Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S20990

Hankkeen nimi: Tohtorikoulutuksen innovaatiovalmennuksen ja yritysyhteistyön kehittäminen - TINY TOT

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2017 ja päättyy 31.12.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245895-5

Jakeluosoite: PL8000

Puhelinnumero: 0294 48 0000

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: Oulun yliopisto

WWW-osoite: http://www.oulu.fi/yliopisto

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mirjami Jutila

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Koordinaattori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mirjami.jutila(at)oulu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 567 2079

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Opetus- ja kulttuuriministeriö on selvittänyt tohtorien työllistymistä kahdessa raportissa. "Tutkijanuran tilannekuva. Tutkijanuratyöryhmän loppuraportti" on korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten yhteistyötä tutkijanurakysymyksissä pohtimaan asetetun työryhmän raportti. Tehtävänä oli mm. kartoittaa tutkijanuria, tunnistaa esteet ja kehittämistarpeet tutkijankoulutuksen ja tutkijanuran kehittämisessä, tehdä esityksiä yhteistyön esteiden poistamiseksi ja kehittämistarpeisiin vastaamiseksi ja toimia opetus- ja kulttuuriministeriön teettämän tutkijanura-arvioinnin ohjausryhmänä. "Miten tohtorit työllistyvät" -selvityksessä on tarkasteltu opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta tohtoreiden työllistymiseen vaikuttavia tekijöitä ja vastattu toimeksiannon kysymyksiin miten ja miksi tohtorit työllistyvät. Tohtorikoulutettujen määrä Suomessa on kasvanut huomattavasti viimeisen 25 vuoden aikana muun muassa 1990-luvulla käynnistyneen tohtorikoulutuksen kehittämistyön tuloksena. Siitä huolimatta, että tohtorien työttömyys on noussut 2000- ja 2010-luvuilla selvästi nopeammin kuin minkään muun koulutusasteen työttömyys, tohtorit työllistyvät korkeakoulutetuista edelleen parhaiten.

Oulun yliopiston tutkijakoulussa on noin 1800 tohtoriopiskelijaa. Vuosittainen valmistuneiden määrä on viimeisten viiden vuoden aikana ollut keskimäärin noin 157 tohtoria. Suomesta valmistuvien tohtorien määrä on kasvanut vuosittain, määrän ollessa 2010-luvulla noin 1600–1800 tohtoria. Tiedostettuna ongelma on, että tohtorinkoulutuksen saaneiden työllistyminen on heikentynyt koulutuksen määrän kasvaessa. Jotta suomalainen elinkeinoelämä uusiutuu ja selviää kilpailussa halvemman työvoiman maita kohtaan, tki-toiminnan voluumin täytyy suomalaisissa yrityksissa kasvaa. Tohtorinkoulutuksen kasvun aiheuttama kehityssykäys yritysten tki-toiminnassa on myös jäänyt odotettua laimeammaksi. Yksi luontainen tapa on saada tohtorit työllistymään yrityksiin nykyistä enemmän.

Hankkeen tavoitteena on kehittää tieteellistä tohtorikoulutusta laaja-alaisemmaksi ja tuoda samalla elinkeinoelämän näkökulma tuotettujen tutkimustulosten hyödyntämiseen. Käytännössä hanke vahvistaa tohtorikoulutettavien asiantuntijaidentiteettiä, auttaa heitä tutkimustulosten myymisessä ja verkostoitumisessa akateemisen sektorin ulkopuolelle sekä rakentaa yritysyhteistyön mallin Oulun yliopiston tutkijakouluun UniOGS:iin. Kehittämällä tohtorinkoulutuksen innovaatiovalmennusta ja yritysyhteistyötä pyritään kohtauttamaan pitkälle koulutettujen osaaminen elinkeinoelämän tarpeiden kanssa.

Hankkeen toimenpiteinä ovat mm. tohtorinkoulutukseen sisältyvän urasuunnittelun kehittäminen sisällyttämällä koulutukseen "ideoista yrityksiin innovaatiovalmennus" ja esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja oman osaamisen esiin tuomiseksi. Lisäksi kehitetään monitieteisiä yhteisiä opintoja, tuetaan yritysyhteistyön kehittämistä eri toimin ja pyritään erityisesti tukemaan kansainvälisiä tohtoriopiskelijoita, joilla integroituminen paikalliseen elinkeinoelämään ja jalkautuminen paikallisiin yrityksiin vaati lisätukea.

Tuloksina hankkeelta odotetaan muun muassa, että I4Future (EU:n COFUND) KV-tohtoriohjelmaan valituille opiskelijoille saadaan toteutettua ohjelman suunnitelman mukaiset uudet, samalla pilotoitavat koulutukset ja käytänteet. Piloteista odotetaan tuloksena saatavan vakituiseen käyttöön uusia kursseja ja toimintatapoja, jotka edistävät tohtoreiden mahdollisuuksia osallistua kokonaisvaltaisemmin yritysten innovaatiohankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen. Tohtorikoulutettavien osaamisen ja verkottumisen edistämisen käytänteiden kehittämisen myötä odotetaan heidän tuovan jatkossa yhän enemmän lisäarvoa työelämävaiheessa ja näin myös tohtorikoulutettavien työllistymisen paraneminen on odotettu tulos pidemmällä aikajänteellä. Hankkeessa toteutettava pilottikoulutus on tohtorikoulutuksen pakollisen osan päälle tulevia ylimääräisiä lisäopintoja; perustutkintokoulutus hoidetaan yliopiston perusrahoituksella (pilottikoulutus ei päällekkäisen rahoituksen välttämiseksi kuulu perustutkintoon).

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Ensisijainen kohderyhmä on I4Future projektin KV-tohtoriopiskelijat (valintavaiheessa tavoitteena yhteensä 20 opiskelijaa luonnontieteen, tekniikan ja lääketieteen aloilta) ja muut pilottikokeiluihin osallistuvat opiskelijat (lukumäärä riippuu tapauskohtaisesti mahdollisuuksista lisätä kokeiluun osallistuvien lukumäärää). I4Future projektissa tavoitteena on parantaa tohtorikoulutettavien lisäarvoa yritysten ja elinkeinoelämän tarpeiden näkökulmasta. Valitut I4Future KV-opiskelijat edustavat kansallisuuksia Pakistanista, Intiasta, Venäjältä, Algeriasta, Ghanasta, Egyptistä, Iranista, Brasiliasta, Bangladeshistä, Kreikasta ja Australiasta.

Office Escape kokeiluun tavoitellaan myös mikro- ja pk-yrityksissä töissä olevia henkilöitä mukaan ja muita tohtoriopiskelijoita/-tutkijoita. Nämä kokeiluun osallistuvat henkilöt ovat myös projektin kohderyhmää. Arvion mukaan muita henkilöitä voi osallistua n. 8kpl. Yrityksistä osallistuvat henkilöt ovat vahvasti antavana osapuolena mukana, jakaen tietoaan yrityksissä ja elinkeinoelämässä työskentelystä opiskelijoille.

Projektin tavoitteena on, että Oulun yliopiston UniOGS tohtorikoulutuksessa otetaan pilotoidut uudet käytänteet ja opetus mukaan tohtorikoulutukseen. Projekti lisää Oulun yliopiston osaamista ja hyödyttää näin Oulun yliopistoa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisesti hankkeen tuloksista tulevat hyötymään hankkeen aikana ja laajemmin sen jälkeen ne UniOGS:n tohtorikoulutettavat, jotka eivät osallistu TINY TOT hankkeen aikaisiin kokeiluihin, koska hankkeen loputtua hankkeessa pilotoitava koulutus ja toimenpiteet on tarkoitus laajentaa koko UniOGS:n kattavaksi, eli hankkeessa hyväksi havaittuja käytänteitä levitetään myös muihin tutkijakoulun tohtoriohjelmiin, jotka voivat sisällyttää niitä omaan toimintaansa.
Välillisiä hyötyjiä hankkeessa ovat myös Oulun yliopiston tutkimusryhmät ja Pohjois-Pohjanmaan yritykset lisääntyneen tutkimusaktiivisuuden ja yhteistyön kautta. Hankkeessa luodut yhteistyömekanismit tulevat helpottamaan yhteistyöprojektien perustamista jatkossakin ja ohjelmassa koulutetusta asiantuntijajoukosta on alueen yritysten mahdollista rekrytoida itselleen osaavaa ja tuttua työvoimaa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 252 675

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 243 924

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 365 874

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 304 905

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun

Kunnat: Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Pentti Kaiteran katu 1

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: Oulun yliopisto

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 11

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 15

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 70

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hanke kohdistuu luonnontieteen, tekniikan ja lääketieteen tohtorinkoulutukseen. Näillä aloilla sukupuolten välinen balanssi vaihtelee. Pääsääntöisesti miehillä on aloilla kokonaisuutena lievä yliedustus, mutta joukosta löytyy myös naisten yliedustamia aloja. KV-tohtorikoulutukseen osallistuvista henkilöistä osa tulee mahdollisesti kulttuurista, joissa naisten asema ei ole vielä Suomen tai EU:n tasolla.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimenpiteissä huomioidaan naisten tutkijanuran edistäminen ja naisten kannustaminen työllistymään yrityksiin aloilla, joissa miehillä on yliedustus. Sukupuolinäkökulma huomioidaan vastaavasti urapoluissa, joissa naisilla on yliedustus. Sukupuolinäkökulma huomioidaan myös esimerkiksi hankkeeseen suunnitellussa mentoroinnissa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on tohtorinkoulutuksen urasuunnittelun kehittäminen siten, että tohtorit työllistyvät nykyistä paremmin yrityksiin.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 4
Yliopistotutkimuksessa huomioidaan YK:n vuosituhattavoitteet, joista yksi on Ympäristön kestävän kehityksen turvaaminen. Eettinen tutkimustoiminta pyrkii luonnonvarojen käytön kestävyyteen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 4 4
Yliopistotutkimuksessa huomioidaan YK:n vuosituhattavoitteet, joista yksi on Ympäristön kestävän kehityksen turvaaminen. Eettinen tutkimustoiminta pyrkii ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 2
Osa tutkimuksesta kohdistuu kasviekologiaan ja bioteknologiaan, joilla pyritään turvaamaan luonnon monimuotoisuus.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 3
Osa jatko-opiskelijoista tekee tutkimustyötä, joka tähtää kasvihuonekaasujen vähentämiseen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
ei liity Natura-kohteisiin
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 4
Osa jatko-opiskelijoista tekee tutkimustyötä, joka tähtää materiaalitehokuuteen ja jätteiden kierrätykseen osana kiertotaloutta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 1
Osa jatko-opiskelijoista tekee tutkimustyötä, joka kehittää biotalouden kasvua.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 1 1
Hankkeen tavoitteena on yritystoiminnan tk-toiminnan kehittäminen, jolla voi olla positiivisia vaikutuksia paikalliseen elinkeinorakenteeseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
ei toimenpiteitä
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
ei toimenpiteitä
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 6
Hankkeen tarkoitus on edistää valmistuvien tohtoreiden työllistymistä.
Tasa-arvon edistäminen 8 5
I4Future KV-opiskelijoille avataan suomalaista tasa-arvokulttuuria mm. mentoroinnin kautta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 6 5
Nykyisin erityisesti KV-opiskelijoiden työllistyminen suomessa on kantaväestöä haastavampaa. Hankkeen myötä odotetaan, että KV-tohtoriopiskelijoiden työllistymismahdollisuudessa suomessa lisääntyvät.
Kulttuuriympäristö 2 2
Yliopisto ja yliopistossa opiskeleva kantaväestö pääsee työskentelemään monikulttuurisemmassa ympäristössä ja kehittämään toimenpiteitä, joiden myötä monikulttuurisuus lisäääntyy.
Ympäristöosaaminen 0 0
ei toimenpiteitä

9 Loppuraportin tiivistelmä

Tiny TOT - Tohtorikoulutuksen innovaatiovalmennuksen ja yritysyhteistyön kehittäminen – hankkeessa Oulun yliopiston tutkijakoulun (University Oulu Graduate School, UniOGS) tieteellistä tohtorikoulutusta kehitettiin laaja-alaisemmaksi tuoden myös elinkeinoelämän näkökulma tutkimustulosten hyödyntämiseen vuosien 2017-2020 aikana. Kehittämällä tohtorikoulutuksen innovaatiovalmennusta ja yritysyhteistyötä
pyrittiin kohtauttamaan pitkälle koulutettujen osaaminen elinkeinoelämän tarpeiden kanssa. Hankkeen toimenpiteet vahvistavat väitöstutkijoiden asiantuntijaidentiteettiä, auttavat heitä tutkimustulosten myymisessä sekä oman osaamisen sanoittamisessa sekä innovoinnissa.

Hankkeessa rakennettiin yritysyhteistyön malli -Industrial Doctorate- yhteistyössä UniOGS:n sekä Oulun yliopiston innovaatiokeskuksen (University Innovation Center, UIC) kanssa. Kehitystyössä ja ideoinnissa oli lisäksi mukana Oulun yliopiston johtoa sekä lakipalvelut sopimusasioissa. Mallissa tohtorikoulutus toteutuu läheisessä yhteistyössä yrityksen kanssa. Väitöstutkijan tutkimusaihe muovautuu yrityksen tarpeiden pohjalta yrityksen edustajan ollessa vahvasti mukana tutkimuksen suunnittelussa ja ohjauksessa, mutta pääasiallisen tieteellisen ohjausvastuun ollessa edelleen yliopistolla. Mallissa tohtorikoulutuksen kustannukset jakautuvat niin, että yritys kattaa 50 % tutkimuksen kustannuksista neljän vuoden ajan.

Hankkeessa julkaistiin selvitystyö Oulun yliopiston tutkijakoulun väitöstutkijoiden, väitöskirjaohjaajien ja Pohjois-Pohjanmaan mikro- ja pienyrittäjien näkemyksistä liittyen yritysyhteistyöhön sekä eri osapuolien ajatuksia muun muassa yhteistyön tarpeellisuudesta, motiiveista ja tarvittavasta osaamisesta. Selvitystyö vahvisti eri osapuolten näkemyksiä yritysyhteistyön tärkeydestä ja monien työelämätaitojen tarpeellisuudesta, joita olivat
mm. viestintätaidot, yhteistyö- ja tiimitaidot, ongelmanratkaisukyky, kyky itsenäiseen työskentelyyn, verkostoitumistaidot ja projektinhallintataidot.

Hanke osallistui eri verkostoitumistapahtumiin mm. University Business Forum (vuosina 2018 ja 2019) sekä mentorointiin tarjoten mahdollisuuksia verkottua akateemisen sektorin ulkopuolelle sekä väitöstutkijoiden että hankehenkilöstön näkökulmasta.

Tuloksina hankkeessa saatiin toteutettua ohjelman suunnitelman mukaiset uudet, samalla pilotoitavat koulutukset, harjoittelujaksot sekä käytänteet I4Future (EU:n COFUND) KV-tohtoriohjelmaan valituille opiskelijoille. Piloteista saatiin tuloksena vakituiseen käyttöön uusia kursseja ja toimintatapoja, jotka edistävät tohtoreiden mahdollisuuksia osallistua kokonaisvaltaisemmin yritysten innovaatiohankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen. Hankkeen toimenpiteitä ovat olleet mm. "Ideoista yrityksiin” -innovaatiovalmennuskokonaisuus sekä esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja sisältävän Impact camp -kurssikokonaisuuden kehittäminen. Tutkinto-ohjelman viitekehitystyössä lähdettiin myös suunnittelemaan laajemmin koko yliopiston väitöstutkijoille suunnattua monitieteistä ”Arctic Attitude Winter School” –intensiivikurssikonseptia, jotta turvataan toiminnan sekä kokemuksien hyödynnettävyys hankkeen päättymisen jälkeen. Hanketyön tuloksena syntyneet kurssikokonaisuudet ja materiaalit sekä piloteista tehdyt raportit ja posterit ovat saatavilla Tiny TOT -hankkeen sivustolta: www.oulu.fi/uniogs/tiny-tot.