Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S21287

Hankkeen nimi: Veräjä-hanke

Toimintalinja: 5. Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta

Erityistavoite: 10.1. Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2018 ja päättyy 30.6.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Nivalan Työpajasäätiö sr

Organisaatiotyyppi: Säätiö

Y-tunnus: 2697692-5

Jakeluosoite: Peltotie 9

Puhelinnumero: 0407132037

Postinumero: 85500

Postitoimipaikka: Nivala

WWW-osoite:

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Riitta Kaskela

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: riitta.kaskela(at)nivala.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0407132037

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Veräjä-hankkeen kohderyhmää ovat henkilöt, joiden työttömyys on erilaisista syistä pitkittynyt. Erityisesti hanke kohdennetaan yksin asuville miehille, sairauslomalla tai kuntoutustuella oleville aikuisille sekä henkilöille, joiden työllistymistä pitkittää sairaus tai vamma.

Hankkeen tavoitteena on sosiaalisen osallisuuden vahvistaminen, työ- ja toimintakyvyn parantaminen sekä elämänhallinnan tukeminen tiiviin henkilökohtaisen ohjauksen ja ryhmätoiminnan keinoin. Hankkeessa kehitetään malli, jossa asiakas saa tuekseen rinnallakulkijan, joka auttaa asiakasta löytämään hänelle kuuluvat palvelut, auttaa sähköisessä asioinnissa, koordinoi asiakasprosessin loppuun saakka ja tukee asiakasta hänen elämäntilanteessaan. Jalkautuva työ on tärkeä osa hankkeen toimintaa. Nivalassa välimatkat sivukyliltä ovat pitkiä ja työntekijä tapaa asiakasta hänen omassa toimintaympäristössään. Hankkeessa kehitetään erilaisia työ- ja toimintakykyä tukevia toimintoja sosiaalisen liikunnan, vertaisryhmätoiminnan, kulttuuritoiminnan, talkootyön ja asiakkaiden tarpeista nousevien erilaisten ryhmätoimintojen myötä. Asiakkaat ovat itse kehittämässä toimintaa alusta saakka, ohjausryhmään tulee myös asiakasedustus. Hankkeen aikana kehitetään vastuuhenkilömalli, tarjotaan erilaisia vertaistuki- ja ryhmätoimintoja sekä kartoitetaan sivukylien palvelujen tarve ja viedään toimintoja sekä palveluohjausta sivukylille.

Hankkeen kohderyhmää ovat henkilöt, joiden työttömyys on erilaisista syistä pitkittynyt. Erityisesti hanke kohdennetaan yksin asuville miehille, sairauslomalla tai kuntoutustuella oleville aikuisille sekä henkilöille, joiden työllistymistä pitkittää sairaus tai vamma.

Hankkeen tuloksena asiakkaiden osallisuus ja elämänhallinnan tunne kasvaa, työ- ja toimintakyky paranee ja pitkään työelämästä pois olleet henkilöt pääsevät pienen askelin lähemmäksi työelämää. Hankkeella tuetaan oman elämän aktiivista osallisuutta. Hankkeen tuloksena on kehitetty toimiva vastuuhenkilömalli, joka hankkeen aikana juurrutetaan osaksi pysyvää toimintaa.

Hankeaika 1.3.2018-28.2.2021.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaista kohderyhmää ovat henkilöt, joiden työttömyys on pitkittynyt erilaisista syistä. Erityisesti hanke kohdennetaan yksin eläville miehille, sairauslomalla tai kuntoutustuella oleville aikuisille sekä henkilöille, joiden työllistymistä on pitkittänyt vamma tai sairaus.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillistä kohderyhmää ovat pitkään työttömänä olleiden henkilöiden perheet ja lähiverkosto. On todettu välillisen kohderyhmän elämänlaadun ja tyytyväisyyden parantuvan, kun lähipiirissä oleva henkilön arjenhallinta paranee, sosiaalinen osallisuus lisääntyy, työ- ja toimintakyky paranee ja sitä kautta oman elämänhallinnan tunne kasvaa. Hankkeessa käyttöön otettavien uusien toiminta- ja työskentelytapojen myötä välillinen kohderyhmä ovat myös yhteistyötahot ja muut toimijat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 217 851

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 210 382

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 217 851

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 210 382

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Nivala-Haapajärven

Kunnat: Nivala

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Peltotie 9

Postinumero: 85500

Postitoimipaikka: Nivala

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 7

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 9

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 90

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta. Analyysin perusteella työttömyys iskee miesvaltaisille aloille suuremmin ja niillä aloilla taantuma näkyy helpommin. Tämän lisäksi miehet käyttävät vähemmän te-toimiston palveluita ja tämä mahdollisesti pitkittää työttömyyttä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa huomioidaan miesten ja naisten erityispiirteet ja tarpeet. Hankkeessa kehitettävät toimenpiteet kehitetään sukupuolinäkökulma ja tasa-arvo huomioonottaen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeessa edistetään naisten ja miesten sukupuoli tasa-arvoa. Naisilla ja miehillä on yhteläiset mahdollisuudet osallistua hankkeen kaikkeen toimintaan ja prosesseihin ilman sukupuolirooli odotuksia.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Projektin toiminta tapahtuu keskeisellä paikalla Nivalassa, lähellä yhteistyöverkostoa. Tämä vähentää turhaa liikennöintiä toimipaikkojen välillä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 4
Toimitilojen ollessa keskeisellä paikalla se vähentää autoilua ja sitä kautta ilmastonmuutosta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 2
Toimitilat ovat jo olemassa olevat eikä niitä uudisrakenneta, jolloin kasvillisuus, eliöt ja monimuotoisuus eivät siitä kärsi.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 4
Toimitilojen keskeinen sijainti mahdollistaa vähäisen autojen käytön ja tämä vähentää kasvihuonekaasujen päästämistä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei ole Natura 2000-ohjelman kohde.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 0
Hankkeen asiakkailla on mahdollisuus ruokailla työpajasäätiöllä, jossa valmistetaan lounas kauppojen ylijäämä elintarvikkeista. Loput elintarvikkeet mitä keittiö ei pysty hyödyntämään jaetaan asiakkaiden kesken. Jätteiden määrä vähenee huomattavasti.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 6 0
Kannustamme asiakkaita liikkumaan pyörällä tai kävellen. Tämä tukee myös terveellisiä elämäntapoja ja arjenhallintaa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 0
Ylijäämä elintarvikkeiden ohjautuminen asiakkaille keittiöpajan kautta vähentää turhaa ruokajätettä kauppiailta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 5
Hankkeella kehitetään viranomaisten välistä yhteistyötä, joka edesauttaa asiakkaiden elämää.
Liikkuminen ja logistiikka 0 3
Hankkeen toimisto on hyvin keskeisellä paikalla nivalan keskustassa ja sinne on helppo tulla.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 0
Hanke edistää asiakkaan hyvinvointia monella tapaa. Hankkeessa edistetään asiakkaan osallisuutta, osallistumista, työ ja toimintakykyä sekä luovuutta kulttuuritoiminnoilla.
Tasa-arvon edistäminen 9 0
Hanke edistää sosiaalista ja taloudellista tasa-arvoa. Sosiaalista tasa-arvoa lisää esimerkiksi hankkeessa tehtävät kulttuuritoiminnat, kun asiakkaat pääsevät osallistumaan samoihin toimintoihin kuin työssä käyvät. Asiakkaiden osallistuminen kehittämistyöryhmässä toiminnan kehittämiseen tuo tasa-arvoista kohtelua ammattilaisten ja asiakkaiden kesken.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 6 0
Luomalla hankkeen kautta mahdollisuuksia asiakkaille vähennetään eriarvoisuutta yhteiskunnassa.
Kulttuuriympäristö 5 0
Hanke toimii pitkät perinteet omaavassa oppilaitoskiinteistössä. Välillä jo tyhjillään ollut vanha rakennus on työpajasäätiön toiminnan myötä taas käytössä ja näkyy katukuvassa.
Ympäristöosaaminen 5 0
Hankkeen toimintana tehtävän luontoliikunnan kautta ympäristöosaaminen ja tietoisuus omasta ympäristöstä kasvaa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Veräjä-hankkeella haluttiin tarjota tukea ja matalan kynnyksen vapaaehtoiseen osallistumiseen perustuva osallisuusmahdollisuus pitkään työttömänä tai muuten aktiivisen työelämän ulkopuolella, esim. pitkillä sairauslomilla tai kuntoutustuella, oleville henkilöille. Hankkeen tavoitteena oli kohderyhmän sosiaalisen osallisuuden vahvistaminen, syrjäytymisen ehkäiseminen, työelämävalmiuksien lisääminen ja työ- ja toimintakyvyn parantaminen arjen- ja elämänhallintaa tukemalla sekä kohderyhmän saattaminen lähemmäksi työelämää. Hankkeen tavoitteena oli lisäksi kehittää, mallintaa ja juurruttaa vastuuhenkilömalli, mutta tähän tavoitteeseen panostamisesta luovuttiin hankkeen puolivälin jälkeen. Valtaosalla hankkeeseen osallistuneista oli jo valmiiksi toimiva sote-palveluasiakkuus, joten erillisen vastuuhenkilön tarvetta ei nähty olevan.

Toiminta hankkeessa jakautui kolmeen eri vaiheeseen, joista ensimmäisen aikana osallistujille järjestettiin mm. avointa kahvilatoimintaa, ulkoilua ja ohjattua liikuntaa. Toisessa vaiheessa toimintaa osallistujien toiveesta monipuolistettiin säännöllisellä 2–3 päivänä viikossa järjestettävällä ohjelmalla sekä lisäämällä tutustumiskäyntejä ja retkiä Nivalan ulkopuolisiin kohteisiin. Toisessa vaiheessa käynnistynyt koronapandemia vaikutti hankkeen loppuaikaan siten, että toiminnan suunnittelussa jouduttiin huomioimaan kulloinkin voimassa olevat rajoitukset ja painottamaan ulkotiloissa järjestettävää toimintaa. Kolmannessa vaiheessa hankkeen käyttöön saatiin oma tila, missä hankkeen suosituimmaksi ohjelmaksi muodostunutta avointa kahvilatoimintaa, jossa oli noin 50–60 käyntikertaa kuukaudessa, pystyttiin järjestämään kahdesti viikossa ja osallistujilla oli mahdollisuus vapaan keskustelun lisäksi toteuttaa omia käsityö- ja askarteluprojektejaan.

Hankkeeseen osallistui reilun kolmen vuoden aikana 44 kohderyhmään kuulunutta henkilöä. Tyypillisesti hankkeen asiakkuus oli pitkäaikaista ja toimi ensisijaisesti merkittävänä sosiaalisen osallisuuden vahvistajana. Pitkään työelämän ulkopuolella olleiden osallistujien työkyky ei juurikaan kohentunut hankkeen aikana, ja vain neljännes hankkeeseen osallistuneista eteni koulutukseen tai työelämään. Veräjä-hankkeen tärkein tulos oli osallistujien elämäntilanteiden positiivinen muutos yksilötasolla. Hankkeeseen osallistuminen paransi osallistujien päivittäistä selviytymistä, edisti mielenterveyttä ja vähensi terveys- ja muiden palvelujen tarvetta.