Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22540

Hankkeen nimi: Uudenlainen tapa työllistää ja tuottaa palveluja

Toimintalinja: 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.4. Yritysten ja yrittäjien muutoskyvykkyyden lisääminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.10.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Careeria Oy

Organisaatiotyyppi: Ammatillinen oppilaitos

Y-tunnus: 2918298-7

Jakeluosoite: Perämiehentie 6

Puhelinnumero: 020 51311

Postinumero: 06100

Postitoimipaikka: Porvoo

WWW-osoite: http://www.careeria.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Paananen Taina Tuulikki

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehittämispäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: taina.paananen(at)careeria.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 7266 903

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoite

Hankkeen tavoitteena on luoda uudenlaista liiketoimintaa koronasta kärsineille yrityksille ravintola-, matkailu- ja kulttuurialoilla. Uudenlaisen liiketoiminnan avulla yritykset tarjoavat joko omaan toimialaan liittyvää palvelua tai laajentavat palveluiden tarjontaansa toiselle alalle. Toisena tavoitteena on luoda uutta yrittäjyyttä toiminimi- tai kevytyrittäjyyden kautta. 


Hankkeen toimenpiteet

Hankkeen toimenpiteinä ovat keskustelut yritysten kanssa, palvelumuotoilut ja fasilitoinnit yrityksille, henkilöstön osaamiskartoitukset ja erilaiset ammatilliset valmennusohjelmat yritysten henkilöstölle. Hankkeen aikana eri alojen toimijat toimivat erilaisissa liiketoimintaverkostoissa tuottaen palveluja joko omalle alalle tai uudelle alalle omana palvelutuotantona, henkilöstövuokrauksen kautta tai alihankintana. Oman yrityksen perustajia ja kevytyrittäjänä yritystoiminnan aloittavia tuetaan yritystoiminnan ja palvelutuotannon aloittamisessa.


Hankkeen tulokset

Hankkeen tuloksena syntyy uudenlaista liiketoimintaa, joka on tuotettu uudenlaisilla menetelmillä ja tuotantotavoilla. Koronasta kärsivät yritykset säilyvät elinvoimaisina ja työllistävät henkilöstöä. Syntyy uusia mikroyrityksiä tuottamaan palveluja.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen ensisijaiset kohderyhmät ovat Uudenmaan ja Hämeen alueen ravintola-, matkailu- ja kulttuurialan mikro- ja pk-yritysten (henkilöstöravintolat mukaan lukien ala carte ravintolat, jotka ovat kärsineet koronasta, matkailualan yritykset, kulttuurialan yritykset)

- yrittäjät/omistajat, johto ja esimiehet, joita tuetaan liiketoiminnan kehittämisessä, tulevaisuuden kysyntätarpeiden tunnistamisessa, henkilöstön osaamisen kehittämisessä ja tulevaisuuden kriiseihin varautumisessa

- henkilöstö, jonka ammatillista kehittymistä tuetaan erityisesti tulevaisuudessa keskeisiksi tunnistettujen osaamisten osalta.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillinen kohderyhmä ovat hoivapalvelualan julkiset ja yksityiset yritykset ja toimijat

- Yritykset, jotka voivat hyötyä palvelujen tuottamisesta uudenlaisin palveluketjuin tai uudenlaisin mallein

- Kunnat, jotka ostavat palveluja ja joilla on palvelujen tuottamisen velvollisuus, voivat vaikuttaa palvelujen sisältöön ja tuotantomalliin ja saada uudenlaisia palvelutuotteita.


Palveluja käyttävät asiakkaat, joiden palvelutarjonta ja -valikoima laajenee.

Oppilaitosten opettajat/kouluttajat ja muu henkilöstö, joiden osaaminen lisääntyy hankkeessa kehitettävien yritys- ja työelämälähtöisten toimintamallien myötä.

Oppilaitosten opiskelijat, joiden saaman opetuksen laatu paranee työelämäyhteistyön lisääntymisen ja henkilöstön osaamisen kasvamisen myötä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 334 552

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 284 272

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 373 212

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 317 121

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Kanta-Häme, Uusimaa

Seutukunnat: Porvoon, Helsingin, Riihimäen, Hämeenlinnan

Kunnat: Järvenpää, Espoo, Sipoo, Hausjärvi, Tuusula, Hyvinkää, Pornainen, Askola, Vantaa, Riihimäki, Porvoo, Hämeenlinna, Nurmijärvi, Loppi, Janakkala, Hattula, Mäntsälä, Kerava, Helsinki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 24

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 68

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toimenpiteissä huomioidaan sukupuolten väliset erot liittyen esimerkiksi työympäristössä toimimisen/yritysjohtamisen ja muun elämän yhdistämiseen, etenkin naisyrittäjien parissa. Naiset ovat usein korkeammin koulutetumpia kuin miehet, mikä voi näkyä parempana tietoisuutena hyvinvointi- ja terveyskysymysten osalta. Naisyrittäjät painottuvat palvelualalle, jossa on fyysisten rasitusten lisäksi myös henkistä kuormittavuutta asiakaskohtaamisten kautta. Perinteisesti miesvaltaisilla aloilla korostuu puolestaan fyysinen rasitus ja siihen liittyvät työturvallisuustekijät, jolloin henkinen rasittavuus voi jäädä vähälle huomiolle. Olemme tunnistaneet kohderyhmäorganisaatioiden sukupuolijakauman painottuvan naisiin, jolloin miehet ovat vähemmistösukupuoli. Huomioimme tämän hankkeen toimenpiteissä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Kaikkia toimenpiteitä suunniteltaessa pohditaan, miten sukupuoli huomioidaan toteutuksessa. Lisäksi seurataan tilastoilla naisten ja miesten osallistumista eri toimenpiteisiin. Hankkeen käynnistysvaiheessa toteutetaan projektihenkilöstön työpaja. Työpajassa täsmennetään toimet, joilla hankkeessa varmistetaan kohderyhmän naisille ja miehille soveltuva ja osuva tiedotus sekä toimintatavat hankkeen keskusteluissa, työpajoissa, osaamiskartoituksissa ja mm. valmennuksissa. Hankkeen tiedotusmateriaali pyritään rakentamaan sekä naisia että miehiä puhutteleviksi. Hankkeesta tiedottavat pyrkivät käyttämään keinoja ja ilmaisuja, jotka puhuttelevat naisia ja miehiä, sekä keinoja ja ilmaisuja, jotka toimivat hyvin joko naisten tai miesten kanssa. Tarkemmat keinot rakennetaan hankkeen työpajassa sekä jatkuvassa kehittämisessä hankkeen aikana. Keinoja haetaan myös yhteistyössä kaupunkien ja verkostojen kanssa sekä ohjausryhmässä. Hankkeen kohderyhmässä ja kohdealoilla toimii keskimäärin enemmän naisia kuin miehiä, joten hankkeessa pitää kiinnittää huomiota siihen, että menetelmät vastaavat myös miesten toimintatapoja. Työpaikalla tapahtuvat osaamiskartoitukset, työpajat ja valmennukset suunnitellaan siten, että niissä käytettävä kieli ja toimintatavat sopivat eri sukupuolille. Vähemmistösukupuolen tarpeet pyritään huomioimaan toimenpiteissä ja osallistetaan toimenpiteiden suunnitteluun mahdollisuuksien mukaan. Myös ulkopuoliset asiantuntijat ohjeistetaan sukupuolinäkökulman huomioimiseen palvelujen toteuttamisessa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke ei ole suoranaisesti sukupuolten tasa-arvoa edistävä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ei sisälly hankkeen suoriin tavoitteisiin.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Hankkeen toiminnoilla ei ole vaikutuksia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeen toiminnoilla ei ole vaikutuksia.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei sisälly hankkeen tavoitteisiin ja toimintoihin. Neutraali tai välillisesti hyvin lievä positiivinen vaikutus esimerkiksi ravitsemisalan resurssiviisauden lisääntymisen kautta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei sisälly hankkeen tavoitteisiin ja toimintoihin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Ei sisälly hankkeen tavoitteisiin.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei sisälly hankkeen tavoitteisiin.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 6
Hanke tukee paikallisen elinkeinoelämän elinvoimaisuutta ja kehittymiskykyä. Hanke tukee siihen osallistuvia työttömyysuhan alaisia henkilöitä parantamaan osaamistaan niin, että heidän mahdollisuutensa työllistyä uudella tavalla paranevat. Hanke lisää yritysten johdon ja työntekijöiden osaamista löytää uusia liiketoimintaratkaisujen muuttuneessa ympäristössä ja lisää siten eri kokoisten yritysten elinvoimaisuutta. Hankeessa vahvistetaan kestävän kehityksen osaamista yrityksissä ja tuodaan esille kiertotalous- ja hiilineutraaliusnäkökulmat liiketoiminnan kehittämisessä huomioitavina asioina ja tukee mm. lähiraaka-aineiden käyttöä ja paikallisen osaamisen hyödyntämistä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 4
Hanke osittain edistää aineettomien palveluiden rakentamista mm. palvelualoille korvaamaan henkilöiden aiempaa työuraa. Hanke osaltaa edistää paikallisen työvoiman saantia ja työllistymistä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei kuulu hankkeen tavoitteisiin.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 7 5
Hanke lisää siihen osallistuneiden irtisanmisuhanalaisten henkilöiden mahdollisuuksia työllistyä, sekä edistää olemassa olevien yritysten ja niissä olevien työpaikkojen säilymistä. Näiden myötä hanke vahvistaa siihen osallistuvien hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Hanke edistää - irtisanimisuhanalaisten työssä pysymistä ja sitä kautta tasa-arvioa työelämässä - osallistujien sellaisen osaamisen kasvamista, joiden avulla he pystyvät jatkossa paremmin pysymään mukana työelämässä - koronasta erityisesti kärsineiden alojen elinvoimaisuutta. Matkailu-, ravintola- ja kulttuurialat ovat naisvaltaisia ja niissä on yrittäjänä ja johtotehtävissä paljon naisia, joten hanke edistää samalla tasa-arvoa työelämässä vahvistaessaan kohdeyritysten elinvoimaisuutta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei sisälly hankkeen tavoitteisiin.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei sisälly hankkeen tavoitteisiin.
Ympäristöosaaminen 3 2
Hanke tarjoaa yritysten johdolle ja henkilöstölle mahdollisuuden kehittää kiertotalous- ja hiilineutraaliusosaamistaan hankkeen valmennuksissa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Koronapandemia loi keväällä 2020 täysin ennakoimattoman toimintaympäristön monille aloille ja yrityksille. UUTTA! -hankkeen (Uudenlainen tapa työllistää ja tuottaa palveluja -hanke) hankehakemusta laadittaessa ”uusi normaali” oli vielä kaukainen tavoite, ja usealla yrityksellä oli selviytymisvaihe meneillään. Erityisesti ravitsemis-, matkailu- ja kulttuurialojen arkea leimasivat yt-neuvottelut, irtisanomiset, lomautukset ja talousvaikeudet.
UUTTA! -hankesuunnitelman lähtökohtana olikin lomautusten ja irtisanomisten kanssa kamppailevien ravitsemis-, matkailu- ja kulttuurialojen yritysten ja henkilöstön tukeminen sellaisten uusien toimintamallien kehittämisessä, joilla edistettäisiin toimialojen välistä verkostoitumista ja palvelutarjonnan laajentumista toiselle alalle.
Hankkeen käynnistyessä syksyllä 2021 – pandemian jo hellittäessä – oltiin kuitenkin tilanteessa, jossa olosuhteet työvoiman saatavuuden osalta olivatkin äkisti kääntynyt täysin päälaelleen: lomautusten ja irtisanomisten sijaan yritykset kamppailivat nyt työvoimapulan kanssa. UUTTA! -hankkeen toimenpiteet keskitettiin muuttuneen toimintaympäristön mahdollisuuksien ja rajoitteiden tunnistamiseen sekä yritysten toimintojen organisointiin ja koordinointiin siten, että yritysten muutoskyvykkyys paranee ja yritykset saavat tukea ja osaamista toimintansa uudistamiseen.
UUTTA! -hanke on tukenut Uudenmaan ja Hämeen ravitsemis-, matkailu- ja kulttuurialojen toimijoiden liiketoiminnan kehittämistä hyvin monipuolisesti. Hankkeen toimenpiteillä on parannettu mm. toimijoiden johtamis-, verkostoitumis-, myynti- ja markkinointi- sekä ennakointiosaamista ja luotu keskustelun ja yhteistyön paikkoja yrittäjien, koulutuksenjärjestäjien ja eri toimialojen edustajien välille. Lisäksi on tuotettu materiaalia yrittäjien hyödynnettäväksi omassa kehittämistyössään sekä oppilaitosten ja muiden tahojen työn ja verkostoitumisen tueksi.