Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22189

Hankkeen nimi: Osaamista ja kestävää kasvua valutuoteteollisuudessa

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2020 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr

Organisaatiotyyppi: Säätiö

Y-tunnus: 0155651-0

Jakeluosoite: PL 15

Puhelinnumero: 03 2361111

Postinumero: 33821

Postitoimipaikka: TAMPERE

WWW-osoite: http://www.takk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Valkama Sanna

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kirjanpitäjä/hankkeiden talousvastaava

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: sanna.valkama(at)takk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 7906 515

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on kehittää ja lisätä suomalaisten valimoiden ja valunkäyttäjien osaamista ja pyrkiä lisäämään valujen käyttöä koneenrakennuksessa.

Hankkeen avulla lisätään kestävän kehityksen tietoutta ja parannetaan monipuolisen ja kattavan valimotietouden saatavuutta.
Hankkeen avulla kehitetään em. kohderyhmille osaamisen lisäämiseen tähtääviä koulutuskokonaisuuksia, ylläpidetään, kehitetään ja päivitetään valuatlas.fi-sivustoa, rakennetaan verkko-oppimisen kokonaisuus saatavuuden varmistamiseksi sekä varmistetaan riittävä kouluttajaverkosto. Lisäksi hankkeessa kehitetään valimoiden käyttöön hiilijalanjäljen määrittelyyn tarkoitettu laskuri ja mittaristo sekä selvitetään Suomen huoltovarmuuden kannalta osaamisen säilyminen ja kehittäminen valimotoimialalla.

1. Hankkeen tuloksina ovat erilaisten kurssien tarjonta valimoille, valua käyttävälle teollisuudelle ja eri tasojen oppilaitoksille
2. ajantasainen kouluttajarekisteri
3. valuatlas.fi-sivuston käytettävyyden parantuminen ja sisällön monipuolistaminen
4. selvitys valuosaamisen säilymisestä huoltovarmuuden kannalta
5. hiilijalanjälkilaskurin saaminen valimoiden käyttöön.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat valimoalan yritykset, niiden nykyinen henkilöstö sekä alalle tulevat uudet työntekijät sekä valua käyttävän teollisuuden suunnittelijat.
Tarkemmin määriteltynä esim.
• tuotannon ja kunnossapidon työntekijät, valun suunnittelijat, tuotannon ohjaamisen liittyvät erikoisosaajat, tuotekehittäjät ja suunnittelijat, projektijohto ja esimiehet, myyntihenkilöstö, ostajat sekä muut toimihenkilöt ja valimotekniikan opiskelijat
• tavarantoimittajat
• alalle tulevat uudet työntekijät, alan vaihtajat sekä maahanmuuttajat

4.2 Välilliset kohderyhmät

Suomen koneenrakennusteollisuuden yksi tärkeimmistä komponenteista on valutuote. Tämän valuja käyttävän teollisuuden henkilöstömäärä oli vuonna 2018 133.000 henkilöä ja liikevaihto 31,7 miljardia euroa.
Välillisinä kohderyhminä on koneenrakennusteollisuuden parissa toimivat henkilöt, mm. koneistus, asennus, kunnossapito.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 174 544

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 172 451

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 314 600

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 172 451

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen, Etelä-Pirkanmaan, Lounais-Pirkanmaan, Ylä-Pirkanmaan, Luoteis-Pirkanmaan

Kunnat: Mänttä-Vilppula, Punkalaidun, Nokia, Vesilahti, Ruovesi, Valkeakoski, Urjala, Orivesi, Lempäälä, Tampere, Pirkkala, Virrat, Kangasala, Hämeenkyrö, Parkano, Ikaalinen, Ylöjärvi, Sastamala, Pälkäne, Akaa, Juupajoki, Kihniö

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 33

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 29

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 90

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Sukupuolen vaikutus on analysoitu hanketta valmistelleiden asiantuntijoiden kokemukseen perustuen. Valimoala on perinteisesti ollut varsin miesvoittoinen ala, mutta viime vuosina myös naisia on tullut alalle enemmän. Tämän hankkeen avulla pyritään huomioimaan myös naisten koulutustarpeet alalla etenemisen sekä työllistymisen näkökulmasta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa toteutettaviin toimenpiteisiin haetaan aktiivisesti molempien sukupuolten edustajia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 8
Valimoalalla on jatkuvaa kehitystä materiaaleissa ja tuotantomenetelmissä sekä voimakasta siirtymistä ympäristöystävällisimpiin raaka-aineisiin ja prosesseihin sekä valmistuksessa käytettäviin muihin raaka-aineisiin, joihin liittyvät myös kierrättäminen, lajittelu ja uusiokäyttö. Tämä huomioidaan hankkeen puitteissa suunniteltavissa koulutusohjelmissa sekä tuotettavassa oppimateriaalissa. Hiilijalanjälkeä pyritään pienentämään tekemällä tämä näkyväksi.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 2
Valimoalan raaka-ainekehityksen johdosta uusiokäyttö lisääntyy. Valimoteollisuus on hyvin varautunut ilmastonmuutokseen, joten alan riskit ilmastonmuutoksen näkökulmasta ovat vähäisiä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 4 4
Valimoalan kehittyessä yhä ympäristöystävällisempään suuntaan, samalla myös vaikutukset eliöihin vähenevät. Koulutettavien henkilöiden materiaaliosaamisen kehityksessä ja edesauttaa välillisesti, kun koulutettu henkilökunta pystyy tekemään ympäristöystävällisempiä hankintapäätöksiä valimoalan yrityksissä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 4
Valimoalan kehittyessä yhä ympäristöystävällisempään suuntaan, myös alan ilmasto- ja muut ympäristövaikutukset vähenevät. Tämän hankkeen puitteissa tarjottava lisäkoulutus vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä suoraan koulutettavien henkilöiden materiaaliosaamisen kehityksessä ja edesauttaa välillisesti alan ilmastokuorman vähentämisessä, kun koulutettu henkilökunta pystyy tekemään ilmastoystävällisempiä hankintapäätöksiä valimoalan yrityksissä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei ole vaikutusta Natura 2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 7
Hankkeessa suunniteltavissa koulutusohjelmissa yksi tärkeä painopiste on valimoteollisuudessa käytettävät kierrätysmateriaalit ja niiden käyttömahdollisuudet.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 2
Projektihallinnossa suositaan sähköisen toimiston mahdollisuuksia, minimoidaan ympäristön kuormitus sekä huomioidaan tämä näkökohta kaikessa toiminnassa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 4
Hankkeen kohderyhmänä on paikalliset yritykset Pirkanmaalla ja yhtenä tavoitteena on kehittää yritysten tuotantoa ja prosessia kestävän kehityksen kaikkien periaatteiden (ekologinen, taloudellinen ja sosiaaliskulttuurillinen) mukaisesti hyödyntäen mm. kierrätysmateriaaleja sekä kehittämällä yritysten sosiaalisen- ja kulttuurillisen kehityksen osaamista mm. johtamiskoulutuksella.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 3
Hankkeeseen liittyvissä oppimateriaaleissa ja koulutusohjelmien suunnittelussa digitaalisuus on voimakkaasti mukana. Perinteistä kirjallista materiaalia ei hankkeessa tehdä.
Liikkuminen ja logistiikka 3 3
Koulutusohjelmat suunnitellaan siten, että ne voidaan toteuttaa mahdollisuuksien mukaan sähköisin menetelmin, joka puolestaan vähentää lähiopetuksen määrää ja matkustamista.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 5
Työntekijöiden osaaminen ja koettu työn hallinta lisäävät hyvinvointia ja työssäjaksamista. Hankkeen tavoitteena on nimenomaan osaamisen lisääminen.
Tasa-arvon edistäminen 3 4
Hankkeessa järjestettävissä toimenpiteissä huomioidaan tasa-arvo. Nykyaikainen teollinen tuotanto soveltuu sekä miehille että naisille ja tämä huomioidaan suunnittelussa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 4 4
Hankkeen merkittävät yhteiskunnalliset edut kehittävät koulutus- ja työmarkkinoita entistä joustavampaan suuntaan. Kohdeyrityksissä on runsaasti työntekijöinä eri kulttuuritaustan henkilöitä, jotka tulevat osallistumaan järjestettäviin toimenpiteisiin yhdenvertaisesti.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hankkeella ei kulttuuriympäristöllisiä vaikutuksia.
Ympäristöosaaminen 6 7
Hankkeessa suunniteltavissa koulutusohjelmissa ja oppimateriaaleissa on yhtenä tärkeänä osana kierrätys, uusiomateriaalit ja biotalous. Lisäksi huomioidaan EU-lainsäädännön ja kemikaaliasetusten osaamisen ja tuntemuksen vahvistaminen yrityksissä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli valimoalan koulutuksen kehittäminen ja saatavuuden parantaminen sekä turvata ja varmistaa osaavien kouluttajien saatavuus jatkossa. Koulutuksen saatavuuden varmistamiseksi hankkeessa toteutettiin useita koulutuksia mm. verkon välityksellä. Valimoalan tietoaineiston saatavuutta parannettiin ValuAtlas-sivustoa kehittämällä. Hankkeessa lisättiin valutuotteiden suunnitteluosaamista koulutuksen avulla ja tuotiin esiin valimotekniikan koulutuksen merkitys tarkasteltaessa kriittisen osaamisen säilymistä Suomessa huoltovarmuuden kannalta. Kestävän kehityksen huomioiminen valutuoteteollisuudessa mm. valutuotteen hiilijalanjäljen määrittäminen ja siihen soveltuvan laskurin luominen.