Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S20843

Hankkeen nimi: Savilahden innovaatioalusta - selvityshanke

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.11.2016 ja päättyy 31.10.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Itä-Suomen yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 2285733-9

Jakeluosoite: Yliopistonranta 1

Puhelinnumero: 0294 45 1111

Postinumero: 70200

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.uef.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: SATU MARJAANA LAPPALAINEN

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehittämisasiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: satu.lappalainen(at)uef.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050-3662527

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Savilahden tutkimusympäristöön on rakentunut pitkäjänteisen tutkimuksen ja yhteistyön tuloksena ainutlaatuista osaamista ja yritystoimintaa terveyden ja hyvinvoinnin toimialalla. Savilahden innovaatioekosysteemissä menestymisen mahdollisuudet luodaan jo ennen aktiviteettitasoisen tutkimus- ja kehitystyön aloittamista. Yhteisen tahtotilan ansiosta aktiviteettivalmistelut eivät käynnisty tyhjästä vaan niiden taustalla on suuri kuva, joiden paloja valmisteltavat uudet hankekokonaisuudet ovat. Valmistelutyö rakennetaan systemaattiseksi, osallistavaksi ja sitä suorittaa rakenteeltaan tarkoitusta vastaava, motivoitunut ja arvoyhteensopiva konsortio. Työn tuloksena syntynyt suunnitelma pohjautuu ei vain mielenkiintoisiin, vaan tärkeisiin alueen vaikuttavuuden hyötyihin. Kehitysmatkalle leimaa antavia piirteitä ovat aito johtajuus, tiivis vuorovaikutus sekä aidosti avoin tiedonjako, joka parantaa kehityspolkua ja osallistuttaa eri organisaatiot laajasti yhteistyöhön ja edistää onnistumistodennäköisyyttä moninkertaiseksi verrattuna perinteiseen hankemaailmaan ja teknologioiden kaupallistumiseen.

Tutkimusympäristö Savilahti-ekosysteemissä kannustaa ja luo edellytyksiä nopeisiin kokeiluihin osana avoimen innovaation yhteistyötä, joiden merkitystä ei voida nykyisessä toimintaympäristössä liiaksi korostaa. Terveysteknologian toimintaympäristön muutoksien myötä kasvanut kompleksisuus ja muutosnopeus edellyttää innovaatiokehityksessä rohkeutta ja usein myös reipasta etunojaa. Kehitysmatka ei pääty hankkeen loppuseminaariin. Systemaattinen kerrytetyn tiedon ja osaamisen levittäminen ympäristöön (koulutus ja teollisuus) lisää kehitysnopeutta ja vaikuttavuutta.

Hankkeen konkreettiset tavoitteet, toimenpiteet ja tulokset ovat:

Työpaketti 1: Luodaan kiinteät kontaktit alueella toimiviin terveys- ja hyvinvointialan yrityksiin. Työpaketissa tavoitteena on ymmärtää alueen verkostoituneen liiketoiminnan dynamiikkaa laajasti usean toimialan näkökulmasta painottuen terveyden ja hyvinvoinninalan yrityksiin ja selvittää miten lisäarvo syntyy verkoston yrityksien ja julkisen sektorin yhteistyössä. Lisäksi tavoitteena kuvata mikä on ”integraatioin” rooli osaamisten yhdistäjänä ja toimintaa ohjaavana tekijänä.

Työpaketti 2: Rakennetaan terveys- ja hyvinvointialan innovaatioekosysteemiin yhteinen eri toimijoille soveltuva toimintamalli ja mallin käytännön toteutustavat, joiden avulla kyetään arvioimaan nopeasti uusien ideoiden kaupallistamisen. Työpaketin tavoitteena on kuvata avoimen innovaatioekosysteemin toimintamalli osana alueen tutkimus- ja yritysyhteistyötä. Tässä työpaketissa tehdään kansallinen ja kansainvälinen benchmarkkaus ja aloitetaan yhteistyö kansallisten ja kansainvälisten innovaatiotoimijoiden kanssa.

Työpaketti 3: Selvittää, miten innovaatiotoiminnasta tulee mahdollisimman avointa kaikille halukkaille yrityksille ja yhteisöille, jolloin tieto ja osaaminen kiertävät vapaammin ja muuttuvat tuotteiksi ja palveluiksi tehokkaammin. Työpaketin tavoitteena on luoda avoimen innovaation toiminta konsepti yhdessä alueen elinkeinoelämän ja julkisten toimijoiden yhteistyöllä sekä synnyttää uusia toimintatapoja innovaatiotoiminnan tehokkuuden ja tuottavuuden parantamiseksi. Lisäksi tavoitteena on kuvata ja viestiä tutkimustoimijoille, miten avoin innovaatiomalli edistää alueellisesta tutkimusyhteistyötä ja tiivistää ja aktivoida alueellisten toimijoiden yhteistyötä innovaatiotoiminnassa mm. erilaisten tapahtumien avulla (esim. yhteistyöfoorymit, business breakfastit, toiminnan tarkoitusta ja verkottumista tukevat seminaaritapahtumat). Tavoitteena on myös yritysten verkostojen hyödyntäminen innovaatioiden kaupallistamisen edistämiseksi ja lisäksi huomioida ja hyödyntää laajan opiskelijayhteisöä osana avointa innovaatioekosysteemiä.

Työpaketti 4: Tuetaan alueellisen pääomarahaston perustamista ja kehitetään alueen start-up -yritysyhteistyötä. Työpaketin tavoitteena parantaa startup-yritysten liikkeellelähtöä ja poistaa yritysten kasvun esteitä. Työpaketissa tehdään yhteistyötä alueelle muodostuvan pääomarahaston sekä esimerkiksi Business Centerin kanssa.

Työpaketti 5: Selvittää terveys- ja hyvinvointialan innovaatioekosysteemin edistämisen kannalta paras operaattori toiminnan jatkokehittämiseen. Työpaketin tavoitteena on selvittää ja kuvata eri vaihtoehdot innovaatioalustan jatkosta ja rahoituksesta sekä valmisetlla tämän toiminnan käynnistämistä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Alueen terveysalan yritykset, julkisen sektorin toimijat (mm. Kuopion kaupunki), muut alueen tutkimuslaitokset, KYS, Savonia ammattikorkeakoulu

4.2 Välilliset kohderyhmät

Alueen kolmannen sektorin toimijat, kansalaiset, opiskelijat

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 284 658

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 265 270

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 397 568

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 370 490

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion

Kunnat: Kuopio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 30

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 26

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Kyseessä selvitystyyppinen hanke.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Itä-Suomen yliopiston toiminta ottaa huomioon sukupuolinäkökulman.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke huomioi toiminnassaan sukupuolten tasa-arvon edistämisen, mutta se ei ole hankkeen päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 0
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hanke aloitettiin kartoittamalla ja kontaktoimalla laajasti toimialan yrityksiä alueella, joilta kerättiin palautetta ja tunnistettiin mahdollisia esteitä innovaatiotoiminnassa, ja joiden kanssa yhteistyössä lähdettiin suunnittelemaan käytännöllistä mallia ja toimintatapoja innovaatiotoiminnan edistämiseksi. Työn tuloksena tehtiin arviointi eri operaattorimalleista, jota edelleen sparrattiin laajasti yhteisössä. Samalla pyrittiin myötävaikuttamaan alueen pääomarahaston syntymiseen käymällä aktiivista keskustelua rahaston mahdollisten rahoittajien kanssa.

Hankkeen tuloksena syntyi kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuinen terveys- ja hyvinvointialan innovaatioekosysteemi, jonka operaattoriksi perustettiin osuuskunta (Kuopio Health osk). Osuuskunnan perustivat keskeiset julkiset organisaatiot, yrittäjäyhdistykset sekä alueen pk-yritykset. Osuuskunta perustettiin huhtikuussa 2019 ja lokakuussa 2019 osuuskunnalla on jäseniä jo 22, joista 16 alueen pk-yrityksiä.

Missään muualla Suomessa ei ole onnistuttu terveysalan innovaatiotoiminnan operaattoriksi luomaan yritysten ja tutkimuslaitosten sekä muiden julkisten toimijoiden yhteistyössä operaattoria, jonka toiminnan rahoittavat sen jäsenet. Täten toimintamallista saatiin hankkeen aikana luotua pysyvä, hankerahasta riippumaton malli. Malli mahdollistaa alueen terveysalan innovaatiotoiminnan kehittymisen ja kehittämisen systemaattisesti ja tarvelähtöisesti huomioiden eri organisaatioiden tarpeet ja vahvuudet. Poikkeuksellista mallissa on koko yhteisön erittäin vahva sitoutuminen sen toimintaan. Samalla tämä malli vankistaa merkittävästi Pohjois-Savon alueen johtavaa roolia yhtenä Suomen terveysalan innovaatiokeskittymänä. Malli luo alueen pk-yrityksille uusia kasvun mahdollisuuksia ja edesauttaa merkittävästi uusien yritysten ja työpaikkojen syntymistä alueelle.