Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22714

Hankkeen nimi: OpsoRekry

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.1. Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2022 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Keski-Pohjanmaan Koulutusyhtymä

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 0208916-8

Jakeluosoite: Närvilänkatu 8

Puhelinnumero: 06-8250000

Postinumero: 67100

Postitoimipaikka: Kokkola

WWW-osoite: http://kpedu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Anu Pajala

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektityöntekijä

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anu.pajala(at)kpedu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 807 3687

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

OpsoRekry-hankkeen taustalla on yritysten kasvaneet haasteet osaavan työvoiman saatavuudessa Keski- Pohjanmaalla. Yksi varteenotettava vaihtoehto asian parantamiseksi olisi tehostaa nopeavaikutteisten rekry- ja oppisopimuskoulutusten käyttöä. Hanke auttaa yrityksiä ja alueen muita työnantajia hyödyntämään entistä tehokkaammin oppisopimuskoulutusta ja RekryKoulutusta. Hanke kehittää myös Kokkolan seudun työllisyyden kuntakokeilun ja Kpedun välistä yhteistyötä sekä työnhakija-asiakkaiden mahdollisuutta hankkia tai uudelleenmuotoilla osaamistaan työmarkkinoiden käyttöön. Hanke pyrkii tavoittamaan 282 työnhakija-asiakasta ja 56 yritystä.
Hankkeen päämääränä on helpottaa yritysten kohtaamaa työvoimapulaa Keski-Pohjanmaalla. Työvoimantarve on akuutti ja samaan aikaan moni työtön etsii työtä eivätkä perinteiset tavat erilaisten rekrytointipolkujen kautta ole johtaneet tarvittaviin työllistymistuloksiin. Tarvitaan sekä uudenlaista ajattelua, palvelumuotoilua, että aktiivista vuoropuhelua eri toimijoiden kesken, jotta työttömän työnhakijan polku päätyy työvoimapulasta kärsivään yritykseen ja osaaminen erilaisilla osaamisen kehittämisen työkaluilla kehittyy tämän prosessin aikana. Uudenlaisella yhteistyöllä Kokkolan seudun kuntakokeilun toimijat ja Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kpedun henkilöstö varmistavat yhteistyössä myös pidempiaikaista kiinnittymistä työmarkkinoiden palvelukseen.

Hankkeen tavoitteet:
1.Tehostaa työttömien työnhakijoiden ohjautumista työllisyyttä edistävien koulutuspalveluiden piiriin

2.Lisätä oppisopimuskoulutuksen ja RekryKoulutuksen tunnettuutta alueen työnantajien, työttömyysuhan alaisten ja työttömien työnhakijoiden keskuudessa

Hankkeen toimenpiteet:

Toimenpide 1. Palvelupolkujen mallinnus ja testaaminen oikeilla asiakkailla
Toimenpide 2. Ajantasaisen tiedon lisääminen rekry- ja oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksista monipuolistamalla ja tehostamalla viestintää:

Hankkeen päätoteuttaja ja hakijataho on Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä. Osatoteuttaja on Kokkolan kaupunki / Kokkolan seudun työllisyyden kuntakokeilu.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Yritykset, kolmannen sektorin sekä julkisen sektorin toimijat aloilla, joilla on erityisen vaikea löytää osaavaa työvoimaa. Yhdistysten ja julkisen sektorin työnanajien osuus on korkeintaan 20%, eli painopiste on pk-yrityksissä.

Työttömät työnhakijat / työttömyysuhan alaiset henkilöt (Erityisesti nuoret ja maahanmuuttajat, jotka ovat työllisyyden kuntakokeilun ydinasiakaskunnat. Hankkeen toimintamalleja voidaan hyödyntää sellaisenaan myös TE-toimiston prosesseissa.)

Kuntakokeilun, TE-toimiston ja Kpedun Työelämä- ja elinvoimapalveluiden työntekijät

4.2 Välilliset kohderyhmät

Keski-Pohjanmaan alueen kunnat

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 165 264

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 165 264

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 206 580

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 206 580

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Keski-Pohjanmaa

Seutukunnat: Kaustisen, Kokkolan

Kunnat: Veteli, Kokkola, Lestijärvi, Kannus, Perho, Toholampi, Kaustinen, Halsua

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 56

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 58

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 282

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Kyse on sukupuolineutraalista hankkeesta
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Kyse on sukupuolineutraalista hankkeesta
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 8
Hankkeen avulla helpotetaan alueen työvoimapulaa ja yritysten osaavan työvoiman saatavuutta
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 3
Hankkeessa edistetään Kpedun, Te-toimiston ja työllisyyden kuntakokeilun yhteistyötä rekry- ja oppisopimuskoulutusten hyödyntämisessä yritysten osaamistarpeisiin vastaamisessa.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 5
Hankkeen avulla edistetään uusien työpaikkojen syntymistä ja työnhakijoiden työllistymistä rekry- ja oppisopimuskoulutusten avulla
Tasa-arvon edistäminen 0 0
.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
.
Kulttuuriympäristö 0 0
.
Ympäristöosaaminen 0 0
.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli tehostaa työttömien työnhakijoiden ohjautumista työllisyyttä edistävien koulutuspalveluiden piiriin ja lisätä alueen työnantajien, työttömyysuhanalaisten ja työttömien työnhakijoiden tietoisuutta rekrytointi- ja oppisopimuskoulutusten mahdollisuuksista työllistymisessä. Samalla hankkeen tavoitteena oli helpottaa yritysten kohtaamaa työvoimapulaa Keski-Pohjanmaan alueella. Hankkeen päättyessä aiesopimuksen allekirjoittaneita yrityksiä oli kaikkiaan 58, mutta mukana olleita yrityksiä oli huomattavasti suurempi määrä. Kohdehenkilöitä tavoitettiin 282 henkilöä.

Hanke onnistui lisäämään tietoisuutta RekryKoulutuksesta ja oppisopimuskoulutuksesta, joka myös näkyi selvinä lukuina hankkeen tuloksissa. Hankkeen kautta saatiin polutettua suoraan työelämään, oppisopimus- ja RekryKoulutukseen sekä muihin koulutus- tai kuntoutuspalveluihin yli 120 henkilöä. Luvussa ei ole mukana kaikki ne henkilöt, jotka ovat hankkeen kautta saadun tiedon pohjalta pystyneet itsenäisesti hakeutumaan koulutukseen tai työelämään. Polutuksessa on hyödynnetty ja testattu hankkeessa mallinnettuja Osmo, Osku ja Ossi –palvelupolkumalleja, joita on kehitetty koko hankkeen ajan.

Huomattava määrä yrityksiä pystyi hankkeen avulla löytämään heidän tarvitsemaansa työvoimaa. Kohdehenkilöiden osaamista saatiin lisättyä ja kohdennettua paremmin työelämän vaatimusten mukaisesti. Hankkeen toimenpiteiden avulla osaaminen yrityksissä lisääntyi, mikä mahdollistaa yritysten kilpailukykyisen toiminnan sekä menestymisen ja kehittymisen muuttuvissa markkinatilanteissa. Kohdehenkilöiden osalta heidän kiinnittymistään työelämään voitiin merkittävästi vahvistaa ja parantaa. Hankkeen avulla on voitu vastata sekä työvoimapulaan että työttömien työnhakijoiden määrän vähenemiseen.

Mukana olleiden yritysten tietoisuus oppisopimus ja/tai RekryKoulutusten hyödyntämismahdollisuuksista lisääntyi. Nämä yritykset ja yrittäjät toimivat tärkeinä viestinviejinä myös muiden yritysten ja kohdehenkilöiden suuntaan vielä hankkeen päättymisen jälkeen.

Hankkeessa on toteutettu kohdehenkilöiden ohjauksia yhdessä Kpedun ja kuntakokeilun työntekijöiden kanssa, mikä on tuonut parempaa lopputulosta ja asiakasystävällisempää palvelua. Yhteistyö tulee jatkumaan ja toteutumaan eri tavoin osana pysyviä käytänteitä, kuten säännöllisten palavereiden muodossa. Tulevaisuudessa yritysten rajapinnassa tullaan toimimaan selkeällä uudella konseptilla, jossa oikeanlaista työvoimaa tarjotaan suoraan yritysten tarpeisiin. Samalla työttömiä työnhakijoita saadaan polutettua suoraan niihin työtehtäviin ja yrityksiin, joissa on todellinen työvoiman tarve. Työtä tullaan aluksi tekemään Kokkolanseudun Kehitys Oy:n tiloissa muutamana päivänä viikossa.