Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Social Fund (ESF)

1 Project

Project code: S20914

Project name: Boosting the farmers

Policy: 3. Employment and labour mobility

Specific objective: 7.1. Improving productivity and wellbeing at work

Planned completion time: Start 1.2.2017 and end 31.3.2020

Operational status: Ended

Responsible authority: Centre for Economic Development, Transport and the Environment South Savo

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: MTK-POHJOIS-KARJALA

Organisation type: Other organisation or association

Business ID: 0207514-5

Street: Siltakatu 20a 21b

Telephone number: 0204133480

Postal code: 80100

City/town: Joensuu

Website: http://www.mtk.fi/liitot/pohjoiskarjala

Project contact person's name: Pasanen Vilho

Contact person's position in the organisation: Toiminnanjohtaja

Contact person’s email address: vilho.pasanen(at)mtk.fi

Contact person's phone number: 0405504848

Number of applicants or subsidy transfer:

3 Plan-specified summary of the project completion

Boosting farmer`s efforts- project helps farmers in this agribusiness crises, when welfare of whole farming family has went down and the future to continue agribusiness.
Economic situation of agriculture is very difficult now and has went down many years, at least four years. The economy is depressed on many farms.
The profitability has fallen many years and numerous farms are in the situation to end the business.
Farms have reduced the cost and tried to find inputs in lower prices and made co-operation with other farmers. In spite of that, farmers work under stress and the nearly all efforts to make better own well-being has been used.

On many farms the entrepreneurs are in the situation, that they have to decide how to continue business. But many of them are without power to make economic survey and decision. It is needed help outside and when the problems has been found early so the damages are smaller.

This project has three main aims:
To help farmers and other rural entrepreneurs in their business problems with experts.
To find new business or rise the productivity in other ways.
To inform farmers and other rural entrepreneurs seek help to agribusiness crises so their stress and tiredness does not affect negatively to the production and quality of their company.

This project has been actively led from information of the agriculture and well being of the farmers as well as there has been many consultation from agricultural experts and also new research.

The measures of the project are divided according to the aims:
1) Problems of entrepreneurship solving
The project promotes entrepreneurs to solve their complicated problems with the help of the support net, witch is formed for the farmers. Also individual help is given to the firms and entrepreneurs for those in need. This “first aid” happens in dialogue and helps see the many sided problem and need of the help.The first aid visit to firms is budgeted to 50 farms or other rural firms / year. The next help is from the stakeholders and after the plans of the first aid. This help is given to 50 entrepreneurs/ firms. It is possible to have aid from the legal advice from the lawyer , 40 farms and also psychological help to 40 farmers.

2) Boosting business
Entrepreneurs who want to proceed their business, especially productivity they will get information and sparring to their business by experts. They work in the groups so it gives reflect to the ideas of each other. The aim is to reduce costs and find new business or new branches to business going on.
Web groups and discussion groups in Facebook help in the working during the project. Budget to buy experts work is for 30 entrepreneurs.

3) Informing farmers how to rise agribusiness and how to take the well- being as lifestyle
There are measures in the project to raise up the well- being of entrepreneurs, which motivates to continue the agribusiness and increase their production. In the project we think that well-being is a skill and it is possible to strengthen it by new information. The Information of new methods is available in lectures and discussion groups led by volunteers, experts by experience. The project is expected to interest and participated over 300 farms/firms and over 500 farmers/entrepreneurs. The budget is 297166 euros for two years.

As a result entrepreneurs will get help to their business running and problems and tools also to proceed well being. Better well-being increase productivity of their businesses. The importance of the well-being of the farmers as well as rural entrepreneurs will become visible in this project and also motivate participants to pay attention to it.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Hankkeen kohderyhmänä ovat maatalousyrittäjät ja maaseutuyrittäjät Pohjois-Karjalassa. Erityisenä painopisteenä ovat investointia suunnittelevat ja investoinnin jälkeistä tuotantoa lisäävät viljelijät, ruuhkavuosissa elävät yrittäjät ja keski-ikäiset yrittäjät, joilla on vielä useita yrittäjyysvuosia jäljellä.

Kotieläintiloilla yrittäminen on yleensä päätoimista ja taloudelliseen tilanteeseen ei voi vaikuttaa sivuansioilla tai palkkatyössä käynnillä. Kotieläintilat ovat tällä hetkellä suurimmissa taloudellisissa vaikeuksissa ja joilta tulee mahdollisesti pääosa hankkeen kohderyhmästä. Hankkeen sisältämiin yritys- ja yrittäjäkohtaisiin toimenpiteisiin sekä tiedotustilaisuuksiin on arvioitu osallistuvan 224 maatalous- ja maaseutuyrityksestä 400 maatalous- ja maaseutuyrittäjää.
Hankkeeseen mukaan tuleva täyttää ilmoittautumislomakkeen ja lopettamisilmoitus kootaan hankkeen loppupuolella. Henkilö voi osallistua useisiin toimenpiteisiin, mutta vain kerran hänet kirjataan osallistujana Y-tunnuksella hankkeeseen.

4.2 Indirect target groups

Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat maatalouden parissa työskentelevät sidosryhmät; maataloushallinto, työterveyshuolto, lomituspalvelut,maataloutta rahoittavat pankit ja vakuutuksia tarjoavat vakuutusyhtiöt, maataloustuotteita ostavat yritykset ja maataloudelle tuotantopanoksia tai asiantuntijapalveluja myyvät yritykset ja seurakunta. Välillisiä kohderyhmiä ovat myös maaseudun tukihenkilöverkosto ja MTK-yhdistysten luottamushenkilöt, sosiaali- ja lomitusvastaavat /hyvinvointivastaavat, jotka toimivat kunnallisissa yhteistyöelimissä maatalouslomituksen ja työterveyshuollon asiakasnäkökulmaa tuoden.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 357 614

EU and State funding used: 331 558

Planned public funding (total): 417 174

Planned public funding used (total): 354 285

6 Geographical target area

Regions: North Karelia

Subregions: Joensuu, Central Karelia, Pielinen Karelia

Municipalities: Polvijärvi, Liperi, Lieksa, Kontiolahti, Nurmes, Rääkkylä, Outokumpu, Tohmajärvi, Joensuu, Kitee, Juuka, Ilomantsi

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street: Siltakatu 20 A 21 B

Postal code: 80100

City/town: Joensuu

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of participating companies

Planned: 300

Completed according to monitoring information: 190

7.2 Number of participating persons

Planned: 375

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: No
Hankkeen toimenpiteet on suunniteltu ja sopivat kaikille sukupuolille. Hankkeessa kuvatut ongelmat eivät ole sukupuolista johtuvia tai riippuvia.
: Yes
Hankkeesssa on tiedotusta ja toimenpiteitä, joissa voidaan ottaa yksilö huomioon. Naisten fyysinen voima tehdä fyysistä työtä on alhaisempi yleensä kuin miehillä.Naisilla tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yleisempiä kuin miehillä ja heikentää jaksamista työssä ja aiheuttaa stressiä. Naisilla on myös monta roolia maatilayrityksessä; ammattityön lisäksi on perheen kotityöt ruuanlaitto lasten hoito asioilla käynnit, jolloin työpäivä pirstoutuu. Maatilayrityksestä kannustetaan osallistumaan koko henkilöstö,yleensä se on yrittäjäpariskunta.
: No
Hanke edistää yrittäjien hyvinvointia ja yritystoiminnan tuottavuutta sukupuolista riippumatta.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 10
Hanke edistää maatalousyrittäjien taloudellista ja henkistä hyvivointia. Yrittäjä joka on kunnossa suunnittelee tuotantonsa luonnonvaroja kestävästi käyttäen periaatteella "viljellen, varjellen" ja jaksaa huolehtia myös ympäristöstä laajemmin.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 10
Taloudellisti ja henkisesti hyvinvoiva viljelijä jaksaa kehittää ja ottaa käyttöön uusia työmenetelmiä, koneita ja tekniikoita sekä hankkia tarpeellista koulutusta sekä olla sosiaalinen kollegojensa parissa kehittäen myös yritysyhteistyötä mm. yhteisten koneiden ja rakennusten muodossa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 8
Hyvinvoiva viljelijä kiinnittää huomiota kasvivalintaan,eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen työmenetelmiä ja EU-tukimuotoja valitessaan sekä hankkii lisätietoa muuhunkin kuin välittömiin tuotantonsa tarpeisiin.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hyvinvoiva viljelijä hyödyntää maatalouden ympäristökorvausjärjestelmän toimenpiteitä ja opiskeleen siihen liittyviä asioita; suojavyöhykkeet,saneerauskasvit,kerääjäkasvit,lietelanta,ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrätys sekä suhtautuu myönteisesti luonnonmukaiseen viljelyyn ja etsii ratkaisuja ja uusia toimintamalleja uusiutuvaan energiaan sekä energia- ja materiaalitehokkuuteen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Tietoisuuden lisääminen ekologisesta mahdollisuudesta (erityistuet). Yrittäjät suhtautuvat realistisesti tai myönteisesti Natura 2000-kohteisiin ja vaatimuksiin, mikäli ne ovat sopusoinnussa elinkeinon ja yrittämisen kanssa. Kiinnostus toteuttaa toimenpiteitä Natura-alueilla, kun toimenpiteille annettava taloudellinen tuki ja ehdot (mm. maatalousluonnon monimuotoisuus ja maiseman hoitosopimus)ovat olosuhteisiin nähden kunnossa.
Materiaalit ja jätteet 0 0
Yrittäjät, joiden talous sallii ja jaksaminen on kunnossa kiinnittävät huomiota ympäristön kannalta kestäviin materiaaleihin tuotannossa ja suunnittelevat jätteen käsittelyn niin yritystoiminnassa kuin yksitystaloudessakin. Vähähiilisyyttä tuetaan hankkimalla uusiutuvia materiaalia ja suosimalla kotimaista tuotantoa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 8
Uusiutuvan energian käyttö lisääntyy tuottamalla energiaa aurinkopaneelein tai asentamalla putkistot maalämmön hyödyntämiseksi ja käyttämällä haketta ja puuta niin yritys- kuin yksityistaloudessa. Liikkumisessa siirrytään sähköautoihin ja työkoneissa käytetään kotimaista uusiuvaa energiaa mikäli tariffi- ja verotuspolitiikka sen sallii. Yrittäjät kehittävät energiankäyttömuotojaan,silloinkun talous on kunnossa ja voivat hyvin.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 9
Hanke edistää maaseudun yrittäjyyttä ja sen jatkuvuutta. Maaseudun elinvoimaisuus houkuttaa asukkaiksi myös palkkaväestöä lisäten alueen ostovoimaa. Maaseudulla on tilaa asua ja yrittää.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 7
Hankkeessa käytetään uusia toimenpiteitä ja asiantuntijoita, joiden avulla viedään eteenpäin maaseudun yritystoimintaa. Jaksamista edistetään uusilla tiedoilla hyvinvoinnista ja stressin työstämisestä. Menetelmien toivotaan päätyvän myös jatkuvaan käyttöön eri tahojen yhteistyössä.
Liikkuminen ja logistiikka 6 6
Hanke liikkuu aktiivisesti osallistujien parissa. Osa toimenpiteistä on verkko-opinnoissa ja tiedottamisessa. Hankkeen tilaisuudet ovat eri puolilla maakuntaa ja myös yhteistyökumppanien tilaisuudet, joihin osallistutaan.
Hyvinvoinnin edistäminen 9 9
Hankkeen tarkoitus on ensisijaisesti edistää maatalous- ja maaseutuyrittäjien työssäjaksamista ja -hyvinvointia tarttumalla yritystoiminnan ongelmiin ja tulevaisuuden rakentamiseen, mikä selkeyttää yrittäjää ja auttaa jaksamaan. Jaksamispuhetta pidetään yllä ja stressin tunnistamista opetellaan työhyvinvoinnin tueksi.
Tasa-arvon edistäminen 8 8
Hanke edistää taloudellista tasa-arvoa yritystoiminnan päätöksenteossa. Se tuo jaksamisen huomioon ottamista yritystoiminnassa ja edistää yhteisiä päätöksiä, joilla on erityistä merkitystä perheyrittämisessä yrittäjäpariskunnille.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 6
Hanke edistää yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta tukemalla inhimillisiä voimavaroja maatalousyrittämisessä ja edistämällä yksittäisten yritysten toimintamahdollisuuksia. Kultuuriseen yhdenvertaisuuteen hankeella on vaikutusta, sillä hyvinvoivat maanviljelijät osallistua paikallisiin kulttuuritapahtumiin yleisönä ja esiintyjinä.
Kulttuuriympäristö 5 8
Hyvinvoivat yrittäjät jaksavat huolehtia kulttuurimaisemasta ja jatkaa yritystoimintaa ympäristöstä huolehtien sekä osallistua vapaa-aikana esimerkiksi yhteisten kylätalojen ja luontopolkujen hoitoon.
Ympäristöosaaminen 3 6
Hyvinvoivat yrittäjät hankkivat tietoa ja kartuttavat osaamista ympäristöasioista kohdistuen yritystoimintaan ja koko kyläyhteisöön.

9 Final report summary

Vipuvoimaa Viljelijälle -Project took an action between 1.3.2017-31.3.2020 in North Carelia, Eastern Finland. Target group was the local farmers. The need for project was raised when possibilities to run economically profitable farming depressed year after year, because of Russian export embargo influenced the demand of milk products lower, price of the farm products became lower, input costs increased and crop failured two years in the row.
At the same time there was structural change going on in the Finnish agriculture. To keep competitiveness of farming business the farms were pushed to grow the units larger in the field, buildings and cattle. This all caused economic difficulties, stress and burn out problems.
Project had three main aims:
1. To help farmers and other rural entrepreneurs in their business problems with experts.
2. To find new business or rise the productivity in other ways.
3. To help farmers and other rural entrepreneurs recognize their stress and tiredness before it affects negatively to the production and work welfare in their companies.

The measures of the project were divided according to the aims:
Boosting farmer`s efforts- project helped farmers in this agribusiness crises, when welfare of whole farming family was weakened and the future to continue agribusiness was on stake.

On many farms the entrepreneurs were in the situation, that they had to decide how to continue business. They needed help to get more knowledge to the base of decisions and alternatives to find best solution. More early the problems and solutions has found, the damages to the person, business and society are lesser.

1) Economical problem solution.
The project promoted entrepreneurs to solve their complicated problems. Individual help was given to the companies and entrepreneurs for those in need. This “firstaid” was accomplished by dialogue to help farmer see the multifaceted problem and need to the help. The first aid visits was made to 154 farms widely around the North Carelia. Farmers were advised to get help from financial or juridical advisors or from therapist. The farmers social insurance institution of Finland (MELA) worked for the same aim and county projects helped farmers to fill application form to get this first aid help to be paid by MELA. This aid was given to 118 farmers. The project helped by its own budjet 71 farmers. The help was organized by the stakeholders.


2) Boosting business
Entrepreneurs which were interested in to proceed their business was given the education to improve their business by experts. Main themes were profitability, Lean tools and management and leading. Education was arranged lectured, but also in small groups. In 5-10 farmers groups the ideas were shared and reflected and importance of peer support and co-operative net building the for business was seen. There was a possibility to join to the education and meetings by the web from the farmers own office in some cases. This made attempting easier, reduced costs and brought modern ways to educate available to farmers.
3) Well- being supporting entrepreneurship
There was measures in the project to raise up the well- being of entrepreneurs, to increase motivation which would reflect their work and production. There was education of mental health which was arranged co-operated with The farmers social insurance institution of Finland (MELA). There was 7 events and 100 participants in this two-day education. Project arranged well-being exhibition in two different locations which reached over 30 exhibitors but only 40 visitors. Most popular event was “one day getaway from the farm” for women and for men separately. There was restricted number of participants to keep costs in budgeted. In women’s group the was 18 entrepreneurs and in men’s group 15 entrepreneurs. Day included scheduled for example programmed exercise and education of well-being. There was also time to relax and build relationships with people which work at same branch and share same kind of challenges with life.

Main result that project achieved, was the help that individual farmers got in their specific problem. Finding the experts to find the way out of the economical or mental difficulties saved individuals, their families and business from collapsing. The change that was needed to do was more controllable and left less problems around when there was help from stakeholders.

The knowledge of physical and mental well-beings’ importance and courage to get help specially to mental problem, has increased by the informative communication which was made by education, actions, websites, Facebook publications and emails to the target group. Farmers recognize the need of the help to their problems and will contact the advisors and therapist for the help in earlier stage of problems. Bringing these problems in public, it has increased conversation about farmer’s coping with workload and I’s not so shameful to admit the problems one has faced.

As a result of this project the importance of the wellbeing of the farmers as well as rural entrepreneurs became visible and motivated their stakeholders to pay attention to it and find the help from the network. Entrepreneurs got tools to proceed well-being by information that project shared, education, well-being exhibition and “one day leave”.