Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S21821

Hankkeen nimi: SportBusinessLapland

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.11.2019 ja päättyy 31.8.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lapin ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2528792-5

Jakeluosoite: Jokiväylä 11 c

Puhelinnumero: 0207986000

Postinumero: 96300

Postitoimipaikka: Rovaniemi

WWW-osoite: http://www.lapinamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jenni Kemi

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jenni.kemi(at)lapinamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0404829434

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Liikunta-ala työllistää ja siinä on vetovoimaa nyt ja jatkossa. Lapin alueella on tarjota huipputason rakennettu ja luonnon ympäristö (”living lab”) urheilun ja liikunnan kehittämiseen. Tämä on ollut perustana hankkeen kehittämiselle toimijoiden tarpeisiin perustuen. Hankkeen tarve koulutuskokonaisuuden kehittämiseen on noussut alueen urheilijoiden, seurojen ja erilaisten liikunta-alan palvelutuottajien parista. Toimijat ovat tunnistaneet osaamisvajeen, jolla toimintaa voitaisiin tehdä liiketoiminnallisesti tehokkaammaksi ja ammattimaisemmaksi. Urheiluliiketoiminnan osaamisen vahvistamiselle on kysyntää mm. alueen yrityksissä, urheiluseuroissa, kolmannen sektorin toimijoiden keskuudessa ja eri koulutusorganisaatioissa alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Osaamisen vahvistamisesta ja tulevasta koulutuskokonaisuudesta hyötyvät liikunnan ja urheilun parissa toimivat tahot, koska heillä on yhteinen tarve liiketoimintaosaamisen ja bisneksen tekemiseen. Lapin alueen eri koulutusorganisaatiot (korkeakoulut, toinen aste) tarjoavat yleisellä tasolla liiketoiminnan koulutusta, mutta liikunnan ja urheilun erityistarpeisiin vastaava koulutuskokonaisuus puuttuu. Ala on eurooppalaisittain kasvava ja pystyy tarjoamaan kasvu-ja rakennemuutosalueelle työtä, toimeentuloa ja osallisuutta. Myös Euroopan komissio on korostanut liikunnan liiketoiminnallista merkitystä esimerkiksi ClusSport-verkoston puitteissa. Liikunta-alan yrittäjyyden merkitys on globaalisti suuri. Liikunta-alan yksityisen sektorin merkitys työllistäjänä on huomattavasti kasvanut. Teema on siis alueella, Suomessa ja kansainvälisesti merkittävä ja merkitys tulee edelleen lisääntymään. Liikunta ja urheilu tuovat alueelle matkailijoita ja euroja. Lisäksi liikunta-ala vastaa ennakoivasti keskeisiin ja ajankohtaisiin terveyshaasteisiin.

Ainutlaatuista toimintaympäristöä hyödyntäen SportBusinessLapland -hankkeen tarkoituksena on yhdistää urheilu- ja liikuntaosaamisen tietotaito liiketoimintaosaamiseen, ja sitä kautta tuottaa teemaan liittyvää koulutusta rakentaen pitkällä aikavälillä Rovaniemelle SportBusinessLapland - urheiluliiketoiminnan osaamiskeskittymä palvelemaan kansallisia ja kansainvälisiä tarpeita. Uudet urheiluliiketoiminnan modulaariset koulutuskokonaisuudet palvelevat eri toimijoita. Hankkeen aikana rakennetaan modulaarisia, teemallisia, koulutuskokonaisuuksia urheiluliiketoimintaan. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat seurat, erilaiset liikunta- ja urheilupalvelujen tuottajat. Toissijaisena hyödynsaajana ovat mm. alueen urheiluakatemiaurheilijat.
Hankkeen kehittämistavoite on vahvistaa toimijoiden osaamista, jolla edistetään työllistymistä ja alueen elinkeinotoimintaa, erityisesti urheiluliiketoiminnan kontekstissa. Välitön tavoite on kehittää pysyvä 60 opintopisteen urheiluliiketoiminnan kansainvälinen koulutuskokonaisuus Lapin eri asteen koulutusorganisaatioiden käyttöön sekä muiden toimijoiden tarpeisiin. Materiaalissa hyödynnetään digitalisaatiota, ja kieliversiot toteutetaan suomeksi ja englanniksi. Hankkeella vastataan työelämän ja alan toimijoiden esilletuomiin kehittämistarpeisiin.

Hankkeen tuloksia ovat:
1. Urheiluliiketoiminnan tarkennettu osaamistarpeiden määrittely: alueen toimijoiden tarvekartoitus koulutuskokonaisuuden sisältöjen määrittelemiseksi
2. SportBusinessLapland koulutuskokonaisuuksien moduulien tavoitteet ja sisällöt: toimijoiden tarpeiden pohjalta rakentuu eri laajuisia moduuleja
3. Koulutuskokonaisuuden pilotointi ja sen palautteet toteuttaen koulutusta eri muodoissaan eri kohderyhmille: rakennettujen koulutusmoduulien pilotointi testiryhmillä, muokkaus palautteen perusteella
4. Verkostomainen, eri oppilaitosten yhteenliittymä tuottaen koulutuspalveluita urheiluliiketoiminnan tarpeisiin: Eri koulutusorganisaatiot hyödyntävät rakennettua urheiluliiketoiminnan koulutuspakettia (korkea-aste, 2. aste, vapaa sivistystyö)
5. Tulevaisuuden SportBusinessLapland osaamiskeskittymän käynnistäminen Rovaniemellä tarjoten palveluita alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti: tavoitteena on profiloitua kansalliseksi ja kansainväliseksi urheiluliiketoiminnan osaamiskeskittymäksi (ClusSport SportBusinessAlliance)

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat erilaisista toimintaympäristöistä tulevat osallistujat (esim. Lapin alueen urheiluseurojen toimijat, liikunta- ja urheilualan palveluntuottajat, koulutusorganisaatiot ja yritysten sekä organisaatioiden edustajat). Hankkeen päättymisen jälkeen toiminta juurtuu varsinaiseen toimintaan.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Akatemiaurheilijat, opiskelun ja urheilun yhdistämisen (dual career) toimijat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 242 981

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 242 981

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 303 726

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 303 726

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Kemi-Tornion, Itä-Lapin, Rovaniemen, Pohjois-Lapin, Tunturi-Lapin, Torniolaakson

Kunnat: Kolari, Keminmaa, Sodankylä, Inari, Rovaniemi, Kittilä, Simo, Enontekiö, Muonio, Posio, Salla, Ylitornio, Pelkosenniemi, Pello, Ranua, Savukoski, Tornio, Kemijärvi, Utsjoki, Tervola, Kemi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Hiihtomajantie 2

Postinumero: 96400

Postitoimipaikka: Rovaniemi

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 14

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 10

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 77

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Tämä toteutetaan hankkeen aikana. Pyritään toteutusaikana sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja toimimaan siten Lapin AMKin ja Santasport Lapin Urheiluopiston arvopohjan mukaisesti. Täydennysvaiheessa on tehty Suvauskone-sovellus, josta on saatu seuraava tulos: "Hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti". Tässä yhteydessä myös hankkeen toimenpiteissä on sukupuolten tasa-arvon näkökulma lisättynä (WP3).
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Yrittäjyydessä toimitaan vahvasti naisyrittäjyyden edistämiseksi ja huomioidaan sukupuolinäkökulma ja tasa-arvon kunnioitus kaikin tavoin. Erityisesti, huomioidaan naisurheilijoiden näkökulma esimerkiksi urakehityksen kannalta, ja kannustetaan huomioimaan sukupuolinäkökulma uusilla tavoilla, kuten esimerkiksi kesän 2019 naisten jalkapallon MM-kisat toivat asiaan uudenlaista toimintaa. Tässä on täydennusvaiheessa tehty suvauskone ja se tehdään myös hankkeen keskivaiheessa ja päättymisen jälkeen. Työpajoissa järjetetään erillinen osio gender-kysymyksille, jotka ovat nyt hyvin ajankohtaisia. Nämä asiat tehdään yhteistyössä Lapin AMKin ja Santasport Lapin Urheiluopiston kanssa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ks. kohta 5.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 2
Tavoitellaan kestävää kehitystä. Siihen pyritään mm. vähähiilisen toiminnan kehittämisellä, paikallisen osaamisen vahvistamisella, etäkokouksilla sekä ylimääräisen hankemateriaalin tuotannon karsimisella (e-versiot esitteistä ja sähköinen viestintä). Välillisesti vaikuttaa mm. vahvistamalla jälkiteollisten elinkeinojen (palvelut) osaamista.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 2
Ei suurta välitöntä vaikutusta ilmastonmuutokseen. Välillisesti tavoitellaan vähähiilistä toimintaa, jolloin kokouksia pyritään pitämään etämenettelyillä (valmistelu- ja toteutusvaihe) ja muutenkin toimitaan ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Tähän horisontaaliseen periaatteeseen hankkeella ei ole vaikutusta välittömästi eikä välillisesti. Aihe on kuitenkin tärkeä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 1 5
Tämän teeman osalta hankkeessa on kestävän toiminnan teema-alue, joka on tärkeä osa urheiluliiketoimintaa. Suoraa vaikutusta ei ole, vaan vaikutukset toteutuksen kautta välillisesti.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 1
Hankkeessa noudatetaan kansallista ja EU:n lainsäädäntöä Natura 2000-ohjelman osalta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 2
Pyritään pitämään ylimääräisen materiaalin tuotanto pois hanketoimista, ja materiaalit pyritään tuottamaan sähköisessä muodossa ja kierrätettäville raaka-aineille. Vaikutus on kuitenkin ennen kaikkea välillinen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 2
Pyritään uusiutuvien energialähteiden, esim. kulkuvälineet ja toteutustavat hankkeen piloteissa. Vaikutus on välillinen.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 6
Tämä on hanketeemana vahvasti mukana paikallisen osaamisen vahvistamisen kautta, ja nimenomaan kestävän (sosiaalinen ja ympäristöllinen) näkökulman tuominen tähän on tärkeätä. Toteutuksessa vaikutus on sekä välitön, että välillinen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 3
Hanketoteutus on "service economy" -teeman käytännön toteutusta, ja siksi aineettomien palvelujen ja tuotteiden kehittämiselle vaikutus on sekä välitön että välillinen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hanke ei ole liikkumisen ja logistiikan kehittämiseen keskittyvä, ja siksi välitöntä tai välillistä vaikutusta ei ole.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 5
Hankkeella tuetaan hyvinvointia luomalla Lapin alueelle osaamista kasvavaan elinkeinoon, ja sen kautta työllisyyttä ja toimeentuloa. Vaikutus on sekä välitön että välillinen
Tasa-arvon edistäminen 0 5
Tämä on mukana toteutuksessa ja hankkeen arvopohjassa. Suoraa vaikutusta ei voida osoittaa, mutta välillinen vaikutus arvopohjan kautta on.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 5
Kuten tasa-arvo, tämä on osa sitä arvopohjaa, jonka perusteella hankkeessa toimitaan.
Kulttuuriympäristö 0 2
Hankkeella ei ole välitöntä vaikutusta kulttuuriympäristöön. Välillisesti, pyritään kunnioittamaan paikallisia kulttuuriympäristöjä.
Ympäristöosaaminen 2 3
Mukana sekä kestävän liiketoiminnan koulutuskokonaisuutena, että poikkileikkaavana teemana hankkeessa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

SportBusinessLapland-hankkeen lähtökohtana oli Lapin alueen liikunta-alan organisaatioiden ja palveluntuottajien tunnistama osaamisvaje koskien urheiluliiketoiminnan osaamista. Toimijoiden esittämän koulutustarpeen myötä, tuensaajat lähtivät yhteistyössä hakemaan ratkaisuja urheiluliiketoiminnan osaamisen vahvistamiseksi. Lähtökohtana oli tarjota konkreettisia työkaluja toiminnan tehostamiseksi ja uudistamiseksi.

Hankkeen kehittämistavoitteena oli vahvistaa liikunta- ja urheiluliiketoiminnan osaamista ainutlaatuisessa toimintaympäristössä edistäen työllistymistä ja alueen elinkeinotoimintaa. Välitön tavoite oli kehittää pysyvä 60 opintopisteen urheiluliiketoiminnan kansainvälinen koulutuskokonaisuus työelämän tarpeisiin Lapin eri asteen koulutusorganisaatioiden tarjoamana.

Hankkeen aluksi keskityttiin selvittämään Lapin liikunta- ja urheilutoimijoiden urheiluliiketoiminnan osaamistarpeita niin johtamisen, myynnin, markkinoinnin ja viestinnän, talouden, juridiikan kuin tapahtumajärjestämisen osalta. Osaamistarpeiden määrittämisen myötä, suunniteltiin 60 opintopisteen laajuinen AMK-tasoinen Sport Business Lapland -koulutuskokonaisuus. Koulutuskokonaisuus muodostuu yhteensä 12:sta opintojaksosta sisältäen laaja-alaisesti markkinoinnin ja myynnin, talouden, juridiikan ja johtamisen teemoja. Tämän lisäksi on suunniteltu Urheiluliiketoiminnan Urheilu ammattina -koulutuspaketti eri oppilaitosten (2.aste) urheileville opiskelijoille sekä koulutusmateriaalia toisen asteen ammatillisen peruskoulutuksen sekä lukiokoulutuksen opintoihin soveltuvaksi palvelemaan ensisijaisesti urheilevia opiskelijoita.

Sport Business Lapland -koulutuskokonaisuudesta pilotoitiin 6 opintojaksoa: Urheilijasta brändiksi, Vastuullinen valmentaminen, Toiminnan johtamisen ajankohtaiset taloushaasteet, Markkinoi ja myy urheilua somessa, Urheilutoiminnan verotus ja kannattavuus sekä Työyhteisön johtaminen hyvässä seurassa. Opintojaksojen lisäksi suunniteltiin AMK-opintojen pilotointina täysin ajasta ja paikasta riippumaton MOOC-verkkokurssi. Verkkokurssin sisällöt on suunniteltu antamaan yleiskuva liiketoiminnasta liikunnan ja urheilun parissa. Opintojaksoja sijoitettiin soveltuvin osion liikunnan ja vapaa-ajan sekä liiketalouden koulutusten opetussuunnitelmiin. Hankkeen aikana suunniteltiin, miten opintojaksot tulevat kokonaisuudessaan sijoittumaan AMKin tutkintokoulutuksiin sekä erikseen tarjottaviin opintoihin.

Hankkeessa pilotoitiin myös kolme lyhytkoulutusta, joita on sisällytetty Rovaniemen toisen asteen oppilaitosten uusiin opetussuunnitelmiin: Urheiluseuran verkkosivut toimintojen kokoajana, Uusi normaali tapahtumajärjestämisessä sekä Urheilijabrändin kehittäminen.

Hankkeen luotiin korkeakoulujen kansainvälinen urheiluliiketoiminnan substanssiverkosto. Kyseisen verkoston tavoitteena on myös hankkeen jälkeen vahvistaa urheiluliiketoiminnan osaamista, löytää uusia avauksia ja kontakteja urheiluliiketoiminnan koulutuksen ja TKI-toiminnan ympärille jatkuvan kehittämisen tueksi. Verkostoon kuuluvat Lapin AMKin lisäksi yhteistyökumppanit Skotlannista, Englannista, Espanjasta ja USA:sta (Alabamasta & New Jerseystä). Korkeakouluorganisaatioiden henkilöstöä kohtautettiin kansainvälisissä verkostotapaamissa, jonka tuloksena vahvistettiin hanketoimijoiden osaamista tietotaidon vaihdannan myötä sekä käynnistettiin kansainvälisen urheiluliiketoiminnan yhteistoteutuksen suunnittelu. Yhteistyössä kumppaneiden kanssa toteuttiin Global Sport Environments -webinaari. Näin ollen Lapin ammattikorkeakoulu on matkalla kohti profiloitumista kansalliseksi ja kansainväliseksi urheiluliiketoiminnan osaamiskeskittymäksi.

Hankkeen voidaan todeta vahvistaneen urheiluliiketoiminnan osaamista ainutlaatuisessa toimintaympäristössä. Urheiluliiketoiminnan koulutuksen kehittämistyö jatkuu hankkeen jälkeen eri toimenpitein. Hankkeessa tunnistettu tarve urheilu- ja liikuntatoimijoiden liiketoiminnan osaamisen kehittämiselle on huomioitu Lapin AMKin strategisissa linjauksissa, jonka mukaisesti Vastuulliset palvelut -osaamisryhmän yksi osaamisprofiileista keskittyy urheiluliiketoiminnan saralle. Näin ollen hankkeen jälkeen tullaan rakentamaan urheiluliiketoiminnan korkeakouludiplomi täydennyskoulutuskokonaisuudeksi sekä englanninkielinen tutkintokoulutus. Hankkeen jälkeen jatketaan myös 2. asteen ja vapaan sivistystyön koulutussisältöjen suunnittelua ja toteutusta.