![]() |
![]() |
Project code: S21294
Project name: Occupational well-being and productivity in horticultural sector
Policy: 3. Employment and labour mobility
Specific objective: 7.1. Improving productivity and wellbeing at work
Planned completion time: Start 1.4.2018 and end 31.12.2020
Operational status: Ended
Responsible authority: Centre for Economic Development, Transport and the Environment Häme
Official name of the applicant: Luonnonvarakeskus
Organisation type: State authority
Business ID: 0244629-2
Street: Latokartanonkaari 9
Telephone number: 029 532 6000
Postal code: 00790
City/town: Helsinki
Website: http://www.luke.fi
Project contact person's name: Ulla Ovaska
Contact person's position in the organisation: Tutkija
Contact person’s email address: ulla.ovaska(at)luke.fi
Contact person's phone number: 029 532 6418
Number of applicants or subsidy transfer:
Work in horticultural sector is seasonal and physically straining, which causes challenges to occupational well-being and productivity. At the same time, the average age of the employers and employees is rising both due to lack of interest among younger generations and to the increase of people in their 40s changing their occupation. Moreover, mental straining is mainly caused by growing competition in the industry. The aim of this project is to enhance the occupational well-
being and productivity in horticultural sector. The project will be carried out in case enterprises in different parts of the country. We will explore the challenges related to maintaining and developing occupational well-being and productivity and create solutions to them in cooperation with the employers and employees of the enterprises. The aims are 1) to help enterprises create solutions to occupational well-being and thereby to productivity and to maintenance of the ability to work until retirement age; 2) to find ways for enterprises to innovate and develop measures on occupational well-being in cooperation with other enterprises; and 3) to promote the visibility of occupational well-being and productivity in the industry and to inspire change.
The project is carried out in case enterprises with participatory approach, which involves both employers and employees to the development work. The starting situation of each enterprise will be explored; development measures will be composed and implemented. Data will be gathered in different stages of the process with interviews and participatory methods.
On the basis of the data gathered in the project, a comparison between older and younger employees and employers active in the horticultural sector will be conducted. The comparison elaborates the work and experiences on the development needs, straining factors and dangerous situations at work. A summary of the development areas concerning occupational well-being, identified solutions and best practices will be conducted. The development process and its impact on work, work community and occupational well-being of different age groups will be evaluated. Recommendations concerning the development of occupational well-being and thereby productivity will be made for the enterprises in the industry.
Hankkeessa puutarha-ala rajataan koskemaan puutarhatuotantoa (avomaalla, tunneleissa ja kasvi-/kausihuoneissa) sekä viher-, koristekasvi- ja kukkakauppa-alaa ja näiden mikro- ja pk- yrityksiä. Pienimuotoinen perunantuotanto ja varhaisperunantuotanto katsotaan tässä yhteydessä osaksi puutarhatuotantoa. Erityisesti työpaikat, jotka eivät ole olleet mukana kehittämisohjelmissa ja joissa toimintatapojen kehittäminen on ollut vähäistä, ovat hankkeen kohteina. Esimerkiksi kausituotantoon tai varhaisperunan tuotantoon keskittyvät yritykset ovat usein jääneet kehityshankkeiden ulkopuolelle tai sivurooliin hankkeiden keskittyessä enemmän ympärivuotisen tuotannon ja suurtuotannon kehittämiseen.
Hanketoimintaa painotetaan yli 54-vuotiaisiin yrittäjiin ja työntekijöihin, mutta mukaan otetaan myös yrityksiä, joissa henkilöstö on nuorempaa, koska monet yrittäjät ja työntekijät oireilevat jo varhaisessa vaiheessa ja pohtivat nimenomaan pitkän aikavälin jaksamistaan. Jokaisesta yrityksestä kehittämisessä ovat mukana niin yrityksen johto kuin henkilöstöä. Muutostarpeita identifioidaan yrityskohtaisesti ja käsitellään yrityksissä sekä yritysten välisissä keskusteluissa.
Varsinaisen kohderyhmän lisäksi hankkeesta hyötyvät Työterveyshuollon yksiköt, jotka pystyvät tulosten avulla entistä paremmin tukemaan yrityksiä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edistämisessä.
EU and State funding granted: 314 315
EU and State funding used: 313 049
Planned public funding (total): 359 230
Planned public funding used (total): 357 795
National project operations
Street:
Postal code:
City/town:
Planned: 30
Completed according to monitoring information: 26
Planned: 100
Direct | Indirect | |
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 5 |
Yrittäjien työhyvinvoinnin ja jaksamisen parantuessa resursseja vapautuu tuotantotapojen kehittämiseen. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Ei vaikutusta | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 8 |
Yrittäjien ja työntekijöiden liiallinen kuormittuminen, univaje ja puutteellinen työstä palautuminen ovat selkeä riskitekijä, joka voi johtaa ympäristövahinkoihin, esimerkiksi vaarallisten tai haitallisten aineiden pääsyyn ympäristöön. Työhyvinvoinnin parantuessa myös nämä ympäristöön kohdistuvat riskit pienenevät. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei vaikutusta | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 5 |
Yrittäjien työhyvinvoinnin ja jaksamisen parantuessa resursseja vapautuu tuotantotapojen ja logistiikan kehittämiseen. Prosessien kehittäminen kiinnittämällä huomiota erilaisiin hukkiin tehostaa resurssien (ml. materiaalien) käyttöä. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Ei vaikutusta | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 5 | 5 |
Hanke kohentaa puutarha-alan houkuttelevuutta työpaikkana. Puutarhayritykset ovat monella maaseutupaikkakunnalla merkittäviä toimijoita ja työnantajia. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 5 |
Hankkeessa tuetaan yrityksiä työnopastusohjeiden täydentämisessä ja tuotetaan tietoa työterveyshuollon asiantuntijoiden käyttöön. Hankkeessa voidaan lisäksi arvioida mahdollisuuksia ja tarpeita kausityövoiman kustannustehokkaaseen perehdytykseen yhteisten sähköisten järjestelmien kautta, jotka mahdollistavat eri kieliversiot. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Ei vaikutusta | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 10 | 10 |
Hanke keskittyy hyvinvoinnin edistämiseen suoraan case-yrityksissä ja välillisesti tietoa jakamalla. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 8 | 8 |
Hankkeessa haastetaan yrittäjiä ja työntekijöitä pohtimaan sukupuoliperustaisen työnjaon mielekkyyttä ja merkitystä työhyvinvoinnille ja tuottavuudelle. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 10 | 10 |
Hanke edistää työhyvinvoinnin kehittämistä puutarha-alan yrityksissä huomioiden erityisesti ikääntyvät, jolloin vahvistetaan heidän yhdenvartaisia mahdollisuuksiaan työskennellä alalla. Monet alan yritykset ovat monikulttuurisia työpaikkoja, joiden työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämisessä on omanlaisiaan haasteita. Tämä hanke osallistaa koko henkilöstön. Hanke kohdistetaan erityisesti ryhmiin, jotka ovat aiemmin jääneet vähemmälle huomiolle kehittämishankkeissa. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 5 |
Ei suoria vaikutuksia, mutta maaseudun yritysten tukeminen ja hyvinvoinnin edistäminen vahvistavat elinmahdollisuuksia maaseudulla. | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 5 |
Ei suoria vaikutuksia, mutta yrittäjien työhyvinvoinnin ja jaksamisen parantuessa resursseja vapautuu osaamisen kehittämiseen. Alalle hakeutuu paljon keski-ikäisiä alanvaihtajia. Heillä voi aiemman työhistorian vuoksi olla ympäristöosaamista, jota he voivat tuoda uudelle alalleen. Kun tuetaan yritysten mahdollisuuksia ja osaamista ikääntyvien työhyvinvoinnin tukemisessa, parannetaan samalla yritysten mahdollisuuksia hyödyntää tämä työntekijämarkkinoilla oleva mahdollisuus rekrytoida monipuolista osaamista. |
Work in the horticultural sector is seasonal and physically strenuous, posing challenges to well-being at work and productivity. At the same time, the average age of employers and employees is rising due to lack of interest among young generations and an increase in the number of 40-year-olds changing their occupations. The aims of this project were (1) help enterprises to create solutions for occupational well-being and thus maintaining productivity and working capacity until retirement age; (2) find ways for enterprises to innovate and develop measures to improve occupational well-being at work in collaboration with other enterprises; 3) promote the visibility of occupational well-being and productivity in the sector and 4) inspire change.
The project was implemented in 25 case enterprises across the country. A process analysis and individual interviews were conducted in each enterprise to identify their challenges and good practices. All findings and possible solutions were discussed together with employers and employees. Furthermore, discussions on major common issues continued together with other companies. The identified issues for development were somewhat evenly divided into issues related to the organization of work and working practices and, on the other hand, to technical issues. The solutions found were typically related to the workload, information management, and work conditions.
The theme and results of the project were discussed at various stakeholder events and many professional articles were written on them. The results of the project were summarized as training material that will be utilized in the training of occupational health care personnel.