Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Social Fund (ESF)

1 Project

Project code: S22266

Project name: Future Safari - towards work and education

Policy: 5. Social inclusion and combating poverty

Specific objective: 10.1. Improving the ability of those outside employment to work and function

Planned completion time: Start 1.12.2020 and end 31.1.2023

Operational status: Ended

Responsible authority: Centre for Economic Development, Transport and the Environment North Ostrobothnia

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Lasten ja nuorten säätiö sr

Organisation type: Foundation

Business ID: 1726086-1

Street: Liisankatu 27 A 5

Telephone number: 0505025007

Postal code: 00170

City/town: Helsinki

Website: http://www.nuori.fi

Project contact person's name: Olli Alanen

Contact person's position in the organisation: toiminnanjohtaja

Contact person’s email address: olli.alanen(at)nuori.fi

Contact person's phone number: 0505025007

Number of applicants or subsidy transfer:

Co-organisers

3 Plan-specified summary of the project completion

In the Future Safari project, 60 young people outside work, strengthen their work ability and functional capacity in the Future Safari groups in three different locations in Northern Finland (Kajaani, Kemi and Oulu). In the Future Safari groups young people learn to identify their strengths, formulate goals regarding future work or education, and understand that they can influence their own future. In addition, the project offers young people the opportunity to participate in the discussion on future working life. The project also strengthens the capacity of company employees to meet young people in different life situations. Furthermore, it increases the skills of youth work employees in supporting young people facing the changes in working life.

In the project, young people participate in ‘Future workshops’ and ‘Company Safaris’. The workshops focus on strengthening the participants’ ability to work and function and help them to think about their own alternative futures in working life. The Company Safaris in turn provide young people with perspectives on working life and possibilities for interaction with business representatives. The project uses proven approaches combining the methods of future studies and applied theatre. The Future Safari group plans and presents a play based on the future of work life as a finale. Business representatives are invited to see the play and afterwards reverse mentoring is utilized in the interaction between young people and businesses to give the young people a chance to voice out their opinions on future working life. In addition to the youth groups, the project trains business representatives to meet young people in different life situations and youth professionals to use the methods in their own work.

The project is managed by the Children and Youth Foundation. The foundation supports the co-operation between the cities and the art organisations by organizing opportunities for discussions, by planning and holding developmental days between the projects' actors and by focusing on instilling the method into existing structures. The co-implementers in the project are G-voima Cultural Cooperative / Vaara-kollektiivi in Kajaani, Kemi City Theatre and ILME Cultural Cooperative in Oulu. The project is implemented in cooperation with the cities of Kajaani, Kemi, Oulu, and local companies.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Hankkeen kohderyhmänä on työelämän ulkopuolella olevat 16–29-vuotiaat nuoret, joiden työ- ja toimintakyky on heikentynyt ja joiden on vaikea löytää suuntaa elämälleen sekä kiinnittyä työhön tai koulutukseen. Taustakartoituksen mukaan näillä nuorilla on suurin tarve Tulevaisuussafarin kaltaiselle toiminnalle, koska heidän tulevaisuususkonsa on muihin nuoriin verrattuna heikointa ja heillä on vaikeuksia työllistyä ja löytää omaa suuntaansa työelämästä. He tarvitsevat Tulevaisuussafarin kaltaista toimintaa, jossa he pääsevät tarkastelemaan omia mahdollisuuksia työelämässä ja oppimaan sellaisia taitoja, joita työelämässä tarvitaan. Lisäksi nyt maailman muuttuessa nopeasti, on tärkeää, että nuoret pääsevät tarkastelemaan omia vahvuuksiaan myös tulevaisuusnäkökulmasta käsin. Yhteisöllinen toiminta tukee erityisen hyvin nuorten sosiaalisen toimintakyvyn parantumista, mutta myös psyykkisen ja fyysisen toimintakyvyn vahvistumista, koska moni harjoituksista tapahtuu kehollisuuden kautta. Tulevaisuussafari tukee heidän kiinnittymistään yhteiskuntaan. Kokonaisuudessaan toiminta luo nuorille selkeän struktuurin arkeen, tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin sekä oppia itsestä jotain uutta. Kohderyhmän työ- ja toimintakyvyn parantumista mitataan Kykyviisarin avulla.

Lasten ja nuorten säätiön Tulevaisuussafari-hankkeen suunnitteluun osallistuneet kohderyhmän nuoret pitivät tulevaisuuteen liittyvien asioiden käsittelemistä tärkeänä. Nuoret kertoivat miettivänsä tulevaisuutta usein ja kokevansa toiveikkuuden ohella myös pelkoa ja ahdistusta siitä. Selvityksissä on lisäksi havaittu, että epävarmuus leimaa vahvasti nuorten ajatuksia tulevaisuudesta ja työllistymisestä (Lasten ja nuorten säätiö 2018; Nuoret ja talous TAT & T-media 2018). Tulevaisuustyöskentely yhdistettynä soveltavan teatterin menetelmiin luo nuorille turvallisen ympäristön käsitellä ja suunnitella omaa tulevaisuuttaan ja siihen liittyvää seuraavaa askelta.

ELY-keskuksen työllisyyskatsauksen (2019) mukaan lokakuussa 2019 hankkeen toimialueilla oli yhteensä n. 5050 alle 30-vuotiasta työtöntä työnhakijaa, joista Kainuussa 590, Lapissa 1615 ja Pohjois-Pohjanmaalla 2850. Tavoitamme nuoret kaupunkien nuorten- tai työllisyyspalveluiden avulla, esimerkiksi Ohjaamojen, etsivän nuorisotyön, työpajatoiminnan, TE-toimiston ja TYP:n kautta. Yhteensä hankkeessa tavoitetaan 114 nuorta, joista 32 Kajaanissa, 32 Kemissä ja 50 Oulussa.

ELY-keskuksen työllisyyskatsausten (2019) mukaan työelämän ulkopuolella oleminen on yleisempää miesten kuin naisten keskuudessa. Voidaan siis olettaa, että hankkeeseen osallistuvista nuorista hieman yli puolet on miehiä ja hieman alle puolet naisia. Juridisen sukupuolen lisäksi Lasten ja nuorten säätiö huomioi toiminnassaan myös muunsukupuoliset nuoret. Ryhmiin pyritään saamaan sellainen sukupuolijakauma, joka edustaa kummankin paikkakunnan erityistarpeita kohderyhmän suhteen.
Hankkeen varsinaista kohderyhmää ovat myös seminaareihin ja koulutuksiin osallistuvat nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset (esimerkiksi Ohjaamojen työntekijät) ja yritysten työntekijät. Seminaareihin osallistuvat nuorisoalan ammattilaiset saavat hankkeesta uusia työkaluja oman työnsä tueksi ja koulutuksiin osallistuvat yritysten työntekijät oppivat kohtaamaan erilaisissa elämäntilanteissa olevia nuoria ja saavat uusia ajatuksia työnantajamielikuvansa luomiseen.

Hankkeeseen osallistuu 114 nuorta ja 210 työssä olevaa henkilöä. Nuorille järjestämme kolmen (3) kuukauden mittaisen työpajakokonaisuuden, jossa kokoonnutaan 2-3 kertaa viikossa. Yhden ryhmän maksimiosallistujamäärä on 10 henkeä. Aikuisille järjestämme lyhytkestoisia koulutuksia ja seminaareja. Jokaiseen seminaariin on tarkoitus saada paikan päälle vähintään 60 henkeä, mistä johtuen aikuisten määrä on suurempi kuin nuorten määrä. Nuorten osallistujien henkilötyöpäiviä kertyy hankkeessa yhteensä 2000, kun taas aikuisten osallistujien henkilötyöpäiviä vaan 176.

4.2 Indirect target groups

Hankkeen välilliset kohderyhmät ovat:

- mukana olevien kaupunkien työllisyys- ja nuortenpalvelut
- muut sidosryhmät, kuten taiteen soveltavan käytön toimijat
- Kajaanin, Kemin ja Oulun asukkaat

Mukana olevien kaupunkien työllisyys-ja nuortenpalvelut hyötyvät hankkeesta, sillä hanke tavoittaa heidän kohderyhmäänsä ja vie kaupunkien nuorten osallistumista ja aktiivisuutta eteenpäin tavoittamalla juuri eniten tukea tarvitsevia nuoria.

Muita sidosryhmiä kuten taiteen soveltavan kentän toimijoita tavoitetaan esimerkiksi Taikusydän-verkoston sekä muiden taiteen soveltavan käytön ja soveltavan teatterin verkostojen kautta. Hankkeen menetelmistä ja tuloksista viestitään valtakunnallisesti, jotta eri tahot voivat hyödyntää hankkeessa kerättyjä kokemuksia ja metodeja. Viestinnässä hyödynnetään Lasten ja nuorten säätiön viestintäyksikköä ja laajoja verkostoja.

Välillisenä kohderyhmänä ovat myös kaupunkilaiset, joita mahdollisesti tavoitetaan nuorten suunnittelemien ja toteuttamien esitysten kautta Kajaanissa, Kemissä ja Oulussa. Jos nuoret haluavat tehdä julkisia esityksiä, esitykset pyritään järjestämään kaupungin suurempien tapahtumien yhteydessä, jotta tavoitetaan mahdollisimman paljon yleisöä ja jotta nuoret pääsevät esittämään ja jakamaan sanomaansa laajalle joukolle.

Toiminta hyödyttää myös mukana olevia teatteriorganisaatioita, jotka saavat uutta ammattitaitoa ja osaamista nuorille järjestettävistä tulevaisuustyöpajoista, joissa hyödynnetään tulevaisuuden tutkimuksen ja soveltavan teatterin menetelmiä. Tämän uuden ammattitaidon ja osaamisen myötä mahdollisuudet toiminnan vakinaistumiselle alueella on hyvät mahdollisuudet.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 469 574

EU and State funding used: 440 493

Planned public funding (total): 538 778

Planned public funding used (total): 508 223

6 Geographical target area

Regions: Northern Ostrobothnia, Lapland, Kainuu

Subregions: Kemi-Tornio, Kajaani, Oulu

Municipalities: Oulu, Kajaani, Kemi

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of participating companies

Planned: 9

Completed according to monitoring information: 8

7.2 Number of participating persons

Planned: 270

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Toimintaympäristössä aiemmin toteutetuissa vastaavissa hankkeissa on todettu, ettei sukupuolella ole merkittävää merkitystä toiminnan vaikuttavuudelle. Sukupuolen vaikutusta on analysoitu seuraamalla nuoria, jotka ovat käyneet läpi taideprosesseja vastaavassa toimintaympäristössä ja todettu, että toivottuja tuloksia on saavutettu tasaisesti sekä naisten, miesten että muunsukupuolisten kanssa. Tilastoissa on havaittu, että työelämän ulkopuolella oleminen on hivenen yleisempää miehillä kuin naisilla, joten voidaan olettaa, että sukupuolijakauma toteutuu samoin tässä hankkeessa. Taiteen kenttää voidaan pitää yleisesti tavallista avoimempana ja suvaitsevaisempana erilaisille identiteeteille. Tämä koskee myös erilaisia sukupuoli-identiteettejä. Nuorten on myös mahdollista käsitellä omaa sukupuoli-identiteettiään osana hanketta, koska hankkeen yksi tärkeä tavoite on tarjota nuorille mahdollisuus vahvistaa omaa itsetuntemustaan ja identiteettiään ja tulla sinuiksi oman itsensä kanssa.
: Yes
Hankkeen toiminnoissa ei korosteta sukupuolten kaksijakoisuutta, vaan sallitaan sukupuolten moninaisuus ja erilaiset identiteetit. Erityistä huomiota sukupuolinäkökulmaan kiinnitetään, kun rakennetaan nuorten kanssa jatkopolkuja. Tällöin huomioidaan nuorten omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet ja vältetään perinteistä sukupuolirooliajattelua. Hankkeessa nuorten kanssa toteutettavat sisällöt nousevat nuorten omasta kokemusmaailmasta, eikä niitä arvoteta. Hankkeesta tiedotettaessa tullaan myös huomioimaan tapa, jolla hankkeen toiminnasta puhutaan. Valituilla sanamuodoilla voidaan huomaamatta tukea enemmän joko naisten tai miesten intoa osallistua. Hankkeen toimintojen ja tiedottamisen suunnittelussa otetaan huomioon tehty laajempi analyysi ennen toiminnan aloittamista ja näistä asioista järjestetään koulutusta hankkeen toimijoille hankkeen ensimmäisillä kehittämispäivillä.
: No
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasaarvon edistäminen, mutta hankkeessa tuetaan myös tämän tavoitteen toteutumista.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 0
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Hanke edistää haavoittuvassa elämäntilanteessa olevien nuorten työ- ja toimintakykyä siten, että heidän osallisuutensa ja tulevaisuuden työelämässä tarvittavat taitonsa vahvistuvat. Toiminta tukee nuorten sosiaalisia taitoa, itsetuntemusta, tulevaisuuslukutaitoa ja rohkeutta kokeilla uutta. Hyvinvoinnin vahvistumisella voi monen nuoren kohdalla olla laaja-alaisia ja pitkäkestoisia vaikutuksia, jotka tukevat nuoren opintoihin tai työllistymiseen liittyviä suunnitelmia. Eri taustoista tulevien nuortenyhteistyön kautta löytyy uusia tapoja toimia yhdessä ja kulttuurienvälinen ymmärrys lisääntyy. Nuoret saavat rohkeutta käsitellä nuorille keskeisiä teemoja yhteisesti. Taiteen käyttö luo hyvinvointia myös nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille, jotka pääsevät mukaan luovaan tekemiseen ja saavat koulutusta uusista työmenetelmistä. Hankkeessa koulutettavat tulevat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset oppivat koulutuksen myötä hyödyntämään luovia menetelmiä työssään, mikä edistää heidän omaa luovuuttaan ja myöhemmin heidän asiakkaidensa luovuutta ja hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 9 9
Tasa-arvo edistyy hankkeessa sekä sukupuoltenvälisen tasa-arvon kautta, että tasa-arvoajattelun myötä, joka on useimmiten koko taidetoiminnan ytimessä. Nuoret otetaan vastaan ihmisinä ilman stereotypioita ja valmiita ajatusmalleja. Jokainen voi osallistua omista lähtökohdistaan käsin. Erityistä huomiota kiinnitetään takaamaan se, että kaikille luodaan osallistumismahdollisuuksia. Hanke auttaa nuoria tulemaan tasa-arvoisiksi kansalaisiksi, yhdenvertaisiksi asukkaiksi kaupungissaan, työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa yleensä. Hanke antaa työelämän ulkopuolella oleville nuorille mahdollisuuden osallistua työelämän tulevaisuutta koskevaan keskusteluun. Sukupuolten välinen tasa-arvo edistyy työpajoissa, joissa nuorten käsityksiä sukupuolirooleista ja stereotypioista avarretaan toiminnan kautta. Nuoria kannustetaan avarakatseisuuteen sekä ajatusmalliin, jossa jokaisen mahdollisuudet ja oikeudet nähdään samanlaisina sukupuolesta riippumatta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 8
Hankkeen kautta haavoittuvassa elämäntilanteessa olevat nuoret pääsevät toteuttamaan omaa luovuuttaan ja vahvistamaan identiteettiään. Hanke lisää eri taustoista tulevien nuorten yhdenvertaisia osallistumisen mahdollisuuksia luovaan ja taiteelliseen tekemiseen ja siten vahvistaa kulttuuristen oikeuksien toteutumista niiden parissa, jotka ovat kenties heikoimmassa asemassa kulttuurisen osallisuuden suhteen. Koska hankkeen osallistujissa tulee hyvin todennäköisesti olemaan myös muista kulttuuritaustoista tulevia nuoria, tulee hanke lisäämään kulttuurien välistä ymmärrystä. Hankkeessa nuorten ryhmäytyminen ja keskinäisen arvostuksen syntyminen asetetaan yhdeksi suurimmista tavoitteista, jolloin nuoret oppivat arvostamaan toisiaan ihmisinä, eikä esimerkiksi jonkin sukupuoli- tai etnisen stereotypian edustajina. Hankkeen sisällöissä nuoret pääsevät käsittelemään itselleen tärkeitä elämän kysymyksiä ja pohtimaan tulevaisuutta. Nuorten valitsemat teemat tulevaisuuden työelämästä saattavat hyvin kohdistua teemoihin, joiden myötä ymmärrys muista kulttuureista ja yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kysymyksistä kasvaa. Nuoret pääsevät käsittelemään taiteen keinoin myös mahdollisia omia ahdistuksiaan liittyen omaan ja elinympäristön tulevaisuuteen.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Final report summary

The Future safari strengthened the work and functional capacity of young people under 30 who are not in work or education, and increased their understanding of the future working life. The three-month long workshops combining methods based on future studies and applied theater were organized in Kemi, Kajaani and Oulu. There were a total of 63 participants in the workshops. The participants gathered for workshops three days a week for four hours at a time, and each group had two instructors. The activities were organized by the local subcontractors Kemi City Theatre, Kulttuuriosuuskunta ILME and Vaara-kollektiivi.

The focus of the activities was creating a safer space, grouping, identifying the participants' strengths and improving self-knowledge, as well as practicing self-expression, playing and throwing oneself into new things. The future was explored through creative individual and group exercises as well as discussion and by getting to know the important concepts of futures literacy. The usual workshop also included a shared snack session, during which the participants were offered the opportunity to relax together and eat snacks.

Each workshop session ended with a performance prepared by the young people. The young people themselves could decide the form and content of the presentation. They were only given the topic, the future working life. The instructors supported and helped the young people in preparing the performance.

An important part of the Future Safari was also cooperation with companies. During the “company safaris”, the participants got to know the activities of two local companies. The employees of the companies told the participants about their work and working days, as well as their career paths. The company visits were preceded by training for company employees to meet young people. The training emphasized respectful presence to create a positive experience.

Towards the end of the workshop period, the young people invited the company employees for a visit, which culminated in a performance prepared by the young people. They discussed together the thoughts and feelings evoked by the performance, the future in general and the future working life.

The Children and Youth Foundation coordinated the project network and led joint development throughout the operation from 1 December 2020 to 31 January 2023. All actors gathered for four joint development days, during which different creative methods of futures oriented process were discussed together and the operating model was developed forward. The joint development culminated in a guidebook published at the end of the project, in which various exercises for creative methods of futures oriented process have been collected together. The guidebook is freely available on the website of the Children and Youth Foundation.

At the end of the project, an online event was organized where the development work and results were made visible. In the event, the skills of the youth sector to support young people in the transition phase of working life were strengthened. The event received a lot of praise, especially for how the young people had an active voice in the event.

The communication was active throughout the project period. The project received a total of 24 media hits and two videos were completed during the activity.

The activities were developed throughout the project period on the basis of feedback. Both the project employees and the steering group participated in the evaluation. The results were very good: At the end of the Future Safari workshop periods, 83 percent of the participants knew their next step towards working life or education. 91 percent of the participants said that the activity felt useful: "This activity has real benefits for us young people".

The Future Safari’s target to promote companies' readiness to deal with young people in different life situations was also met: 90 percent of the business partners who responded to the feedback survey felt that their readiness to deal with young people in different life situations had grown.