Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S21701

Hankkeen nimi: ReissuEllu – hyvinvointia kehittävä liikkuva oppimisympäristö

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.1. Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2019 ja päättyy 31.5.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Etelä-Savon Koulutus Oy

Organisaatiotyyppi: Ammatillinen oppilaitos

Y-tunnus: 2249317-6

Jakeluosoite: Otavankatu 4

Puhelinnumero: 0405757743

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.esedu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Teija Räihä

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: teija.raiha(at)esedu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0447115826

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

ReissuEllu - hyvinvointia kehittävä liikkuva oppimisympäristö hankekokonaisuus sisältää ESR-rahoitteisen kehittämishankkeen ja rinnakkaisen EAKR-hankkeen, jossa investoidaan ja hankitaan matalan kynnyksen teknologialla, pienimuotoisella mittaus- ja kuntosalilaitteistolla sekä sähköisten palvelujen käyttömahdollisuudella varustettu pienoisbussi. Hankkeen toiminta-aikana pilotoidaan bussin toimijoiden välistä yhteiskäyttöä, testataan oppimisympäristössä yhteistyössä tuotettuja palveluja ja tapahtumia, yritysyhteistyön muotoja sekä sovitaan hankkeen yhteistyöstä ja oppimisympäristön eli auton yhteiskäytöstä hankkeen jälkeen.

Hankkeessa rakennetaan uudenlainen terveyttä ja hyvinvointia kehittävä pyörillä liikkuva oppimisympäristö ja kehitetään uudenlainen toteutustapa työskennellä yhteistyössä oppilaitoksen, ESSOTEN, järjestöjen sekä yritysten kanssa hyvinvointipalvelujen kehittäjänä. Hankkeen tavoitteena on laajasti lisätä hyvinvointia tukevien palvelujen ja toimintamallien kehittämistä, jotta osaaminen hyvinvointipalvelujen tuottamisessa lisääntyy sekä opiskelijoiden, opetushenkilöstön ja ammattihenkilöstön osalta sekä samalla myös mahdollistuu uutta ja kasvaa liiketoimintaa ao. toimialalle. Moderni digitaalisuutta hyödyntävä oppimisympäristö antaa sotealasta kiinnostuneille uudenlaisen ja moniammatillisen kuvan, joka lisää alan vetovoimaa erityisesti nuorten keskuudessa.

Välillisesti hanketoiminnalla tuotetaan lisäarvoa tuottavia terveyttä edistäviä palvelua, ennalta ehkäistään sairauksia, ylläpidetään toimintakykyä sekä lisätään hyvinvointia ja samalla ehkäistään syrjäytymistä. Tämä mahdollistuu kasvattamalla tasa-arvoa hyvinvointipalvelujen saatavuudessa sekä tarjoamalla uudenlainen oppimisympäristö alan opiskelijoille.

Essotessa toimiva Omatori on kynnyksetön kohtaamispaikka, jossa palvelut ja eri ammattilaiset ovat helposti
saavutettavissa. Palveluja tarjotaan kaikenikäisille omaishoitoperheille, vammaisille ja ikääntyville sekä muille alueen asukkaille. Palvelut tuotetaan kumppanuusperiaatteella. Asiakkaita palvelee Essoten vanhus- ja vammaispalvelujen palveluneuvo ja omaishoidon tuki sekä arki- ja hyvinvointiteknologiapalvelut. Lisäksi Omatorilla toimii yrityksiä, joiden tarjonnassa on esimerkiksi kotipalveluja, kuntoutus- ja hyvinvointipalveluja. Yhdistykset ja vapaaehtoistoimijat tarjoavat vertaistukea ja virkistystä sekä muuta kansalaisten aktiivisuutta ja osallisuutta lisäävää toimintaa omatorilla ja Mikkelin hyvinvointikeskuksessa keväällä -19 avattavassa Sote- kioskissa.

Hankkeessa pyritään viemään Omatorin kaltaisia palveluita lähemmäksi asiakkaita sekä samalla tarjoamaan opiskelijoille mahdollisuuksia monipuoliseen oppimiseen ja osaamisen vahvistamiseen aidoissa työtilanteissa moniammatillisen tiimin osana sekä tarjotaan yrityksille kehitysalusta laitteiden ja palvelujen testaamiseen. Essoten elintapaohjaajat toteuttavat Reissu-Ellussa elintapaohjausta sovituilla teemapäivillä/viikoilla ja yhteistyössä ESLi:n Kyläsportti-hankkeen kanssa tuotetaan erilaisia liikuntapalveluja.

Työelämälähtöinen oppimisympäristö tukee tulevaisuuden osaajien koulutusta sote-alalle ja tätä silmällä pitäen hankkeessa tuotetaan myös yhteisiä koulutuksia mm. digituen antamiseen, hyvinvointiteknologian ja muun teknologian hyödyntämiseen (esim. etävastaanotto) ja palveluohjaukseen (palvelurakenteen tunnistaminen) ja elintapaohjaukseen liittyen opiskelijoille, opettajille ja Essoten henkilöstölle sekä mukana oleville yrityksille. Koulutus on tarpeen yhteisen ymmärryksen löytymiseksi ja jatkossa yhteisen jatkuvan kehittämisen pohjaksi.

Opiskelijoiden suunniteltu toiminta opettajien ohjauksessa:

- antavat ohjausta ja neuvontaa sote-alan sekä järjestöjen palveluista, myös kulttuuripalveluista
- antavat terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämiseen / edistämiseen ohjausta
- tekevät terveyteen liittyviä mittauksia, kuten verenpaine, puristusvoima yms. sekä haastatteluja datan keräämiseksi, hyödyntävät älykkäitä kuntosalilaitteita
- ohjaavat asiakkaita ipadien / älypuhelimien käytössä, kuten terveyteen liittyvien applikaatioiden lataamisessa ja käytössä
- ohjaavat asiakasta arkiteknologian käytössä
- pitävät teemapäiviä (tai – viikkoja), kuten aistit / ikähuonokuuloisuus ja apuvälineet ja niiden käyttö, muisti-info ja apuvälineet ja niiden käyttö, kaatumisen ehkäisyn päiviä, jolloin yhteistyötä voi olla esim. Essoten kotikuntoutuksen fysioterapeutin kanssa jne.
- perhehoitajien tukeminen etäohjauksella sekä viemällä esim. viriketoimintaa perhekoteihin

Hankkeessa mukana olevat Esedun koulutusalat ovat sote-ala (ravitsemus huomioiden), puhdistus- ja kiinteistö-ala, ICT-ala sekä logistiikka-ala.

Essoten henkilöstöä toimii ReissuEllussa, siirtäen siihen liittyvän osan perustehtävästään liikkuvaksi (esim. farmaseutti, elintapaohjaaja, digituen antaja tms.) Asiantuntija toimii yhdessä opiskelijoiden kanssa asiakkaan hyväksi. Essoten palveluista liikkuviksi palveluiksi voidaan kehittää mm.
• ohjausta ja neuvontaa kotona-asumista tukevista palveluista
• elintapaohjausta
• sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelutarpeen arviointia ja palveluohjausta
• farmaseutin palveluja
• arki- ja hyvinvointiteknologian ohjausta
• omaishoitoon ja muistineuvontaan liittyviä palveluja
• sairaanhoitajan vastaanottoa / etälääkärin vastaanottoa
• etäpalveluja esim. etägeriatri, etäfarmaseutti

Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisillä asiointipalveluilla voidaan tukea palvelujen saatavuutta reuna-alueiden asukkaille. Sähköisiin asiointipalveluihin toivotaan usein kuitenkin henkilökohtaista opastusta. Essoten sähköisten asiointipalvelujen ja kansallisten palvelujen (esim. Omakanta) ohjaus ja neuvonta (digituki) suunnitellaan myös osaksi liikkuvaa palvelua. Auton varusteisiin kuuluu myös kehon kuntoindeksi-mittausvälineet, tämä on keino saada ”kiinni” tarvitsevat ja voidaan ohjata heitä eteenpäin elintapaohjaajille.

Hankkeessa kehitetään Miksei Oy:n toimesta malleja yritysten palvelumuotoilun tukemiseen ja tarvittavien kehittäjäkumppanuuksien hyödyntämiseen niin, että uudet teknologiset ja teknologiaa hyödyntävät terveys- ja hyvinvointialan palvelut pääsevät tavoittamaan niiden kysyntäpotentiaalin, eli yritysten tarjoamat palvelut saadaan niitä tarvitsevien asiakkaiden ulottuville. Tavoitteena pm saada uusia potentiaalisia yrityksiä rekrytoitua mukaan toimintaan testaamaan tuotteitaan palvelumuotoilun ja vuorovaikutteisen oppimisen keinoin. Vuorovaikutteinen oppiminen lähtee palvelumuotoilusta jossa asiakkaat ovat mukana saamassa tietoa, kokeilemassa, arvioimassa, antamassa palautetta ReissuEllun esittelytilanteissa.

Osa ReissuEllun toiminnoista toteutetaan autossa, esim. terveyspisteiden tai markettien pihalla, mutta teemapäiviä voi toteuttaa myös kylätalojen yhteydessä ja hyödyntää olemassa olevia tiloja esim. liikuntapalvelujen järjestämisessä. Teemapäivät toimivat tällöin myös osallisuuden tukena. Toiminta tuo myös järjestöille mahdollisuuden toimia yhteistyössä hankkeen toimijoiden kanssa ikääntyvien kansalaisten hyväksi.

Hankekokonaisuuden tavoitteet ja toimenpiteet voidaan tiivistää seuraaviin kokonaisuuksiin:

1) Oppimisympäristön yhteissuunnittelu hanketoimijoiden kesken
- oppimisympäristön vaatimuusmäärittely, hankintaprosessi sekä laitteiden valinta ja oppimisympäristön toiminnallisuuden varmistaminen
2) Osaamisen kehittäminen ja yhteiskoulutukset toimijoiden kesken
- teemoina mm. palveluohjausosaaminen ja ReissuEllu oppimisympäristön laitehallinta ja tulevaisuuden sosaali- ja terveysalan etäpalvelut
3) Pilotointivaihe
- yhteistyössä toteutettava ReissuEllun pilotointivaiheen tapahtuma- ja liikkumissuunnitelma
- pilotoidaan yhteistyössä suunniteltuja tapahtumia, joissa testataan opiskelijoiden kanssa yhteistyössä tarjottavia palveluja
- pilottikohteina tapahtumien lisäksi esim. perhekodit, palvelutalot
- erityisesti keskitytään uudenlaisten palvelujen testaamiseen, esim. suun terveydenhoidon ennaltaehkäisevät palvelut, erilaisten etäpalvelujen pilotointi, palveluohjauksen ja sosiaalityön yhdistäminen
4) Yhteistyö yritysten ja järjestöjen kanssa
- yritysyhteistyö ja järjestöyhteistyötä tiivistetään, jotta palveluohjausprosessi olisi entistä asiantuntevampaa ja asiakaslähtöisempää
5) Toimintojen vakiinnuttaminen ja ReissuEllun konseptin luominen
- hankkeen toiminta-aikana luodaan sopimukset ReissuEllu- konseptin toiminnasta hankkeen päättymisen jälkeen

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat:
- lähihoitajaopiskelijat, hyvinvointiteknologian yms. eri alojen opiskelijat
- opettajat
- alalla työskentelevät
- alan yritykset
- sote alasta kiinnostuneet potentiaaliset opiskelijat

4.2 Välilliset kohderyhmät

Essoten toimintakuntien asukkaat, erityisesti:
- ikäihmiset
- työttömät- ja työmarkkinoiden ulkopuolella olevat
- omais- ja perhehoitajat
- pitkäaikaissairaat sekä vammaiset

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 573 818

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 538 467

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 765 089

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 717 955

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Pieksämäen

Kunnat: Hirvensalmi, Pieksämäki, Pertunmaa, Puumala, Mäntyharju, Kangasniemi, Mikkeli, Juva, Joroinen

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 10

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 77

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 125

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Etelä-Savossa on useiden tutkimusten mukaan miesten sairastavuus samoin kuin pitkäaikaistyöttömyys sekä siitä näistä tekijöistä johtuva syrjäytyminen on valtakunnan korkeimmalla tasolla. Hankkeelle pyritään lisäämään tasa-arvoa tuomalla hyvinvointia tukevia palveluja myös kaupunkikeskustojen ulkopuolelle.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Huomioidaan palvelujen monipuolisessa tuottamisessa, jossa saavutettavuus kaikille väestöryhmille on varmistettu.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon valtavirtaistaminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ei vaikutusta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei vaikutusta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutusta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutusta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Ei vaikutusta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei vaikutusta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Hanketoiminnalla pyritään luomaan ao. toimialoille uutta liiketoimintaa ja tarjoamaan kasvun edellytyksiä uusien kehitettävien palvelujen kautta (esim. kotona asumisen tueksi).
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 7
Hankkeessa kehitettävät hyvinvointia tukevat palvelut ovat osin aineettomia ja tuotettavat ja pilotoitavat palveluohjauksen kokonaisuudet ovat myös aineetonta neuvontapalvelua.
Liikkuminen ja logistiikka 4 3
Tuomalla palveluja haja-asutusalueille vähenee liikkumisen tarve.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 8 7
Hankkeella pyritään lisäämään hyvinvointia tuomalla hyvinvointia tukevia palveluja myös kaupunkikeskustojen ulkopuolelle siellä asuvien ihmisten saataville.
Tasa-arvon edistäminen 7 6
Hankkeella pyritään lisäämään tasa-arvoa tuomalla hyvinvointia tukevia palveluja myös kaupunkikeskustojen ulkopuolelle.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 7 5
Hankkeelle pyritään lisäämään yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta tuomalla hyvinvointia tukevia palveluja myös kaupunkikeskustojen ulkopuolelle sekä kehittämällä uudenlaisia saavutettavia etäpalveluja.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutusta.
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei vaikutusta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

ReissuEllu -hankkeen tavoitteena oli suunnitella ja pilotoida uudenlainen terveyttä ja hyvinvointia edistävä, liikkuva oppimisympäristö - terveys- ja hyvinvointiauto ReissuEllu. Lisäksi hankkeessa kehitettiin ja pilotoitiin oppilaitoksen, julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajan, järjestöjen ja yritysten välistä yhteistyötä hyvinvointipalvelujen tarjoajana.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet koostuivat seuraavista osakokonaisuuksista: a) liikkuvan oppimisympäristön suunnittelu ja leasing hankinta, b) liikkuvien, matalan kynnyksen hyvinvointipalvelujen suunnittelu ja pilotointi, c) toimijoiden välisen yhteistyön suunnittelu ja pilotointi, d) osaamisen kehittäminen sekä e) toimintojen vakiinnuttaminen ja ReissuEllu konseptin luominen.
Hankkeen keskeisenä tuloksena rakentui terveys- ja hyvinvointiauto ReissuEllu, jonka kautta tuotettiin Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän alueen (Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Puumala) asukkaille matalan kynnyksen väylä hakeutua terveyttä ja hyvinvointia edistävien palvelujen asiakkaaksi. Palvelutarjonta sisälsi niin yksilövastaanoton palvelut kuin ryhmätoiminnan toteuttamisen. Hankkeen kautta opiskelijat monipuolistivat osaamistaan yhteistyössä sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisten kanssa niin asiakkaan kohtaamisen kuin toimenpiteiden toteuttamisen näkökulmasta. Hanketoimijoiden välinen yhteistyö syventyi merkittävästi hankkeen aikana ja hankkeen aikana muodostui avoin, tulevaisuuden palvelutarjontaa ja osaamisen kehittämistä tukeva yhteistyöverkosto, jonka toiminta jatkuu myös ReissuEllu -hankkeen päättymisen jälkeen.
Hankkeen toteuttamiseen liittyvät haasteet liittyivät ammattilaisten saatavuuteen, viestintään ja yritysyhteistyöhön, jotka johtuivat suurimmaksi osaksi koronapandemian mukanaan tuomista työtehtävien siirroista ja kokoontumisrajoitusten voimassaoloista. Näitä haasteita ratkottiin muun muassa ammattilaisten pidempijaksoisella työskentelyllä, verkostomaisella tiedonjakamisella ja digitaalisilla etämahdollisuuksilla.
Yhteenvetona voidaan todeta, että ReissuEllu oppimisympäristö ja pilotoitavat palvelukokonaisuudet saivat hyvää palautetta niin asiakkailta, opiskelijoilta, opettajilta kuin ammattilaisilta. Hankkeessa pilotoidut sosiaali- ja terveyspalvelut ovat antaneet hyvät lähtökohdat jatkaa liikkuvien, matalan kynnyksen terveyttä ja hyvinvointia edistävien toimintamallien kehitystyötä Etelä-Savon alueella. Myös hankkeen aikana luodut yritysyhteistyöverkostot mahdollistavat palvelukonseptien liiketoimintamahdollisuuksien kehittämistyön yrityksille niin alueellisesti, kansallisesti kuin kansainvälisesti. Hankkeessa kehitetty terveys- ja hyvinvointiauto ReissuEllu jää palvelemaan Etelä-Savon aluetta ja alueen asiakkaita sekä yhteistyöverkostoja. ReissuEllu -oppimisympäristön ylläpitoa ja jatkokehitystyötä jatketaan monipuolisessa yhteistyössä hanketoimijoiden kesken.