuodesta 2026 Lahdesta tulee valmistumaan lähes 200 ohjelmistotekniikan diploma-insinööriä vuosittain. Tämä on kansallisesti merkittävä luku ja nostaa Lahden yhdeksi isoimmaksi ohjelmistotekniikan diplomi-insinöörien tuottaja-alueeksi.

Nämä luvut huomioiden Lahden seudun IT-osaajien ja yritysten verkostoituminen on ollut hyvin hajanaista. Tieto alueen toimijoista on puutteellista ja alan toimijoilla on hyvin vähän vakituisia verkostoitumistapahtumia. Haasteena on myös se, että kasvavan digitalisoitumisen myötä IT-alan osaajia tarvitsevat myös muutkin yritykset kuin vain IT-alan yritykset. Näiden yritysten tunnistaminen on myös alkutekijöissä.

Hankkeen ajatus on syntynyt tarpeesta tunnistaa alueen yrityksiä ja osaajia sekä lähteä luomaan vakituista kohtaamispaikkaa alan yritysten ja ohjelmistotekniikan osaaiien välille. Hanke toimii lähtölaukauksena alueen kasvavan ohjelmistotekniikka-ekosysteemin tunnistamiselle ja yhteentuomiselle. Hankkeen tuloksena on ajanmukainen kartoitus alueen IT-yrityksistä ja osaajista, sekä heidän tarpeistaan sekä Lahti Software Meetups -konsepti, joka tuo alueen IT-yrityksiä, opiskelijoita, tutkijoita ja osaajia yhteen.

Hankkeessa saatujen tietojen ja verkostojen avulla yhteistyötoimintamallia on mahdollista lähteä kehittämään eteenpäin ja näin myös vahvistaa Lahden näkyvyyttä elinvoimaisena ja kiinnostavana ohjelmistotekniikan yliopistokaupunkina.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeella on kaksi varsinaista kohderyhmää:

1) Yritykset: Hankkeen kummatkin toimenpiteet pyrkivät tuomaan näkyviin ja yhteen niin IT-alan yrityksiä kuin yrityksiä, jotka työllistävät IT-osaajia.

2) IT-osaajat: Hankkeen toimenpiteet tuovat esille, millaisia toimijoita alueella on ja mahdollistavat osaajien verkostoitumisen.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat:

1) alueelle sijouttautumista pohtivat IT-yritykset ja osaajat. Hankkeen tavoitteena on kertoa, että alueella on paljon uusia osaajia, mutta myös aktiivista verkostotoimintaa alan osaajien, yritysten ja korkeakoulujen kesken. Tämän viestin toivotaan näkyvän myös alueelle sijoittumista pohtiville yrityksille ja osaajille.

2) Korkeakoulujen tutkijat: Hankkeen toimenpiteistä erityisesti Meetupit tähtäävät tutkijoiden ja yritysten kohtaamiseen, mikä mahdollistaisi uusien kompetenssien ja osaamisen kehittymisen vahvistavaan alueen digitaalisaatio myös tulevaisuudessa.

3) Korkeakoulujen opiskelijat: Hankkeen toimenpiteet tuovat esille opiskelijoille mihin työnkuviin ja yrityksiin alueella voi työllistyä alan koulutuksella.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 50 162

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 50 162

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 71 660

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 71 660

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Päijät-Häme

Seutukunnat: Lahden

Kunnat: Lahti, Hollola, Asikkala, Sysmä, Padasjoki, Kärkölä, Hartola, Orimattila, Heinola

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen kartoituksessa yksi mittari on naisten osuus opiskelijoista, mikä on saatavissa suoraan Vipunen.fi-palvelusta. Ohjelmistotekniikan yksikkö on jo aiemmin tehnyt toimenpiteitä saadakseen enemmän naishakijoita ohjelmiinsa ja onnistunut tässä kansallisesti vertaillen hyvin. Esimerkiksi Lahdessa pyörivä Software Project Management and Business -maisteriohjelman opiskelijoista kolmasosa on naisia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Erityisesti meetup-tapahtumissa pyritään löytämään joka tapahtumaan vähintään yksi naispuhuja. Tämä siitä syystä, että ala on miesvoittoinen ja tutkitusti naisten näkyminen asiantuntijoina on merkityksellistä alan monimuotoisuuden edistämiseksi sekä naispuhujat toimivat roolimalleina ja esikuvina niin alalla työskenteleville kuin alalle hakeutuville naisille. IT-ala kärsii niin alalle hakeutuvien naisten pienestä määrästä kuin naisten pitämisestä alalla. Jatkuva tuki on siis tärkeää niin alalle hakeutuville kuin alalla toimiville.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Vaikka hankkeessa on suunniteltu toimenpiteitä, jotka tukevat alan kestävän monimuotoisuuden edistämisen työtä, ei hankkeen päätavoite ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.  

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 2
LUT Ohjelmistotekniikan yksi suuntautumisohjelmista on Green ICT -ohjelma, jossa koulutetaan tulevaisuuden osaajia kestävän ICT:n tutkimus- ja kehitystehtäviin. IT:alalla luonnonvaroja ovat esimerkiksi komponentteihin käytettävät metallit.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 2
LUT Ohjelmistotekniikan yksi suuntautumisohjelmista on Green ICT -ohjelma, jossa koulutetaan tulevaisuuden osaajia kestävän ICT:n tutkimus- ja kehitystehtäviin. IT:alalla ilmastonmuutos keskittyy esimerkiksi uusien innovaatioiden luomiseen sekä IT:n pyörittämiseen tarvittavien laitteistojen sähkönkulutuksen pienentämiseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeella ei tässä laajuudessa ole välitöntä tai välillistä vaikutusta kasvillisuuden, eliöiden tai luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 2
LUT Ohjelmistotekniikan yksi suuntautumisohjelmista on Green ICT -ohjelma, jossa koulutetaan tulevaisuuden osaajia kestävän ICT:n tutkimus- ja kehitystehtäviin. IT:alalla ilmastonmuutos ja kasvihuonekaasujen vähentäminen keskittyy esimerkiksi uusien innovaatioiden luomiseen sekä IT:n pyörittämiseen tarvittavien laitteistojen sähkönkulutuksen pienentämiseen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei tässä laajuudessa ole välitöntä tai välillistä vaikutusta Natura 2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Hankkeella ei ole välitöntä vaikutusta materiaalien ja jätteiden osalta, mutta tulevaisuudessa IT-alan osaajien ja yritysten törmäyttämiselle on tarvetta esimerkiksi energia- ja materiaalitehokkuuden saralla.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 1
Uusiutuvien energialähteiden käyttö vaatii korkeaa osaamista sekä osaajien ja yritysten törmäämistä. Hankkeen toimenpiteillä arvioidaan olevan välillistä vaikutusta tässä tulevaisuudessa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 5
Hanke pyrkii jo välittömästi kehittämään alueen ohjelmistotekniikan ekosysteemiä ja nostamaan lahden seudun merkityksen alan osaajien ja osaamisen sijaintipaikkana.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 6
IT-ala on siirtynyt jo tuoteliiketoiminnasta IT-palaveluliiketoimintaan, mikä seuraa isompaa aineettomien tuotteiden ja palveludien kehittämisen trendiä. Suomella on vahvaa ohjelmistotekniikan osaamista ja Lahden ohjelmistotekniikan yksikön vahvuuksiin kuuluu erityisesti ohjelmistoliiketoiminnan osaaminen ja Lahden maisteriohjelmat keskittyvät joko ohjelmistoliiketoimintaa ja johtamiseen tai ohjelmistopalvelumutoiluun. Tässä hankkeessa luotavien verkostojen ja kontaktien uskotaan tulevaisuudessa luovan jo merkittävää vaikutusta ohjelmistopalvelujen kehittämiseen alueellisesti.
Liikkuminen ja logistiikka 0 2
IT on merkittävä tekijä välillisesti liikkumisen ja logistiikan puolella ja osaajien törmäyttäminen alueella on yhä enenevässä määrin tärkeää.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 2
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa myös alueen IT-osaajien kokemusta alueesta heidän alansa elinvoimaisena ja mahdollistavana alueena. Tietoisuuden lisääminen alueen työllistäjistä sekä koulutuksien tarjoajista antaa mahdollisuuden ihmisten hakeutua itselleen sopiviin tehtäviin ja koulutuksiin.
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Hankkeen yhtenä toimintatavoitteena on kerätä alueen IT-alalla toimivia ja alalle opiskelevia tai alasta kiinnostuneita naisia yhteen ja selvittää mahdollista yhteistekemisen muotoa tulevaisuudessa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 2
Hankkeen aikana LUT:n yhteiskuntatieteellinen tiedekunta aloittaa toimintansa ja myös LUT Ohjelmistotekniikan laitoksella on valmistauduttu tähän jo lisäämällä yhteiskunnallista otetta kaikkeen tekemiseemme. LUT Ohjelmistotekniikan kaikki ohjelmat ovat myös kansainvälisiä ohjelmia ja erityisesti kandidaatinohjelma on yhdessä HEBUT-yliopiston kanssa. Ohjelmat tuovat siis alueelle paljon kansainvälisiä osaajia, joiden toivotaan myös jäävän alueelle valmistumisen jälkeen. Koska tiedossa on, että yrityksillä on korkeampi kynnys palkata kansainvälinen osaaja niin opiskelijoiden ja yrityksien yhteentuominen on erityisen tärkeää.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hankkeessa ei suoraa vaikutusta kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 3 3
LUT Ohjelmistotekniikan yksi suuntautumisohjelmista on Green ICT -ohjelma, jossa koulutetaan tulevaisuuden osaajia kestävän ICT:n tutkimus- ja kehitystehtäviin.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Lahti Software -hankeen tavoitteena on ollut luoda lähtöalusta alueen kasvavan ohjelmistotekniikanekosysteemin tunnistamisella ja vauhdittamiselle. Hankkeen aikana järjestettiin kahdeksan pienempää Lahti Software Meetup -tapahtumaa Lahden seudulle sekä suurempi Lahti Software Day elokuussa 2023. Hankkeen aikana kehitetty Lahti Software Meetups -konsepti osoittautui suosituksi (yli 140 uniikkia ilmoittautunutta). Lahti Software Day onnistui keräämään lähes kaksi sataa ilmoittautunutta ohjelmistoasiantuntijaa ympäri Suomen osallistumaan tapahtumaan. Hankkeen aikana on myös kartoitettu Päijät-Hämeen alueen ohjelmistoyrityksiä sekä suurten Suomalaisteno ohjelmistoyritysten kiinnostusta sijoittautua alueelle. Hankkeen tulokset tarjoavat mahdollisuuden jatkokehittää alueen ohjelmistotekniikan ekosysteemiä Päijät-Hämeen voimavaraksi.