Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22076

Hankkeen nimi: Living Portfolio - muuttuvaan työelämään

Toimintalinja: 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus

Erityistavoite: 6.1. Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2020 ja päättyy 15.6.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2094551-1

Jakeluosoite: Myllypurontie 1

Puhelinnumero: 09 7424 5000

Postinumero: 00079

Postitoimipaikka: Metropolia

WWW-osoite: https://www.metropolia.fi/

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Johanna Wartio

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Lehtori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: johanna.wartio(at)metropolia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 159 7785

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on luoda nuorten työllistymistä edistävä elävä portfoliomalli, joka kohtaa työelämän ja rekrytoinnin tarpeet sekä toimii projekti- ja keikkatalouden kentässä jatkuvaa työllistymistä edistävänä ja vahvistavana kestävänä toimintamallina. Nuorten toistuvais- ja pitkäaikaistyöttömien helsinkiläisten työnhakua helpotetaan yhteisten uusia teknologioita työnhaun malleissa hyödyntävien koulutustyöpajojen myötä. Hyödyntämällä uusia audiovisuaalisia teknologioita ja nuoren oman elävän ja alati muuttuvan kokemus- ja osaamishistorian tarinallistamista, saadaan luotua nuorille älykäs, kestävä ja tasa-arvoinen työnhaun elävä työnhaun portfoliomalli.
Living Portfolio - muuttuvaan työelämään- hanke kehittää ratkaisumallin nuorten helsinkiläisten työnhakijoiden
työllistymisvalmiuksien parantamiseen ja kouluttaa työnhakijoita kohtaamaan työnantajien ja rekrytoijien työllistämistarpeita uuden portfoliomallin avulla. Painopiste on luovan- ja teknologia-alan ammateissa, joissa projekti- ja keikkatalous pyöräyttää työntekijät nopealla syklillä uudelleen hakijan rooliin, jolloin tällä kohderyhmällä on jatkuva tarve nopeasti päivittää ja ylläpitää, osaamistaan, työnhakua ja työnhaun malleja. Kohderyhmän työmarkkina-aseman ja työllistymisedellytysten parantamiseksi toteutetaan osaamista ja työmarkkinavalmiuksia vahvistavia toimenpiteitä ja kehitetään kestävää ja älykästä työnhaun osaamista.

Hankkeessa kootaan yhteen työllistymispalveluiden, työelämän ja koulutuksen asiantuntijaryhmä, jonka kanssa yhteiskehitetään uusia teknologioita ja digitaalisia ratkaisuja hyödyntävä älykäs työnhaun portfoliomalli kohtaamaan työelämän ja rekrytoinnin odotuksia. Asiantuntijaryhmän kanssa tunnistetaan työelämän muuttuvia tarpeita ja keskitytään nuorten työnhakijoiden työelämä- ja metataitojen esiin tuomiseen työnhaun prosesseissa sekä etsitään ratkaisuja osaamisperusteisen työnhaun kehittämiseen uuden portfoliomallin avulla.

Hankkeessa järjestetään Living Portfolio koulutustyöpajoja Ohjaamo Helsingissä yhteistyökumppaniverkoston kautta tavoitetuille nuorille toistuvais- ja pitkäaikaistyöttömille. Työnhaun portfoliomalliin sisältyviä oman osaamisen markkinointi- ja digitaitoja koulutetaan ja pilotoidaan nuorille työttömille Metropolian avoimen ammattikorkeakoulun puitteissa. Tavoitteena on myös kehittää kohderyhmän taitoja tunnistaa omaa osaamistaan ja kykyjään ja linkittää niitä työelämän vaatimuksiin sekä tunnistaa mahdollisia yrittäjyysajattelua vaativia työn konteksteja.

Hankkeen asiantuntijatyöryhmän yhteiskehittelytyöpajoissa sekä nuorten työnhakijoiden koulutustyöpajoissa yhtenä fasilitointimetodina käytetään Voimaa elokuvasta- hankkeessa (S21224) kehitettyä elokuvan katsomisen ja fasilitoidun keskustelun menetelmää. Katsomalla oman osaamisen teemaa ja suomalaista työelämää käsitteleviä otteita elokuvista ja niistä ohjatusti keskustelemalla saadaan nuoret toistuvais- ja pitkäaikaistyöttömät viritettyä omien työelämätaitojen ääreen.
Muita hankkeita, joiden tulokisa tullaan hyödyntämään ovat mm. Elinkeinoelämän keskusliiton koordinoima Oivallus - Oppivien verkostojen osaamistarpeet tulevaisuuden Suomessa- hanke, KOHTAAMO - Ohjaamojen ja verkko-ohjauspalvelujen kehittämisen tuki (S20318), LAMKin ja Savonian Tehokkaasti työelämään- hanke (S20637) ja SIMHE polku - osaamisen tunnistamisesta ja täydentämisestä työllistymiseen (S21452).

Hankkeessa järjestetään asiantuntijaryhmän yhteiskehittelytyöskentelyn lomassa kaksi Erätauko- keskustelua, joissa osallistujina asiantuntijaverkoston lisäksi nuorten työnhakijoiden sekä julkisen palvelujen edustajia, kuusi nuorille suunnattua Living Portfolio ja Production Skills koulutustyöpajaa, tuotetaan juurruttamisen tueksi Living Portfolio verkkosivusto valtakunnalliseen käyttöön, loppuseminaari sekä loppujulkaisu, missä koostetaan asiantuntijaryhmän työskentelyn tulokset sekä nuorten koulutustyöpajojen ja pilotoinnin tulokset.

Helsingissä toimiva Metropolia ammattikorkeakoulu tuo hankkeeseen nuorille työnhakijoille kehitettävän
työnhakua edistävän elävän portfoliomallin, media-alan opiskelijoita ja toimitiloja, Ohjaamo Helsinki toimii työllistymispalveluiden asiantuntijana ja kontaktiverkostona nuoriin työnhakijoihin sekä Living Portfoliomallin juurruttamistyössä hankkeessa tuotettua mallia hyödyntäen, Valmennuskeskus Public toimii työllistymisvalmennustyön asiantuntijana, Academic Work tuo rekrytointiasiantuntijuuden hankkeen asiantuntijatyöryhmään, Metka ry opiskelijayhdistyksenä tuntee alumnien työllisyystilannetta ja Helsinki XR Center tuo uusien teknologioiden asiantuntijuutta Living Portfolio mallin kehittäminen. Muita yhteistyöverkostossa toimivia tahoja ovat Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi, jolla on edustusto TEMin Nuorisotakuu työryhmässä, Metropolian SIMHE-palvelut ja Helsingin Yrittäjät.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Living Portfolio kohdistuu erityisesti nuorten toistuvais- ja pitkäaikaistyöttömien helsinkiläisten kohderyhmiin, joiden on vaarana jäädä työelämän ulkopuolelle ja siten syrjäytyä myös sosiaalisesti. Painopiste on luovan- ja teknologia-alan ammateissa, joissa projekti- ja keikkatalous pyöräyttää työntekijät nopalla syklillä uudelleen hakijan rooliin, jolloin tällä kohderyhmällä on jatkuva nopean tarve päivittää ja ylläpitää, osaamistaan, työnhakua ja työnhaun malleja. Myös asiantuntijatyöpajoihin osallistuvat ja yhteiskehittelyssä mukana olevat ovat osallistujia.

Hankkeen osallistujat tavoitetaan Metropolian ja yhteistyökumppaniverkoston kautta. Yhteistyöorganisaatioita ovat: Ohjaamo Helsinki, missä koulutustyöpajat järjestetään ja Ohjaamo toimii viestintäyhteistyössä kohderyhmien tavoittamisessa. Helsinki XR Center, joka tarjoaa uusien teknologioiden hankkeen toimintaan soveltamisen asiantuntijuutta ja Metka ry on yhteistyössä luoville ja teknologia-aloille valmistuneiden työttömien alumnien tavoittamisessa ja hankkeen tulosten juurruttamisessa. Muita verkostoja ovat mm. Academic Work, Allianssi ry, Integrify koodarikoulu, SIMHE-palvelut, Helsingin NMKY ja Helsingin Yrittäjät, sekä työnantajien edustajia. Hanketoimijoilla on laajan yhteistyöverkoston lisäksi vankkaa kokemusta nuorten työnhakijoiden tavoittamisesta.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Kohderyhmän koulutustyöpajoihin osallistuvat media- ja kulttuurialan opiskelijat ja sosionomit sekä hankeen kohderyhmän nuoria työllistävät yritykset kulttuuri- media- ja sosiaali-alalla.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 149 399

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 139 527

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 199 199

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 186 036

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa

Seutukunnat: Helsingin

Kunnat: Helsinki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 2

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 4

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 65

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankeen valmistelussa on huomioitu tasa-arvoisuus ja tasavertaisuus ja sukupuolisensitiivisyyden huomioiminen on läsnä hankeprosessissa. Sukupuolisensitiivisyyden huomioiminen läpäisee koko prosessin suunnittelusta toteutukseen.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen suunnitteluprosessissa ja toteuttamisessa huomioidaan erilaisista taustoista tulevien nuorien työnhakijoiden mahdolliset yksilöllisyydet ja rajoitteet.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on työllistymisen edistäminen. Sukupuolten välinen tasa-arvo noussee yhteiskehittelyssä, koulutustyöpajoissa ja portfoliomallissa esille, mutta sen edistäminen ei ole hankkeen päätavoite. Lähinnä kaikkien eri osapuolien näkemyksiä kunnioittavaan dialogiin pyrkiminen on vahva tavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Vaikutus on neutraali
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Vaikutus on neutraali
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Vaikutus on neutraali
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Vaikutus on neutraali
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Vaikutus on neutraali
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 4
Tiedotus tapahtuu sähköisesti. Samoin kaikkien painotuotteiden tarpeellisuus pohditaan tarkasti. Hankkeessa hyödynnetään sähköisiä alustoja ja modernia, mediapohjaista toimintaympäristöä vuorovaikutukseen, oppimiseen, ohjaukseen, tiedotukseen ja materiaalien jakamiseen. Hankkeen pyrkimys ja peruskäytäntö on paperittomuus. Hankkeessa noudatetaan päätoteuttaja Metropolian Green Office - sitoumuksia.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 2
Toimimme Metropolian tarjoamien palveluiden energiapalveluiden varassa. Hankkeessa suositaan julkisen liikenteen käyttöä liikkumisessa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 8
Prosessin pitkäaikaisena tavoitteena on nuorten työnhakijoiden auttaminen työelämään, joka tuottaa sosiaalisesti ja myös taloudellisesti kestävää paikallista rakennetta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Hanke keskittyy aineettoman ja sähköisen pääoman kasvattamiseen. Hankkeessa kehitetään sähköinen alusta työnhakuun, joka edesauttaa paperittoman työnhaun toteutumista.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Vaikutus on neutraali.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 8
Nuorten työllistyessä hyvinvointi kasvaa niin yksilö- kuin yhteiskunnan tasolla.
Tasa-arvon edistäminen 5 8
Hankkeen toimitaan sukupuolisensitiivisesti läpi hankeen toimien.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 8
Hankkeessa tuetaan nuorten työllistymista ja näin parannetaan heidän yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 3 3
Hankkeessa toimitaan paikallisseudulla ja pyritään vaikuttamaan työnhaun toimintakulttuuriin.
Ympäristöosaaminen 3 3
Ympäristön merkitys tasa-arvon ohella on teema, joka otetaan huomioon hankkeen toiminnassa. Hankkeessa noudatetaan päätoteuttaja Metropolian Green Office - sitoumuksia.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Living portfolio -hankkeelle päätettiin hakea rahoitusta avoinna olleesta Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahaston 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus, 6.1. Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen ESR-rahoitushausta.

Hankkeen tavoitteet ja niiden toteutuminen
Tavoitteena on parantaa vaikeassa työllistymistilanteessa olevien pääkaupunkiseudulla asuvien nuorten luovien ja media-alojen työnhakijoiden mahdollisuuksia työllistyä. Hankkeessa suunniteltiin tavoitettavan 65 AV-alan työnhakijaa koulutuspilotointien edistäen heidän työllistymistään. Kohderyhmälle haluttiin luoda yhteyksiä vertaisryhmään, tuotantoyhtiöihin ja tuotantoyhtiöihin. Haluttiin tukea nuorten AV-alan työnhakijoiden työllistymisessä ja edistää yhdenvertaisia mahdollisuuksia työllistyä osaamisvideoportfolioiden avulla.
29 AV-alan työnhakijaa tavoitettiin osallistumaan koulutuksiin. Työnhakijat osallistuivat koulutuksiin ja antoivat arvokasta palauteta, jolla koulutuksia kehitettiin eteenpäin. AV-alan työnantajat antoivat arvokasta tietoa työntekijä- ja osaamistarpeistaan asiantuntijakeskusteluissa ja kyselyihin vastaamalla.
Hankkeen suunnitteluvaiheessa tunnistettiin, että AV-alalla vaikuttaa kohtaanto-ongelma. Työnantajat eivät löydä tarpeitaan vastaavia tekijöitä ja monet AV-tuotantotyöntekijät eivät löydä osaamistaan ja taitojaan vastaavaa työtä - tämä havainto korostui entisestään toteutusvaiheessa. On myös todettava, että audiovisuaaliselle alalle tyypillistä on, että av-alan työpaikat ovat “piilotyöpaikkoja” joiden täyttäminen harvoin tapahtuu tavanomaisella työnhaulla.
Palautteen perusteella hanke lisäsi osallistujien erilaisia audiovisuaalisen tuotannon ja sisällöntuotannon ammatillisia kyvykkyyksiä ja osaamista sekä osaamisvideoilla työn hakemisesta. Opitut asiat näyttävät myös edistäneen kohderyhmän pääsyä työelämään, sillä koulutusten päättyessä osallistujista 7 oli työllistynyt koulutuksen myötä. On myös painotettava, että verkostoilla ja sosiaalisilla taidoilla on huomattava vaikutus työllistymiseen. Production Skills koulutuksessa luodut verkostot ja ymmärrys alan työnantajien tarpeista näyttävät myös parantaneen työllistymistä.
Tavoitteena on myös luoda digitaalinen työnhaun työkalu, käyttäjälähtöinen Elävä osaamisportfolio -opas verkkojulkaisu. Osaamisportfolio etätyönhaun malli soveltuu av-alan työnhakukontekstiin ja sitä testattiin yhteistyössä Ohjaamo Helsingin työnhaun ohjaajien ja työnhakijoiden kanssa pilotoiden. Videoportfolion avulla työnhakijat voivat esittää videomuodossa osaamistaan työnantajalle ja madaltaa kynnystä työhaastatteluun pääsyyn ja siten työllistymiseen. Hankkeen tavoitteena on pilotoida ratkaisu sekä yleiseen AV-alan kohtaanto- että myös koronakriisin tuomaan työllisyysongelmaan.
Todettakoon, että kaiken kaikkiaan jatkossa olisi tärkeää voida jatkaa videoportfoliomallin testaamista koronapandemian jälkeisenä aikana, jolloin todelliset kohtaamiset työnantajien ja AV-alan työnhakijoiden välillä ovat mahdollisia, yhteistyö työnantajien kanssa on aktiivisempaa ja kehittelyä voidaan jatkaa paremmin vastaamaan työnantajien tarpeisiin.
Tämä seikka taas tuo esiin toisen näkökulman av-alan kohtaantoon ja haasteiden tunnistamiseen. Olisi hyvä jatkossa tutkia myös työnantajien mahdollisuuksia tunnistaa ja sanoittaa omia osaamistarpeitaan entistä selkeämmin, jotta työelämän muuttuviin tarpeisiin pystyttäisiin vastaamaan myös koulutuksen kentällä. Koulutusta tulisi kehittää ketterästi vastaamaan AV-alan muuttuneita tarpeita muun muassa päivittämällä AMK perusopetusta ja opetussuunnitelmaa, tuottamalla alalle ketterää täydennyskoulutusta sekä syvempää osaamista kehittävää erikoistumiskoulutusta ja tulevaisuudessa elokuva ja televisiotuotannon ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja. Näitä esitettyjä alan työllistymistä edistäviä parannuksia olisi hyödyllistä tutkia, soveltaa ja testata, jotta pystyisimme kehittämään AV-alan ammattilaisten osaamisen tasoa, koko toimialaa entistä kestävämmäksi, laadukkaammaksi ja kilpailukykyisemmäksi, jolla olisi suora vaikutus alalle työllistymiseen.

Hankkeen aikana toimitettiin yksi artikkelikokoelma ja ammattilaismatrikkeli Metropolia Ammattikorkeakoulun TAITO: Tutkii , kehittää, innovoi -sarjaan.

Audiovisuaalisen alan osaaminen ja osaamistarpeet, toimittajat Johanna Wartio ja Sonja Immonen
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-328-347-3
ISBN 978-952-328-348-0 (nid.)
ISBN 978-952-328-347-3 (pdf)
ISSN 2669-8021(nid.)
ISSN 2669-8021 (pdf)

Hankkeen aikana toimitettiin kaksi julkaisua Metropolia Ammattikorkeakoulun OIVA: Jatkuvaa oppimista tukemassa -sarjaan.

Elävä osaamisportfolio -opas, kirjoittajat Johanna Wartio ja Sonja Immonen (2022)
https://elavaosaamisportfolio.metropolia.fi/
ISBN 978-952-328-338-1 (verkkojulkaisu)
ISSN 2490-2055 (verkkojulkaisu)

Elävä osaamisportfolio -opas, kirjoittajat Johanna Wartio ja Sonja Immonen (2022)
https://www.theseus.fi/handle/10024/745872
ISBN 978-952-328-339-8 (PDF)
ISSN 2490-2055 (PDF)