Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78818

Hankkeen nimi: HPC4KAINUU – Kainuun suurteholaskennan osaamisen kehittäminen yrityksille

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 16.1.2023 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Kainuun liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: CSC-Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 0920632-0

Jakeluosoite: PL 405

Puhelinnumero: 09 457 2821

Postinumero: 02101

Postitoimipaikka: ESPOO

WWW-osoite: http://www.csc.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kerttula Mikko

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mikko.kerttula(at)csc.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503812766

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeessa kasvatetaan suurteholaskennan (eng. supercomputing tai HPC, High Performance Computing) osaamista Kajaanissa. Tavoitteena on tukea Pohjois- ja Itä-Suomen yrityksiä suurteholaskennan käyttöönotossa yleisesti, ja Kajaanin suurteholaskentaympäristöjen hyödyntämisessä. Erityisesti kohteena on LUMI EuroHPC -supertietokoneen yrityskäytön tukeminen ja lisääminen. Hankkeessa palkataan uusi tekninen asiantuntija CSC:n Kajaanin toimipisteeseen tukemaan suurteholaskennan markkinointia ja käyttöönottoa yrityksissä. Hankkeessa kontaktoidaan ja tavataan kohdeyrityksiä Pohjois- ja Itä-Suomessa, ja opastetaan niitä suurteholaskennan käytössä tai käytön aloittamisessa. Halukkaille yrityksille toteutetaan esikartoitus ja valittuja yrityksiä tuetaan laajemmin. Hankkeella vahvistetaan merkittävästi suurteholaskentaosaamista Kajaanissa, kehitetään yritysten valmiuksia suurteholaskennan käyttöönottoon Pohjois- ja Itä-Suomessa, käynnistetään uusia yrityshankkeita Kajaanin suurteholaskentaympäristöissä (vähintään 5 uutta yrityshanketta), ja parannetaan yritysten yhteistyötä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä on Pohjois- ja Itä-Suomen yritykset, jotka voivat hyötyä suurteholaskennasta. Hyöty voi tulla oman liiketoiminnan tehostamisen kautta, tai uuden liiketoiminnan tai tarjonnan kehittämisen kautta suurteholaskentaan perustuen.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hanke tukee yleisemmin Kainuun TKI-toimintaa ja -ekosysteemejä, joissa suurteholaskennan osaamisella on merkitystä. Näitä ovat mm. KAMKin ja muiden CEMIS-toimijoiden toiminta tulevaisuudessa, sekä AIKA-ekosysteemi ja Vuokatin urheilu- ja hyvinvointiosaamisen keskittymä. Hanke vahvistaa myös Kajaanin Datacenter Programmin tarjontaa ja uskottavuutta etenkin HPC-toimijoiden kanssa tehtävässä yhteistyössä

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 160 228

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 142 039

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 160 228

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 142 039

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala

Seutukunnat: Joensuun, Kuopion, Kajaanin, Oulun

Kunnat: Joensuu, Kuopio, Oulu, Kajaani

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 1, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 1, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Rahoittajalta tulleen tiukan hakuaikataulun vuoksi tätä ei ole ehditty tehdä. Yleisesti tiedetään, että ohjelmisto- ja ICT-ala on varsin miesvaltainen.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Hankkeessa haetaan myös naisvaltaisia yrityksiä ja tyypillisten naisvaltaisten alojen sovelluskohteita suurteholaskennan hyödyntämiseen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 3
Kajaanissa toimiva LUMI Supertietokone on yksi maailman ekotehokkkaimmista supertietokoneista, jokä käyttää vain uusiutuvaa energiaa ja hyödynää datakeskuksen kuhhalämmön Kajaani kaukolämpöverkostossa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 3
Riippuen hankkeessa tuettavista yrityksistä ja niiden osaamis- ja kohdealueista, voi olla, että hankkeessa tuettavat suurteholaskentaprojektit tukevat esim. ilmastonmuutosten, luonnon monimuotoisuuden ja muiden luonnonilmiöiden parempaa ennustamista ja ennakointia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 3
Riippuen hankkeessa tuettavista yrityksistä ja niiden osaamis- ja kohdealueista, voi olla, että hankkeessa tuettavat suurteholaskentaprojektit tukevat esim. ilmastonmuutosten, luonnon monimuotoisuuden ja muiden luonnonilmiöiden parempaa ennustamista ja ennakointia.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Riippuen hankkeessa tuettavista yrityksistä ja niiden osaamis- ja kohdealueista, voi olla, että hankkeessa tuettavat suurteholaskentaprojektit tukevat esim. ilmastonmuutosten, luonnon monimuotoisuuden ja muiden luonnonilmiöiden parempaa ennustamista ja ennakointia.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 3
Riippuen hankkeessa tuettavista yrityksistä ja niiden osaamis- ja kohdealueista, voi olla, että hankkeessa tuettavat suurteholaskentaprojektit tukevat esim. kiertotalouden ja maeriaalitekniikan sovelluksia.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 3
Kajaanissa sijaitsevat CSC:n suuteholaskentakoneen käyttävät uusiutuvaa vesi ja tuulisähköä 100%:sti.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 8
Hankkeella pyritään kasvattamaan Kainuun elinkeinoelämää suurteholaskennassa ja datakeskustoimialalla. Ts. pitkän aikavälin tavoitteena on, että alueelle syntyy uusia ohjelmisto ja ICT-palveluita tarjoavia yrityksiä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 8
Hankkeella pyritään kasvattamaan Kainuun elinkeinoelämää suurteholaskennassa ja datakeskustoimialalla. Ts. pitkän aikavälin tavoitteena on, että alueelle syntyy uusia ohjelmisto ja ICT-palveluita tarjoavia yrityksiä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 3
Riippuen hankkeessa tuettavista yrityksistä ja niiden osaamis- ja kohdealueista, voi olla, että hankkeessa tuettavat suurteholaskentaprojektit tukevat esim. terveydenhoidon ja lääketieteen parempia ratkaisuja.
Tasa-arvon edistäminen 0 2
Pyritään etsimään myös naisvaltaisia yrityksiä suurteholaskennan käyttäjiksi.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 3
Riippuen hankkeessa tuettavista yrityksistä ja niiden osaamis- ja kohdealueista, voi olla, että hankkeessa tuettavat suurteholaskentaprojektit tukevat esim. uusia ratkaisuja ympäristöongelmiin.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa kasvatettiin suurteholaskennan (eng. supercomputing tai HPC, High Performance Computing) osaamista Kajaanissa. Hankkeessa palkattiin uusi tekninen asiantuntija CSC:n Kajaanin toimipisteeseen tukemaan Pohjois- ja Itä-Suomen yrityksiä suurteholaskennassa yleisesti, sekä LUMI EuroHPC -supertietokoneen käytön aloittamisessa. Hankkeessa levitettiin tietoa suurteholasken-nasta kymmenissä tapahtumissa, mukaan lukien LUMI-supertietokoneelle tehdyt vierailut. Osana tiedottamista järjestettiin Kajaanissa fyysinen Supercomputing Innovation Summit 2023 -tapahtuma 4-5.10.2023. Tapahtumaan saatiin paikalle huippupuhujat ja sen kokonaisosallistujamäärä oli 95 henkilöä. Kymmeniä yrityksiä kontaktoitiin suoraan ja yli 20 yritystä tavattiin erillisissä tapaamisessa. Viittä yritystä tuettiin suoraan LUMIn käytön aloittamissa. Hankkeessa tehtiin aktiivista yhteistyötä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa, jonka tuloksen vahvistettiin merkittävästi Kajaanin asemaa data-analytiikan, tekoälyn, suurteholaskennan osaamiskeskittymänä.

HUOM: Hankkeen loppuraportti on myös erikseen liitteenä PDF-muodossa, jossa mm. linkin toimivat. Sisältö on muuten sama tässä ja PDFversiossa.