Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S21376

Hankkeen nimi: Etelä-Savon Vientiosaajat

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2018 ja päättyy 30.6.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2472908-2

Jakeluosoite: Patteristonkatu 3D, PL 68

Puhelinnumero: 040 8344217

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.xamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Noora Talsi

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: noora.talsi(at)xamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358406485020

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Yritysten tuottavuuden ja työllisyyden parantaminen kuuluu Etelä-Savon maakunnan keskeisiin tavoitteisiin. Tuottavuutta ja työllisyyttä voidaan parantaa yritysten kansainvälistymistä edistämällä, sillä kansainvälistyminen on yrityksille keskeinen kilpailutekijä. Kansainvälistyvät vientiyritykset tuovat Etelä-Savoon kaivattua elinvoimaa lisäämällä työpaikkoja ja alueen houkuttelevuutta. Tuore Etelä-Savon yritysten kansainvälistymisen nykytilanne -selvitys osoittaa, että maakunnan yritykset tarvitsevat valmennusta, sparrausta ja muuta tukea kansainvälistymisosaamisen kehittämisessä (Tarima Janne, Etelä-Savon yritysten kansainvälistymisen tilanne 2017 -opinnäytetyö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu).

Etelä-Savon Vientiosaajat -hankkeen tavoitteena on parantaa ja vahvistaa eteläsavolaisten eri aloilla toimivien mikro- ja pk-yritysten kansainvälistymisosaamista ja vientivalmiuksia. Tavoitteena on innostaa, rohkaista ja aktivoida eteläsavolaisia yrityksiä ja heidän henkilöstöään kansainvälisille markkinoille sekä lisätä niiden verkostoitumista ja yhteistyötä Etelä-Savossa.

Hankkeen ovat valmistelleet ja toteuttavat yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Pienyrityskeskus, Etelä-Savon kauppakamari ja Mikkelin Seudun Kehitysyhtiö Miksei Oy.

Hanke koostuu neljästä työpaketista:
Työpaketti 1. Ajankohtaiset tietoiskut
Työpaketti 2. Viennin ABC -valmennusohjelma (toteutus 2 kertaa hankkeen aikana)
Työpaketti 3. Go-to-market
Työpaketti 4. Hankkeen hallinnointi ja raportointi

Työpaketti 1. Ajankohtaiset tietoiskut
Toteuttaja: Etelä-Savon kauppakamari
Hankkeessa järjestetään lyhytkestoisia tietoiskuja ajankohtaisista kansainvälistymiseen ja vientiin liittyvistä teemoista (4-6 tietoiskua). Tietoiskuihin voi osallistua myös sellaisia eteläsavolaisia kansainvälistymisestä kiinnostuneita yrityksiä ja henkilöitä, jotka eivät ole mukana varsinaisessa valmennusohjelmassa. Tietoiskuissa myös tiedotetaan kohderyhmälle hankkeen tarjoamista mahdollisuuksista. Tietoiskujen suunnittelussa on mukana Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei.

Työpaketti 2. Viennin ABC -valmennusohjelma
Toteuttaja: XAMK Pienyrityskeskus
2.1. Alkukartoitus
Ennen vientivalmennusohjelman käynnistymistä haastatteluilla selvitetään osallistujayritysten ja henkilöiden tilanne, osaaminen, tarpeet ja toiveet, minkä perusteella tarkennetaan sekä vientivalmennusohjelman että Go-to-Market -työpaketin toimenpiteiden sisältöä.
2.2. Vientivalmennusohjelma
Käytännönläheinen vientivalmennusohjelma soveltuu yrityksille ja niiden henkilöstölle, jotka suunnittelevat tai ovat aloittamassa vientitoimintaa. Valmennus soveltuu myös jo viennin parissa työskenteleville yrittäjille, yritysten johdolle ja henkilöstölle.
Valmennus vahvistaa yritysten liiketoimintaa ja kansainvälistymistä tarjoamalla osallistujille tietoa ja tukea viennin suunnitteluun ja aloittamiseen. Valmennuksen käytyään he osaavat kehittää yrityksensä tuotteet ja palvelut vientiin sopiviksi. Osallistujat ovat perehtyneet myös asiakashallintaan ja selvittäneet keskeisimmät kilpailijat valitsemallaan kohdemarkkinalla. Osallistujien myynti- ja markkinointitaidot ovat vahvistuneet valmennuksen myötä. Osallistujayritykset ja henkilöt ovat saaneet tukea vientiprosessien tehostamiseen. Sopimuskäytännnöistä ja riskienhallinnasta valmennus on antanut heille tarvittavat tiedot, samoin maksuliikenteestä ja vientisaatavien turvaamisesta. Lisäksi osallistujat ovat saaneet ohjausta siihen, mistä jatkossa heidän on mahdollista saada tietoa ja apua viennin kehittämiseen.
Valmennusohjelma koostuu seitsemästä jaksosta, ja sen kokonaiskesto on noin seitsemän kuukautta. Valmennus toteutetaan kaksi kertaa hankkeen aikana. Ensimmäinen ohjelma alkaa marraskuussa 2018 ja toinen lokakuussa 2019. Yksi jakso räätälöidään ja järjestetään viennin kohdemaassa osallistujien tarpeiden pohjalta, ja sen toteuttamisessa tehdään yhteistyötä TF, Business Finland -verkostojen kanssa.
Vientivalmennusohjelman jaksojen teemat:
1. Vientikauppa osana liiketoimintaa
2. Tuotteet ja palvelut vientikuntoon
3. Tunne asiakkaasi ja kilpailijasi!
4. Vahvista myynti- ja markkinointitaitojasi vientiin!
5. Vientiprosessit tehokkaiksi - jakelukanavat, kuljetus, varastointi, tullaus, huolinta
6. Sopimukset, riskit ja rahoitus
7. Maksuliikenne ja vientisaatavan turvaaminen
Vientivalmennuksen toteutuksessa huomioidaan tiettyjen markkina-alueiden erityispiirteet, esim. Ruotsi, Venäjä, Saksa (lähde: Janne Tarima, Etelä-Savon yritysten kansainvälistymisen nykytilanne -opinnäytetyö 2017, Xamk). Tarvittaessa valmennuksen sisältöä täsmennetään osallistujien tarpeiden pohjalta. Vientivalmennuksen ja Go-to-market -työpaketin (3.) toimenpiteet tukevat toisiaan.
2.3. Vaikuttavuuden arviointi
Hankkeen aikana ja sen päättyessä tehdään arviointia hankkeen vaikuttavuudesta ja tuloksista osallistujien kansainvälistymis- ja vientiosaamisen kehittymiseen liittyen.

Työpaketti 3. Go-to-market
Toteuttaja: Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei Oy
3.1. Markkinoille etabloitumisen valmistelu
Miksein laajoja yritys- ja yhteistyökumppaniverkostoja hyödyntäen järjestetään ostaja/myyjäsparraustilaisuuksia, joissa niihin osallistuvat henkilöt saavat vertaisosaamista markkinoilla jo toimivilta muilta yrittäjiltä, vientiosaajilta sekä oppivat tuotteille/palveluille sopivaa myyntitekniikkaa ja markkinatietoutta. Kohdemarkkinoiden asiantuntijoita käyttäen järjestetään ryhmille, kaikille avoimia ohjaus- ja konsultointipäiviä yhteensä 8.
3.2. Markkinoihin tutustuminen
Osallistujat lähtevät tutustumaan kohdemarkkinaan, kilpailijoihin ja kartoittavat mahdollisia strategisia kumppanuuksia (messukäynti sekä yrityskäyntejä, omakustanteinen; konsultti mukana). Toiminnassa hyödynnetään EEN-verkostoa. Messuvierailuja toteutetaan 4.
3.3. Markkinoille lähteminen
Osallistujien halutessa voidaan hyödyntää ELY-keskuksen kehittämispalveluja, ja edellisistä osuuksista oppien osallistujille tehdään kansainvälistymissuunnitelmia, suunnitellaan niiden rahoitusmahdollisuuksia ja pohditaan, mistä mahdollisesti haetaan rahoitusta.

Työpaketti 4. Hankkeen hallinnointi, raportointi ja tiedottaminen
Päävastuu XAMK Pienyrityskeskuksella
Hankkeen hallinnointiin, seurantaan, raportointiin ja tiedottamiseen liittyvät toimenpiteet.

Hankkeen osallistujat saavat ajankohtaista tietoa ja käytännönläheistä tukea kansainvälistymisestä ja viennistä. Osallistujat osaavat hyödyntää tehokkaammin alueellisia verkostoja ja asiantuntijapalveluja Etelä-Savossa. Osallistujien kansainvälistymis- ja vientivalmiudet paranevat, ja heille on selvää, miten viennin kehittämistä jatketaan valmennuksen jälkeen. Hankkeen toimenpiteiden tuloksena vienti nähdään yrityksissä kasvun mahdollisuutena, ja niissä halutaan panostaa henkilöstön vientiosaamisen kehittämiseen myös jatkossa.
Hankkeeseen osallistuneiden yritysten viennin osuus liikevaihdosta kasvaa keskimäärin 5 % kahden vuoden aikana. Ohjelmaan osallistuneista yrityksistä 10 % aloittaa vientitoiminnan uudella markkina-alueella vuoden kuluessa valmennuksen päättymisestä. Lisäksi 25 % osallistujista on hakenut ulkopuolista rahoitusta kansainvälistymissuunnitelman toteuttamiseen.
Osallistujien hankkeesta saamat positiiviset kokemukset ja tulokset rohkaisevat myös muita toimijoita kansainvälistymään. Pitkällä aikavälillä eteläsavolaisten vientiyritysten määrä kasvaa, ja alueen kilpailukyky ja työllisyys paranevat.
Hankkeessa tuotetaan ja toteutetaan osallistujien tarpeet huomioiva vientivalmennusohjelma, jota voidaan toteuttaa markkinaehtoisesti hankkeen päätyttyä.

Tammi-kesäkuussa 2021 jatkuvilla lyhytkestoisilla koulutuksilla ja viennin edistämistilaisuuksilla vahvistetaan eteläsavolaisten mikro- ja pk-yritysten henkilöstön vienti- ja kansainvälistymisvalmiuksia sekä innostetaan uusia yrityksiä pohtimaan kansainvälistymisen mahdollisuuksia. Lyhytkestoisilla koulutuksilla vahvistetaan myös alueen vientiverkostoa yritysten välillä. Hankkeen toimenpiteiden toteutuksessa tehdään yhteistyötä alueen yritysten kansainvälistymistä edistävien toimijoiden kuten Etelä-Savon kauppakamarin ja Team Finland Etelä-Savon kansainvälistymisverkoston sekä vientiä ja kansainvälistymistä edistävien hankkeiden kanssa. Muuttuneessa kansainvälisessä toimintaympäristössä tuetaan vientiyritysten digitaalisille messuille osallistumista ja niihin valmistautumista sekä myynti- ja markkinointitapahtumien toteutusta virtuaalisesti. Etelä-Savon Vientiosaajat -hanke helpottaa ja yksinkertaistaa alueellisten tukipalveluiden saatavuutta yrityksille selvittämällä, miten tukitarpeet ovat muuttuneet. Tämän jälkeen viennin tukipalvelut kootaan helposti löydettävään muotoon: ”Kuinka ja mistä tukea vientiin”. Hanke myös helpottaa oikean asiantuntijan tavoittamista pilotoimalla Xentre-mobiilisovelluksen, josta yritykset löytävät helposti sopivan viennin ja kansainvälistymisen asiantuntijan Etelä-Savosta ja joka helpottaa yhteydenpitoa näihin asiantuntijoihin. Yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa selvitetään ja testataan myös muita keinoja ja alustoja kuten Kasvukiltaa, joilla asiantuntijoiden ja yritysten yhteistyötä ja tiedonjakoa sekä oikea-aikaista apua alueen yrityksille voidaan kehittää.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat henkilöt, työntekijät, yrittäjät ja johtajat eri alojen mikro- ja pk-yrityksissä, jotka suunnittelevat tai ovat aloittamassa vientitoimintaa. Hankkeessa rohkaistaan ja innostetaan osallistujia vientitoimintaan. Hankkeen toimenpiteet soveltuvat myös jo viennin parissa työskenteleville yrittäjille, yritysten johdolle ja henkilöstölle. Kohderyhmään kuuluvat lisäksi yksityiset vientitoiminnasta kiinnostuneet henkilöt.

Toissijaisena kohderyhmänä ovat yritystoimintaa tukevat organisaatiot ja niiden henkilöstö.

Hankkeeseen on saatu alustavia kiinnostuksen osoituksia yhteensä 18:lta eteläsavolaiselta yritykseltä. Aiesopimukset on saatu 8:lta yritykseltä. Paperit ovat liitteenä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisesti hankkeesta hyötyvät siihen osallistuvien yritysten kanssa alihankintaa ja yhteistyötä tekevät alueen yritykset. Myös alueen kunnat hyötyvät hankkeesta yritysten kansainvälistymisen myötä. Yritysten kannattavuus ja työllistämisvalmiudet paranevat, ja tämä vaikuttaa positiivisesti koko Etelä-Savon maakuntaan.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 287 299

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 287 299

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 394 166

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 397 187

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen

Kunnat: Hirvensalmi, Rantasalmi, Sulkava, Pieksämäki, Pertunmaa, Enonkoski, Puumala, Mäntyharju, Kangasniemi, Mikkeli, Juva, Savonlinna, Joroinen, Heinävesi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 30

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 17

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 60

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toteuttamiemme kansainvälistymishankkeiden seurantojen perusteella voidaan todeta, että eri sukupuolilla on ollut yhtäläiset mahdollisuudet osallistua kehittämistoimiin ja tasa-arvo on toteutunut myös osallistujien sukupuolijakaumassa. Noin puolet osallistujista on yleensä ollut naisia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Valtavirtaistaminen näkyy kaikissa hankkeen toteutusvaiheissa. Osallistuja- ja ohjausryhmässä ovat edustettuina molemmat sukupuolet tasapuolisesti. Hanke edistää aktiivisesti tasa-arvoa tarjoamalla vientivalmennusta sekä miehille että naisille. Lähtökohtaisesti yritykset määrittävät valmennuksiin osallistuvat henkilöt, mutta mahdollisuuksien mukaan sukupuolten tasa-arvo huomioidaan valinnoissa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on yritysten kasvun, kansainvälistymisen ja työllistämisen tukeminen ja henkilöstön osaamisen kehittäminen, missä molemmilla sukupuolilla on yhtä tärkeä rooli.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Valmennuksella pyritään vaikuttamaan yritysten asenteisiin. Yksi valmennusten teemoista on kestävä kehitys ja suomalainen puhtaus brändinä kohdemarkkinoilla. Puhtaus ja kestävä kehitys ovat suomalaisten yritysten kilpailuetu tietyillä toimialoilla kansainvälisillä markkinoilla. Hankkeessa käytetään pääosin sähköisiä materiaaleja. Valmennuksessa osallistujia kannustetaan ja heille annetaan esimerkkejä, kuinka huomioida kestävä kehitys yrityksen liiketoiminnassa ja viennissä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 3
Etäyhteyksiä käytetään neuvotteluissa ja yhteydenpidossa silloin, kun se katsotaan tarkoituksenmukaiseksi.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 1
Hankkeen luonteen vuoksi sen toiminta ei kohdistu suoranaisesti kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 1
Hankkeen luonteen vuoksi sen toiminta ei kohdistu suoranaisesti pinta- ja pohjavesiin, maaperään eikä ilmaan.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeen luonteen vuoksi sen toiminta ei kohdistu Natura 2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 3
Hankkeessa pyritään vaikuttamaan vähentävästi jätteiden määrään käyttämällä uusia teknologisia ja digitaalisia sovelluksia. Valmennuksissa kannustetaan yrityksiä kehittämään ratkaisuja, jotka edistävät materiaalien hyötykäyttöä ja energia- sekä materiaalitehokkuutta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 3
Kansainvälisillä markkinoilla energiatehokkuus on nouseva trendi, ja osalla eteläsavolaisista vientiyrityksistä on mahdollisuus esitellä uusiutuviin energialähteisiin perustuvia ratkaisuja. Tällaisten ratkaisujen kehittämiseen yrityksiä kannustetaan hankkeessa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 7
Hanke luo perustaa yritysten kasvulle ja työllistämiselle sekä taloudelliselle vakaudelle tukemalla niiden kansainvälistymistä sopiville markkina-alueille. Uusien menetelmien ja yritysten paikallisten yhteistyömuotojen hyödyntäminen tarjoaa mahdollisuuksia palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen kansainvälisille markkinoille resursseja säästäen ja kestävää kehitystä tukien.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 5
Vientiliiketoiminnan kehittämisessä hyödynnetään tehokkaita ohjausmenetelmiä sekä tuetaan verkostoitumista ja hiljaisen tiedon levittämistä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
Hankkeessa käytetään sähköisiä aineistoja ja yhteydenpidossa ja neuvotteluissa hyödynnetään etäsovelluksia silloin, kun se katsotaan tarkoituksenmukaiseksi.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 6
Hankkeen valmennukset ja muut tukitoimenpiteet parantavat tiedon saatavuutta eri markkina-alueilta ja tukevat kansainvälistymistä, kasvua, työllisyyttä ja hyvinvointia maakunnassa.
Tasa-arvon edistäminen 0 6
Hankkeen toimenpiteet edistävät tasapuolisesti kummankin sukupuolen tasa-arvoisuutta ja hyvinvointia.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 4
Hankkeen toimenpiteet lisäävät osaltaan myös yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 1
Hankkeen luonteen vuoksi sen toiminta ei kohdistu suoranaisesti kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 0 1
Hankkeen luonteen vuoksi sen toiminta ei kohdistu suoranaisesti ympäristöosaamiseen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Vientiosaamisen kehittämiselle ja samalla yritysten tuottavuuden kasvulle nähtiin Etelä-Savossa selkeä tarve, johon vastattiin Etelä-Savon Vientiosaajat -hankkeella. Hankkeen päätavoitteena oli parantaa ja vahvistaa eteläsavolaisten eri aloilla toimivien mikro- ja pk-yritysten ja niiden henkilöstön kansainvälistymisosaamista ja vientivalmiuksia. Samalla tavoitteena oli myös aktivoida ja innostaa uusia yrityksiä ja henkilöitä vientikauppaan sekä lisätä heidän osaamistaan ja vahvistaa verkostoitumista ja yhteistyötä Etelä-Savossa. Hankkeessa järjestettiin kahdesti toteutetun Viennin valmennusohjelman ja niihin liittyvien ohjauspäivien lisäksi vientiin liittyviä ajankohtaisia tietotoiskuja ja webinaareja sekä lyhytkoulutuksia yhteensä yli 20 kappaletta. Aiheiden valinnassa ja toteutuksessa pyrittiin huomioimaan osallistujien ja yritysten toiveet. Näiden tilaisuuksien kautta lisättiin verkostoitumista alueella, tietoisuutta viennin erityiskysymyksistä sekä innostettiin uusia yrityksiä pohtimaan viennin mahdollisuuksia. Hankkeen aikana toteutettiin kahdesti monipuolinen ja käytännönläheinen Viennin valmennusohjelma, joka soveltui sekä vientiä suunnitteleville että sen parissa vuosia jo toimineille yrityksille ja asiantuntijoille.
Seitsemästä noin kerran kuukaudessa toteutettavasta lähipäivästä koostuvaa Viennin valmennusohjelmaa täydensivät markkinoille etabloitumisen valmistautumiseen tähtäävät ohjaus ja konsultointipäivät, joita järjestettiin valmennusohjelmien yhteydessä yhteensä 8 kappaletta. Ne olivat osa Go-To-Market konseptia. Korona-epidemiatilanteesta ja siihen liittyvistä rajoituksista johtuen hankesuunnitelmassa alun perin mainitut markkinoille tutustumiset ja messuvierailut jouduttiin korvaamaan muilla vientiä ja kansainvälistymistä edistävillä toimenpiteillä kuten lyhytkoulutuksilla sekä Oispa Vientiä! korkean tason innostavalla ja käytännönläheisellä kansainvälistymisseminaarilla.
Hankkeen tärkeimpiä tuloksia ovat vienti- ja kansainvälistymisosaamisen lisääntyminen eteläsavolaisissa mikro- ja pk-yrityksissä. Hanke myös tavoitti ja innosti yli 60 yritystä mukaan tapaamisiin. Useista sitoutuneista yrityksistä mukana oli useampia asiantuntijoita, jotka osallistuivat vientivalmennuksen eri osioihin omien tarpeiden ja osaamisalansa puitteissa.
Osallistujien toiveista ja tarpeista kerättiin palautetta alkukartoituksessa. Palautetta toteutuksesta ja vaikuttavuudesta kerättiin vuoden 2020 lopussa toteutetulla vaikuttavuuskyselyllä sekä tapahtumien ja webinaarien yhteydessä palautteilla. Vaikuttavuuskysely lähetettiin kaikkein aktiivisimmille osallistujille. Pääosin osallistujat olivat erittäin tyytyväisiä hankkeen järjestämiin tilaisuuksiin. Erityisesti osallistujat arvostivat kouluttajien ammattitaitoa ja valmennuskokonaisuuksien konkreettisuusta ja monipuolisuutta. Joidenkin lähikoulutusten yhteydessä osallistujille tarjottiin myös mahdollisuutta lyhyeen yrityskohtaiseen tapaamiseen asiantuntijan kanssa ja osa yrityksissä hyödynsi näitä. Hankkeessa on laadittu kansainvälistyvien yritysten tueksi kansainvälistymisen perustietoa linkkilistaus, jota on laajemmassa muodossa jaettu hankkeeseen osallistuville yrityksille ja hiukan suppeampana kaikille halukkaille, jotka osallistuivat Oispa Vientiä! -kansainvälistymisseminaariin.
Hankkeen aikana kokeiltiin monia erilaisia konsepteja kuten Epävirallisia viennin aamukahveja sekä Kasvukilta toimintaa. sekä selvitettiin erilaisia palveluja helpottavia viestinnän mahdollisuuksia.
Yritysten ja kentän toiveesta hankkeessa käynnistettiin Kasvukilta tapaamiset vienti- ja kansainvälistymisyrityksille sekä näitä tukeville organisaatiolle matalan kynnyksen tiedon ja kokemustenvaihdon foorumiksi ja verkostoitumisen tueksi. Kasvukilta toiminta on jatkunut ja kehittynyt hankkeen päättymisen jälkeen ja siihen on rakennettu pysyvämpää toteutusrakennetta. Hankkeen koulutusohjelma on sisältönsä puolesta mahdollisuus toteuttaa jatkossa myös maksullisena versiona.
Vientiyritysten toisilta oppiminen on ollut myös yksi merkittävä tulos hankkeessa. Yritysten kansainvälistymispalvelut ovat nyt helpommin myös yritysten saatavilla, koska osaltaan myös hankkeen myötä yhteistyö yritysten kansainvälistymistä ja kasvua tukevien organisaatioiden välillä on tiivistynyt. Etelä-Savon Vientiosaajat -hankkeen ovat toteuttaneet tiiviissä ja hedelmällisessä yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu päähakijana yhdessä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n ja Etelä-Savon kauppakamarin kanssa.