Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S20551

Hankkeen nimi: Tahkon tapahtumahanke

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2016 ja päättyy 31.5.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2629463-3

Jakeluosoite: PL 6

Puhelinnumero: 017 255 6000

Postinumero: 70201

Postitoimipaikka: KUOPIO

WWW-osoite: http://www.savonia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: KUOSMANEN TIINA MARITTA

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektisuunnittelija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tiina.kuosmanen(at)savonia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 785 6097

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tahko on yksi Suomen merkittävimmistä matkailukeskuksista ja Pohjois-Savon matkailun veturi yhdessä Kuopion kaupungin kanssa. Tahkon matkailusesongit ovat keskittyneet vielä talveen ja keskikesään. Ympärivuotisen matkailun kehittyminen edellyttää uusien, erilaisten ja eri kohderyhmille suunnattujen tapahtumien hankkimista ja toteuttamista Tahkolla ja lähialueella. Tapahtumien avulla voidaan lisätä matkailijoiden määrää, vierailuajan pituutta ja tapahtumassa käytetyn rahan määrää, joilla on merkitystä alueelle ja ympäröivään yhteiskuntaan.
Laadukkaan ja taloudellisesti kestävän tapahtuman järjestäminen vaatii ammattitaitoa ja osaamista sekä varsinaisilta tapahtuman järjestäjiltä ja vastuuhenkilöiltä että tapahtumassa työskenteleviltä henkilöiltä. Rakentamalla tapahtumiin liittyvän yhteistyöverkoston eri alojen toimijoiden kesken voidaan olennaisesti parantaa toimintaedellytyksiä ja jakaa tietotaitoa eri osaajien kesken.
Tahkosta halutaan tehdä Suomen tapahtumaosaavin kohde, jossa osataan palvella kotimaisia ja ulkomaalaisia tapahtumanjärjestäjiä sekä tapahtumiin osallistujia. Hankkeessa kehitetään tapahtumien järjestämiseen osallistuvien henkilöiden osaamista koulutusten ja työpajojen avulla niin, että tapahtumien sisältöön ja organisointiin saadaan lisää ammattiosaamista ja tapahtumien ympärille syntyy uutta liiketoimintaa. Samalla Tahkolle luodaan edellytykset kehittyä ympärivuotiseksi vetovoimaiseksi tapahtumien järjestämispaikaksi. Lisäksi hankkeessa luodaan yritysten ja tapahtumien yhteistyökumppaneiden kouluttamisen ja toimintatapojen kehittämisen kautta alueelle yhteinen toimintamalli.
Tahkolle on valmistunut uusi 10 000 henkilön tapahtumapuisto, jonka käyttöä lisätään kehittämällä olemassa olevia tapahtumia ja luomalla uusia tapahtumia. Nykyisten tapahtumien kasvattaminen ja uusien tapahtuminen saaminen alueelle vaatii tapahtumajärjestäjien osaamisen ja yhteistyön kokonaisvaltaista kehittämistä.
Tahkon tapahtumien toteutukseen osallistuvien henkilöiden osaamisen kehittäminen sekä yritysten ja tapahtumayhteistyökumppanien uudenlaisen, sujuvamman, yhteensopivamman ja digitaalisemman toiminnan avulla Tahkon alueesta tulee tapahtumajärjestäjien mielestä ammattimainen, helppo ja houkutteleva ympäristö järjestää tapahtumia.
Hankkeen tavoitteena on tiivistää Tahkon alueen yritysten ja tapahtumissa tarvittavien yhteistyökumppanien verkostoa tiiviiksi ja sujuvasti yhteen toimivaksi ammattilaisverkostoksi, joka pystyy tuottamaan palveluja tapahtumille.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat Tahkon alueen yritykset ja niiden henkilökunta. Heidän osaamisensa on avainasemassa, kun Tahkosta muodostuu ylivoimainen tapahtumanjärjestämisalue.

Toissijaisena kohderyhmänä ovat eri yhteistyökumppanit, joita tarvitaan tapahtumien järjestämisessä. Nämä ovat yrityksiä (ääni, valo, rakenteet) tai järjestöjä tai muita, joilta saadaan tapahtumiin tarvittavaa erikoisosaamista (järjestyksenvalvojat, liikenteenohjaajat).

Hankkeen kohderyhmänä ovat myös alueen tärkeät yhteistyökumppanit, esim. BMW Finland.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisen kohderyhmän muodostavat tapahtumien tuottajat ja tilaajat, paikallisväestö ja tapahtumiin osallistuvat matkailijat. Lisäksi välillisen kohderyhmän muodostavat alueen oppilaitosten opiskelijat, jotka osallistuvat tapahtumien toteutukseen ja kehittämiseen eri opintojaksojen kautta.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 236 868

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 235 511

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 300 498

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 309 380

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Varkauden, Kuopion, Koillis-Savon, Ylä-Savon, Sisä-Savon

Kunnat: Lapinlahti, Siilinjärvi, Tuusniemi, Keitele, Vesanto, Kiuruvesi, Kaavi, Sonkajärvi, Rautalampi, Suonenjoki, Rautavaara, Kuopio, Tervo, Varkaus, Leppävirta, Vieremä, Pielavesi, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 41

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 19

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 88

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toimet tukevat tapahtumissa työskentelevien naisten ja miesten osaamisen kehittymistä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat tasapuolisesti sekä naisiin, että miehiin. Hankkeen ohjausryhmässä ovat edustettuna molemmat sukupuolet.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena on tapahtumien toteutukseen osallistuvien henkilöiden osaamisen kehittäminen, jossa molemmilla sukupuolilla on yhtä tärkeä rooli.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 1
Hankkeessa pyritään käyttämään sähköisiä materiaaleja ja kanavia paperisten aineistojen sijaan. Tapahtumien sisällön kehittämisessä joudutaan miettimään uudenlaisia ajattelu- ja toimintatapoja.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 1 1
Tapahtumien sisällön kehittämisessä joudutaan miettimään uudenlaisia ajattelu- ja toimintatapoaja luontoon liittyen
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 1 1
Tapahtumien sisällön kehittämiskoulutuksissa joudutaan miettimään pohjavesiin ja maaperään liittyviä uudenlaisia ajattelu- ja toimintatapoaja.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 1
Tapahtumien sisällön kehittämiskoulutuksissa mietitään tapahtumien vaikutuksia Natura kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 4
Hanke toteutetaan mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavasti viestintäteknologiaa hyödyntäen. Koulutuksissa osallistujia kannustetaan kiinnittämään huomioita materiaaleihin ja kehittämään ratkaisuja, jotka edistävät materiaalien hyötykäyttöä. Tapahtumissa kiinnitetään huomiota kierrätysmahdollisuuksienjärjestämiseen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 2
Koulutuksissa mietitään kuljetusjärjestelyjen koordinointia ja mahdollisten ihasvoimaan perustuvien kulkuvälineiden suosittelua.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 7
Hankkeen perustehtävä. Hanke luo taloudellista kestävyyttä alueelle luomalla pohjaa palvelujen kehittämiselle ja hyödyntämiselle niin, että tapahtumat työllistävät enemmän ja ovat taloudellisesti vakaita.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 7
Hankkeen perustehtävä. Hankkeessa kehitetään tapahtumien sisältöä, hallittuja kehityssuunnitelmia ja sähköisiä tuotteita sekä lisäarvoa.
Liikkuminen ja logistiikka 7 7
Hankkeen perustehtävä. Hankkeen tapahtumien sisällön kehittämisessä huomioidaan joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen vaihtoehtoja.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 2
Hyvinvoinnin edistäminen huomioidaan koulutuksissa tapahtumissa toimivien vapaaehtoisten hyvinvoinnin edistämisessä ja niin, että valinnat tukevat kestävää kehitystä ja hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 1 1
Hankkeen avulla vahvistetaan monialaista kulttuurista ja taloudellista kehitystä ja näin lisätään sosiaalista kestävyyttä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 1
Hankkeen avulla tuetaan monialaista ja kulttuurista kehitystä.
Kulttuuriympäristö 8 8
Hankkeen perustehtävä. Kulttuuriympäristö maisema, virkistysalueet, kulttuuriperintö, kaupunkirakenne ja rakennuskanta huomioidaan tapahtumien sisällön kehittämisessä.
Ympäristöosaaminen 8 8
Hankkeen koulutuksissa huomioidaan ympäristöosaamisen ja -tietoisuuden vahvistuminen sekä ympäristöohjelmat ja niiden toteuttamiseen liittyvät toimenpiteet.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hanke toteutettiin 1.1.2016-31.5.2018 ajalla. Hankkeen keskeiset toimenpiteet jakautuivat kolmeen pääteemaan, tapahtumajärjestämistä tukeviin koulutuksiin, kehitystoimenpiteisiin ja verkostojen luomiseen.

Lähtötasokartoituksessa selvitettiin Tahkon alueen yritysten ja tapahtumajärjestäjien koulutustarpeet. Koulutusteemoja päivitettiin pitkin hanketta. Hankkeen aikana järjestettiin kaikkiaan 24 koulutuspäivää ja väliseminaari, joka yhdistettiin Tahko 50 v. -juhlaan. Koulutusten teemat liittyivät digitalisaatioon, sähköiseen liiketoimintaan ja markkinointiin sisältäen valokuvaus- ja videointikoulutukset, viestintään, myyntiprosessiin, asiakaspalveluun, tapahtuman brändäämiseen ja hyödyntämiseen liiketoiminnassa sekä tapahtuman turvallisuusasioihin ja matkailualaa koskeviin lakiuudistuksiin. Koulutukset toteutettiin kiertokouluperiaatteella Tahkon alueen eri yrityksissä ja osa koulutuksista toteutettiin yhteistyössä toisten Tahkolla toteutettavien hankkeiden kanssa, jolloin yrittäjien verkostoituminen toteutui laajemmin.

Hankkeessa toiminut asiantuntija oli Tahkolla yrittäjien ja tapahtumajärjestäjien apuna koko hankkeen ajan. Hän jalkautti koulutuksissa opittuja asioita yrittäjien apuna käytäntöön ja toimi yhteyshenkilönä tapahtumajärjestäjien kanssa Tahkolla ja keskittyi hankkimaan Tahkolle uusia, Tahkolle sopivia, tapahtumia.

Hankkeen aikana koottiin tilastoja tapahtumien vaikutuksista Tahkolla ja tehtiin https://www.kuopiotahko.fi/tahkon-tapahtumat/ nettisivuille tapahtumakalenteri ja tapahtumajärjestäjän opas sekä luotiin TahkoKids -konsepti lasten tapahtumista, joka levisi hankkeen aikana myös Kuopioon. Tahkon yrittäjät saivat käyttöönsä Tahkon alueesta kootun Tahkon alueen esittelymateriaalin, jonka avulla Tahkoa voidaan markkinoida tapahtumajärjestäjille. Tahkon yrittäjät ja aikaisemmin jo Tahkolla tapahtumia järjestäneet tapahtumajärjestäjät saivat hankkeen kautta uutta ja ajantasaista tietoa tapahtumajärjestämiseen liittyen. Hankkeen aikana toteutui kaikkiaan kolmisenkymmentä uutta tapahtumaa, joista osa oli kertaluontoisia tapahtumia ja osa vuosittain toteutuvia tapahtumia. Hanke ylitti tavoitteet uusien tapahtumien saamisen suhteen.