Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22651

Hankkeen nimi: ELOISA − Luovat menetelmät työyhteisön hyvinvoinnin ja resilienssin edistäjinä

Toimintalinja: 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.4. Yritysten ja yrittäjien muutoskyvykkyyden lisääminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2094551-1

Jakeluosoite: Myllypurontie 1

Puhelinnumero: 09 7424 5000

Postinumero: 00920

Postitoimipaikka: Helsinki

WWW-osoite: http://www.metropolia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Alsti-Lehtonen Irene Kristiina

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Koulutussuunnittelija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: irene.alsti-lehtonen(at)metropolia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405643178

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Korona-pandemia on vienyt työpaikoilta suuren joukon työntekijöitä etätöihin ja kymmenettuhannet työntekijät ovat joutuneet lomautetuiksi. Eloisa − Luovat menetelmät työyhteisön hyvinvoinnin ja resilienssin edistäjinä -hanke kohdentuu aikaan, jolloin pandemia on alkanut hellittää ja työpaikoille palaaminen pikkuhiljaa mahdollistuu. Hanke reagoi kohtiin, joita työelämän muuttuvat tilanteet ovat synnyttäneet. Eloisa-hanke tunnistaa pandemian myötä työelämän muuttuneet tarpeet ja pyrkii vastaamaan niihin luovalla, reagoivalla ja reflektiivisellä tavalla.


Hankkeen toimenpiteillä uudelleen rakennetaan työyhteisöjä, jotka ovat useissa tapauksissa jo yli vuoden olleet hajallaan eri etäpisteillä, kodeissa ja mökeillä. Yhteisöllisyyden rakentamisessa huomioidaan myös koronan jälkeinen muuttunut työelämä, johon osittainen etätyö on tullut jäädäkseen. Hankkeen tavoitteena on ratkoa koronapandemian aiheuttamat työympäristöön, työhyvinvointiin, työn imuun ja työn tuottavuuteen sekä vastuulliseen johtamiseen liittyviä ongelmia taidelähtöisillä ja luovilla menetelmillä muuttuvissa työympäristöissä.

Hanke toteutetaan yhteishankkeena: hankkeen päätoteuttajana ja hankehallinnoijana on Metropolia Ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana Laurea-ammattikorkeakoulu.

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat Mikro- ja pk-yritysten henkilöstö, toimisto- ja palvelualat, yritysten johto, esihenkilöt, HR-henkilöstö. Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat ammattitaiteilijat ja luovan alan ammatinharjoittajat. Hankkeen kohderyhmä laajenee muutoshakemuksen 03/2022 myötä siten, että palvelualoihin sisältyvät myös sosiaali- ja terveysalojen palveluita tuottavat yritykset.

Hankkeella on yksi päätavoite: työyhteisöjen elpyminen koronapandemiasta. Tavoitteena on tukea 40 uusmaalaisen, toimisto- ja palvelualan mikro- ja pk-yrityksen elpymistä koronapandemian aikana ja sen jälkeen myös uusissa kriiseissä.
Alatavoitteet ovat osa päätavoitetta ja tukevat päätavoitteen onnistumista.
Päätavoitteen alatavoitteet ovat seuraavat:


Työn tuottavuuden, kilpailukyvyn ja yritteliäisyyden sekä välillisen ja välittömän työllistymisen edistäminen.
Johtamisen ja itsensäjohtamisen uudistaminen.
Tuottaa työkalu, joka on skaalattavissa, siirrettävissä ja sovellettavissa, jolloin yritysten johdolla, esihenkilöillä ja HR-henkilöstöllä on räätälöityjä menetelmiä osallistavan, luovan ja taidelähtöisen työhyvinvointia edistävän toiminnan toteuttamiseen yrityksissä. Työkalulla tuetaan johdon, työyhteisön ja työntekijöiden työhyvinvointia ja resilienssiä uuteen normaaliin siirryttäessä tai uusissa kriisitilanteessa.

Hankkeen toimenpiteet toteutetaan kuudessa työpaketissa:

TP1. Työelämä- ja yrityskumppanuudet sekä taiteilijakumppanuudet
TP2. Työhyvinvoinnin ja muutoskyvykkyyden edistäminen luovilla ja taidelähtöisillä menetelmillä. Valmennukset ja työpajat, valmennuskokonaisuus.
TP3. Taidelähtöinen ja luova valmennusmalli yritysten johdolle ja HR-henkilöstölle vastuullisen johtamisen ja työhyvinvoinnin edistämiseksi.
TP4. Hankkeen toimenpiteiden tulosten ja vaikuttavuuden arviointi sekä moniammatillisen yhteistyön arvopohjan hahmottaminen.
TP5. Hankkeen näkyvyys, tulosten levittäminen ja vaikuttavuuden turvaaminen
TP6. Lopputapahtuma/täydennyskoulutus yritysten HR-henkilöstölle, johdolle sekä ammattitaiteilijoille ja luovien alojen ammatinharjoittajille.

Hankkeen tulokset:
Tulos 1. Luovan toiminnan työkalu(t) ja skaalattavissa oleva malli.
Tulos 2. Resilienssiin, työhyvinvointiin ja vastuulliseen johtamiseen liittyvän ymmärryksen ja osaamisen lisääntyminen yrityksissä.
Tulos 3.Tilaaja-tekijä -malli(-t). Hankkeen tuloksena syntyy tilaaja-tekijä -malleja, joilla taiteilijoita ja luovan alan ammatinharjoittajia voidaan rekrytoida yritysten tarpeisiin.
Tulos 4. Täydennyskoulutus: Taiteilijoille ja luovan alan ammatinharjoittajille sekä yrityksille suunnattu täydennyskoulutus.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Mikro- ja pk-yritysten henkilöstö, toimisto- ja palvelualat sekä näiden yritysten johto, esihenkilöt, HR-henkilöstö.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Ammattitaiteilijat ja luovan alan ammatinharjoittajat.
Opiskelijoita luovan alan, liiketoiminnan ja sote-alan tutkinnoista.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 413 120

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 398 283

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 516 401

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 497 854

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa

Seutukunnat: Raaseporin, Helsingin, Porvoon, Loviisan

Kunnat: Tuusula, Lapinjärvi, Vantaa, Myrskylä, Sipoo, Inkoo, Pukkila, Loviisa, Järvenpää, Hyvinkää, Kirkkonummi, Hanko, Porvoo, Karkkila, Nurmijärvi, Espoo, Askola, Vihti, Lohja, Pornainen, Kerava, Raasepori, Helsinki, Kauniainen, Siuntio, Mäntsälä

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 40

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 25

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 308

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Tutkimus- ja tilastotietoja on analysoitu hankkeen osallistujatarpeen kartoittamiseksi. Varsinaista raporttia ei ole tehty. Hankkeessa pystytään vaikuttamaan kohderyhmän lisäksi myös muiden osallistujien sukupuolieroihin esim. elämänlaadun ja työhyvinvoinnin näkökulmasta. Suomessa monet ammatit ovat vahvasti sukupuolittuneita, voidaankin puhua naisten ja miesten ammateista. Alalla vallitseva ja yrityksessä johtavassa asemassa oleva sukupuoli voi määrittää myös tapoja, miten työhyvinvointia ja tuottavuutta edistetään sekä vähentää sukupuolivähemmistön edustajien mahdollisuuksia vaikuttaa. Epätasa-arvoinen kohtelu on yksi merkittävimmistä työhyvinvoinnin heikentävistä tekijöistä. Naiset kokevat työelämässä sukupuolensa vuoksi epätasa-arvoista kohtelua enemmän kuin miehet (Naiset ja miehet Suomessa 2016, Tilastokeskus). Hankkeessa ei ole toimialakohtaista rajausta, yritykset rekrytoidaan hankkeeseen huomioiden eri sukupuolten ja alojen edustus.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Käytännön tasolla hankkeessa sukupuolitietoisuus välittyy kohderyhmälle henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa luontevana osana yhdessä toimimista. Sukupuolisensitiivinen valmennus merkitsee monitasoista valmennustoimintaa, jossa kaikille yhteisesti tärkeät tasa-arvotyön ja sukupuolitietoisuuden näkökulmat integroituvat toimijoiden arjessa. Alalla vallitseva ja yrityksessä johtavassa asemassa oleva sukupuoli voi määrittää myös tapoja, miten työhyvinvointia ja tuottavuutta edistetään sekä toisaalta heikentää sukupuolivähemmistön edustajien mahdollisuuksia vaikuttaa. Myös tämä huomioidaan hankkeen toimenpiteissä, ja hanke pyrkiikin vahvistamaan kaikkien mahdollisuuksia tuoda oma osaamisensa esille sekä kehittää sitä edelleen. Jotta hankkeessa voidaan toimia mahdollisimman tasa-arvoisesti, pyritään hankkeen vaikutusryhmään saamaan mahdollisimman heterogeeninen joukko yrittäjä ja yrityksiä, jotka edustavat mahdollisimman tasa-arvoisesti niin miehiä, naisia kuin muunsukupuolisiakin.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolten välinen tasa-arvon edistäminen ei ole hankkeen päätavoite, mutta se huomioidaan läpi koko hankkeen ja läpi kaikkien hanketoimintojen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 7
Eloisa-hankkeessa suunnitellaan, kehitetään, kokeillaan, otetaan käyttöön, arvioidaan ja juurrutetaan matalan kynnyksen työhyvinvoinnin toimintamalli ja työkalu yryityksille. Hankkeen toimenpiteissä pyritään toteuttamaan kestävän kehityksen periaatteita. Hanketyössä hyödynnetään digitaalisuutta, sähköistä viestintää, etäyhteyksiä ja sosiaalista mediaa. Hankkeessa kaikki toimenpiteet aikataulutetaan ja resursoidaan etukäteen, jotta resursseja käytettäisiin mahdollisimman ekologisesti.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 7
Hanke ei suoranaisesti vähennä ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä ja uhkakuvia muutoin kuin käyttämällä digitaalisia palveluita ja sovelluksia sekä etäyhteyksiä hanketoimijoiden, sidosryhmien ja kohderyhmien välillä aina kun se on tarkoituksenmukaista.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 9 9
Hankkeessa pyritään minimoimaan materiaalien käyttöä ja syntyvien jätteiden määrää ja painottamaan digitaalisia menetelmiä milloin se on järkevää hankkeen tavoitteiden ja ekologisuuden kannalta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 0
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Hankkeen ensisijainen tavoite on edistää työhyvinvointia ja työimua ja näin työn tuottavuutta. Hankkeessa pyritään vahvistamaan työntekijöiden elämänhallintaa kokonaisvaltaisesti sekä edistämää yrityksissä vastuullisen johtajuuden toteutumista.
Tasa-arvon edistäminen 8 8
Hanke ei ole suoranainen tasa-arvohanke, mutta hankkeessa kiinnitetään ertyistä huomiota tasa-arvon edistämiseen ja perinteisten suokupuolikäsitysten purkamiseen, esimerkiksi panostamalla eri sukupuolten tavoittamiseen hankkeen toimenpiteisiin hankkeen kohderymistä. Hankkeen toimipiteiden arvioinnissa huomioidaan valtavirtaistamisnäkökulma eli hankkeessa toteutetaan toimenpiteiden ja päätösten vaikutusten arviointia naisten ja miesten kannalta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 9 9
Hankkeen toimenpiteet edistävät yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta edistämällä luovien alojen ja taidelähtöisten menetelmien viemistä sisälle yritysten toimintaan. Hankkeessa luovuus tuodaan osatekijäksi yritysten toiminnan ja työhyvinvoinnin kehittämistä yhteiskunnan ja yrityskulttuurin muutostilanteessa, johon on nyt vaikuttanut ratkaisevasti koronapandemia. Hanke lisää eri työntekijäryhmien kulttuurista yhdenvertaisuuttal.
Kulttuuriympäristö 3 4
Hankkeessa ei muokata maisemia, virkistysalueita eikä luonnonympäristöjä tai rakennuskantaa. Hankkeessa muokataan työyhteisöjä siten, että kulttuuriperintö ja virkistysalueet, maisema jne. tulisivat osaksi yritysten henkilöstön kokonaisvaltaista työhyvinvointia.
Ympäristöosaaminen 7 7
Ympäristöosaaminen ei kuulu suoranaisesti hankkeen toimenpiteisiin. Hankkeen toimenpiteiden toteutuksessa huomioidaan kestävä kehitys edistämällä kierrätystä ja digitaalisuutta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

ELOISA-hanke tuki COVID 19-pandemiasta kärsineiden työyhteisöjen ja työntekijöiden työhyvinvointia sekä henkilöstön kehittämistä tuomalla luovia ja taidelähtöisiä työkaluja yritysten ja heidän työntekijöiden arkeen. ELOISAssa kohtasivat ammattitaiteilija/ luovan alan ammatinharjoittaja, opiskelijat sekä yrityksen työntekijät. Interventio mahdollisti valmennusmallin syntymisen sekä luovan toiminnan menetelmien ja työkalujen hyödyntämisen käynnistämisen organisaatiossa. Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto.

Eloisa-hanke (ESR) kehitti yrityksille työkaluja ja menetelmiä, joilla taiteen keinoin työyhteisöjen yhteisöllisyyttä ja sosiaalista pääomaa voidaan vahvistaa. 17 uusmaalaista palvelu- ja sosiaalialan yritystä sai v. 2022−23 aikana työyhteisölleen räätälöidyn valmennuskokonaisuuden. Valmennuksilla tuettiin yrityksiä ylittämään korona-ajan mukanaan tuomia haasteita työpaikan sosiaalisille suhteille. Valmennusten vetäjinä toimivat valmentaja−taiteilija −työparit.

Luovia menetelmiä on käytetty tähän asti erityisesti hoitotyössä. Totesimme niiden tuottavan hyvää tulosta myös työyhteisöjen kehittämisessä. Ne auttavat lisäämään luottamusta ja sitä kautta kykyä tuottaa yhdessä luovia ratkaisuja.

Hanke tuotti valmennusmallin yrityksille ja taiteilijoille. Mallin avulla yritys saa työkaluja siihen, miten tilata taiteilija työpaikalleen. Malli lisää myös ymmärrystä taiteen mahdollisuuksista työyhteisön kehittämisprosesseissa ja erilaisista taiteilija−yritysyhteistyön muodoista. Taiteilijalle malli avaa sitä osaamista, jota tarvitaan työyhteisöjen kanssa työskennellessä.

Eloisa-hanke rakensi taiteilijoille ja taidealan ammatissa toimiville avoimen verkkokurssin Luova työhyvinvoinnin tuotteistaminen (2op). Kurssi antaa valmiuksia toimia työyhteisöjen hyvinvoinnin edistämisessä. Lisäksi tarjolla on monipuolinen materiaalipaketti, jonka avulla luovat menetelmät työyhteisön kehittämisessä on helppo ottaa käyttöön. Lisätietoa hankkeesta: https://metropolia.fi/eloisa

Hankkeen kohderyhmänä olivat uusmaalaiset mikro- ja pk-yritykset toimisto- ja palvelualalta.
Hanke toteutettiin ajalla 1.9.2021 - 31.8.2023. Päätoteuttajana toimi Metropolia Ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana Laurea-ammattikorkeakoulu.