Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S21985

Hankkeen nimi: Vetovoimaa Kansainvälisistä Osaajista

Toimintalinja: 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus

Erityistavoite: 6.1. Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2020 ja päättyy 31.3.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Spring House Oy

Organisaatiotyyppi: Keskisuuri yritys

Y-tunnus: 1786915-9

Jakeluosoite: Ruoholahdenkatu 14

Puhelinnumero: 09 726 2800

Postinumero: 00180

Postitoimipaikka: Helsinki

WWW-osoite: http://www.springhouse.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Anna-Kaisa Koivikko

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Liiketoimintajohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anna-kaisa.koivikko(at)springhouse.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 09 726 2800

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Pohjois-Savon alueella on vallitseva ja lähitulevaisuudessa kiihtyvä työvoimapula useilla aloilla. Pohjois-Savo vastaa työvoiman riittävyyteen ja osaamiseen alueella mm. edistämällä työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa ja ammattiosaajien kiinnittymistä alueelle sekä hyödyntämällä jo Suomessa asuvien kansainvälisten opiskelijoiden ja osaajien potentiaalia tehokkaammin. Hanke edistää Pohjois-Savon kehittämistavoitteita pilotoimalla alueella ulkomaalaistaustaisen työvoiman työllistämistä ja työpaikkaan sitoutumista edistäviä toimia yhteistyössä alueen työnantajien sekä keskeisten viranomaistahojen kanssa. Ulkomaalaistaustaisella työvoimalla tarkoitetaan hankkeessa Suomessa jo asuvia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä sekä ulkomailta Suomeen rekrytoitavia ammattilaisia. Hankkeessa kehitettävien toimien ja palvelukokonaisuuksien pilotointi ja käyttöönotto aloitetaan klustereihin jaetuissa yhteistyöyrityksissä, jotka toimivat oman toimialansa edustajina ja ns. kummiyrityksinä muille toimialansa ja samankaltaisista työvoimahaasteista kärsiville työnantajille. Näiden työnantajien toimialat ovat teollisuus, tieteellinen ja tekninen toiminta, sekä maatalous. Lisäksi muita mahdollisia pilottiin osallistuvia toimialoja ovat työvoimapula-alat, kuten rakentaminen ja sosiaali- ja terveysala.

Hankkeen aikana kehitetään yhteistyössä palvelumalleja ja -prosesseja yhteistyössä yhteistyöhön sitoutuneiden yritysten kanssa. Kehitettävät palvelukokonaisuudet perustuvat Spring House Oy:n ajalla 1.6.2019 – 30.11.2019 toteuttaman selvityshankkeen alustaviin löydöksiin. Selvityshankkeessa kartoitettiin alueen työvoimapulasta kärsivien yritysten konkreettiset työvoimatarpeet, työllistämisen kipupisteet sekä palvelutarpeet ulkomaalaistaustaisen työvoiman työllistämisessä. Lisäksi selvityshankkeessa selvitettiin Suomessa ja Pohjois-Savon alueella jo olevien ulkomaalaistaustaisten henkilöiden näkemyksiä tekijöistä, jotka edistävät heidän työllistymistään, työpaikkaan sitoutumista sekä työyhteisöön integroitumista.

Hankkeessa kehitetään Suomessa jo asuville ulkomaalaistaustaisille osaajille sekä tarvittaessa ulkomailta rekrytoivalle työvoimalle suunnattuja palveluita, jotka edistävät ja tehostavat ko. henkilöiden työllistyvyyttä Pohjois-Savon alueelle. Samanaikaisesti alueen työnantajille kehitetään palveluja ulkomaalaistaustaisen työvoiman työllistämisen ja työpaikkaan sitouttamisen tueksi. Hankkeen toteuttaa Spring House Oy, joka vastaa hankkeen suunnittelusta, toteutuksesta ja raportoinnista. Hankkeen aikana toteutettavat toimenpiteet kehitetään yhteistyössä alueen työnantajien kanssa sekä koordinoiden alueellisten elinkeinoelämän ja työllisyyden toimijoiden kanssa.

Horisontaaliset periaatteet sukupuolten tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja kestävä kehitys huomioidaan hankkeessa läpileikkaavasti sisällössä ja toteuttamisessa. Hankkeeseen osallistetaan eri sukupuolien, ikäryhmien ja kansalaisuuksien edustajia sekä noudatetaan yhdenvertaisuuden periaatteita syrjimättömyydestä ja tasa-arvon edistämisestä. Kestävää kehitystä edistetään mm. kehittämällä aineettomia palveluita, jotka luovat edellytyksiä paikallistaloudelle. Näillä tarkoitetaan hankkeessa kehitettäviä toimia ulkomaalaistaustaisen työvoiman työllistämisen ja työpaikkaan sitoutumisen edistämiseksi.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

1)Suomessa ja Pohjois-Savon alueella olevat ulkomaalaistaustaiset työnhakijat/opiskelijat/muut osaajat
2)Pohjois-Savon alueen työvoimapulasta kärsivien alojen yritykset sekä erityistä erikoisammattitaitoa vaativien alojen yritykset
3) Pohjois-Savon alueelle rekrytoitavat ulkomaalaistaustaiset henkilöt

4.2 Välilliset kohderyhmät

1)Pohjois-Savon ulkomaalaistaustaisille henkilöille/maahanmuuttajille, yrityksille/työnantajille ja elinkeinoelämästä sekä työllistymisestä vastaaville toimialoille palveluita tarjoavat tahot
2)Pohjois-Savon alueen elinkeinoelämästä ja työllistymisestä vastaavat viranomaistahot
3)Pohjois-Savon alueen muut elinkeinoelämästä ja työllistymisestä sekä sen edistämisestä vastaavat tahot ja sidosryhmät
4)Muut alueen työnantajat
5)Muut alueen toimijat (esim. oppilaitokset, harrastusseurat), jotka hyötyvät alueen elinvoimaisuuden lisääntymisestä

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 719 998

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 566 912

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 719 998

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 566 912

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Koillis-Savon, Varkauden, Kuopion, Sisä-Savon, Ylä-Savon

Kunnat: Kiuruvesi, Sonkajärvi, Kaavi, Kuopio, Keitele, Lapinlahti, Tervo, Rautalampi, Suonenjoki, Tuusniemi, Siilinjärvi, Vesanto, Rautavaara, Leppävirta, Vieremä, Pielavesi, Varkaus, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 90

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 65

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 250

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen valmistelussa on arvioitu toimintaympäristöä sukupuolinäkökulmasta, ja huomioitu se hankkeen valmistelussa. Hankkeeseen osallistetaan eri sukupuolten edustajia ja huomioidaan palvelujen kehittämisessä mahdolliset sukupuolittuneet tarpeet/haasteet ulkomaalaistaustaisten henkilöiden työllistymisessä/työllistämisessä. Hankkeen loppuraportissa huomioidaan sukupuolinäkökulma.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen eri vaiheiden toteutuksessa huomioidaan sukupuolinäkökulma. Toteutukseen osallistetaan eri sukupuolten edustajia. Hankkeen aikaisten palvelujen kehittämisessä ja loppuraportissa huomioidaan sukupuolinäkökulma ja mahdolliset sukupuolittuneet haasteet/tarpeet/suositukset.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Hanke edistää välillisesti luonnonvarojen käytön kestävää käyttöä mm. keskittämällä toiminnot rajattuihin toimitiloihin, joissa on nykyaikaiset puitteet kestävälle toiminnalle sekä huomioimalla hankinnoissa kestävän kehityksen periaatteet.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 5
Hanke edistää välillisesti ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämistä mm. hyödyntämällä etämenetelmiä mahdollisuuksien mukaan ja siten vähentäen paikasta toiseen siirtymistä. Lisäksi hankinnoissa ja toimitilojen käytössä huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 5
Hanke edistää välillisesti kasvillisuuden, eliöiden ja luonnon monimuotoisuutta mm. keskittämällä toiminnot rajattuihin toimitiloihin, joissa on nykyaikaiset puitteet kestävälle toiminnalle, sekä huomioimalla kestävän kehityksen periaatteet hankinnoissa ja palveluiden järjestämisessä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 5
Hanke edistää välillisesti pinta- ja pohjavesien, maaperän sekä ilman puhtaana säilymistä mm. keskittämällä toiminnot rajattuihin toimitiloihin, joissa on nykyaikaiset puitteet kestävälle toiminnalle.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei ole välitöntä/välillistä vaikutusta Natura 2000-ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 5
Hanke edistää välillisesti kestävää materiaalitehokkuutta ja jätehuoltoa mm. keskittämällä toiminnot rajattuihin toimitiloihin, joissa on nykyaikaiset puitteet kestävälle toiminnalle, sekä huomioimalla materiaalihankinnoissa kestävän kehityksen periaatteet.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 5
Hanke edistää välillisesti uusiutuvien energialähteiden käyttöä mm. keskittämällä toiminnot rajattuihin toimitiloihin, joissa on nykyaikaiset puitteet kestävälle toiminnalle.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 0
Hanke edistää paikallisen elinkeinorakenteen kestävää kehittämistä tukemalla Pohjois-Savon määrittelemiä työllisyyden kehittämistavoitteita. Hankkeen toimilla tavoitellaan työllisyyden edistämistä ja mm. alueen elinvoimaisuuden lisääntymistä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 0
Hankkeessa suunnitellut palvelukonseptit alueen työllisyyden kehittämiseen edistävät sekä taloudellista, ekologista että sosiaalista kestävyyttä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
Hankkeessa suunnitellut palvelukonseptit ja investoinnit alueen palveluliiketoiminnan kehittämiseen edistävät välillisesti myös tehokkaampaa liikkumista ja logistiikkaa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 0
Hankkeessa suunniteltujen toimien ja palvelukonseptien tavoitteena on edistää työllisyyttä ja sitä kautta lisätä alueen asukkaiden hyvinvointia sekä palvelujen monipuolisuutta.
Tasa-arvon edistäminen 5 0
Hankkeen tuloksilla on vaikutuksia ulkomaalaistaustaisten henkilöiden sukupuolten välisen tasa-arvon lisääntymiseen tasa-arvoisten työllistymismahdollisuuksien lisääntymisen kautta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 0
Hankkeen tuloksilla on vaikutuksia mm. alueen työpaikkojen monikulttuurisuuden lisääntymiseen, maahanmuuttajien ja kantaväestön eriarvioisuuden kaventumiseen.
Kulttuuriympäristö 5 0
Hankkeen toimet kehittävät kulttuuriympäristöä mm. edistämällä kulttuurillista monimuotoisuutta ja tietoisuutta.
Ympäristöosaaminen 0 5
Hanke edistää välillisesti ympäristöosaamista huomioimalla toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristön erityisvaatimukset.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Vetovoimaa kansainvälisistä osaajista -hankkeen käynnistämisen ajurina oli kiihtyvä työvoimapula Pohjois-Savon alueella useilla aloilla. Hankkeen tavoitteena oli osaltaan edistää työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa ja ammattiosaajien kiinnittymistä alueelle sekä etsiä keinoja hyödyntää Suomessa asuvien kansainvälisten opiskelijoiden ja osaajien potentiaalia tehokkaammin. Hanke pilotoi alueella ulkomaalaistaustaisen työvoiman työllistämistä ja työpaikkaan sitoutumista edistäviä toimia yhteistyössä alueen työnantajien sekä keskeisten viranomaistahojen kanssa. Hankkeen aikana kehitettiin palvelumalleja ja -prosesseja yhteistyössä yhteistyöhön sitoutuneiden työnantajien kanssa.

Yhtenä osa-alueena oli uraohjauksen kehittäminen, jotta osaajat saataisiin entistä paremmin mätsäämään työpaikkojen kanssa. VeKO:n uraohjauksen tavoitteena oli tukea jo Pohjois-Savo olevia kv-osaajia (työttömiä, työtä hakevia, tai koulutusta vastaamattomassa tai osa-aikaisessa työssä olevia) sekä tarjota uraneuvontaa työssäkäyville ja vastavalmistuneille kv-opiskelijoille sekä kv-työntekijöiden puolisoille. Hankkeessa tuotiin entistä laaja-alaisemmin esille kv-osaajien piilo-osaamista hyödyntämällä Skillmap -osaamisen tunnistamisen sovellusta. Osaamisen tunnistaminen Skillmapin avulla auttoi asiakasta hahmottamaan osaamisensa sekä sanoittamaan osaamista paremmin suomeksi, jonka jälkeen päivitettiin työnhaun asiakirjat suomeksi ja englanniksi sekä harjoiteltiin suomenkielistä työhaastattelua. Tuettiin työttömien sekä työssä olevan työnhakijan positiivista asennetta, aktiivisuutta ja verkostoitumista. Ohjauskielet olivat pääasiassa englanti ja suomi, osaksi venäjä.

Pohjois-Savon alueelle työllistyneiden maahanmuuttajien puolisoita ohjattiin etänä pääosin ennen Suomeen saapumista. Suurimman osan kohdalla kyse oli yleisestä ohjauksesta siihen, miten Suomessa haetaan töitä ja mistä kanavista. Lisäksi annettiin suomen kielen itseopiskeluvinkkejä. Ohjauksen kautta on työllistynyt: tiedossa 17 työllistynyttä, 2 ryhtynyt yrittäjäksi.
Ohjaus tapahtui tiiviissä yhteistyössä alueen asiantuntijaverkoston kanssa. Haasteena oli joskus, että asiakas sai alueella ohjausta eri tahoilta ja että se ei ollut koordinoitu.

Toisena keskeisenä työvoimapulaa helpottavana ratkaisuna hankkeessa kehitettiin työssäkäyville kv-työntekijöille Join Finland –koulutusmalli, joka oli mahdollista suorittaa työn ohessa. Tarve tällaiselle koulutukselle lisääntyy sitä mukaan kun suorat kv-rekrytoinnit ulkomailta lisääntyvät. Tarvittaessa kv-työntekijöiden ja puolisot ovat voineet osallistua ohjaukseen tai koulutukseen, jo ennen Suomeen/ Pohjois-Savoon tuloa. Koulutuksen osat ovat: Suomen yhteiskuntatietoa, Suomen työelämä, arki Suomessa, sekä Suomen kielen alkeet. Join Finland -koulutus sisältää 27 tuntia opetusta ja 27 tuntia itsenäistä opiskelua (2 op). Koulutus voidaan räätälöidä yrityksen tarpeiden mukaan. VeKO-hanke pilotoi ensimmäisen Join Finland -koulutuksen 11.2022-03.2023. Koulutus järjestettiin etänä pandemiasta johtuen mutta myös sen takia, että osallistujat olivat työssä eri yrityksissä. Koulutus on tärkeä työkalu asettautumisen ja sitoutumisen kannalta. Koulutuksesta tehtiin koulutusmateriaalien lisäksi tuotekortti ja 2-kielinen-flyeri. Join Finland -koulutuksessa testattiin ja suoritetiin digitaalisia osaamismerkkejä. Digitaaliset osaamismerkit ovat metadataa sisältäviä kuvia, joiden avulla työntekijä voi tehdä osaamistaan näkyväksi.
Kolmantena toimenpiteenä järjestettiin hankkeessa neljä eri tyyppistä verkostoitumistapahtumaa verkkototeutuksena. Osa verkostoitumistapahtumat tehtiin yhteistyössä Savon Yrittäjien sekä North Savo Talent Hubin kanssa. Räätälöity Meet&Match match making event oli viimeinen tapahtuma (06.2022) ja yhdisti hankkeen aikana opitut hyvät käytännöt ja havaitut haasteet sekä otti kohderyhmien palautteet aiemmista tapahtumista huomioon. Meet&Match tavoitteena on alueellisten kv-osaajien osaamisen ja avoimien työpaikkojen näkyvyyden lisääminen sekä tarjota puitteet kv-osaajille ja yrityksille tutustua mukavassa ympäristössä. Ennen tapahtumaa kartoitettiin työvoimapula-aloja sekä briffattiin sekä työnantajia että kv-osaajia tapahtuman tavoitteesta ja menettelystä.Meet&Match -malli auttoi ratkaisemaan keskeisiä haasteita, kuten kohtaanto-ongelman, jossa piilotyöpaikat ja työvoima (piilo-osaaminen) eivät kohtaa ja loi uusia ratkaisuja:
• Tiettyjen toimialojen yrityksille suunnattu verkostoitumistapahtuma kasvattaa halua osallistua
• Yhteistyö työnantajaorganisaation kanssa, jonka puitteissa päätetään tapahtumaan osallistuvista toimialoista ja etsitään sopivia työnantajia
• Oma talenttipooli ja verkostoyhteistyö auttavat löytämään kv-osaajia
• Työnantajien mahdolliset avoimet tehtävät sekä kv-osaajien ammatilliset taustat selvitetään etukäteen, ja sopivat talentit kutsutaan mukaan (ennakkomätsäys)
• Järjestäjä/ VeKO-hanke tarjoaa järjestäjänä osallistujille mahdollisuuden keskittyä omiin tavoitteisiinsa
Meet&Match -tapahtumasta tehtiin oma markkinointiflyeri ja kutsupohja, joka on saatavilla nettisivuilla.

VeKO osallistui hankkeen aikana Pohjois-Savossa kolmeen eri alojen rekrytointipilottiin (metalliala/ RD Group Oy, peltisepät/ Peltimestarit Oy, raskaan kaluston huoltopalvelut/ Raskaspari Oy) ja tuki lisäksi lääketieteellisen alan kansainvälisten yritysten kv-rekrytointi toimintaa ja järjesti työnantajille työpajoja aiheesta: Charles River Laborartories Oy: Finnish Society training kahdelle uusille kv-työntekijöille ennen Suomeen tuloa (etänä, Teams) sekä asettautumistukea Suomeen tulossa (11.-12.2021). Vastaanottavasta työpaikasta ja työyhteisöstä tuotettiin video yhteistyöyritys FinVector Oy:n kanssa. Tavoitteena oli antaa muille kv-rekrytoinnista kiinnostuneille alueen työnantajille tietoa ja hyviä esimerkkejä kv-rekrytoinnista ja uuden kv-työntekijöiden "on boardingista". Videot löytyvät: Integration in the work community / Vastaanottava Työyhteisö - Case: FinVector löytyy YouTube-kanavasta osoitteessa: https://www.youtube.com/playlist?list=PLsFnUOXBCMxAdGAgog2w9An5piVoVteQ6 .

Tärkeimpänä toimenpiteenä kehitettiin VeKO-projektissa koko ulkomaan rekrytoinnin palveluiden prosessin malli. Sen tueksi tehtiin eri tiekartat kv-työntekijöille (1. Registrations after arrival, EU ja non-EU; 2. Relocation to North Savo; 3. Check-list), joista on myös työnantajille sekä ohjaaville tahoille hyötyä. VeKO-hankkeessa tarjottiin kattavasti tukea työnantajille ja työyhteisöille sekä neuvottiin kv-työnhakijoita koko kv-rekrytointiprosessin aikana.

Ylä-Savon isoin rekrytoinnissa RD Groupin kanssa solmittiin 13 työsopimusta (CNC-koneistajat, hitsaajat, kokoonpanoja; 5 EU/ 8 non-EU). Lisäksi RD Groupin ja Peltimestarin kv-työntekijöiden puolisoille tarjottiin tukea ja neuvontaa ja he osallistuivat hankkeen eri toimintoihin.
Rekrytointimallin kehitystyössä oli tärkeä rooli yhteistyöllä Pohjois-Savon TE-toimiston EURES-palvelun kanssa. Toteutettujen 3 rekrytointipilotin myötä julkinen ja yksityinen EURES kehittivät Pohjois-Savoon uuden kv-rekrytoinnin yhteistyömallin, joka selkeyttää eri toimijoiden rooleja ja vastuita. EURES-palvelun lisäksi myös Kiuruveden ja Iisalmen kaupungilla sekä oppilaitosksella (YSAO) on merkittävä rooli tässä prosessissa.

Hankkeen aikana kertyneen kokemuksen myötä, voidaan todeta, että työnantajin tulee rekrytoitaessa kiinnittää huomiota siihen, että työn osaamisvaatimukset ja tehtävänkuva kuvataan mahdollisimman selkeästi, jotta kv-osaaja tietää selkeästi mihin työhön hän hakee. Viimeistään rekrytoinnin tapahduttua olisi kiinnitettävä huomiota myös osaamisen kehittämiseen työssä. Mikäli osaaminen on tehtävän vaatimuksia korkeammalla tasolla eikä työnantaja huomioi osaajan halua kehittää työnkuvaa, on hänet helpompi houkutella muualle töihin. Keskustelu ja toimet osaamisen ja työnkuvan kehittämiseksi sitouttavat työntekijää vahvasti.

Työn perässä muuttavan perhetilanteeseen kannattaisi myös tutustua heti alusta alkaen. On ratkaisevaa, haluaako myös perhe muuttaa Suomeen ja tarvitseeko puoliso esimerkiksi apua työnhaussa, perhe asettautumisessa jne. Myös vaikeista teemoista tulisi kertoa alusta asti avoimesti, esimerkiksi EU:n ulkopuolelta tulevien kv-työntekijöiden kohdalla toimeentuloedellytyksestä.

Kv-työntekijöille jaettiin englanninkielinen tietopaketti Suomeen muutosta, viranomaisprosesseista Pohjois-Savossa sekä asettautumisesta.
Työantajien, kv-osaajien (työntekijät, työttömät, perhejäsenet) sekä kuntien ja sidosryhmien tueksi kehitettiin VeKO:ssa Talent Spring yhteisön interaktiivinen alusta www.talentspring.fi. Talent Spring taustana on ajatus one-stop-shopista: yhdestä paikasta löytyy tietoa muutosta Suomeen ja Pohjois-Savoon, työllistymisestä, asettautumisesta, kotoutumisesta. ja saa kysyä lisää – englannin kielellä. Samasta paikasta löytyy tietoa työnantajille suomen kielellä, mm monomuotoisesta työelämästä. Lisäksi kaupungille ja kunnille on oma kanava, jonka kautta voidaan ohjata uusia Pohjoissavolaisia eri palveluihin.

Hankkeen tavoitteiden saavuttamisessa ja hankkeessa kehitettyjen mallien kehitystyössä kulmakivenä oli hyvin laaja työnantaja-, hanke- (esim. North Savo Talent Hub) sekä sidosryhmä- ja verkostoyhteistyö. Hanke tarjosi tukea ja osallistui eri tapahtumiin, esim. Sawosta Maailmalle ja Integration 2022. Hanke edisti osaltaan myös alueen oman International House-mallin suunnittelua kartoittamalla verkostoissaan alueen tarpeita sekä järjestämällä webinaarin ja työpajan. Tulosten pohjalta alueella jatkuu oman International House konseptin kehitystyö.