Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22358

Hankkeen nimi: Ohjaamo Olkkari 2.0

Toimintalinja: 5. Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta

Erityistavoite: 10.1. Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2021 ja päättyy 30.11.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Etelä-Savon hyvinvointialue

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 3221315-8

Jakeluosoite: Porrassalmenkatu 35-37

Puhelinnumero: 050 311 7083

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.ohjaamoolkkari.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Elina Niiranen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Hankepäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: elina.x.niiranen(at)mikkeli.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050 311 7083

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Ohjaamon toimintaa Mikkelissä koordinoi Etelä-Savon hyvinvointialue (Eloisa), jonka alueella hanke kohdentuu Mikkelin lisäksi Juvan, Puumalan, Hirvensalmen, Kangasniemen, Mäntyharjun sekä Pertunmaan kuntiin. Ohjaamo tarjoaa 15 -29-vuotiaille sekä heidän läheisilleen ja ammattilaisverkostojen tueksi tietoa, neuvontaa ja ohjausta koulutukseen, työhön ja työnhakuun, arkeen ja vapaa-aikaan liittyen. Tavoitteena on olla nuoren tukena, kunnes hänen tilanteeseensa löytyy ratkaisu. Ohjaamon palvelut ovat keskittyneet tähän asti Mikkeliin. Tavoitteena Ohjaamo Olkkari 2.0 hankkeessa on laajentaa Ohjaamon palveluita entisen Etelä-Savon sosiaali ja terveyspalveluiden kuntayhtymän, eli Essoten alueen kuntiin tiivistämällä yhteistyötä alueen kuntien toimijoiden kanssa luomalla niihin perhekeskusverkoston tavoin monialaiset yhteistyöverkostot. Tavoitteena on kehittää digitaalisia palveluita, joiden avulla Ohjaamon palvelut ovat saatavilla entisen Essoten kaikissa kunnissa sekä syrjäisillä alueilla asuvilla, alle 30-vuotiailla, ajasta ja paikasta riippumatta. Digitaalisten palveluiden keinoin voidaan tarjota tasapuolisesti tietoa, neuvontaa ja ohjausta koulutukseen, työhön ja työnhakuun, arkeen ja vapaa-aikaan liittyen ”yhden luukun periaatteella”. Hankkeen tavoitteena on hyödyntää Ohjaamossa syksyllä 2020 aloitettavaa Ohjaamo Olkkari chattia. Hankkeessa selvitetään myös Ohjaamon mahdollisuudet kiinnittäytyä tulevassa sote-maakuntauudistuksessa Essotessa kehitettävään chattibotti -palveluun. Chattibotti vastaisi niinä aikoina, kun Ohjaamon toimijat eivät ole tavattavissa. Lisäksi tavoitteena on kehittää eri alojen asiantuntijoiden etäpalveluita Ohjaamossa ja Ohjaamon digitaalisesti toteutettavia ryhmätoimintoja uusilla digitaalisisilla työmenetelmillä. Yhteistyö eri järjestöjen kanssa on myös merkittävä osa toimintaa.

Ohjaamo Olkkari 2.0 hankkeessa kehitetään Ohjaamossa tarjottavia asumisen palveluita. Ohjaamon ja asumisen verkostotoimijoiden yhteistyötä kehitettiin vuosina 2018 - 2020 Mikkelin kaupungin nuorisopalveluiden hallinnoimassa Mistä Valot? -hankkeessa, jossa luotiin yhteydet Mikalo Oy:n asumispalveluun sekä Mikkelin opiskelija-asunnot Oy MOASiin ja alueen opiskelija-asuntoloihin. Hankkeessa havaittiin tarve kehittää Ohjaamosta saatavaa yleistä asumisneuvontaa vahvemmin. Lisäksi esiin nousi tarve kehittää nuorten talousneuvontaa asumisneuvonnan rinnalla. Asumisneuvonnan tarjoaminen on yksi keskeinen Ohjaamon tehtävä valtakunnallisten toimintakriteereiden mukaan ja siihen hankkeessa kehitetään selkeä palvelumalli. Tällä hetkellä Ohjaamossa toimii lastensuojelun tuetun asumisen ohjaajia, mutta heidän palvelut on tarkoitettu vain lastensuojelun asiakkuudessa oleville. Hankkeessa onkin tarkoitus laajentaa tuetun asumisen palveluita muillekin nuorille.

Valtakunnallisesti nuorten mielenterveyden hyvinvointi on nostettu monessa yhteydessä keskiöön. STM on myös lisännyt resursseja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Tällä hetkellä verkostot ohjaavat palveluita tarvitsevia nuoria kuitenkin herkästi erikoissairaanhoitoon, kun osan kohdalla Ohjaamossa voitaisiin tarjota palveluita, jotka tukevat mielen hyvinvointia. Näin nuoret aikuiset eivät joutuisi jonottamaan erikoissairaanhoidon palveluja useita kuukausia, vaan heitä pystyttäisiin auttamaan nopeammin. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Ohjaamon monialaisen verkoston valmiuksia ja osaamista mielen hyvinvoinnin tukemisessa. Hankkeen aikana rakentuu palvelumalleja erilaisiin uusiin ryhmätoimintoihin, joita voidaan toteuttaa myös digitaalisesti.

Viimeisimmässä kouluterveyskyselyssä nousi esille huolenaiheena nuorten yksinäisyys. Yksinäisten nuorten ja nuorten aikuisten kohtaaminen on myös Ohjaamotyön arkea. Monialaiset toimijat työskentelevät päivittäin nuorten kanssa, joiden elämässä yksinäisyys on yksi keskeinen yhteiskunnasta syrjäyttävä ilmiö. Nuorten aikuisten osalta yksinäisyys on myös nostettu valtakunnan medioissa viimeaikoina huolestuttavana ilmiönä esille. Hankkeen avulla kehitettävillä yksilö- ja ryhmäpalveluilla halutaan ennaltaehkäistä alle 30-vuotaiden yksinäisyyttä ja tarjota mahdollisuuksia erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin ja niissä sosiaalisten suhteiden syntymiseen.

Kehitettäviä palveluita varten tullaan nuoria alle 30-vuotiaita kuulemaan kyselyillä, osallistavilla menetelmillä ja avoimilla keskusteluteematapahtumilla. Nuorten toiveiden ja näkemysten pohjalta voidaan hyödyntää esim. Ohjaamoiden psykososiaalisen tuen ONNI-hankkeen aikana kehitettyjä ryhmämenetelmiä, luovia taidelähtöisiä menetelmiä, pelillisyyttä sekä digitaalisia alustoja ja palveluita.

Ohjaamossa on saatavilla terveydenhoitajan palveluja, mutta hankkeen tavoitteena on kehittää myös seksuaalineuvonnan palveluita yksilöille ja ryhmissä toteutettavana, joilla voidaan tukea paremmin 13-29-vuotiaiden seksuaaliterveyttä. Tavoitteena on, että kehitettäviä palveluita voidaan tarjota Ohjaamosta kouluille sekä oppilaitoksille ja niitä on myös saatavilla digitaalisten palveluiden kautta.
Uudet hankkeen kautta kehitetyt palvelut tukevat 15-29-vuotiaita elämän erilaisissa tilanteissa ja nuorilla on hankkeen jälkeen paremmin tietoa ja ohjausta saatavilla kaikissa entisen Essoten kunnissa ajasta ja paikasta riippumatta. Hankkeessa kehitetyillä palveluilla ennaltaehkäistään nuorten syrjäytymistä ja estetään osaltaan kaikista heikoimmassa asemassa olevien alle 30-vuotaiden tippumista entistä haastavampaan elämäntilanteeseen.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia on hankkeessa osatoteuttajana. Juvenian roolina on osallistua Ohjaamo-palveluiden kehittämiseen pilototoimalla nuorille tarkoitettuja digitaalisia palveluita. Lisäksi Xamk kehittää nuorille tarkoitetun toimijuutta, osallisuutta ja työllistymistä tukevan valmennusohjelman sekä mallintaa ja pilotointi valmennusohjelman entisen Essoten kunnissa ja koko Etelä-Savon alueella. Ohjaamo Olkkari 2.0 –hankkeessa kehitetään päätoteuttajan, osatoteuttajan ja sidosryhmien kanssa digitaalisia palveluita, nuorten resilienssiä, työllistymistä ja työelämässä pärjäämistä edistäviä palveluita sekä edistetään ammattilaisten valmiuksia toteuttaa toimintaa digitaalisesti.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat kaikki 16-29-vuotiaat Essoten alueella, mutta erityisesti heikoimmassa asemassa olevat alle 30-vuotiaat nuoret, joita on mm. haastava saada asioimaan Ohjaamon fyysisessä pisteessä tai jotka asuvat syrjäseuduilla ja ovat sen vuoksi epätasa-arvoisessa asemassa Ohjaamon palveluiden saavutettavuuden näkökulmasta, toisin kuin kaupungeissa asuvat nuoret. Kohderyhmänä ovat nuoret, jotka toivovat saavansa tietoa, neuvontaa, ohjausta ja tukea löytääkseen pidempiaikaisia ratkaisuja elämäntilanteeseensa.

Tämän lisäksi hankkeen kohderyhmään kuuluvat alle 30-vuotiaiden nuorten huoltajat tai muut läheiset,joilla on myös tarve saada tietoa, neuvontaa ja ohjausta lapsensa tai läheisen nuoren elämäntilanteeseen. Kohderyhmänä on myös Ohjaamo Olkkarin työntekijät sekä Etelä-Savon alueen nuorten parissa toimivat tahot; kunnat, kuntayhtymät, valtio, järjestöt ja yritykset.

Osatoteuttaja Xamkin toimenpiteiden kohdealueena on koko Etelä-Savon maakunta.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisiä kohderyhmiä ovat Ohjaamo Olkkarin ohjausryhmä, nuorten ohjaus- ja palveluverkostoon kuuluvat työntekijät (oppilaitokset, seurakunta, poliisi yms.), nuorten ohjaustyön tiimin jäsenet, organisaatioiden johdon edustajat, järjestötoimijat, nuoren muu läheisverkosto.

Välillisenä kohderyhmänä ovat lisäksi Etelä-Savon Ohjaamotoimijat, johon kuuluu Mikkelin lisäksi Savonlinnan ja Pieksämäen Ohjaamotoimijat, Etelä-Savon etsivän nuorisotyön koordinaattori, edustus Etelä-Savon ELY-keskuksesta ja AVI:sta sekä pienten kuntien edustus Etelä-Savosta, joita edustaa Puumala. Etelä-Savon Ohjaamotoimijoiden toimintaa koordinoi Etelä-Savon ELY-keskus. Toiminta on monialaista verkostoyhteistyötä Etelä-Savon Ohjaamopalveluiden kehittämiseksi.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 476 168

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 452 252

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 595 210

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 565 315

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen

Kunnat: Hirvensalmi, Enonkoski, Rantasalmi, Kangasniemi, Puumala, Mikkeli, Pertunmaa, Pieksämäki, Mäntyharju, Sulkava, Juva, Savonlinna

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 230

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysia sukupuolinäkökulmasta. Ohjaamo Olkkarin vuosien matalan kynnyksen palveluiden perusteella palveluiden tarve on molemmilla sukupuolilla ja palvelun tarpeella hyvin henkilökohtainen peruste. Tällöin tulee huomioida myös sukupuolinäkökulma palveluita tarjottaessa ja niihin ohjattaessa. Ohjaamo Olkkarissa toimii erilaisia ryhmiä, joissa on huomioitava sukupuolinäkökulma ja joihin ohjaus tapahtuu sukupuolen perusteella sekä toiminnat painottuvat kyseiseen sukupuoleen liittyviin erityiskysymyksiin. Ohjaamo Olkkarin toiminta on tarkoitettu kaikille 13-29-vuotiaille sukupuolesta riippumatta ja digitoiminnassa on yhtäläinen painotus tyttöjen ja poikien tukeen ja palveluihin huomioiden sukupuolten erityistarpeet.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Uusien palveluiden osalta henkilökohtaista palvelua tarjotaan molemmille sukupuolille.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena on tasavertaisten palveluiden mahdollisuus sukupuolesta riippumatta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 1
Hankkeessa kehitetään digitaalisia palveluita, jotka vähentävät sekä asiakkaiden, että työntekijöiden liikkumista ja näin myös oman auton käyttöä, joka säästää luonnonvaroja.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 1
Digitaaliset palvelut ovat saatavilla nuoren kotiin ja näin ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit vähenevät yksilölle.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 4 2
Hankkeen digitaaliset palvelut vähentävät luonnon kuormitusta, kun ihmisten liikkuminen paikasta toiseen vähenee.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 1
Hankkeessa kehitetään digitaalisia palveluita, jotka vähentävät sekä asiakkaiden, että työntekijöiden liikkumista ja näin myös oman auton käyttöä, joka vähentää kuormitusta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 1
Hankkeessa kehitetään digitaalisia palveluita, jotka vähentävät sekä asiakkaiden, että työntekijöiden liikkumista ja näin myös oman auton käyttöä, joka vähentää kuormitusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 2
Hankkeessa kehitetään digitaalisia palveluita, jotka vähentävät mm. henkilöstön liikumista ja erilaisten materiaalien tarvetta,joka vähentää työntekijöiden jätemäärää.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hankkeessa ei kehitetä uusiutuvia energialähteitä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 5
Matalan kynnyksen palveluilla ehkäistään nuoren putoamista palveluiden ulkopuolelle. Nuoret tulevat osaksi koulutus- ja työelämäpalveluja.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 4
Hankkeessa ei kehitetä tuotteita, mutta uusia aineettomia palveluita syntyy hankkeen tuloksena.
Liikkuminen ja logistiikka 8 8
Hankkeen digitaaliset palvelut vähentävät henkilöstön sekä asiakkaiden liikkumista ja logistisia palveluita.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Hanke edistää Essoten alueen nuorten hyvinvointia, kun Ohjaamon palvelut ovat saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta.
Tasa-arvon edistäminen 10 10
Ohjaamon palvelut ovat tarkoitettu kaikille alle 30-vuotiaille ja heidän läheisilleen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 9 9
Ohjaamon palvelut ovat tarkoitettu kaikille yhteiskunnallisesta asemasta tai kulttuurisesta taustasta riippumatta.
Kulttuuriympäristö 4 4
Digitaaliset palvelut mahdollistavat palveluiden saannin nuoren omassa kulttuuriymäristössä.
Ympäristöosaaminen 0 0
Hankkeessa ei kehitetä ympäristöosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Ohjaamo Olkkarin toiminta on monialaista, jossa eri tavoin kouluttautuneet ammattilaiset eri organisaatioista, tukevat 15-29-vuotiaita koulutukseen, työhön, vapaa-aikaan ja arkeen liittyvissä asioissa.

Ohjaamo Olkkari 2.0 -hankkeen tarkoituksena oli kehittää Etelä-Savon hyvinvointialueen eli Eloisan (vuosina 2021-2022 Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Essote) alueella erilaisia asumisen ja talouden tuen palveluita. Jatkossa käytämme Etelä-Savon hyvinvointialueesta nimeä Eloisa. Hankkeessa pilotoitiin asumisneuvontaa, asumisohjausta sekä tuettua asumista Mikkelin lisäksi Kangasniemellä, Juvalla ja Mäntyharjulla. Näistä kaksi ensimmäistä jää palvelumalleiksi erityisesti Ohjaamoon, mutta tavoite on, että ne laajenevat koko Eloisan alueen kuntiin.

Asumis- ja talousneuvontaa toteutettiin eri yhteistyötahojen kanssa. Talousneuvolatoiminta vakiintui Ohjaamotoiminnaksi, samoin asumisneuvonta tulee jäämään työikäisten sosiaalipalveluihin. Hankkeen aikana Eloisassa jatkettiin yhteistyötä kaikenikäisten seksuaalineuvonnan palveluita tekevien henkilöiden kanssa. Näitä palveluita on jatkossakin saatavilla matalalla kynnyksellä.

Tavoitteena Ohjaamo Olkkari 2.0 -hankkeessa oli laajentaa Ohjaamon palveluita ensisijaisesti digitaalisten palveluiden avulla Mikkelin lisäksi Juvalle, Kangasniemelle, Mäntyharjulle, Pertunmaalle, Hirvensalmelle ja Puumalaan. Lisäksi hankkeessa tiivistettiin Ohjaamoyhteistyötä edellä mainittujen kuntien toimijoiden kanssa, ja luotiin kuntien kanssa Ohjaamoverkostomalli nuorten 15-29-vuotiaiden tukemiseksi. Kuntayhteistyö jatkuu hankkeen päättymisen jälkeen.

Hankkeen käyttöön ottamien digitaalisten palveluiden avulla Ohjaamon palvelut ovat helpommin saatavilla, ajasta, paikasta ja paikkakunnasta riippumatta. Digitaalisten palveluiden keinoin voidaan tarjota tasapuolisesti tietoa, neuvontaa ja ohjausta koulutukseen, työhön ja työnhakuun, sekä arkeen ja vapaa-aikaan liittyen ”yhden luukun periaatteella” myös kunnissa asuville asiakkaille. Ennen hankkeen päättymistä tiedotettiin, että Ohjaustaverkossa.fi- alusta ajetaan taloudellisista syistä alas vuoden 2023 loppuun mennessä.

Hankkeessa toteutettiin ostopalveluna palvelumuotoilun prosessi, jossa työpajoissa kuultiin nuoria, nuoria aikuisia, heidän läheisiään sekä ammattilaisia. Työpajat järjestettiin etänä sekä paikan päällä. Palvelumuotoilun tavoitteena oli Ohjaamo Olkkarin palvelumallin uudistaminen asiakaslähtöisesti. Työpajoihin sisällölliset tavoitteet ja teemat tuotti Ohjaamo Olkkari 2.0 -hanke. Palvelumuotoilusta saatujen tulosten perusteella on tuotettu nuorten kaipaamaa tietoa. Toiminnan kehittämistä jatketaan osana Mikkelin seudun työllisyysalueen rakentamista.

Ohjaamo Olkkari on tehnyt yhteistyötä eri tahojen kanssa ja jalkautunut nuorille suunnattuihin tapahtumiin sekä toiminut myös järjestäjätahona. Kansainvälisyys on huomioitu ja etenkin Ukrainasta tulleita nuoria on tavoitettu yhteistyössä Magee-hankkeen kanssa.

Hankkeessa kehitettiin seksuaalineuvonnan palvelu Ohjaamo Olkkariin. Hankkeen kaksi hanketyöntekijää kouluttautui seksuaalineuvojiksi. Seksuaalineuvontaa on annettu asiakastyön lisäksi myös erilaisissa koulu- ja oppilaitosyhteistöissä sekä tapahtumissa. Tämän lisäksi Ohjaamon henkilökunnan osaamista asiasta on mahdollistettu koulutuksen myötä. Hankkeessa tehtiin paljon yhteistyötä Eloisan / Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus –hankkeen Ilmaisen ehkäisyn alahankkeen kanssa seksuaaliterveyspalveluiden kanssa.

Hankkeessa kehitettyä yksinäisyyteen liittyvää työtä jatketaan Ohjaamossa työikäisten sosiaalipalveluiden sekä psykiatrisen sairaanhoitajan toimesta.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia oli hankkeessa osatoteuttajana. Juvenian roolina oli osallistua Ohjaamo-palveluiden kehittämiseen pilototoimalla nuorille tarkoitettuja digitaalisia palveluita. Lisäksi Xamk kehitti nuorille tarkoitetun toimijuutta, osallisuutta ja työllistymistä tukevan valmennusohjelman sekä mallinsi ja pilotoi valmennusohjelman entisen Essoten kunnissa ja koko Etelä-Savon alueella. Ohjaamo Olkkari 2.0 –hankkeessa kehitettiin päätoteuttajan, osatoteuttajan ja sidosryhmien kanssa digitaalisia palveluita, nuorten resilienssiä, työllistymistä ja työelämässä pärjäämistä edistäviä palveluita sekä edistettiin ammattilaisten valmiuksia toteuttaa toimintaa digitaalisesti.