Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S20127

Hankkeen nimi: Kuopion alueesta kansainvälisen terveysmatkailun kärki

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2015 ja päättyy 30.6.2017

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 0171495-3

Jakeluosoite: PL 900

Puhelinnumero: 017173311

Postinumero: 70029

Postitoimipaikka: KYS

WWW-osoite: http://www.psshp.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Länsimies Helena

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: hankepäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: helena.lansimies(at)kuh.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0447179858

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Terveyspalveluiden myyntiä ulkomaisille asiakkaille on jo vuosien ajan pidetty yhtenä ratkaisuna terveydenhuollon sektorin rahoitusongelmissa. Siksi aiheesta on tehty useita selvityksiä, joissa suomalaisen terveydenhuollon todetaan olevan kansainvälisesti laadukasta ja houkuttelevaa. Haettavan hankkeen valmistelun taustalla on Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS) käynnissä oleva pilottihanke. Verkostokumppaneiden kanssa yhteistyö on saatu pilotissa käyntiin, mutta vielä tämä yhteistyö ei muodosta riittävän ehjää palveluketjua.

Hankkeen päätavoitteena on luoda Kuopiosta Suomen johtava terveysmatkailualue, josta käsin voidaan toteuttaa vahvaa kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä muiden lääketieteellisten palveluntuottajien kanssa.
Tavoitteena on kehittää pilottihankkeen kokemusten pohjalta kansainvälisen tason palvelutuotannon osaamista lääketieteellistä hoitoa tarvitsevien asiakkaiden palvelemiseksi laadukkaasti. Projektissa hankitaan lisää ymmärrystä kansainvälisten asiakkaiden tulevaisuuden tarpeista, terveyspalveluiden tiedonhankinnan kanavista, sisällöllisistä vaatimuksista ja ostotavoista. Hankkeessa kehitetään osallistuville tahoille yhteistä palvelukokonaisuutta yhdistämällä eri toimijoiden palveluelementtejä innovatiivisesti. Samalla kehitetään yhteistyötä, jolla yhteiset palvelukokonaisuudet voidaan viestiä kiinnostavasti oikeissa kanavissa.

Kehitetään henkilöstön osaamista vastaamaan kansainvälisten asiakkaiden tarpeita. Erityisesti kehitetään alueen toimijoiden yhteisiä palveluprosesseja, joiden kautta asiakkaalle saadaan hoitokokemusta laajempi palvelukokemus. Nämä toimijat oppivat hankkeessa palveluiden kehittämisen ohella parhaita käytänteitä kansainvälisten asiakkaiden kanssa toimimisesta.

Hankkeen tuloksena verkoston tuottamien palveluiden laatu ja toimijoiden yhteinen osaaminen kehittyvät kansainväliselle tasolle. Vaikutusten arvioinnin pääasiallisena mittarina toimii markkinoiden reaktio eli kuinka hyvin uudet palvelukokonaisuudet löytävät asiakkaita ja minkä verran ne tulevat synnyttämään uutta liiketoimintaa. Hanke tukee samalla sosiaalisen ulottuvuuden tavoitteita hankkimalla lisää taloudellisia resursseja kotimaiselle terveydenhuoltojärjestelmälle ja myös laajemmin alueen matkailu- ja palvelutoimijoille.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Varsinaisena kohderyhmänä on KYSin johtohenkilöt sekä kliinistä hoitoa toteuttavat lääkärit ja hoitohenkilöstö sekä muu avustava henkilökunta, joiden osaamista hankkeessa lisätään. Varsinaisena kohderyhmänä on lisäksi InOva Klinikka Oy, Itä-Suomen Lääkäritalo Oy, Terveystalo, Suomen aivotutkimus- ja kuntoutuskeskus Neuron, Kunnonpaikka, Sport et Spa Hotel Vesileppis, Tahko Spa Oy. Varsinaista kohderyhmää kasvatetaan hankkeen aikana kattamaan laajasti, ensisijaisesti Pohjois-Savon alueella, terveys- ja matkailupalvelusidonnaisia yrityksiä ja organisaatioita.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisenä kohderyhmänä ovat kansainvälisiä asiakkaita palvelevat jakelun rajapinnassa olevat yritykset. Lisäksi välillisenä kohderyhmänä on kansainväliset terveysmatkailun asiakkaat, joihin luetaan niin hoitopalveluita saavat potilaat kuin heidän omaiset ja sidosryhmät.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 287 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 273 690

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 348 500

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 353 528

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion

Kunnat: Siilinjärvi, Kuopio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 10

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 11

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 15

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa on pohdittu sukupuolinäkökulmaa. Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä olevat toimijat ja organisaatiot osallistavat koko henkilöstönsä mukaan sukupuolesta riippumatta. Hankkeen terveysmatkailupalveluita hyödyntävät asiakkaat arvioidaan lääketieteellisen hoidon kriteerein sukupuolesta riippumatta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminta on sukupuolineutraalia ja jokainen kohderyhmään kuuluva huomioidaan tasavertaisesti sukupuolesta riippumatta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on kehittää kansainvälisten potilaiden palvelukokonaisuus ja luoda uusi kasvusuunta ja osaamisalue mukana oleville toimijoille.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Hankkeella ei vaikutuksia.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Matkailu aiheuttaa aina ilmastonegatiivisia vaikutuksia. Hankkeen avulla pyritään lyhentämään kansainvälisten terveysmatkailijoiden lento- tai ajomatkaa, kun Suomi on todellinen vaihtoehto Yhdysvalloille.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeella ei vaikutuksia.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hankkeella ei vaikutuksia.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei vaikutuksia.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
KYSillä on sertifioitu materiaalien ja jätteiden hallinta, jolloin hankkeen aiheuttamat vaikutukset pystytään minimoimaan.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hankkeella ei vaikutuksia.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 0
Palvelut tuotetaan paikallisten terveys- ja matkailupalveluntuottajien kesken. Matkailu lisää laajemminkin palveluiden kysyntää alueella ja siten vahvistaa erityisesti palveluelinkeinon rakennetta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 0
Hankkeessa kehitetään uusia palvelukokonaisuuksia ja kansainvälistä terveysmatkailubrändiä, eli hanke edistää suoraan aineetonta liiketoimintaa.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hankkeella ei vaikutuksia.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 0
Hanke edistää kansainvälisien kohderyhmien hyvinvointia suoraan sekä alueen hyvinvointia vahvistamalla palveluliiketoiminnan edellytyksiä.
Tasa-arvon edistäminen 3 0
Hanke tukee erityisesti naisten työllistymistä ja osaamisen kehittymistä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 0
Hanke tukee eri kulttuurien ymmärrystä ja edistää siten yhdenvartaisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 3
Mahdollistaa kulttuurisen diversiteetin ymmärtämistä ja oppimista.
Ympäristöosaaminen 0 0
Hankkeella ei vaikutuksia.

9 Loppuraportin tiivistelmä

KYSin kansainvälisen terveysmatkailuhankkeen aikana on luotu Kuopioon ja Pohjois-Savon alueelle vahva kansainvälisen terveysmatkailun osaamiskeskittymä ja palvelubrändi. Lisäksi KYSille on syntynyt nykyisen toiminnan rinnalle kansainvälinen palvelulinja eli FinnHealth-palvelu. Tälle palvelulle on avattu omat verkkosivut (www.finnhealth.fi).

FinnHealth-palvelua on kehitetty ja testattu julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä, jonka pohjalta määritettiin yhteistyömalli. FinnHealthin verkostossa oli mukana yksityisinä hoitopalvelutarjoajina Mehiläinen, Neuron, HammasHohde sekä julkisena Kuopion kaupungin neuvolatoiminta. Majoituspalveluita tarjosivat Kunnonpaikka, Original Sokos Hotel Puijonsarvi ja Tahko Spa. Lisäksi yhteistyössä olennaisena kumppanina olivat potilaskoordinaattoriyritykset, jotka vastasivat potilashankinnasta erityisesti Venäjältä. FinnHealth-palvelun ympärille on syntynyt kolme uutta yritystä, jotka keskittyvät nimenomaan potilaskoordinaatioon.

Hankkeessa pilotoitiin palvelua ulkomaalaisten potilaiden kanssa. Heitä on tullut erityisesti Euroopan ja Venäjän lähialueilta. Euroopasta tulevien potilaiden osalta toiminnassa on huomioitu EU:n nk. potilasdirektiivin määrittelemä rajat ylittävä terveydenhuolto, joka on osa Suomen kansallista lainsäädäntöä. Uusista mahdollisista markkina-alueista tunnusteluja on tehty Kiinaan (Shanghai, Pudong), joka on myös Kuopion kaupungin markkinoinnin fokusalueita pitkän ja hyvän ystävyyskaupunkisuhteen johdosta. Alue on myös yksi Team Finlandin fokusalueista. FinnHealth osallistui loka-marraskuussa Kuopion kaupungin johtamaan delegaation Shanghaihin, jossa luotiin pohja tulevalle yhteistyölle paikallisten toimijoiden kanssa.