Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22315

Hankkeen nimi: Tiedolla kohtaantoa

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2021 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten sekä työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskus

Organisaatiotyyppi: Valtion viranomainen

Y-tunnus: 2296962-1

Jakeluosoite: Veteraanikatu 1

Puhelinnumero: 0205038000

Postinumero: 90130

Postitoimipaikka: Oulu

WWW-osoite: http://www.ely-keskus.fi/pohjois-pohjanmaa

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jämsä Päivi

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: paivi.jamsa(at)ely-keskus.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050 380 8143

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tiedolla kohtaantoa –hankkeessa haetaan ratkaisuja Pohjois-Pohjanmaan työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaan. Hankkeella osaltaan edistetään työllisyyttä ja osaavan työvoiman saamista alueen työpaikkoihin.

Hankkeen aikana selvitetään, miten kohtaantotietoa voidaan parhaiten hyödyntää työmarkkinoiden hyväksi ja millä ratkaisuilla alueen työmarkkinoiden tarve ja työnhakijoiden osaaminen saadaan kohtaamaan. Hankkeen tavoitteena on muodostaa kohtaantotilannekuva kokoamalla alueella jo olevaa ennakointitietoa, kehittämällä ja täydentämällä sitä sekä mahdollistaa tilannekuvan jakaminen ja hyödyntäminen nykyistä paremmin. Toisena rinnakkaisena tavoitteena on rakentaa alueelle yhteinen toimintamalli. Kohtaantotoimintamallin kautta toimijat yhdessä hahmottavat alueen tulevaisuutta ja työmarkkinoiden tarpeita. Yhdessä luodaan näkemystä siitä, miten osaamisperusteista ennakointitietoa alueella hyödynnetään koulutustarjonnan ja toimintamallien kehittämiseksi vastaamaan nykyistä paremmin kohtaantohaasteeseen. Hankkeen toiminta tukee samaan aikaan rakentuvan alueellisen jatkuvan oppimisen koordinaatiojärjestelmän kokonaisuutta.

Hankkeen toimenpiteet jakaantuvat lähtötilanneselvitykseen ja ennakointietojen kokoamiseen, kohtaantofoorumeiden ja työpajojen pitämiseen, koulutussarjan ja yritystilaisuuksien toteuttamiseen, viestintätoimiin sekä itsearviointiin.
Hanke kokoaa ennakointitietoa jo olemassa olevista lähteistä, selvittää tiedon täydentämisen tarpeet sekä hankkii uutta tietoa niin tilastojen oston kuin ostopalveluina tehtävien selvitysten avulla. Hankkeen aikana alueen ennakointitoimijoita kootaan yhteen foorumeihin ja työpajoihin paitsi tiedon kokoamiseksi, analysoimiseksi ja hyödyntämiseksi kuin myös osaamisen kehittämiseksi. Saatavan tiedon hyödyntämisen tukemiseksi järjestetään tiedolla johtamisen koulutuksia. Alueen yrityksille järjestetään tilaisuuksia toimialoittain ja teemoittain, joissa luodaan yhteistä näkemystä kunkin alan tai sektorin tilanteesta sekä välitetään tietoa niin olemassa olevista osaamisen täydentämisen mahdollisuuksista kuin myös tarpeista kehittää uutta. Alueen ennakointitieto kootaan yhteen ja mahdollistetaan sen jakaminen kaikille alueen toimijoille sähköisellä muodolla ja sosiaalista mediaa hyödyntäen. Hankeaikana arvioidaan hankkeen toimintaa ja kehitettyjä toimintamalleja.

Hankkeen tuloksena syntyy Pohjois-Pohjanmaalle yhteinen kohtaantotilannekuva sekä kohtaantotilannekuvan rakentamisen, jakamisen ja hyödyntämisen toimintamalli. Sen kautta saadaan systemaattisesti ja laadukkaasti tietoa alueen osaamistarpeista ja -potentiaalista. Tiedon pohjalta voi hahmottaa alueen toimialojen tulevaisuutta ja suunnata alueen koulutustarjontaa vastaamaan työmarkkinoiden tarvetta. Hankkeen tuloksena saadaan suosituksia siitä, miten osaamisen kehittämistä alueella tulisi suunnata ja kehittää parhaan mahdollisen osaamisen tarjoamiseksi työmarkkinoille ja töissä jo olevien työssä pysymiseksi työn murroksen aiheuttamien muutostenkin jälkeen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Alueen ennakoinnissa mukana oleva tahot, maakunnan koulutuksen järjestäjät, kuntatoimijat, yritykset (alueen mikro- ja pk yritysten henkilöstö, painottuen alueen avaintoimialoihin esim. ICT, rakennusala, metalliala, matkailu), työikäisten kouluttajat ja tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelutyöntekijät (TNO-palvelut).

4.2 Välilliset kohderyhmät

Opiskelijat, työntekijät (ml. yrittäjät), työttömät ja työmarkkinoiden ulkopuolella olevat naiset ja miehet, muut aluekehittämisessä mukana olevat toimijat, alueen työnantajat, kouluttajat ja tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelutyöntekijät (TNO-palvelut), jotka eivät työskentele työikäisten parissa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 285 250

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 202 941

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 285 250

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 202 941

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Raahen, Oulunkaaren, Ylivieskan, Haapavesi-Siikalatvan, Oulun, Nivala-Haapajärven, Koillismaan

Kunnat: Siikajoki, Lumijoki, Muhos, Ylivieska, Merijärvi, Oulainen, Tyrnävä, Pyhäjärvi, Alavieska, Kempele, Raahe, Ii, Hailuoto, Utajärvi, Siikalatva, Kalajoki, Taivalkoski, Kärsämäki, Oulu, Sievi, Reisjärvi, Nivala, Pyhäntä, Kuusamo, Pudasjärvi, Haapajärvi, Liminka, Vaala, Haapavesi, Pyhäjoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 45

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 20

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 122

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Syyskuun lopussa 2020 Pohjois-Pohjanmaalla työttömistä työnhakijoista miehiä oli 12 500 ja naisia 9 600. Miesten työttömyys oli 30 % korkeampi ja naisten työttömyys 28 % prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten. Samaan aikaan monella alalla on työvoimapulaa esim. miesvaltaisella metallialalla. Analyysi eri toimialojen sukupuolipainotuksesta saadaan tilastokeskuksesta ja työnhakijoiden osalta työnvälitystilastojen avulla.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimilla voi olla vaikutusta segregaation vähenemiseen työmarkkinoilla
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole päätavoite. Edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 4
Yhteistyöverkoston tapaamisissa ja hankinnoissa hyödynnetään sähköisiä palveluita. Hankkeen toiminnassa hyödynnetään esimerkiksi videoyhteyksiä kokousten järjestämisessä. Hankkeen tuottama materiaali on sähköisessä muodossa painotuotteiden sijaan.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 4 0
Hankkeen toiminnassa hyödynnetään sähköisiä alustoja ja videoyhteyksiä kokousten järjestämisessä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutusta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 2
Vaikutukset vähäisiä
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 0
Vaikutukset ovat vähäiset
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 2
Vaikutukset ovat vähäiset. Hankkeessa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet. Mm. Turvetuotantoon liittyvissä tulevaisuuden kuvissa aihepiiriä voidaan huomioida.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 3
Kestävän kehityksen tematiikkaa voidaan tuoda esille hankkeen katsauksissa ja tulevaisuuden tarkasteluissa työmarkkinoiden toimivuuden näkökulman lisäksi. Ratkaisut kohtaanto-ongelmaan lisäävät työvoiman saatavuutta. Kohtaantotietoa voidaan käyttää osaamispalveluiden kehittämiseen. Osuvat ja monipuoliset koulutuspalvelut edistävät työttömien ja ammatinvaihtajien työllistymismahdollisuuksia.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 3
Hankkeessa vaikutetaan koulutusten ja valmennusten kehittämiseen maakunnassa. Ennakointitietoa jaetaan sähköisessä muodossa.
Liikkuminen ja logistiikka 2 0
Kohtaantotiedon jakamisessa hyödynnetään monikanavaisuutta ja digitaalisia välineitä, joka lisää tiedon saatavuutta pitkien etäisyyksien alueilla ja siten vähentää liikkumistarpeita.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 5
Kohtaantotietoa voidaan käyttää osaamispalveluiden kehittämiseen. Osuvat ja monipuoliset koulutuspalvelut edistävät työttömien ja ammatinvaihtajien koulutusmahdollisuuksia ja työllistymistä. Osallisuus yhteiskuntaan parantaa asiakkaiden hyvinvointia ja estää syrjäytymistä.
Tasa-arvon edistäminen 2 2
Hankkeessa voidaan vaikuttaa segregaation vähenemiseen koulutus- ja työmarkkinoilla. Hankkeella vaikutetaan välillisesti myös tasa-arvoa edistäviin asenteisiin
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 3
Kohtaantotietoa voidaan käyttää osaamispalveluiden kehittämiseen. Monipuoliset ja osuvat koulutuspalvelut parantavat koulutuspalvelujen saatavuutta myös erityisryhmille.
Kulttuuriympäristö 0 2
Hankkeessa voidaan kartoittaa myös kulttuurin ja luovien alojen kohtaantotietoa.
Ympäristöosaaminen 0 2
Vaikutukset ovat vähäiset. Hankkeessa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet ympäristötietoisuuden lisäämiseksi.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli luoda ratkaisumalleja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmiin tuottamalla uutta tietoa, tehostamalla tiedon jakamista ja hyödyntämistä verkostoissa sekä kehittämällä työvoima- ja osaamistarpeiden alueellista ennakointia. Hanke tuotti tietoa muun muassa kohtaanto-ongelmista kärsivien alojen työvoima- ja koulutusnäkymistä, työnhakijoiden näkökulmasta ja alueen yritysten osaamistarpeista. Hanke tuotti tilastopaketteja alueen osaamisrakenteesta ja koulutustarjonnasta sekä työllisyystilanteesta ja elinkeinoelämän tarpeista. Väestö ja työllisyys, Pohjois-Pohjanmaa ja seutukunnat -koosteessa tarkasteltiin alueen työllisyyttä, työttömyyttä, avoimia työpaikkoja ja yrityskantaa. Kooste päivitettiin noin 4 kertaa vuodessa. Toinen katsaus, Koulutusrakenteen ja työvoimatarpeen kohtaanto sisälsi koulutustarjontaa, koulutuksen vetovoimaa ja väestön koulutusrakennetta koskevia tilastoja Pohjois-Pohjanmaalla seutukunnittain ja kunnittain. Esiin pyrittiin nostamaan koulutuksen vetovoiman, koulutetun työvoiman liikkuvuuden sekä koulutustarjonnan ja työvoimakysynnän tasapainon kannalta olennaisia asioita. Hankkeen tuottama materiaali julkaistiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen nettisivuilla, ennakointi ja kohtaanto-osiossa.

Kohtaantotilannekuvan muodostamiseksi ja alueen toimijoiden vuorovaikutuksen lisäämiseksi hanke kehitti toimintamallin kohtaantoon liittyvän tiedon koonnista ja käsittelystä yhteisten ratkaisujen löytämiseksi. Toimintamalliksi muodostui ratkaisupaja, johon koottiin aluksi tietopaketti hankkeen toimesta ja pyydettiin tilanteen mukaan myös puheenvuoroja aiheesta. Johdannon jälkeen osallistujat kehittivät ratkaisuja ongelmiin pienryhmissä, ja ideat koottiin ja lähetettiin osallistujille jälkikäteen. Hankkeessa järjestettiin ratkaisupajoja sotealasta, ravintola-alasta, työmarkkinoiden segregaatiosta ja työttömyyden pitkittymisestä korona-aikana, ja mallia hyödynnettiin myös yhdessä kulttuurialan tapahtumassa. Lisäksi hankkeessa järjestettiin tulevaisuuden osaamistarpeita kokoavia webinaareja, joissa käsiteltiin uusiutuvaa energiaa, puutuoteteollisuutta ja tekstiilialaa, ja niiden näkymiä tulevaisuudessa.

Ennakoinnin toimintamallin kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalle oli yksi hankkeen keskeisiä tavoitteita. Työssä lähdettiin liikkeelle lähtötilanteen selvittämisellä. Hankkeessa kartoitettiin aluksi ennakointitoimintaa eri organisaatioissa ja pyrittiin tunnistamaan verkostoja, jotka käsittelevät esimerkiksi osaamistarpeita. Tunnistettiin, että alueella toimii erilaisia yhteistyö- ja tiedonjaon verkostoja, joissa tietoa osaamistarpeista jaetaan. Tiedonkulussa ja tiedon tehokkaassa hyödyntämisessä havaittiin kuitenkin katveita. Hankkeessa päätettiin yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan liiton kanssa kehittää alueen ennakointiyhteistyötä muodostamalla verkosto ennakointia ja tiedontuotantoa omassa työssään tekevistä asiantuntijoista. Verkoston nähtiin tuovan uutta olemassa oleviin rakenteisiin sekä mahdollistavan kootun tiedon edelleen hyödyntämistä kunkin organisaation omissa verkostoissa ja päätöksenteossa.

Ennakointiryhmän toiminnalla kehitettiin Pohjois-Pohjanmaan maakunnan työvoima- ja koulutustarpeiden ennakointia. Ennakointiryhmän toimintamallissa lähdettiin liikkeelle siitä, että jokainen ryhmän jäsen valmistelee yhteisesti sovitusta aiheesta lyhyen esityksen, jotka käydään läpi ryhmän kokoontumisessa. Tarkasteltavat aiheet valittiin ryhmän jäsenten kesken. Hankkeen aikana ennakointiryhmässä käsiteltiin ICT-toimialan tilannetta ja Ukrainan tilanteen vaikutuksia alueen organisaatioihin. Toimintamallia kehitettiin edelleen niin, että aiheista on mahdollista pyytää asiantuntijapuheenvuoroja organisaatioista. Ennakointiryhmän kokoontumisissa jaettiin myös tietoa osallistujien laatimista katsauksista, ja kehitettiin ryhmän toimintaa.

Hanke hankki myös koulutussarjan ennakoinnista ja tiedolla johtamisesta. Koulutussarja koostui viidestä (5) 1,5 tunnin luentomaisesta kokonaisuudesta, joiden teemoja olivat johdatus tiedolla johtamiseen ja ennakoinnin maailmaan, ennakointi organisaatioiden muutosjoustavuutta tukemassa, hiljaisesta tiedosta yhteiseksi tulevaisuustiedoksi, määrälliset ennusteet ja niiden hyödyntäminen sekä minä tiedolla johtajana ja tulevaisuusajattelijana.

Hankkeessa toteutettiin yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa kolme kyselyä osaamis- ja koulutustarpeista, joista ensimmäinen kohdennettiin yrityksille ja kaksi muuta työnhakijoille. Vastauksista saatiin erinomaista, täydentävää tietoa osaamis- ja koulutustarpeista sekä ammattialojen vetovoimatekijöistä. Lisäksi hanke järjesti kaksi työnantajille suunnattua webinaaria, toisen sotealalle ja toisen ravintola-alalle. Webinaarien ohjelma pyrittiin koostamaan yritysten näkökulmasta kiinnostavaksi, ja molemmat tilaisuudet saivat jonkin verran sekä yritysosallistujia että muita työnantajaosallistujia (esim. kunnat).

Yhteenvetona erityisesti ennakoinnin ja tiedolla johtamisen kokonaisuuksien osalta voidaan todeta, että hankkeen merkittävimpiä tuloksia on ennakointiryhmän toiminnan käynnistäminen ja juurruttaminen. Hankkeen aikana maakunnallisen ennakoinnin kehittämiselle on luotu foorumi ja kehitetty käytäntöjä (ratkaisupajat, tulevaisuuden osaamistarpeita esittelevät webinaarit), joilla ennakointia ja tietoa voidaan tuoda laajemmin hyödynnettäväksi maakunnan toimijoille. Ennakoinnin ja tiedolla johtamisen koulutussarja antoi osallistujille mahdollisuuden kartuttaa osaamistaan ennakoinnin ja tiedolla johtamisen ajankohtaisista aiheista. Lisäksi hankkeen omalla tiedontuotannolla muodostettiin kohtaantotilannekuvaa Pohjois-Pohjanmaan alueella.