Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S21510

Hankkeen nimi: Esavoennakoi 360° - Etelä-Savon ennakointihanke 2019-2022

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2019 ja päättyy 31.3.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Etelä-Savon maakuntaliitto

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 0215839-7

Jakeluosoite: Mikonkatu 5

Puhelinnumero: 015321130

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.esavo.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Anne Kokkonen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehittämispäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anne.kokkonen(at)esavo.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 44 770 0512

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Esavoennakoi -hankkeen tavoitteena on vahvistaa ja monipuolistaa alueen ennakointikulttuuria sekä parantaa ennakointikyvykkyyksiä ja hyödyntää verkostomaista toimintatapaa alueen päätöksenteossa ja suunnittelussa sekä uuden maakunnan toiminnan käynnistämisessä. Hankkeen tavoitteina on 1) kehittää laajasti eri toimijoiden valmiuksia hyödyntää ennakointiosaamista ja tulevaisuustietoa, 2) ylläpitää ja monipuolistaa entistä tulevaisuusorientoituneempaa tilannekuvaa yhteistyössä ennakoinnin toimijaverkoston kanssa sekä 3) luoda ja pilotoida maakunnan erityispiirteistä ja toimijaverkostosta lähtevä osaamisen ennakoinnin toimintamalli.

Toimijoiden ennakointiosaamista kehitetään hankkeessa koulutusten, osallistavien työpajojen, sparrausten sekä tulevaisuuskatsausten muodossa. Koulutusten kohderyhmänä ovat laajasti Etelä-Savon alueellisen ennakoinnin toimijaverkoston jäsenet muun muassa kehittämisorganisaatioista, työvoimahallinnosta, kunnista, koulutus- ja tutkimusorganisaatioista ym. sekä muut ennakointityöstä kiinnostuneet tahot. Osa koulutuksista suunnataan laajasti kaikille toimijoille ja osa taas räätälöidään ja kohdennetaan tietyille kohderyhmille. Koulutuksiin sisältyvä työpajamainen työskentely pureutuu alueen kannalta merkittäviin teemoihin vieden niitä tarvelähtöisesti ja ratkaisukeskeisesti eteenpäin. Koulutukset toteutetaan osin ostopalveluina ja osin hankkeen ennakointiasiantuntijoiden toimesta.

Hanke tuottaa ja kehittää yhteistyössä ennakoinnin toimijaverkoston kanssa alueen tilannekuvaa huomioiden aluetta koskevat keskeiset indikaattorit ja toimintaympäristön muutossuunnat. Tilannekuvaa laajennetaan uusien tietotarpeiden mukaan tuottamalla ja yhteenkokoamalla eri muodoissa olevaa tietoa. Tilannekuvaa laajennetaan tuomalla painopistettä entistä voimakkaammin maakunnan tulevaisuuteen. Hanke tuottaa valituista aiheista tulevaisuuskatsauksia eri aineistoja ja verkoston asiantuntemusta hyödyntäen ja järjestää niiden ympärille ja osana hankkeen järjestämiä ennakointikoulutuksia erillisiä työpajoja, joiden tavoitteena on pohtia toimijoiden kanssa eri kehityskulkujen merkitystä. Alueen toimijaverkosto osallistetaan säännöllisesti tilanne- ja tulevaisuuskuvan päivittämiseen sekä tulevaisuustarkastelujen työstämiseen. Hankkeessa tuotettu tilanne- ja tulevaisuuskuvatieto palvelee laajasti maakunnan eri tahojen eritasoista suunnittelua ja päätöksentekoa.

Hankkeessa kehitetään prosessimainen toimintamalli osaamis- ja koulutustarpeiden laaja-alaiseen ennakointiin. Toimintamallin lähtökohtana on laaja osallistavuus ja tulosten tehokas viestiminen/saatavuus. Tavoitteena on kehittää prosessi/malli, joka tuottaa sekä määrällisiä että laadullisia arvoita eri alojen työvoima-, koulutus - ja osaamistarpeista yhteensovittaen lyhyen ja pitkän aikavälin osaamistarpeiden ennakointia. Toimintamallissa osallistetaan keskeisiä toimijoita uuden maakunnan toimijakenttä huomioiden ja hyödynnetään laajasti eri tahojen tuottamaa tilasto - ym. ennakointitietoa. Toimintamallin avulla tuodaan päätöksentekoon ja suunnitteluun ennakointitietoa tulevaisuuden työvoima-, koulutus- ja osaamistarpeista työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmien ratkaisemiseksi, koulutuksen osuvuuden parantamiseksi, kasvu- ja rakennemuutosalojen tunnistamiseksi sekä kokonaan uusien alojen havainnoimiseksi. Toimintamallia pilotoidaan hankkeen toteutusaikana.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat eteläsavolaiset aluekehityksen parissa työskentelevät henkilöt sekä alueen kehittäjäorganisaatiot (mm. kunnat, koulutuskenttä, elinkeinoelämän toimijat, järjestöt), jotka tarvitsevat ja tuottavat ennakointitietoa päätöksenteon ja suunnittelun tueksi.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat muut aluekehittämisessä mukana olevat toimijat mukaan lukien media sekä kansalaiset. Hankkeen ylläpitämä ennakointialusta on kaikkien hyödynnettävissä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 396 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 372 061

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 495 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 465 076

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen

Kunnat: Hirvensalmi, Rantasalmi, Sulkava, Pieksämäki, Pertunmaa, Enonkoski, Puumala, Mäntyharju, Kangasniemi, Mikkeli, Juva, Savonlinna, Joroinen, Heinävesi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 100

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hakija on arvioinut, että hankkeen toiminta ja tavoitteet palvelevat kaikkia kansalaisia sukupuolesta riippumatta. Hakijan aikaisemman kokemuksen perusteella koulutustoimijoiden kenttä on naispainotteinen, mikä voi vaikuttaa osallistujien sukupuolijakaumaan.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Eri sukupuolilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua hankkeen järjestämiin koulutuksiin, tilaisuuksiin, ennakointiverkoston toimintaan.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteita on alueen toimijoiden ennakointiosaamisen kehittäminen, tilannekuvan kehittäminen ja osaamisen ennakoinnin toimintamallin kehittäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 2
Hankkeessa tuotetaan tietoa luonnonvarataloudesta maakunnan menestystekijänä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 3
Ympäristön tila ja näkymät on yksi hankkeen keskeinen selvitysalue. Hankkeessa tuotetaan ja välitetään alueen ympäristön tilasta ja siihen liittyvistä globaaleista megatrendeistä kuten ilmastonmuutos ja resurssiniukkuus ja niiden merkityksestä, uhista ja mahdollisuuksista Etelä-Savon kehitykselle.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 1
Osana hankkeen tiedontuotantoa ja ympäristöteemaa yhteenkootaan ja viestitään tietoa myös maakunnan luonnon monimuotoisuuden tilasta ja näkymistä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 1
Osana hankkeen tiedontuotantoa ja ympäristöteemaa yhteenkootaan ja viestitään tietoa myös maakunnan pinta- ja pohjavesien, maaperän sekä kasvihuonekaasujen vähentämisestä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 3
Hankkeessa pyritään minimoimaan tarpeettomien jätteiden ja materiaalien syntyminen erityisesti sähköiseen viestintään -ja tiedonjakeluun panostamalla.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 2
Hankkeessa tuotetaan ja välitetään tietoa uusiutuvien energialähteiden osuudesta ja merkityksestä sekä tulevaisuuden näkymistä maakunnan enenrgiantuotannossa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 3
Hankkeessa tuotetaan ja välitetään tietoa Etelä-Savon elinkeinorakenteen muutossuunnista.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 3
Hankkeessa tuotettu ja välitetty tieto ja koulutus ovat luonteeltaan aineettomia.
Liikkuminen ja logistiikka 0 1
Hankkeessa tuotetaan tietoa maakunnan liikenne- ja logistisista yhteyksistä, niiden kehitystarpeista ja näkymistä sekä esimerkiksi niihin kytkeytyvien alojen työllisyysnäkymistä ja osaamistarpeista.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 3
Hankkeessa seurataan ja välitetään tietoa alueen hyvinvoinnin indikaattoreista, jonka tuloksena toimenpiteitä voidaan suunnata hyvinvointierojen tasaamiseksi.
Tasa-arvon edistäminen 0 2
Hankkeen toimintaan osallistuminen on tehty mahdolliseksi tasapuolisesti eri sukupuolille.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 2
Hanke edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta laajentamalla ennakoinnin toimijaverkostoa uusiin ryhmiin. Ennakointiverkoston moniäänisyys lisääntyy painottamalla esimerkiksi maahanmuuttajien, nuorten ja työttömien osuutta.
Kulttuuriympäristö 0 2
Hankkeessa kartoitetaan kulttuurin ja luovan talouden tilaa, näkymiä ja toimijakenttää maakunnassa.
Ympäristöosaaminen 0 1
Hankkeessa luodaan osaamisen ennakoinnin toimintamalli, joka palvelee myös ympäristöalojen osaamistarpeiden ennakointia.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Esavoennakoi 360° - Etelä-Savon ennakointihanke 2019-2022 on toteutettu aikavälillä 1.4.2019 – 31.3.2022. Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa ja monipuolistaa alueen ennakointikulttuuria sekä parantaa ennakointikyvykkyyksiä ja hyödyntää verkostomaista toimintatapaa alueen päätöksenteossa ja suunnittelussa sekä uuden maakunnan toiminnan käynnistämisessä. Hankkeen tavoitteina oli 1) kehittää laajasti eri toimijoiden valmiuksia hyödyntää ennakointiosaamista ja tulevaisuustietoa, 2) ylläpitää ja monipuolistaa entistä tulevaisuusorientoituneempaa tilannekuvaa yhteistyössä ennakoinnin toimijaverkoston kanssa sekä 3) luoda ja pilotoida maakunnan erityispiiretistä ja toimijaverkostosta lähtevä osaamisen ennakoinnin toimintamalli.

Hankkeen tuloksena toimijoiden ennakointiosaamista on kehitetty hankkeessa järjestetyn kolmen koulutussarjan kautta. Kaikki järjestetty koulutukset koostuivat kolmesta koulutuspäivästä ja ne järjestettiin peräkkäisinä syksyinä: syksyllä 2019 toteutettiin Tulevaisuussalkku haltuun -koulutuskokonaisuus; syksyllä 2020 Elämää digiheimojen maailmassa – Ennakoinnin perusteista arkityöhön -koulutussarja; ja syksyllä 2021 toteutettiin Etelä-Savon skenaariotyöpajat 2050. Kaikkiaan koulutuksiin osallistui yli 100 eri osallistujaa. Kaikki koulutukset olivat avoimia ja maksuttomia kaikille kiinnostuneille. Koronatilanteesta johtuen vuoden 2020 ja 2021 koulutukset järjestettiin täysin digitaalisesti. Osallistujat edustivat laajasti alueen eri organisaatioita. Koulutuksissa käsiteltyjä teemoja olivat: 1) Tiedolla johtaminen aluekehittämisessä, 2) Aluetalouden tilannekuva aluekehittämisen tukena, 3) Paikkariippumattomuus aluekehittämisen resurssina, 4) Toimintaympäristön muutokset ja ennakoinnin perusteet, 5) Teknologian muutokset ja vaihtoehtoiset tulevaisuudet, 6) Ennakoiva työote, 7) Työelämän murros ja jatkuva oppiminen / Palveluliiketoiminta ja väestörakenne, 8) Monipaikkaisuus / Teknologian kehitys / Kansainvälisyys ja politiikka, 9) Hyvinvointi / Matkailu / Luonnonvarat ja vähäpäästöisyys. Koulutuksissa hyödynnettiin ostopalveluina eri asiantuntijoita sekä hankkeen ennakointiasiantuntijoiden osaamista.

Hankkeen tuloksena syntyi uudistettu maakunnallinen ennakointialusta (www.esavoennakoi.fi), joka vastaa entistä enemmän sivuston käyttäjän tarpeita. Lisäksi ennakointisivuston sisältö on päivitetty EU:n saavutettavuusdirektiiviä vastaavaksi. Uudistettu ennakointisivusto palvelee alueen toimijoita kolmen osion alla: Tilannekuva -osio, Tulevaisuus -osio ja Ennakoidaan yhdessä -osio. Tilannekuva -osio on alueen ennakoinnin toimijaverkoston kanssa yhteistyössä päivitetty kokonaisuus, joka kertoo Etelä-Savon tulevaisuuden näkymistä keskeisten indikaattorien ja toimintaympäristön muutossuuntien kautta. Tulevaisuus -osiossa käsitellään erilaisia Etelä-Savon tulevaisuuden mahdollisia ja toivottuja kehityskulkuja, sekä niihin vaikuttavia trendejä. Ennakoidaan yhdessä -osio kokoaa yhteen alueellisen ennakoinnin uutiset, aineistot, tapahtumat, sekä kuvauksen Etelä-Savon ennakoinnin toimintamallista. Osiota on kehitetty yhteisen osallistumisen alustaksi, jossa kaikki alueen toimijat voivat entistä tiiviimmin osallistua ja saada tietoa meneillään olevista tulevaisuustyön prosesseista.

Hankkeen tuloksena on syntynyt Etelä-Savon osaamistarpeiden ennakoinnin toimintamalli. Toimintamallin keskiössä ovat alueelliset verkostot ja toimijat; Esavoennakoi.fi -sivusto sekä hankkeessa kehitetty Etelä-Savon osaamistarpeiden ennakointifoorumi. Toimintamallissa hyödynnetään laajaa alueellista verkostoyhteistyötä ja tiedon tuotantoa, kootaan alueen kannalta oleellista tietoa ennakointisivustolle sekä kootaan yhteen osaamistarpeiden teeman ympärillä kamppailevia organisaatioita ja tarjotaan näille keskustelualusta tiedon arviointiin/tuottamiseen/jalostamiseen. Hankkeen aikana on järjestetty kaksi Etelä-Savon osaamisen ennakointifoorumia syksyllä 2020 ja syksyllä 2021, jotka ovat toimineet lähtölaukauksena verkostomaisesti toteutettavalle, aluelähtöiselle osaamistarpeiden ennakointiprosessille. Foorumien jälkeen on toteutettu Etelä-Savon osaamistarvekyselyt, joilla on selvitetty verkostotahoja, tietotuotantoa, tietotarpeita ja puutekohtia sekä ajatusta ennakointisivustolle kerättävistä aineistoista. Lisäksi toimintamallia terävöitetty osallistumalla laajaan Sitra -yhteistyöhön sekä Turun yliopiston sparraukseen.