Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78822

Hankkeen nimi: Kohoa Kymenlaakso!

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.1. Pk-yritystoiminnan vahvistaminen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 21.11.2022 ja päättyy 31.10.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kohoa Synergiakeskus Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 3283959-9

Jakeluosoite: Kauppalankatu 13

Puhelinnumero: 0451083586

Postinumero: 45120

Postitoimipaikka: Kouvola

WWW-osoite: http://www.kohoa.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Heli Elina Vartiainen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: yhteisömanageri

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: heli.vartiainen(at)kohoa.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0406372658

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Kymenlaakson toimintaympäristöä on leimannut voimakas taloudellinen ja demografinen rakennemuutos vuodesta 2007 alkaen. Koronapandemia ja sitä seurannut Ukrainan sota ovat entisestään heikentäneet Kymenlaakson elinkeinoelämää.

Hankkeella luodaan alusta elinkeinoelämän toimijoiden kohtaamiselle, verkostoitumiselle ja yhteiselle kehittämiselle sekä ketterälle kokeilukulttuurille. Hankkeen tarkoituksena on luoda fyysinen ja digitalisaatiota hyödyntävä alusta toimijoiden tiimiytymiselle, yhteiselle kehittämiselle ja myös hyvinvoinnille. Fyysistä alustaa, tilaa tarvitaan kasvokkain tapahtuville kohtaamisille, joilla toimijat tutustuvat toisiinsa ja syntyy luottamus yhteistyölle. Alusta tarjoaa myös omaehtoiseen hyvinvointiin ja työssäjaksamiseen liittyviä palveluja korkealla saavutettavuudella. Toiminnan kehittyessä digitaaliset alustat ja osaamispankki helpottavat yhteistyötä ja verkostoitumista. Hankkeessa luodaan yhteisön toimintamallit, välttämättömät välineet ja esitystekniset ratkaisut tapahtumien ja kohtaamisten järjestämiseen. Toiminta-alustan rakentamista ohjaavat modernit vihreän talouden ja energiataloudelliset ratkaisut.

Kymenlaaksossa ei ole vastaavaa palvelualustaa. Kehitettävälle alustalle on olemassa todennetusti vahva tarve, erityisesti Kouvolan oma ja maailman taloudellispoliittinen tilanne huomioiden. Merkittävänä uutuusarvona on myös toimijaverkoston ja kohderyhmän yhteishengen luominen ja pitkäjänteinen tiimiyttäminen sekä innostava ja huoltava verkostotyö. Yhdessä olemme enemmän! Alusta mahdollistaa konkreettisen toiminta-alustan yhdessä tekemiseen, erilaisten palvelujen hyödyntämiseen ja myös verkostoitumiseen yli toimialarajojen. Erilaisilla kohtaamisilla, tapahtumilla, yhteisöllisyydellä ja digitalisuutta hyödyntämällä pyritään murtamaan vanhoja poteroita, verkottamaan ja tiimiyttämään ihmisiä yhteisten kiinnostusten ympärille.

Hankkeen tuloksena syntyy matalan kynnyksen ja “yhden luukun” -periaatteella toimiva palvelumalli yritystoiminnan laaja-alaiseen ja monipuoliseen kehittämiseen, yritys- ja TKI-toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen Kouvolassa ja lähialueella. Tavoitteena on luoda täysin uusi ja innovatiivinen toimintamalli ja fyysinen tila, joka hyödyntää myös digitaalisuutta ja vihreää taloutta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhminä on pk-yritykset, aloittavat yritykset ja yritystoimintaa suunnittelevat ihmiset. Kohderyhmän tarpeena on saada asiakaslähtöisesti yhden luukun periaatteella liiketoiminnan kehittämiseen tarvitsemia asiantuntijapalveluja ja verkostoitua sekä muiden yrityksien kuin myös elinkeinokehittäjien, TKI-toimijoiden, oppilaitosten ja opiskelijoiden kanssa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat opiskelijat, Kymenlaaksossa toimivat koulutusorganisaatiot ja kehittämisyhtiöt. Välillisesti hanke palvelee myös Kouvolaan sijoittautumista harkitsevia toimijoita, jotka tarvitsevat alustalla toimijoiden yrityksien palveluja.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 69 987

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 23 577

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 69 987

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 23 577

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Kymenlaakso

Seutukunnat: Kotkan-Haminan, Kouvolan

Kunnat: Miehikkälä, Hamina, Kouvola, Pyhtää, Kotka, Virolahti

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Kauppalankatu 13

Postinumero: 45100

Postitoimipaikka: Kouvola

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Yrityksen perustamisen ja myös hankkeen valmistelun aikana on tehty toimintaympäristön analyysi, jossa on käsitelty toimintaympäristöä ja Kohoan kohderyhmää sukupuolinäkökulmasta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Kyllä, hankkeen tavoitteissa ja toimenpiteissä on otettu sukupuolinäkökulma huomioon
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on pk-yritystoiminnan vahvistaminen. Hanke on sukupuolten tasa-arvon kannalta neutraali.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 7
Myönteinen ja positiivinen välitön ja välillinen vaikutus. Hankkeen investoinnit liittyvät luonnonvarojen kestävän käytön edistämiseen ja uusiutuvien luonnonvarojen vastuulliseen käyttöön. Kehitettävä toimintamalli ja verkostot läpileikkaavat vastuulliseen ja kestävän kehityksen mukaisen liiketoiminnan.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei vaikutuksia/Neutraali
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutuksia/Neutraali
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutuksia/Neutraali
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Projekti ei ole Natura 2000-alueella.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 5
Myönteinen ja positiivinen välitön ja välillinen vaikutus. Kohoa Synergiakeskuksen toiminnan lähtökohtana on materiaalien ja jätteiden kierrätettävyys, uusiokäyttö ja kestävät materiaalivalinnat, jätteiden minimointi, tehokas kierrätys ja uusiokäyttömahdollisuudet. Toiminta-alustan tapahtumissa ja yrityksen muissa kehitettävissä palveluissa painottuu myös teknologisten ratkaisujen hyödyntäminen, jotka vähentävät materiaalien ja jätteiden syntymistä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 5
Myönteinen ja positiivinen välitön ja välillinen vaikutus. Kohoa Synergiakeskuksen toiminnan lähtökohtana on hyödyntää mahdollisimman paljon uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja optimoida energiankäyttöä, mm. energia-, valaistuksen-, lämmön- ja kulunvalvonnan moderneilla ohjaus- ja automaatioratkaisuilla.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Erittäin positiivinen välitön ja välillinen vaikutus. Toiminta-alustan keskiössä on paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 10
Erittäin positiivinen välitön ja välillinen vaikutus. Hankkeessa kehitettävät palvelut ja tapahtumat ovat aineettomia. Kohoassa toimivien organisaatioiden ja Kohoan omat ydintuotteet ja tulevaisuudessa kehitettävät tuotteet ja palvelut ovat aineettomia
Liikkuminen ja logistiikka 8 8
Yhteinen toiminta-alusta tarjoaa yhden luukun palvelukokemuksen ja laajat asiointipalvelut, joilla vähennetään liikkumista erilaisten asiantuntijapalvelujen perässä. Kohoa Synergiakeskuksen sijainti on saavutettavuuden kannalta erinomainen, joka tukee myös kaupunkikeskustan elin- ja vetovoiman kehittämistä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 9 9
Hanke edistää konkreettisesti luomalla yrityksille, yritystoimintaa suunnitteleville tai ammattia vaihtaville yhteisen toiminta-alustan ja palvelutarjottimen, jossa on mahdollisuus erilaisten asiantuntijapalvelujen lisäksi myös kohderyhmän vertaistukeen, verkostoitumiseen ja hyvinvointiin liittyvien tapahtumien ja aktiviteettien tuottamiseen
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Perustettava, matalan kynnyksen ja yhden luukun periaatteella palveleva toiminta-alusta tarjoaa syrjimättömät, yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset mahdollisuudet osallistua tapahtumiin, aktiviteetteihin ja kohdata alustalla operoivia asiantuntijoita ja saada kohderyhmävetoisia asiantuntijapalveluja.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Perustettava, matalan kynnyksen ja yhden luukun periaatteella palveleva toiminta-alusta tarjoaa syrjimättömät, yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset mahdollisuudet osallistua tapahtumiin, aktiviteetteihin ja kohdata alustalla operoivia asiantuntijoita ja saada kohderyhmävetoisia asiantuntijapalveluja.
Kulttuuriympäristö 5 5
Kohoa sijaitsee Kouvolan keskustassa ja vaalii ja kehittää omalta osaltaan Kouvolan kaupungin ja kaupunkikeskustan kulttuuriympäristöä ja -perimää uusiokäyttämällä vanhaa ostoskeskusta.
Ympäristöosaaminen 5 5
Toiminta-alustan palveluiden piiriin kuuluu myös kestävän kehityksen osa-alueet, mm. TKI-, yritysneuvonta- ja rahoituspalveluissa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa aloitettiin yhteisön kehittämistyö, samoin digitaalisella alustalla, että fyysisillä kohtaamisilla. Livetapaamiset koettiin alkuvaiheessa selkeästi toimivimmiksi kuin digitaalisella alustalla tapahtuva verkostoituminen. Viestinnän kehittäminen aloitettiin tunnistettavan ilmeen luomisella, jotta Kohoan viestintään ja tunnettuustyöhön sitoutuu koko yhteisö ja Kohoan palvelut tunnistetaan. Viestinnän ja brändityön myötä alustan tunnettuus on lisääntynyt kohderyhmässä. Tapahtumien ja viestinnän kautta tuodaan yrityksille, palveluntarjoajille ja asiantuntijapalveluja tarvitseville toimijoille tutuksi mitä alusta mahdollistaa kohderyhmälle ja miten alusta auttaa yritystoiminnan käynnistämisessä, kehittämisessä tai yrityksien sijoittautumisessa. Fyysisten tilojen rakentaminen ja viimeistely, pääsynhallinnan, saavutettavuus-, kalusto- ja esitysteknisten ratkaisujen suunnittelu, valinta ja hankinnat on testattu käytännössä. Havaittujen onnistumisten ja haasteiden osalta tiloja ja toimintaa tullaan kehittämään jatkossa edelleen. Hankkeen aikana on syntynyt uusia kehittämisaihioita toiminta-alustalle ja elinkeinoelämän kehittämiseksi, erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta. Verkostossa on mukana eri toimialojen toimijoita ja toiminta suuntautuu myös yli toimialojen tapahtuvaan yhteiskehittämiseen ja verkostomaiseen toimintaan.

Hankekaudella 1.1.–30.6. järjestettiin 11 kpl verkosto- ja kehitystapahtumia. Merkittävin teko Kohoa yhteisöllisyyden vapauttamiseksi oli Kohoan tuparit 9.6, mihin osallistui 51 osallistujaa.

Kohoan yhteisöllisyyden rakentaminen, on onnistunut erittäin hyvin. Kohoan yhteisöllisyys todettiin kehittyvän parhaiten yhteisten isojen tapahtumien järjestelyiden kautta. Yhteisiä tapahtumia ja tilaisuuksia syntyy nyt enemmän kuin ennen Kohoaa. Hankkeen aikana toteutettiin digitaalisten kanavien kehittämis- ja sisältösuunnitelma, joiden keskeisessä roolissa oli TAVATA-alusta. Tavata-alusta ei kokeilun jälkeen kuitenkaan osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi, joten luovuttiin alkuperäisestä suunnitelmasta. Tämä ei ole kuitenkaan estänyt verkoston ydinjäsenistö on tunnistamista ja verkoston toimintaa. Kohoalla on toteutettu lukuisia verkostoitumis- ja kehitystapahtumia. Verkostolle on suunniteltu Accelator–hankkeen kiihdyttämömallin pohjalta omaa Kohoan mallia. Tämän kiihdyttämömallin myötä toteutuu myös suunniteltu osaamispankki ja laajeneva yhteinen verkosto saadaan näkyväksi.

Kohoan toiminta on ollut koko ajan mielekästä kokeilukulttuuria, jolla on luotu yhdessä verkoston kanssa aihioita kokeilukulttuurin kasvattamiseksi ja pilottitoimenpiteiden suunnittelua varten. Rajoja on rikottu nimenomaan verkoston toimijoiden yhteistyön merkeissä. Olemme päässeet yhdistämään voimia yhteistyöllä. Tuloksena yhteisön järjestämät tapahtumat, esittelyt, vapaamuotoiset aktiviteetit. Suurin hyöty yhteistyöstä kohdistuu asiakkaisiin ja laajenevaan asiakaspiiriin. Hankkeen viestintää on kehitetty toiminnan tunnettavuuden edistämiseksi sähköisen ja suullisen viestinnän ja tiedottamisen avulla. Hankekaudella 1.7.-31.10. keskityttiin, yhteisön muodostumisen jälkeen, enemmän laajenevaan yhteisöön ja lisääntyneisiin tapahtumiin. Loppuhankekaudella hankkeen henkilöstöresurssia sekä hankintoja hyödynnettiin 34 tapahtumassa.

Merkittävä yhteisön sähköinen alustahankinta oli SECAPP-turvajärjestelmä, jolla pystytään talon sisällä toimivien välillä viestimään turvallisuuteen liittyvistä asioista ja tarvittaessa tekemään toisillemme suojautumisen hälytyksiä. Turvajärjestelmän koulutukset ja harjoitukset mahdollistettiin hankkeen kautta.

Kohoan toiminta näkyy tällä hetkellä useammassa viestintäkanavassa, FB; Linkedin, ja Kohoan nettisivut pidetään ajan tasalla. Merkittävä osa yhteisöllistä viestintää on verkoston toimijoiden hastagien käyttö postauksien yhteydessä. Sosiaalisen median viestintäkalenteri saatiin suunnittelusta toteutukseen vasta hankkeen päätyttyä, mutta perustyö tehtiin hankkeen aikana. Hankkeen viestinnässä tavoiteltiin yhteisviestintään ja verkoston toiminnasta ja sen toimijoista kertoviin mainoksiin. Kohoan viestintä ja tapa toteuttaa toimintaa on herättänyt paljon kiinnostusta myös alueen ulkopuolelta. Vierailijoita on ollut useammasta kaupungista ja organisaatiosta.

Hankkeen avulla on onnistuttu toteuttamaan matalan kynnyksen ja ”yhden luukun periaatteella” toimivan palvelumallin yritystoiminnan laaja-alaiseen ja monipuoliseen kehittämiseen, yritys- ja TKI-toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen Kouvolassa ja lähialueilla. Kohoan ilme ja brändi on saanut hyvää palautetta.

Kohoa Synergiakeskuksen toiminta, luomalla kohoalaisten yhteisön ja rakentamalla toimintatapojen, toiminta-alustojen sekä digitaalisten alustojen perusta keskuksen uudenlaiseen arkeen on onnistunut hyvin haasteista huolimatta.