Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Social Fund (ESF)

1 Project

Project code: S20515

Project name: A Good Start in Ostrobothnia

Policy: 3. Employment and labour mobility

Specific objective: 6.1. Promoting the employment of young people and those in a weak position in the job market

Planned completion time: Start 1.1.2016 and end 31.12.2018

Operational status: Ended

Responsible authority: Centre for Economic Development, Transport and the Environment Häme

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Pohjanmaan liitto kuntayhtymä

Organisation type: Joint municipal authority

Business ID: 0970063-6

Street: Hietasaarenkatu 6B

Telephone number: 06 320 6500

Postal code: 65100

City/town: Vaasa

Website: http://www.obotnia.fi

Project contact person's name: Johanna Leppänen

Contact person's position in the organisation: ----

Contact person’s email address: johanna.leppanen(at)obotnia.fi

Contact person's phone number: +358 44 366 4148

Number of applicants or subsidy transfer:

Co-organisers

3 Plan-specified summary of the project completion

The aim of the project is to build up an operating model that will be used regionally and nationally and that will help the progress of developing immigrants’ early-stage integration to society and inclusion. The goal is to create a model that can reach different groups of immigrants and answer their needs. Another goal is to detect all possible threats and difficulties on the way to integration and find structural solutions to these in the municipalities and regions, or when needed bring the case to the attention of the national authorities and possibly find models for co-funding.
The realisation of seven partial objectives will be applied on different parts of Ostrobothnia according to the municipalities’ and regions’ specific needs. During the project all results, experiences and outcomes will be open for use by local authorities and after the project they will be distributed on a national level.

The project intends to make use of results and best practices from earlier development work carried out in Ostrobothnia and Finland, and if needed, also in the other Nordic countries. Respectively the accomplishment of the project “Good start in Ostrobothnia” will be widely spread and its aptitude will be tested and taken to use in all Ostrobothnian subprojects.

During the project a uniform model for early-stage guidance and a service package for all immigrants will be produced for Ostrobothnia. The project is targeted to ensure that an initial assessment according to the Law of Integration will be executed when ever needed and an individual integration plan and follow-up will be carried out.

Through the organising of service packages for immigrants the project will generate a wide range of cooperation, clarify the different types of participants’ duties and make use of existing recourses in a more efficient way. The project has a customer-oriented approach in developing a module for society and language training for different target groups.
Besides that the project will design and implement training for counsellors that will be able to advise the immigrants about wellbeing and the society in the immigrant’s own language. The regional use of these counsellors will also be planned.

The project’s task is also to create a model that allows local authorities to get information, in time, about recruitment of foreigners from the employers in the region. This in turn will create the possibility to arrange the needed services immediately after the person has arrived in the region.
The project will help the employment of immigrants in the future and support the transition from learning to working life or to other services.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Kaikki eri ikäiset ja eri syistä tulleet, ensisijaisesti kotoutumisen alkuvaiheessa olevat maahanmuuttajat: työn, perheen tai opiskelun takia saapuneet, pakolaiset ja turvapaikanhakijat. Pääasiallinen fokus on nykytilanteessa usein palveluiden ulkopuolelle jäävissä ryhmissä (muut kuin TE-toimiston asiakkaat, perhesyistä saapuneet, opiskelijat, kotiäidit, nuoret, vammaiset, ihmiskaupan uhrit).

4.2 Indirect target groups

Pohjanmaan yritykset ja muut työnantajat sekä oppilaitokset, järjestöt ja Pohjanmaan tulkkikeskus. Lisäksi Pohjanmaan TE-toimisto, Pohjanmaan ELY-keskus ja kunnat välillisesti, kun maahanmuuttajien palvelutarve vähenee muiden kuin kotoutumispalvelujen osalta.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 759 000

EU and State funding used: 712 675

Planned public funding (total): 952 154

Planned public funding used (total): 906 907

6 Geographical target area

Regions: Ostrobothnia

Subregions: Jakobstad, Sydösterbotten, Vaasa, Kyrönmaa

Municipalities: Uusikaarlepyy, Pedersören kunta, Kristiinankaupunki, Kaskinen, Pietarsaari, Mustasaari, Vöyri, Kruunupyy, Laihia, Närpiö, Maalahti, Isokyrö, Luoto, Vaasa, Korsnäs

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of participating companies

Planned: 71

Completed according to monitoring information: 23

7.2 Number of participating persons

Planned: 780

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Hankevalmistelussa toimintaympäristöä on arvioitu myös sukupuolinäkökulmasta ja sukupuolten välinen tasa-arvo on huomioitu hankkeen tavoiteasettelussa. Analyysi pohjautuu olemassa olevaan tietoon sukupuolen vaikutuksesta maahanmuuttaneiden kotoutumisen kannalta. Arviossa on nojauduttu olemassa olevaan tilastotietoon Pohjanmaan maahanmuuttajien sukupuolijakaumasta ja työllisyys- ja työttömystilastoihin. Hankevalmistelussa on myös hyödynnetty yleistä tutkimustietoa sukupuolen vaikutuksesta maahanmuuttaneiden kotoutumisessa ja työllistymisessä. Tilasto- ja tutkimustietoa on täydennetty Pohjanmaalla asiakaslähtöisesti kerätyllä tiedolla (kansalaisraati, fokusryhmät, maahanmuuttajaneuvosto) sekä kotoutumistyössä toimivien kokemuksia maahanmuuttajanaisten ja -miesten kotoutumisen ja työllistymisen haasteista.
: Yes
Hankkeen toimenpiteissä on kiinnitetty huomiota sukupuolten väliseen tasa-arvoon siten, että kehitettävässä palvelukokonaisuudessa huomioidaan maahanmuuttajanaisten ja -miesten elämäntilanteet ja niiden vaikutukset palveluihin hakeutumiselle, ensivaiheen neuvonnan ja ohjauksen saamiselle ja työllistymiselle. Toimenpiteiden avulla pyritään vaikuttamaan niihin tekijöihin, jotka estävät tasa-arvon toteutumista vahvistamalla sitä edistäviä tekijöitä. Sukupuolinäkökulma huomioidaan hankkeelle laadittavissa viestintä- ja vaikuttamissuunnitelmassa sekä seuranta- ja arviointisuunnitelmassa. Ohjausryhmän ja projektihenkilöstön osaamista sukupuolinäkökulmasta vahvistetaan asiantuntijoita hyödyntämällä.
: No
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, vaan maahanmuuttajien ja kantaväestön välisen tasa-arvon edistäminen maahanmuuttajien kotoutumista edistävää toimintaa ja palveluita kehittämällä.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Hankkeella ei ole tunnistettuja välittömiä tai välillisiä vaikutuksia luonnonvarojen käyttöön.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 7
Ensivaiheen ohjausta ja neuvontaa kehitettäessä ympäristönäkökulma huomioidaan osana yhteiskuntatietoisuutta siten, että ihmisillä on tarvittava tieto omien valintojen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeella ei ole tunnistettuja välittömiä tai välillisiä vaikutuksia kasvillisuuteen, eliöihin tai luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hankkeella ei ole tunnistettuja välittömiä tai välillisiä vaikutuksia pinta- ja pohjavesiin, maaperään tai ilmaan.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei ole tunnistettuja välittömiä tai välillisiä vaikutuksia Natura 2000 -ohjelman kohteisiin.
Materiaalit ja jätteet 0 7
Ensivaiheen ohjausta ja neuvontaa kehitettäessä ympäristönäkökulma huomioidaan osana yhteiskuntatietoisuutta siten, että ihmisillä on tarvittava tieto mm. kierrätyksestä ja sen vaikutuksesta ympäristöön.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hankkeella ei ole tunnistettuja välittömiä tai välillisiä vaikutuksia uusiutuvien energialähteiden käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 9
Projektin tavoitteena on edistää maahanmuuttajataustaisten työllistymistä ja varmistaa Pohjanmaan avainalojen työvoiman saatavuus.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Hankkeen toiminnassa hyödynnetään olemassa olevia resursseja ja kehitetään työllistymistä tukevia palveluita mm. maahanmuuttajille suunnattujen ensivaiheen kieli- ja yhteiskuntatietoisuutta lisäävillä räätälöidyillä koulutuskokonaisuuksilla. Hankkeessa kehitetään omakielistä informaatiota mm. kouluttamalla hyvinvointi- ja yhteiskuntaneuvojia ja kehitetään keinoja neuvojien palveluiden alueelliselle hyödyntämiselle.
Liikkuminen ja logistiikka 0 7
Lähipalveluiden tehokkuudella ja toimivuudella vähennetään kuljetus- ja liikkumistarpeita, mikä lisää hankkeen energiatehokkuutta ja vähähiilisyyttä.
Hyvinvoinnin edistäminen 9 9
Hankkeen toiminnalla on vaikutusta maahanmuuttajien hyvinvointiin. Kehittämällä kaikkien maahanmuuttajien saatavilla oleva palvelukokonaisuus, johon sisältyy alkukartoitus ja ensivaiheen kieli- ja yhteiskuntatietoisuus, varmistetaan tiedon saatavuus. Tiedon saaminen on demokraattisen yhteiskunnan perusedellytys, ja varmistamalla tämän tiedon saatavuus edistetään maahanmuuttajien hyvinvointia, osallisuutta ja työllistymistä.
Tasa-arvon edistäminen 9 9
Hanke edistää maahanmuuttajien ja kantaväestön tasa-arvoa ja lisää heidän mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan ja yhteisön täysvaltaisina jäseninä. Hanke edistää myös sukupuolten tasa-arvoa tunnistamalla sukupuolen mahdolliset vaikutukset maahanmuuttaneiden palveluiden saatavuuteen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 9 9
Hanke edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta kehittämällä maahanmuuttajien ensivaiheen kieli- ja yhteiskuntatietoisuuden saatavuutta, mikä vuorostaan lisää maahanmuuttajien mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina jäseninä. Alkukartoitus ja sen pohjalta tunnistettavat palvelutarpeet edistävät osallisuuden ja työllistymisen mahdollisuuksia ja monikulttuurisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan kehittymistä.
Kulttuuriympäristö 0 8
Hanke edistää kulttuuriympäristön hyödyntämistä lisäämällä maahanmuuttajien tietoisuutta Pohjanmaan kulttuuriperinnöstä ja virkistymisalueiden tarjoamista mahdollisuuksista.
Ympäristöosaaminen 0 8
Ensivaiheen ohjausta ja neuvontaa kehitettäessä ympäristöosaaminen huomioidaan osana yhteiskuntatietoisuutta siten, että ihmisillä on tarvittava tieto ympäristöstä ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

9 Final report summary

A Good Start in Ostrobothnia project was coordinated by the Regional Council of Ostrobothnia. The sub-projects were coorinated bu the City of Vaasa, Vamia, Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur samkommun/yrkesakademin, Pietarsaari Regional Integration Unit and Kust-Österbottens samkommun för social-och primärhälsovård (K5). The project time was 1.1.2016 – 31.12.2018.

The project was part of the national My Home Finland. The aim of A Good Start in Ostrobothnia-project was to develop an operational model to support integration and participation in the initial phase of the immigration to Finland.
The main objective of the project consisted of seven sub-objectives, which were implemented in the sub-projects according to the special needs of each region and municipality. However, the experience gained from the development of the project, its activities and results were used in the whole project and the participating municipalities.
To support the wide range of actors and obljectives of the project, a conceptual conceptual framework of integration was introduced (Ager, A. & Strang, A. (2008) Understanding Integration. A Conceptual Framework). The framework has been developed in Scotland and it has also been used internationally. The conceptual framework recognizes the key elements of integration and makes the complexity of integration visible and it helps to visualize the two-way process of integration. The conceptual framework supported the cooperation in the field fo integration and it helped to clarify the responsibilities of the various actors in the work to promote integration.
The project resulted in activities and services to support integration in the initial phase. The project established a regional low-threshold guidance point "Integration Port", which is serving immigrants moving to the region for various reasons. At the Integration port, the immigrant receives advice and assistance on matters that are important for integration and establishment and, if necessary, they can be directed to the appropriate services. The work of the Integration port is supported by clear service chains and descriptions of the processes as well as by materials on different services in the language of the immigrants. The project also developed guidelines to support the reception of immigrants.

The project developed a 10-week module for information about the Finnish society combined with language teaching for those who are waiting for access to integration courses and for those who are outside of the labourmarket. The module is carried out through an interpreter. The project developed and piloted a education for Society and health-councellors . The training was carried out as a multiform learning programme and it lasts for the academic year. The people who participated in the training are persons with immigrant backgrounds who already know the language. After the training, they will be able to provide social orientation to new immigrants in their own languages. In the development work there was a constant use of feedback from participants, so that the content of the training would be as responsive as possible to the needs of immigrants.

The project developed models for the cooperation between authorities and companies employing immigrants in order to reach newcomers and guide them to the right services. This cooperation benefitted from the trained Society and welfare-councellors.
A significant part of immigrants arriving to Ostrobothnia live in the Swedish-speaking municipalities and their integration language is Swedish. The project developed testmaterials for the Swedish tests according to the Finnish materials of the Testipiste.fi. The test contains both tests for the measurement of different parts of the language learning and tests to identify learning capacities and possible learning problems.

During the project period, the activities that was developed were rooted as part of the integration work of the organizations in the subprojects. The further development of the activities and services will continue in the context of local and regional cooperation.

10 Exemplary project

The authority has marked the project as an exemplary project