Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22177

Hankkeen nimi: HYVÄ -hanke, hyvinvoiva Vieremä.

Toimintalinja: 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus

Erityistavoite: 7.1. Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2020 ja päättyy 31.7.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Vieremän kunta

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0173835-7

Jakeluosoite: Myllyjärventie 2

Puhelinnumero: 0405230313

Postinumero: 74200

Postitoimipaikka: Vieremä

WWW-osoite: http://www.vierema.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mika Suomalainen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: kunnanjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mika.suomalainen(at)vierema.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0407470910

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hanke tähtää Vieremällä työssäkäyvien fyysisen-, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen sekä vahvempaan osallisuuteen. Hanke kohdistuu erityisesti Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman toimintalinjaan kolme; työllisyys ja työvoiman liikkuvuus. Hanke nopeuttaa työntekijöiden henkistä ja fyysistä toipumista koronakriisin passivoivista vaikutuksista.

Vieremän kumppanuusyrityskylässä työskentelee yli tuhat ihmistä erilaisissa metalli- ja teknologia-alan töissä. Työntekijät tulevat useasta ympäristökunnasta. Vieremän työpaikkaomavaraisuus on 136, joten vaikuttavuus on huomattavasti Vieremää suurempi. Kunta pystyisi yhdessä yritysten kanssa tarjoamaan työntekijöille keinoja työkyvystä huolehtimiseen. Suhtautuminen yhteistyöhön on yritysten suunnasta erittäin positiivista ja hanke nähdään erittäin tarpeelliseski. Kumppanuusyrityskylän viereen on valmistuu kesällä 2020 uusi urheilualue, jota hankkeessa pyrittäisiin aktiivisesti hyödyntämään.

THL on tuonut esille, että kuntien pitäisi panostaa enemmän ennaltaehkäisevään työhön. Vieremällä haluttaisiin aktivoida erityisesti syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä kaikista ikäryhmistä sekä henkilöitä, jotka eivät tällä hetkellä jaksa tai halua huolehtia terveydestään. Kunnan keskustaan valmistuu syyskesällä yksityisen toimijan toimesta yhteisötila, joka tarjoaisi mainiot puitteet matalan kynnyksen toiminnalle. Hankkeen toimenpiteiden kautta ihmisten kykyä päästä, pysyä ja toimia työmarkkinoilla saadaan parannettua.

Hankkeen toteutusaika on syksy 2020- syksy 2023. Hankkeessa palkataan yksi hanketyöntekijä, jonka tehtävänä on yhteistyössä yritysten, yhdistysten, kuntalaisten ja kunnan kanssa järjestää työkyvyn sekä fyysisen-, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kehittämiseen tähtäävää toimintaa. Hankkeen lopputuloksena syntyyy vähiä resursseja tehokkaasti yhdistävä pysyvä toimintamalli edellä mainittuun toimintaan. Lisäksi hankkeessa järjestetään aihepiiriin liittyviä luentosarjoja, tietoiskuja ja kokeiluja esimerkiksi oikeaan ravitsemukseen, painonhallintaan, päihteisiin ja hyvinvoinnin seurantaan liittyen. Hankkeen aikana on tarkoitus kehittää ja vakiinnuttaa Vieremälle hyvinvointi- ja liikuntafoorumi, joka mahdollistaa kuntalaisten suoran vaikuttamisen ympäristöönsä.

Hankkeen vaikutuksia seurataan tekemällä osallistujien lätötason mitaus sekä seurantamittauksia. Vaikutuksia seurataan yhdessä yritysten HR-palveluiden kanssa.

Hankkeen kustannusarvio on noin 200 000 euroa. Arvio yritysten käyttämästä työajasta työkykyä edistäviin toimenpiteisiin kolmen vuoden aikana on 160 000 euroa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

- Vieremäläisten yritysten työvoima
- Potentiaaliset työntekijät, jotka ovat vielä ikänsä tai elämäntilanteen johdosta työmarkkinan ulkopuolella.

4.2 Välilliset kohderyhmät

- Vieremän kuntalaiset hyötyvät yhteisöllisyyden lisääntymisestä.
- Nuorisotyöttömyys ja syrjäytyminen vähenevät paremman työllistymisen myötä.
- Vieremän kunta, Pohjois-Savo ja koko Suomi hyötyy siitä, että vientipainotteiset vieremäläiset yritykset parantavat tuottavuuttaan.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 165 567

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 130 730

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 206 959

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 163 413

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Ylä-Savon

Kunnat: Vieremä

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Myllyjärventie 1

Postinumero: 74200

Postitoimipaikka: Vieremä

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 23

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 14

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 456

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Vieremän eniten työllistävät toimialat ovat matalli- ja teknologiateollisuus sekä maatalous. Toimialat ovat miesvaltaisia, mutta naisten osuus on lisääntynyt viime vuosina. Tasa-arvokehitystä pyritään lisäämään mahdollistamalla alojen koulutus lähialueella ja viestimällä koulutuksesta ja työmahdollsuuksita sukupuolineutraalisti.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sulkuopuolinäkökulma huomioidaan hankkeen sukupuolineutraalissa viestinnässä ja toiminnassa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Tärkeä tavoite, mutta ei päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 5
Luontoliikuntaan perehdyttämisessä huomioidaan luonnon kestävä käyttö.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 5
Kohderyhmän aktivoinnissa hyödynnetään lajeja ja liikuntamuotoja, joita voi harrastaa lähellä omaa kotia, jolloin liikenteestä syntyvä luontokuorma jää pieneksi.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 5
Luontoliikuntaan perehdyttämisessä huomioidaan luonnon kestävä käyttö.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 5
Kohderyhmän aktivoinnissa hyödynnetään lajeja ja liikuntamuotoja, joita voi harrastaa lähellä omaa kotia, jolloin liikenteestä syntyvä luontokuorma jää pieneksi.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 0
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 5 5
Kohderyhmän aktivoinnissa hyödynnetään lajeja ja liikuntamuotoja, joita voi harrastaa lähellä omaa kotia, jolloin liikenteestä syntyvä luontokuorma jää pieneksi.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Hanke edistää voimakkaasti kohderyhmän hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hyvä-hanke käynnistyi 1.8.2020 ja varsinainen toiminta pääsi kunnolla käyntiin tammikuussa 2021, hanketyöntekijän rekrytoinnin myötä.
Hankkeen tavoitteena oli parantaa Vieremällä työskentelevien työntekijöiden työhyvinvointia, mikä jatkaisi heidän työuriaan, lisäisi yritysten tuottavuutta ja nopeuttaisi samalla työntekijöiden henkistä ja fyysistä toipumista koronakriisin passivoivista vaikutuksista. Tavoitteena oli myös lisätä työmarkkinoiden ulkopuolella olevien henkilöiden kykyä päästä, pysyä ja toimia työmarkkinoilla.
Hankkeen toiminnan kautta haluttiin vakiinnuttaa toimintamalli, jossa yritykset, kunta ja kolmas sektori tekisivät yhteistyötä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden eteen. Hankkeen aikana vakiinnutettaisiin Vieremälle myös Hyvinvointi- ja liikuntafoorumi, joka mahdollistaisi kuntalaisten suoran vaikuttamisen ympäristöönsä.

Hankkeen kohderyhmänä oli Vieremäläisten yritysten työvoima sekä työmarkkinoiden ulkopuolella oleva, potentiaalinen työvoima. Välillisenä kohderyhmänä kuntalaiset, jotka hyötyisivät yhteisöllisyyden lisääntymisestä sekä nuoret, joiden syrjäytyminen vähenisi paremman työllistymisen myötä.
Tavoitteiden pohjalta laadittiin toimintasuunnitelma, jonka pohjalta lähdettiin kartoittamaan yhteistyöverkostoa, ottamaan yhteyttä Vieremällä toimiviin yrityksiin ja suunnittelemaan yritysten tarpeita vastaavaa toimintaa. Suunnitelmana oli jalkautua aktiivisesti yrityksiin ja tehdä hanke tutuksi toiminnan kautta.
Yritysten henkilöstöä pyrittiin innostamaan mukaan esimerkiksi tarvekartoituksella, josta kävi ilmi osallistujien tavoitteet, haasteet, osallistumismahdollisuudet sekä toiveet toiminnan suhteen. Tarvekartoituksessa selvisi esimerkiksi, että useat osallistujat toivoivat hankkeen aktivoivan heitä harrastusten äärelle. Ajankäyttöhaasteisiin liittyen toivottiin myös toimintaa, johon olisi mahdollista osallistua myös koko perheellä. Kartoituksen pohjalta, toimintaa suunniteltiin järjestettäväksi laajana kokonaisuutena, osallistujien tarpeet ja mahdollisuudet huomioiden.
Yritysten henkilöstölle suunniteltiin toteutettavaksi seurantamittauksia, josta saataisiin työhyvinvoinnin tilaan liittyvää dataa. Toimintasuunnitelma piti sisällään myös Vieremän hyvinvoinnin ja liikunnan viikko-ohjelman laatimisen ja vakiinnuttamisen osaksi kunnan toimintaa. Kyseinen viikko-ohjelma palvelisi hankkeen tavoitteita, aktivoiden yritysten työvoimaa sekä työmarkkinoiden ulkopuolella olevaa, potentiaalista työvoimaa. Suunnitelmana oli luoda myös hankkeelle viestintätapa, jolla hankkeen toiminta saataisiin näkyväksi sekä kohderyhmä innostettua toiminnan äärelle. Tavoitteisiin pääsyn kannalta pidettiin tärkeänä laajaa verkostoitumista yritysten, kolmannen sektorin ja kunnan eri toimijoiden kanssa.

Hankkeen seurauksena onnistuttiin konkreettisesti edistämään osallistujien hyvinvointia sekä aktivoimaan hankkeen kohderyhmää myös koronarajoitusten aikana, jolloin toiminnassa huomioitiin koronakriisin passivoivat vaikutukset.
Osalle yrityksistä saatiin hankkeen aikana myös rakennettua uusia, työhyvinvointia edistäviä toimintamalleja. Hankkeen kautta Vieremälle saatiin rakennettua myös toimintamalli ennaltaehkäisevään hyvinvointityöhön sekä luomaan yritysten, kunnan ja kolmannen sektorin välisiä, uusia yhteistyötapoja. Vaikutuksia työurien jatkuvuuteen, yritysten tuottavuuteen tai hankkeen seurauksena työllistyneiden määrään, on vaikea arvioida hankeajalta, koska hankkeen toiminta perustui pysyvien toimintamallien ja yhteistyön rakentamiselle sekä osallistujien fyysisten ja henkisten valmiuksien nostamiselle, jolloin vaikutukset ovat nähtävissä pidemmällä aikavälillä.

Hankkeen pysyvänä tuotoksena syntyi Vieremän hyvinvoinnin ja liikunnan viikko-ohjelma, joka toimii työkaluna ennaltaehkäisevässä hyvinvointityössä. Viikko-ohjelma pitää sisällään monipuolisesti hyvinvoinnin eri osa-alueita edistävää, ilmaista ja kaikille avointa toimintaa, jonka äärelle ohjautuu ihmisiä yritysten lisäksi myös Vieremän kunnan työllisyyspalvelujen sekä terveydenhuollon suositusten kautta.
Hankkeen hyväksi havaitun toiminnan seurauksena Vieremän kuntaan päätettiin palkata vakituiseen virkaan hyvinvointityöntekijä, jonka tehtäviin kuuluu jatkaa Hyvä-hankkeen hyväksi havaittuja käytäntöjä. Hankkeen tuotoksena saatiin Vieremän kuntaan rakennettua myös sektorirajat ylittävä yhteistyöverkosto sekä Vieremän Hyvinvointiviikko-tapahtuma, jolloin Vieremän kunta, yhteistyössä yritysten ja kolmannen sektorin kanssa järjestää monipuolisesti hyvinvointia edistävää toimintaa. Hyvinvointi ja liikuntafoorumi tullaan myös jatkossa järjestämään kyseisen tapahtumaviikon aikana, jolloin toiminnalle saadaan hyvä näkyvyys.

Hankkeen toiminta järjestettiin pääsääntöisesti mahdollistamalla osallistuminen yrityksestä tai työtilanteesta riippumatta. Yrityksille järjestettiin lisäksi toimintaa myös kohdennetusti, jolloin yrityksen tarpeet voitiin huomioida tarkemmin. Yritykset olivat valmiit panostamaan rahallisesti hyväksi havaitsemiinsa kokeiluihin, jolloin toiminnalle saatiin yrityksessä jatkuvuutta.

Suurimman haasteen hankkeelle aiheutti pitkittynyt koronaepidemia. Kokoontumisrajoitukset ja yleinen pelko taudille altistumisesta vaikuttivat merkittävästi hankkeen toimintaan aivan hankkeen viimeiselle toimintavuodelle asti. Useassa tehtaassa oli esimerkiksi vierailukielto, eikä hyvinvointi- ja liikuntafoorumin perustamistakaan voitu harkita koronarajoitusten aikaan. Etätoimintoja ei koettu toimivaksi ratkaisuksi ja moni yritys toivoikin yhteistyön aloittamista koronan jälkeisenä aikana. Yhteydenpito yrityksiin osoittautui korona-aikana haastavaksi, eikä kaikkien kanssa yhteyttä ei enää löytynyt, kun aika olisi ollut otollinen toiminnan aloittamiselle. Useassa yrityksessä ehti tapahtua tuona aikana myös organisaatiomuutoksia, jotka hidastivat alkanutta yhteistyötä.
Toimintasuunnitelmaa jouduttiin koronatilanteen vuoksi muuttamaan. Uuden suunnitelman myötä, toiminnan painopiste keskittyi enemmän pysyvien toimintamallien ja hyvän yhteistyöpohjan rakentamiselle sen sijaan, että olisi hyvin lyhyellä aikavälillä pyritty todentamaan esimerkiksi hankkeen vaikutuksia sairaspoissaolojen määrään. Hanketyöntekijä jalkautui hankkeen toimintoihin, joka auttoi muodostamaan selkeän kuvan hankkeen vaikutuksista yksilöön ja yhteisöön. Hankkeen koettiin edistäneen osallistujien hyvinvointitietoisuutta, sosiaalisia suhteita sekä motivoineen omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Hankkeeseen osallistuneiden yritysten kanssa saatiin rakennettua kestävä pohja yhteistyölle ja tulvaisuuden näkymät ovat hankkeen jälkeen toiveikkaat. Luomalla hyviä toimintamalleja ennaltaehkäisevään hyvinvointityöhön, hanke on lisännyt huomattavasti Vieremän kunnan kykyä toimia sote-palveluiden siirryttyä hyvinvointialueille. Hanke toi kuntalaisia toiminnallaan yhteen, lisäsi yhteisöllisyyttä ja madalsi monen työikäisen ja nuoren kynnystä osallistua hyvinvointia edistävään toimintaan. Hankkeen aikana luotu viestintäkanava on jatkanut toiminnan markkinoimista, eikä toiminta ole päässyt missään vaiheessa katkeamaan. Hyvinvointityöntekijän virka mahdollistaa sektorirajat ylittävän yhteistyön jatkamisen, yhteistyön hyvinvointialueen kanssa sekä myös sellaisten käytäntöjen jalostamisen, jotka hankkeen aikana saatiin hyvään alkuun.