Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78804

Hankkeen nimi: Jatkuvapuristeinen malmikiven tutkimusmurskauslaite

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 2.1.2023 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245895-5

Jakeluosoite: PL 8000

Puhelinnumero: 0294 480 000

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: Oulu

WWW-osoite: http://www.oulu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Markku Setsaari

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: markku.seitsaari(at)oulu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358503135822

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Oulun yliopiston Oulu Mining School ja OMS-tutkimuskeskus on pohjoismaiden ainoa kokonaisvaltainen kaivannaisalan koulutus- ja tutkimusyliopisto, geotieteistä geofysiikkaan ja kaivostekniikasta rikastustekniikkaan. OMS-tutkimuskeskuksen laboratoriot, räjäytystutkimuslaitteisto ja jatkuvatoiminen, automaattinen ja täysin digitalisoitu jatkuvatoiminen vaahdotusrikastus laitos, digitaalisine kaksosineen on kansainvälistä huipputasoa ja ainoa maailman yliopistoissa.

Hankeidean tausta: Yleisesti käytössä olevat malmin murskauslaitteet särkevät malmikiven hallitsemattomasti, jolloin syntynyt pienikin malmikivi on pienennys emäkivestä eli sekarakeinen. Oulun yliopiston TTK;n vetämässä EnSaco (TEKES-rahoitteinen) tutkimusprojektissa 2013-2015 todettiin, että hitaassa jatkuvassa puristuksessa malmikivi hajoaa heikommista kohdistaan eli kiven sisäisten partikkeleiden ja kiteiden rajapinnoilla, jolloin syntyy sekarakeiden sijaan enemmän itsenäisiä arvorakeita ja -kiteitä. EnSaco projektissa käytetty tekniikka oli hydraulinen puristin.

Tämän hankkeen tavoitteena on kehittää malmikiven murskauksen digitaalinen tutkimusympäristö ja digitalisoitu jatkuvapuristeinen tutkimusmurskauslaite, joka antaa realiaikaista tietoa murskaustapahtuman ilmiöistä konediakanostiikan ja säätötekniikan mittaus- ja analyysimenetelmiä hyödyntäen. Hankkeen mukaisella jatkuvapuristeisella tutkimusmurskauslaitteella osoitetaan, että oikealla murskaustekniikalla prosessivesien ja kemikaalien määrää voidaan huomattavasti vähentää vaahdotusrikastuksessa ja rikastushiekka-altaissa. Hankkeen toinen tavoite rakentaa tutkimusmurskaimen yhteyteen pieni vedetön ja kuiva rikastusprosessi tunnetun vaahdotusprosessin sijaan. Hankkeen kolmantena tavoitteena OMS-tutkimuskeskuksesta rakentuu alueellisten mittausteknologia yritysten koe- ja testauslaitos.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmät ovat KV-tutkimustoiminta, Horizon 2020 hankkeet ja kaivosyritysten ja sektoritutkimuslaitosten tutkimus- ja kehityshankkeet.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Teknologiateollisuus ja alueelliset konepajat sekä mittaus- ja anturitekniikan yritykset

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 116 592

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 99 771

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 156 560

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 134 429

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun

Kunnat: Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Erkki Koiso-Kanttilankatu 3

Postinumero: 90570

Postitoimipaikka: Oulu

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
http://tem.fi/files/34526/Sutela.pdf , suomenkielisten analyysien löytäminen on hankalaa, mutta artikkeleihin perustuen voidaan todeta seuraavaa. Kaivostoiminnassa on naistyövoiman osuus 10-15% ja noussut viimevuosina. Erityisesti johto- ja tutkimustehtävissä naisten osuus on kasvanut ja on nykyisin yli 30%. Yliopistoon pyrkijöistä teknillisille, myös kaivannaisaloille miesten ja naisten lukumäärä on puolet ja puolet. Hankkeessa pyritään viestinnällisesti ja toiminnallisesti vaikuttamaan siihen, että yhä enemmän naiset löytävät uransa kaivannaisteollisuudesta ja erityisesti kaivannaisalan tutkimustoiminnasta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke toimii tasa-arvoisesti molempien sukupuolten näkökulmasta ja ihmiset voivat kehittää kykyjään ja tehdä valintoja ilman sukupuolesta johtuvia rajoituksia ja että naisten ja miesten erilaiset käyttäytymistavat, pyrkimykset ja tarpeet ovat yhtä arvostettuja ja samassa asemassa. Kaivannaisala on ollut perinteisesti miesvaltainen, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana on naiset siirtyneet alalle myös tuotannon puolella. Tutkimus- ja kehittämistoiminnassa naisten määrä on lisääntynyt merkittävästi.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen tavoitteena on kehittää malmikiven murskauksen digitaalinen tutkimusympäristö ja digitalisoitu jatkuvapuristeinen tutkimusmurskauslaite, joka antaa realiaikaista tietoa murskaustapahtuman ilmiöistä konediakanostiikan ja säätötekniikan mittaus- ja mallinnustekniikoita hyödyntäen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 8
Oulu Mining Schoolin ja Oulun yliopiston johtava teema on kestävä luonnonvarojen hyödyntäminen ja hankkeen tavoitteet on energiatehokkuuden lisääminen ja kemikaalien sekä veden vähentäminen/ poistaminen rikastusprosessissa sekä rikastushiekka-altaiden vähentäminen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 2
Energia- ja resurssitehokkuus ovat OMS-tutkimuskeskuksen keskeisempiä tutkimusaloja, joilla on suora vaikutus ilmastonmuutos kysymykseen. Hankkeen mukaisella laitteella voidaan osoittaa, että kaivostoimintaa voidaan radikaalisti muuttaa suuntaan joka pienentää ilmastonmuutosta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 3 7
OMS-tutkimuskeskuksen suljetut prosessit tutkimuksella ja hankkeen mukaisella laitteen ja tutkimusympäristön tavoitteena on vaikuttaa suoraan kaivospinta-alan pienenemiseen rikastushiekka-altaiden poistumisen kautta. Tämä mahdollistaa kasvillisuuden, eliöiden ja luonnon monimuotoisuuden säilymisen ennallaan.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 5
Hankkeen mukainen tutkimuslaite mahdollistaa vedettömät ja kuivat rikastusprosessit jolloin rikastustoiminta ei aiheuta päästöjä ta uhkatekijöitä pinta- ja pohjavesiin, maaperään ja ilmaan.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Yliopisto yhteistyö Thule-instituutin kanssa mahdollistaa luonnosuhteiden ja vaikuttavuuden tarkastelun. Erityisesti Oulun yliopiston Arktisten luonnonvarojen hallinta huomioi Natura 2000 ohjelman.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 6
OMS:n edustamat suljetut kaivosprosessit ja murskauksen hallinta vähentävät keskipitkällä aikavälillä kaivosten jätemäärää, pienentävät pumppauskustannuksia ja vähentää kemikaalien ja veden määrää.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 2
Hankkeen mukainen laite kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa tunnettuihin murskausmenetelmiin verrattuna. Samoin jos kuula- ja tankomyllyjen osuutta hienonnuksessa voidaan vähentää niin tuulivoiman hyödyntäminen kaivosteollisuudessa olisi mahdollista yhdessä energiatehokkaiden teknologioiden kanssa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 1 2
OMS-tutkimuskeskus toimii jo nyt kaivannaisalan tutkimusalustana pk-asiantuntija ja tutkimusyrityksille. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa OMS tutkimuskeskuksen asemaa myös alueellisille PK-teknologia yrityksien innovaatio- ja tutkimusalustana.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 4
OMS-tutkimuskeskuksen tavoitteena on tutkimusosaamisen kehittäminen sekä prosessiteknillisen kehitystyön kautta uusien teknologioiden tuottaminen ja siten vahvistaa aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittymistä maakunnassa.
Liikkuminen ja logistiikka 2 2
Oulun seutu on kaivannaisalan Pohjoismaisessa keskiössä maantieteellisesti sekä osaamislähtöisesti.Kaivosasiakkaat ovat käytännössä Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä Pohjois Ruotsissa ja Norjassa, jolloin koko toimitusketju opiskelijasta huippututkimukseen ja kaivannaisalan yrityspalvelutoimintoihin ovat lähellä. OMS-tutkimuskeskuksen paikkariippumattomat ICT-palvelut kuten Digital- Twin ovat kaikien saatavilla.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 1 1
OMS-tutkimuskeskuksen ja Oulu Mining Schoolin sijainti Oulussa mahdollistaa Pohjois-Suomalaisille nuorille kouluttautumisen kotiseudulla, jossa myös alan työvoimatarpeet kasvavat. Osaamispohjaisen talouden kehittyminenkaivannaisalan toimintaympäristössä luo henkistä ja taloudellista hyvinvointia ja turvallisuutta koko Pohjois-Suomessa.
Tasa-arvon edistäminen 1 1
OMS-tutkimuskeskus on paikkariippumaton ja tasa-arvoinen oppimis- ja tutkimusympäristö kaikille osaajille. OMS-tutkimuskeskus on kansainvälinen, monikulttuurinen tutkimusympäristö mahdollistaen maailmanlaajuisen tutkimussymbioosin.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kansainvälisyys ja monialainen tutkimusympäristö vaikuttaa ja edistää laaja-alaisesti yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Yliopisto on kansainvälinen ja monipuolinen toimintaympäristö mahdollistaen uusien virtausten monipuolisen kehittymisen ja vahvistaen myös OMS-tutkimuskeskuksen roolia innostavana kulttuuriympäristönä.
Ympäristöosaaminen 4 6
OMS-tutkimuskeskuksen yksi keskeisimmistä osioista on ympäristönäkökulma. OMS on poikkitieteellinen koulutus- ja tutkimusympäristö, joka tukeutuu Oulun yliopiston erikoisosaamisiin, joista yksi merkittävimmistä on ympäristöosaaminen

9 Loppuraportin tiivistelmä

Tämän hankkeen tavoitteena oli kehittää malmikiven murskaukseen jatkuvapuristeinen tutkimusmurskauslaite ja sille digitaalinen tutkimusympäristö, joka antaa realiaikaista tietoa murskaustapahtuman ilmiöistä konediakanostiikan ja säätötekniikan mittaus- ja analyysimenetelmiä hyödyntäen.

Laitteen suunnittelu ja rakennuttaminen jaettiin erillisiin hankeosioihin. Tässä kehittämisosiossa tehtiin laitteen vaatimusmäärittely sekä muu hankintaa edeltävä suunnittelu hankkeen henkilöstön voimin ja laitteen varsinainen suunnittelu ostopalveluna Tevo Oy:ltä. Laitteen rakentaminen ja mittalaitteiston hankinta kuuluivat hankkeen investointiosioon.

Hankkeen tuloksena saatiin tutkimusmurskaus-laite, joka täyttää edellämainitut tavoitteet. Tosin digitaalisen mallin implementointia tehtiin vain osin, koska laite vikaantui koeajojen aikana. Siksi myös suunnitelluista venymäliuska-anturien asennuksista jäi osa tekemättä ja niistä saatavista tuloksista osa saamatta. Laite on sovittu korjattavan hankintasopimuksen piirissä. Implementoimatta jääneet komponentit ja malli tehdään loppuun, kun laite on korjattu.