Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Social Fund (ESF)

1 Project

Project code: S22284

Project name: Spirit and Life - Nature as a Source of Recovery

Policy: 5. Social inclusion and combating poverty

Specific objective: 10.1. Improving the ability of those outside employment to work and function

Planned completion time: Start 1.1.2021 and end 30.6.2023

Operational status: Ended

Responsible authority: Centre for Economic Development, Transport and the Environment North Ostrobothnia

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Lapin ammattikorkeakoulu Oy

Organisation type: University of applied sciences

Business ID: 2528792-5

Street: Jokiväylä 11 C

Telephone number: +358 20 798 6000

Postal code: 96300

City/town: Rovaniemi

Website: http://www.lapinamk.fi

Project contact person's name: Sanna Viinonen

Contact person's position in the organisation: Lehtori

Contact person’s email address: sanna.viinonen(at)lapinamk.fi

Contact person's phone number: 044 478 0216

Number of applicants or subsidy transfer:

Co-organisers

3 Plan-specified summary of the project completion

The Spirit and Life - Nature as a Source of Recovery project aims to promote recovery processes for non-working age mental health rehabilitators through nature-based and empowering methods. The project will be implemented in the Oulu, Kemi-Tornio and Rovaniemi regions in the operating environment of NGOs and light entrepreneurs.

The number of people suffering from mental health problems has increased in recent years, both in and outside the working life, and their access to care and rehabilitation has become more difficult. The project responds to an existing service shortage and is reinforcing the new service concept of the so-called Sixth Wave (2010-2060) culture and society, where service users are active designers and implementers of services.

The project is based on Green Care and nature-based methods, which have been proven to be effective in previous projects, as well as domestic and international research evidence. To increase the impact of the methods, the project deliberately embraces the importance of place spirit and positive emotions in the production of experiential well-being and the means of ecopsychological thinking and nature-related art in creating the place spirit and positive emotions. Experienced belonging is about deep feelings of being human. The feeling of belonging is one of the essential foundations for the experience of human well-being. The experience of the participants' well-being in the natural environment reinforces the participants' self-awareness, self-confidence and the opportunity to start building rehabilitation paths towards inclusion and working life.

The activities of the project are integrated by salutogenesis and recovery thinking and a socialpedagogical approach based on reciprocal dialogue aimed to help participants' growth towards self-direction - towards empowerment.

The project develops, tests, evaluates and embeds natural, artistic, animal-assisted, cultural and adventurous approaches into local environments, and disseminates results through local, national and international networks.

As a result of the project, the participants will have positive experiences of well-being, their recovery processes will start, life control will be strengthened and pathways towards inclusion and working life will be opened up. Four action models are being developed, one of which is based on peer development from the Dutch partner's practice. The project will organize three seminars, including 1 international (internet assisted) and six webinars, including 1 international. 6 articles on the developed models and their impact will be published and blog posts will be written.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Hanke toteutetaan Oulun, Kemi-Tornion ja Rovaniemen seuduilla. Seudut eivät ole homogeenisia, joten osallistujat tulevat alueen omista lähtökohdista. Kohderyhmänä ovat työikäiset työelämän ulkopuolella tai työttömänä olevat mielenterveyskuntoutujat, joilla on taustalla erilaisia elämänhallinnan ongelmia, yksinäisyyttä, sosiaalisten suhteiden puutetta ja toimintakyvyn heikentymistä. Ongelmat voivat johtua työttömyydestä, koulutuksesta tipahtamisesta, sairastumisesta, kotoutumisen ongelmista tai moninaisista elämän kriiseistä. Myös elämän murrosvaiheisiin liittyy mielenterveyden riskejä, kuten yksinäisyyden, mielekkyyden ja tarpeettomuuden kokemuksia, jotka voivat olla mielenterveyden järkkymisen taustalla.

Kohderyhmä saavutetaan hankkeessa mukana olevien kumppaneiden, joita ovat Rovaniemen Neuvokas ry, Rovala Setlementti ry, Kemin Klubitalo, Oulunkaaren kuntayhtymä (Simo), Tornion Meäntalo, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri (LPSHP), Oulun kaupunki, Oulun A-kilta ry sekä Luonnonvarakeskus - Luke, verkostoista. Hanketyöntekijöiden tehtävä on toimia yhteistyössä verkoston kanssa osallistujien rekrytoinnissa.

Hankkeen toisena kohderyhmänä ovat mielenterveystyötä tekevät alan asiantuntijat, joille jaetaan tietoa ja kokemuksia hankkeen toimintamalleista. Mielenterveystyön asiantuntijat voivat ottaa käyttöön hankkeessa kehitettyjä toimintamenetelmiä ja -malleja.

4.2 Indirect target groups

Välillisenä kohderyhmänä ovat alueen luonto- ja asumispalveluita tuottavat yritykset, kuntien mielenterveyspalvelut, sosiaali- ja terveysalan järjestöt, maakunnalliset Sote-palveluista päättävät tahot, mielenterveystyön ammattilaiset, ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä paikallisesti tekevät sekä varsinaisen kohderyhmän omaiset, perheenjäsenet ja lähiverkostot.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 524 015

EU and State funding used: 497 216

Planned public funding (total): 635 954

Planned public funding used (total): 614 288

6 Geographical target area

Regions: Northern Ostrobothnia, Lapland

Subregions: Kemi-Tornio, Rovaniemi, Oulu

Municipalities: Tornio, Keminmaa, Rovaniemi, Oulu, Kemi

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of participating companies

Planned: 17

Completed according to monitoring information: 15

7.2 Number of participating persons

Planned: 400

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Tutkimus- ja tilastotietoja on analysoitu hankkeen osallistujatarpeen kartoittamiseksi. Mielenterveyden häiriöiden esiintyvyys vaihtelee sukupuolen mukaan. Naisilla masennus- ja ahdistuneisuushäiriöt sekä syömishäiriöt ovat yleisempiä kuin miehillä. Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan viimeisen vuoden aikana masennushäiriöjakson oli sairastanut 7 % naisista ja 4 % miehistä. THL:n tutkimukset. Esim. Mielenvireys ry:n jäsenistön suurin kävijäryhmä on yli 35 vuotiaat miehet, jotka ovat kiinnostuneita toiminnallisuudesta.
: Yes
Keskeisimmät osallistujat hankkeessa ovat heikommassa asemassa olevia ihmisiä. Erityisesti ikääntyvät mielenterveyskuntoutuja miehet. Toimintaa kehitettäessä huomioidaan erityisesti miesten erityinen syrjäytymisriski. Miesten mukaan saaminen koetaan haasteeksi. Hankkeen kaikissa toiminnoissa on mukana sekä miehiä että naisia. Esimerkiksi masennusdiagnoosin saaneiden miesten toimintakyky on huonompi kuin naisilla. Tämä voi johtua siitä, että hoidon piiriin hakeudutaan naisia myöhemmin.
: No
Hankkeen päätavoitteena ei ole yksinomaan sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen tai segregaation purkaminen, mutta hanke edistää miesten ja mielenterveyskuntoutujanaisten osallisuutta ja tasa-arvoista asemaa työmarkkinoilla. Osallistujat ovat henkilöitä, joilla on tarvetta elämänhallinnan ja osallisuuden vahvistamiseen. Joidenkin mukana olevien mielenterveysyhdistysten toiminnassa ja kohtaamisissa miehet ovat enemmistönä ja toisissa taas naiset. Tuloksia arvioidaan hankkeen aikana ja päättyessä myös sukupuolinäkökulmasta.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 5
Hankkeessa on hevonen maatalouden töissä -teema, joka edistää kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Puutarhan hoito ja sadon korjaaminen on luonnonvarojen kestävää käyttöä. Maatilatoiminnassa esim. lampaat ovat perinnemaisemanhoidossa. Hanke toimii esimerkkinä ja kannustaa kierrätykseen ja kertakäyttökulutuksen vähentämiseen. Hankkeessa on tiedostettu ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävä pääoma. Käytämme työpajoissa luontomateriaaleja. Paikan hengen ja tunnemuistojen kokemisessa ekologisilla tekijöillä on merkitystä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 3
Aihe ei ole hankkeen keskiössä, mutta hanke järjestää luontolähtöistä luontolähtöistä toimintaa niin maalla kuin merellä. Etäyhteyksien käyttö osatoteuttajien ja kumppaneiden sekä kv-kumppanin tapaamisissa. Tapahtumiin kuljetaan kimppakyydillä tai yhteiskuljetuksella. Ihmiskunnalla on ratkaistavana jännite sivilisaation tuhon ja kestävän tulevaisuuden välillä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 7
Hanke edistää ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta järjestämällä toimintoja ja työpajoja lähialueiden luonnossa, tekemällä yhteistyötä ympäristöalan järjestöjen kanssa tietoisuuden lisäämiseksi luonnon monimuotoisuudesta ja monilajisuudesta sekä niiden keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Hanke edistää ihmisen monikulttuurista luontosuhdetta. Hyödynnämme villiinnytymiseksi kutsuttua luonnonsuojeluperiaatetta, ja toteuttaa ei-luonnontilaisten alueiden villiinnytyshankkeita.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 1 2
Ei ole suoranaista vaikutusta. Etäyhteyksien käytön lisääminen palvelujen käytössä voi vähentää päästöjen määrää.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 5 7
Hankkeen toimintoja järjestetään Oulun seudun alueella olevissa Natura-kohteissa, joita on kaikkiaan 38. Simon edustan saaristo, jossa on laidunnusta, kuuluu Natura-verkostoon. Näin alueet tulevat tutuksi kävijöille.
Materiaalit ja jätteet 3 5
Hanke toimii kestävän kehityksen periaatteidenmukaisesti, retkeillä käytämme paperisia tai kestoastioita. Luonnossa tapahtuvat toiminnot eivät vaadi erityisiä lisävarusteita, toiminnoissa käytetään luonnon omia materiaaleja ja ravintokurssien raaka-aineet saadaan suoraan luonnosta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 1
Ei suoranaista merkitystä. Luonnossa tapahtuviin toimintoihin liittyvät palautekeskustelut tapahtuvat nuotion ympärillä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 8
Hankkeessa on mukana maaseudulla toimivia yrityksiä. Luontolähtöisiltä pieniltä toimijoilta on mahdollista hankkia osaamista kilpailutuksen kautta. Asiakkaat yhdessä maatilojen kanssa suunnittelevat luontolähtöisiä palveluja, jotka pohjautuvat paikalliseen luontoon ja kulttuuriin. Asumispalveluja tarjoavassa yrityksessä otetaan käyttöön luontolähtöisen toiminnan periaatteita. Ne monipuolistavat yritysten tarjoamia palveluja. Elinkeinorakenteen kehittäminen ei ole tämän hankeen olennainen osa, mutta hanke luo pohjaa luontoon ja maaseutuympäristöön liittyviin palveluihin.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 9
Luontolähtöisistä menetelmistä ja oallistavasta kulttuurisesta toiminnasta saatavat kokemukset ja palvelujen kehittäminen edistävät aineettomien palvelujen käyttöä, jolloin sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäminen ja osaaminen vahvistuvat. Kestävän tulevaisuuden rakentamisessa on kysymys oman ajattelun ja toiminnan silloittamisesta, suhteiden rakentamisesta toisiin ihmisiin ja myös luontoon sekä sen ymmärtämisestä, että teoilla on merkitystä tulevaisuuden maailman rakentamisessa.
Liikkuminen ja logistiikka 3 6
Ohjataan kävelemään ja pyöräilemään sekä käyttämään julkisia kulkuneuvoja yksityisautoilun sijaan ottaen huomioon kohderyhmän tuomat haasteet.
Hyvinvoinnin edistäminen 9 9
Hyvinvoinnin edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen ovat hankkeen pääteemat. Hankkeen toimintaperiaatteet edistävät ihmisten välistä yhdenvertaisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia. Hyvinvointia lisäävät vaikutukset syntyvät muun muassa luonnon elvyttävyyden, osallisuuden, kokemuksellisuuden ja henkisyyden avulla. Hankkeen toimenpiteillä kyetään edistämään yhteiseloa toisten ihmisten kanssa ja kuinka pidämme huolen siitä, että voi olla oman elämänsä ohjaksissa ja samalla toimimassa kestävällä tavalla. Hyvinvointi on kykyä elää ja toimia siten, että elämästä tulee ihmiselle itselleen merkityksellinen. Hankkeen toiminta virittyy mukaan ottavista arvoista käsin. Ihminen alkaa tunnistaa itsensä toisten ihmisten kanssa samassa tarinassa ja maisemassa kulkijaksi. Ihmisten välille alkaa rakentua luontevasti minä – sinä -suhteita, keskinäistä luottamusta ja yhteistoimintaa. Paikan henki lisää hyvinvointia ja tunnelukkojen avautumista. Paikan henki vahvistaa sosiaalista kestävyyttä, oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa, jossa voidaan nähdä niin alueellisia, yksilöiden välisiä kuin sukupolvien välisiä piirteitä. Sosiaalisen kestävän kehityksen tavoitteena yhdessä muiden kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa on poistaa ihmisten välistä eriarvoisuutta.
Tasa-arvon edistäminen 7 9
Kohderyhmä tulee olemaan moninainen. Ihmiset oppivat tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja jokaisella on oikeus osallistua. Hankkeen osallistujat ovat heikommassa asemassa olevia. Hanke kohdistuu sekä miehiin että naisiin. Hanke varmistaa mielenterveyskuntoutujien ja heidän läheisten yhteiskunnallisen tasa-arvon ja osallisuuden. Hankkeen toiminnoilla edistetään ihmisten yhtäläistä arvoa yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä. Mielenterveyskuntoutujat ja heidän läheisensä ovat hankkeessa yhteiskehittäjiä. Fyysisten tarpeiden tyydyttäminen luo hyvän arvoperustan ihmisten keskinäiselle toiminnalle. Hankkeessa edistetään henkisten tarpeiden tyydyttämistä, joka tekee ihmisestä eettisen, hyvää tahtovan ja hyvää toteuttavan.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 9 9
Hankkeen toimintamallit lähtevät yhdenvertaisuuden periaatteesta siten, että kunnioitetaan jokaisen yksilön omia tavoitteita ja keskitytään heikoimmassa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksien ja osallisuuden vahvistamiseen. Suomessa eletään nyt vanhan ja uuden kulttuurin sekä niiden välisessä ajattelu- ja toimintatapojen jännitteessä. Siirtyminen 6. aallon kulttuuriin haastaa muuttamaan ajattelu- ja toimintatottumuksia. Se kutsuu esiin solidaaristen siteiden vahvistamista ihmisten keskinäisessä toiminnassa sekä työn ja palvelujen järjestämisessä. Se kutsuu myös etsimään kestäviä ratkaisuja lyhytaikaisen saalistamisen sijaan sekä ottamaan vastuun toiminnasta. Osallistuvan taiteen, kuten maataiteen ja ympäristötaiteen avulla ihminen reflektoi kokemustaan ympäröivästä maailmasta ja sen ilmiöistä, hän myös rakentaa merkityksiä kokemuksilleen. Taide on kokemusta ja merkitysten tuottamista. Taidekokemus on sosiaalisesti rakennettua tulkintaa. Taiteen hyvinvointivaikutukset syntyvät taiteen kohtaamisessa ja taidekokemuksessa.
Kulttuuriympäristö 7 8
Toimintoja tapahtuu Oulun seudun ja Kemi-Tornio paikallisissa ja valtakunnallisissa kulttuuriympäristöissä, tällöin opitaan tunnistamaan ja arvostamaan paikallista kulttuuriympäristön moninaisuutta sekä itsensä sijoittamista kulttuuriseen jatkumoon. Paikan hengen rakentumisessa on se, että millainen kulttuuri- ja luontoympäristön maisema eteen avautuu. jos kääntää katseen itsestä ulos ihmistä erottamaan aidot tarpeet epäaidoista tai keinotekoisista?
Ympäristöosaaminen 5 6
Opitaan liikkumaan luonnossa ja aistimaan sitä myös kehollisesti. Rohkaistaan osallistujia liikkumaan luonnossa turvallisesti itseensä luottaen. Erilaisten taitojen oppimista ja omien kokemusten vahvistamista kuten kalastus- ja erätoiminta. Pyritään omassa arjessa pienentämään ekologista jalanjälkeä sekä ymmärretään luonnon ja ympäristön lainalaisuudet. Opetellaan luontomateriaaleihin liittyviä kädentaitoja.

9 Final report summary

The reference framework of the project is built around social-pedagogical work, recovery orientation and the spirit of the place. Social-pedagogical orientation was the framework of the activity. From the spirit of the place, we look for the social, material and immaterial elements of the place, the stimulation of the mind and the emotions related to the place. The project's activities have supported the central emphases of recovery orientation, which are people's own resources, participation, hope, meaning and positive mental health. Based on the feedback and experiences of the participants, the project has supported personal recovery and, as an inseparable part of it, the experience of hope for the future, a meaningful and meaningful life.

The nature-, art- and culture-oriented and animal-assisted operating model created in the project supported the participants' human contact and interaction, equality and reciprocity. Operating model work brought meaningful content to the participants' lives. The experience and know-how of the nature and farm service entrepreneurs regarding social rehabilitation has increased. Teamwork between social, health and education professionals and nature and farm service entrepreneurs according to the operating models created in the project became more detailed. The knowledge of nature- and art-oriented rehabilitative group activities has been strengthened in purchasing service entrepreneurs and in mental health work in the public and third sectors.

Functionality and making have been emphasized in the project, which have offered the meanings of nature, culture and art, as well as opportunities for the well-being of the participants and as elements of a good life. The key here has been supporting the participant's agency and enabling participation to support mental well-being. Based on the comments and feedback, nature, culture and art have carried different well-being-related meanings and effects for the target group. The nature, art, and culture interventions implemented, created and developed in the project can be used in public and private health and wellness services. The project's resources have made it possible for the participants to have equal access, accessibility and inclusion and participation in nature and culture. The project has provided food and skills to support the participants' personal relationship with nature and culture, which after the end of the project will gain new content and continuity