Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22736

Hankkeen nimi: Löytöretki yrittäjien hyvinvoinnin ja kasvun polulle Etelä-Savossa

Toimintalinja: 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.4. Yritysten ja yrittäjien muutoskyvykkyyden lisääminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2022 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tanhuvaaran Säätiö sr

Organisaatiotyyppi: Säätiö

Y-tunnus: 0166930-4

Jakeluosoite: Moinsalmentie 1042

Puhelinnumero: 0447456443

Postinumero: 57230

Postitoimipaikka: SAVONLINNA

WWW-osoite: http://www.tanhuvaara.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Sami Piisilä

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Hyvinvointipäälikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: sami.piisila(at)tanhuvaara.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358447456443

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Korona-pandemian aiheuttamat haasteet yrittäjien arjessa ja jaksamisessa ovat vaikuttaneet viimeisen kahden vuoden aikana mikro-, pieni- sekä keskisuurien yrittäjien työhyvinvoinnin vähenemiseen. Erityisesti yksin yrittäjille koronapandemia on aiheuttanut paljon ylimääräistä kuormitusta, koska olemassa olevat verkostot saattavat olla hyvinkin pienet.

Hankkeessa tullaan keskittymään Etelä-Savon alueen yrittäjien muutoskyvykkyyden ja työhyvinvoinnin vahvistamiseen. Tavoitteena on lisätä valmiuksia uudistaa ja kehittää yritystoimintaa selviytymään korona-ajan yli sekä edistää hyvinvointia ja vahvistaa sitä eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä ja verkostoitumalla.
Alueen yritysten kyky uudistua on nykypäivän nopeissa muutoksissa yhä tärkeämpi kilpailuvaltti. Yrityksissä tunnistetaan uudistumiskyvyn merkitys, mutta myös uudistumisen vaikeudet.

Toiminnan ytimessä on erityisesti yrittäjän voimaantuminen koronapandemian aiheuttamista kuormitustekijöistä, itsensä johtamiseen, mielen hyvinvointiin, liikuntaan/arkiaktiivisuuteen, ravitsemukseen ja painonhallintaan sekä uneen ja palautumiseen liittyvillä toimenpiteillä. Tavoitteena on myös eteläsavolaisten yrittäjien keskinäinen verkostoituminen kehittämällä toimiva hyvinvointiverkosto eteläsavolaisten yrittäjien käyttöön. Lopputulemana on, että työhyvinvointi ja sen toteuttaminen on tulevaisuudessa kiinteä osa menestyvän eteläsavolaisen yrittäjän hyvinvointistrategiaa.

HANKKEEN TOIMENPITEET

Hankkeessa pyritään toteuttamaan monipuolisesti monia eri toimenpiteitä, jotta yrittäjän työhyvinvointi sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi kulkisi parempaan suuntaan. Toimenpiteitä toteutetaan sekä psyykkisen, että fyysisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Yrittäjän työhyvinvointi on kaikkien osien summa. Liikkuminen-arkiaktiivisuus, ravitsemus, uni ja palautuminen sekä mielen- ja ajanhallinta sekä itsensä johtaminen muodostavat kokonaisuuden, joka tullaan huomioida jokaisen yrittäjän kohdalla yksilöllisesti.

TOIMENPIDE 1. TIEDOTTAMINEN, TOIMINTARYHMÄT JA KICKOFF
Hankkeen ensimmäisenä toimenpiteenä on muodostaa Etelä-Savon maakunnan alueelle paikkakuntakohtaisia yrittäjistä koostuvia toimintaryhmiä. Toimintaryhmien kokoamisessa on oleellista hankkeen sisällöistä sekä toimenpiteistä tiedottaminen eteläsavolaisille mikro- pieni- ja keskisuurille yrittäjille. Tiedottamisessa hyödynnetään Etelä-Savon yrittäjät RY:n verkostoja sekä toteuttamalla paikkakuntakohtaisesti yrittäjille suunnattuja infotilaisuuksia.

Toimintaryhmien muodostuttua toiminta käynnistetään Kick Off -tilaisuuksilla. Hankkeen tiedottaminen, toimintaryhmien rekrytointi ja Kick Off -tilaisuuksien järjestäminen toteutetaan vuoden 2022 tammi-helmikuun aikana.

TOIMENPIDE 2. HENKILÖKOHTAISEN KASVUN POLKU
Jokaiselle hankkeeseen osallistuvalle yrittäjälle luodaan henkilökohtaisen kasvun polku/suunnitelma. Henkilökohtaisen kasvun polku on kestoltaan 6-8 kuukautta. Polun / suunnitelman taustalla ovat henkilökohtaiset voimavara- ja hyvinvointikartoitukset. Tavoitteen ja toimenpiteiden tarkentamisessa hyödynnetään digitaalisuutta sekä hyvinvointiteknologian apuvälineitä. Henkilökohtaisen kasvun polulla kulkemiselle yrittäjälle rakennetaan verkko-oppimismateriaali itsenäisen työskentelyn tueksi.

TOIMENPIDE 3. KARTOITUS / TARPEIDEN TUNNISTAMINEN
Hankkeessa mukana oleville yrittäjille toteutetaan voimavara- sekä hyvinvointikartoitukset. Kartoituksen tuloksena tunnistetaan voimavarat ja tarpeet yrittäjän hyvinvoinnin eri osa-alueista; Itsensä johtaminen, mielentaidot, työkyky, arkiaktiivisuus sekä liikunta, ravitsemus, uni ja palautuminen. Kartoitusten tulokset antavat suunnan henkilökohtaiselle kasvun polulle.

TOIMENPIDE 4. TYÖPAJATYÖSKENTELY
Henkilökohtaisen kasvun polun tukena toteutetaan työpajatyöskentely itsensä johtamisen, työhyvinvoinnin johtamisen sekä mielentaitojen kokonaisuuksista. Työpajat toteutetaan valmentavalla (business coach) sekä työnohjaavalla työnotteella. Työpajatyöskentelyn sisällöt perustuvat hankkeeseen osallistuville teetetyn voimavarakartoituksen tuloksiin.
Työpajatyöskentelyn tavoitteena on myös verkostoituminen muiden eteläsavolaisten yrittäjien kanssa. Verkostoituminen on nähty suureksi voimavaraksi koronapandemian jälkeisenä aikana. Työpajatyöskentely toteutetaan Tanhuvaaran Urheiluopistolla tai vaihtoehtoisesti yrittäjien omilla paikkakunnilla. Koronatilanteen heikentyessä työpajatyöskentely on myös mahdollista toteuttaa myös etäyhteysapuvälineitä hyväksi käyttäen (ZOOM, TEEMS..).

TOIMENPIDE 5. TRAINING CAMPIT
Henkilökohtaisen kasvun polun tukena toteutetaan neljä(4) yhden vuorokauden mittaista Trainin Camp vuorokautta Tanhuvaaran Urheiluopistolla. Training Camp voidaan toteuttaa vaihtoehtoisesti myös toimintaryhmien omilla paikkakunnilla, mikäli yrittäjän ajankäytön resurssi ei mahdollista osallistumista vuorokauden mittaisille jaksoille Tanhuvaaran Urheiluopistolle. Koronatilanteen heikentyessä Training Camppien teemoja voidaan toteuttaa myös etäyhteysapuvälineitä hyväksi käyttäen. Training Camppien teemat ovat; 1. Arkiaktiivisuus ja liikunta 2. Ravitsemus 3. Uni ja palautuminen. 4. Muutoksen seuranta. Training Camppien yhteydessä toteutetaan osa itsensä johtamisen sekä mielen hyvinvoinnin työpajoista.

TOIMENPIDE 6. LÄHIOHJAAJA YRITTÄJÄN OMALLE PAIKKAKUNNILLE
Hankkeen toimenpiteisiin kuuluu yrittäjistä muodostuvien toimintaryhmien lähiohjaus Etelä-Savon maakunnan alueella. Lähiohjauksella tarkoitus on ylläpitää yrittäjien omilla paikkakunnilla ryhmätoimintaa, jolloin jokainen mukana oleva yrittäjä saa vertaistukea samanhenkisestä ryhmästä ja verkostoitua oman paikkakunnan yrittäjien kanssa. Ohjaajapalvelut on tarkoitus toteuttaa osittain ostopalveluina yrittäjäryhmien omilla paikkakunnilla toimivilta liikunta- tai terveysalan yrittäjiltä ja osittain projektipäällikön ja -asiantuntijan työaikaa hyödyntäen.

TOIMENPIDE 7. YRITTÄJIEN HYVINVOINTIVERKOSTO
Hankkeessa toteutettavien toimenpiteiden rinnalla hankkeessa tuotteistetaan mikro- ja pk-yritysten hyvinvoinnin kehittämistä ja johtamista tukeva ja edistävä palvelu/polku, hyvinvointiverkosto (Hyvykki). Hankkeen aikana rakennetaan alueen yrittäjien käyttöön hyvinvointiverkosto, joka koostuu alan yrittäjistä ja toimijoista. Hanke järjestää hyvinvoinnin ja sen johtamisen seutukohtaisia tilaisuuksia. (Hyvinvointitreffit)

TOIMENPIDE 8. VAIKUTTAVUUDEN SEURANTA
Toiminnan vaikuttavuudesta kerätään tietoa tarjolla olevilla hyvinvointimittareilla ja -kyselyillä.

HANKKEEN TULOKSET
Hankkeen tuloksena yrittäjien arjenhallintataidot ja mielenhyvinvointi vahvistuvat, jonka seurauksena yrittäjien kokonaisvaltainen työhyvinvointi lisääntyy. Pitkällä aikavälillä koko yrityksen, mukaan lukien henkilöstön hyvinvointi ja tuottavuus lisääntyy kun toiminta on osa yrityksen hyvinvointistrategiaa.

Hankkeenvälittöminä tuloksina yrittäjä oppii tunnistamaan itsensä johtamisen ja mielenhallinnan taitojen tärkeyden oman työhyvinvoinnin johtamisessa. Yrittäjien liikkuminen ja arkiaktiivisuus lisääntyy omaa terveyttä edistävälle tasolle. Ravitsemustietämys ja ruokailurytmi kehittyvät. Uneen- ja työstä palautumiseen sekä mielenhallintaan osallistujat löytävät heille sopivia työkaluja ja osaavat hyödyntää niitä eri menetelmillä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisina kohderyhminä ovat eteläsavolaiset yrittäjät mikro-, pienissä- ja keskisuurissa yrityksissä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat eteläsavolaiset mikro, pienet ja keskisuuret yritykset ja yrityksien henkilöstö. Välillisinä kohderyhminä voidaan pitää myös yrittäjien perheenjäseniä ja lähiomaisia.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 260 542

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 218 453

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 260 542

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 218 453

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen

Kunnat: Mäntyharju, Pertunmaa, Rantasalmi, Pieksämäki, Kangasniemi, Puumala, Mikkeli, Savonlinna, Juva

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 60

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 104

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 60

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hanke tukee sukupuolten tasa-arvoa. Yksilöllisen ohjauksen tarve huomioidaan. Hankkeen toimenpiteisiin halutaan sekä miehiä että naisia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuoli huomioidaan eri tavoilla. Kohderyhminä miehet ja naiset. Välilliset vaikutukset myös perheisiin. Naiset lähtevät yleensä aktiivisemmin mukaan hyvinvointia edistävään toimintaan. Hankkeen viestintä on monipuolista ja sillä vaikutetaan siihen, että myös miesyrittäjät saavat tietoa hankkeesta ja sen toiminnasta. Hankkeen suunnittelussa huomioidaan miesnäkökulma ja hyödynnetään osallistujilta tulevaa palautetta. Hankkeen palveluita kehitetään sekä miesten että naisten näkökulmasta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Hankkeen välitön ja välillinen vaikutus luonnonvarojen käytön kestävyyteen ja ympäristön tilaan on neutraali.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Hankkeen välitön ja välillinen vaikutus ilmaston muutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen on neutraali.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeen välitön ja välillinen vaikutus kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen on neutraali.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hankkeen välitön ja välillinen vaikutus pinta- ja pohjavesiin, maaperään ja kasvihuonekaasujen vähentämiseen on neutraali.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hanke ei vaikuta Natura 2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Hankkeen vaikutus materiaaleihin ja jätteisiin on neutraali
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hankkeen vaikutus uusiutuvien energialähteiden käyttöön non neutraali.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Paikallisten ja maakunnallisten hyvinvointipalveluiden ja resurssien hyödyntämisellä uskomme olevan vaikutusta paikallisen elinkeinorakenteen kestävään kehittämiseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Hankkeella vaikutukset aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittämiselle on neutraali
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hankkeen vaikutukset liikkumiseen ja logistiikkaan ovat neutraalit.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Hankkeen pääasiallisena tavoitteena on eteläsavolaisten yrittäjien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen ja muutosvalmiuden edistäminen korona -pandemian aiheuttamien häiriötekijöiden johdosta. Välittömät vaikutukset kohdistuvat eteläsavolaisiin yrittäjiin ja välilliset vaikutukset kohdistuvat yritysten henkilöstöön sekä yrittäjien lähipiiriin.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hankkeen välittömät ja välilliset vaikutukset tasa-arvon edistämiseen ovat neutraalit.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hankkeella ei ole välittömiä ja välillisiä vaikutuksia kulttuurien yhdenvertaisuuteen
Kulttuuriympäristö 0 0
Hankkeella ei ole välittömiä ja välillisiä vaikutuksia kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 0 0
Hankkeella ei ole välittömiä tai välillisiä vaikutuksia ympäristöosaamiseen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Eteläsavolaisten mikro-, pieni sekä keskisuurten yrittäjien työhyvinvoinnin väheneminen oli lähtökohta Löytöretki yrittäjien hyvinvoinnin ja kasvun polulle Etelä-Savossa- hankkeelle. Korona-pandemian aiheuttamat haasteet olivat vaikuttaneet haasteita yrittäjien arjessa ja jaksamisessa, heikentäen yrittäjien työhyvinvointia hanketta edeltäneiden vuosien aikana.

Tanhuvaaran Urheiluopiston ja Etelä-Savon Yrittäjien toteuttamaan Löytöretki yrittäjien hyvinvoinnin ja kasvun polulle Etelä-Savossa- hanke käynnistyi 1.1.2022. Hankkeeseen ilmoittautui yhteensä 106 eteläsavolaista yrittäjää kymmeneltä paikkakunnalta. Yrittäjistä 24 oli Mikkelistä, 13 Savonlinnasta, 12 Kangasniemeltä, 11 Pieksämäeltä, 16 Sulkavalta, 10 Puumalasta, 7 Punkaharjulta, 6 Juvalta, 6 Rantasalmelta ja 1 Heinävedeltä.

Ilmoittautumisvaiheen jälkeen toiminta käynnistettiin Kick Off tilaisuuksilla, jotka toteutettiin yrittäjien omilla paikkakunnilla. Kick Off -tilaisuuden tarkoituksena oli kertoa tarkemmin hankkeen tavoitteista ja toimenpiteistä sekä aloittaa yrittäjän henkilökohtainen hyvinvoinnin polku. Lähtötilanteen selventämiseksi yrittäjille toteutettiin voimavara- ja hyvinvointikartoitukset. Kartoitukset toimivat lähtökohtana yrittäjän hyvinvoinnin polulle. Voimavarakartoitus toteutettiin ostopalveluna Hyvinvointikoulu Group:n toimesta ja hyvinvointi kartoitus toteutettiin hyvinvointinavigaattori -työkalulla wellbeing Factory:n toimesta. Myös hankkeen vaikuttavuuden mittaamisessa käytettyä Hyviösovellusta hyödynnettiin yrittäjien lähtökohtien kartoituksessa. Kartoitusten jälkeen osallistujat myös haastateltiin henkilökohtaisesti, jolloin päästiin veilä paremmin selville osallistuneiden yrittäjien tavoitteista ja arvoista sekä auttaa heitä lisäämään ymmärrystään omista lähtökohdistaan elämänhallinnan edistämiseen ja voimaantumiseen.

Hankkeen toimenpiteisiin kuului yrittäjistä muodostuvien toimintaryhmien (treenirinkien) muodostaminen yrittäjien omille paikkakunnille. Treenirinkien tarkoitus oli ylläpitää yrittäjien omilla paikkakunnilla ryhmätoimintaa, jolloin jokainen mukana oleva
yrittäjä saa vertaistukea samanhenkisestä ryhmästä ja verkostoitua oman paikkakunnan yrittäjien kanssa. Savonlinnan/Punkaharjun ryhmät käynnistyivät huhtikuussa 2022. Muilla paikkakunnilla ensimmäiset tapaamiset järjestettiin syys-marraskuussa 2022. Treeniringit kokoontuivat keskimäärin kolmen viikon välein aina elokuuhun 2023 saakka. Treenirinkien tapaamisiin osallistui ryhmän koosta riippuen 2-20 henkilöä / kokoontumiskerta. Treenirinkien tapaamisissa käytiin monipuolisesti läpi erilaisia liikkumismuotoja ja terveyttäedistävän elämäntavan perusperiaatteita. Ohjelmaan kuuluivat ryhmästä riippuen mm. sulkapallo, padel, pickleball, yleisurheilu, melonta, suunnistus, tanssilliset liikuntamuodot, uinti ja vesiliikunta, kehonhuolto, jooga/ilmajooga ja pilates, joukkuepalloilut, ammunta, jousiammunta, fatbike, frisbeegolf, curling, kahvakuulaharjoittelu, kuntosaliharjoittelu, porrasharjoittelu, intervalliharjoittelu ja kestävyysharjoittelu. Lisäksi kaikilla treenirinkien paikkakunnilla järjestettiin mahdollisuus hiihtotekniikan harjoitteluun. Harjoituksien osallistujamäärissä ei tapahtunut hankkeen aikana merkittäviä muutoksia, vaan ne pysyivät hankkeen alun ja lopun välillä hyvin vakioina.

Hankkeelle asetettuja tavoitteita ja vaikuttavuutta mitattiin monin erilaisin mittarein ja menetelmin. Vaikuttavuutta mitattiin Hyviö Pro -työkalulla. Menetelmä toteutettiin osatopalveluna Active Life Labin toimesta. Kaikilta osallistujilta pyydettiin vastaukset hankkeeseen osallistumisensa alussa sekä lopussa Hyviön kyselyihin. Kyselyiden tarkoituksena oli mitata hankkeen vaikuttavuutta, motivoida osallistujia muutokseen sekä kartoittaa yrittäjien lähtökohtia. Kyselyihin kuului kysymyksiä viidestä eri kategoriasta; Elämänhallinta ja voimavarat, uni ja palautuminen, ravitsemus, liikunta ja arkiaktiivisuus sekä kivun tuntemukset. Elämänhallinnan ja voimavarojen kysely koostui kahdeksasta kysymyksestä, joihin saaduista vastauksista luotiin indeksiluku. Vastaavasti ravitsemuksen indeksiluku perustui neljästä kysymyksestä saatuihin vastauksiin. Muita kategorioita tarkasteltiin yksittäisinä kysymyksinä. Muutosta fyysisessä kunnossa arvioitiin kehonkuntoindeksitestikokonaisuudella. Mittaukset sisälsivät puristusvoiman, epäsuoran kestävyyskunnon mittauksen polkupyöräergometrialla tai leposykkeestä, kehonkoostumusmittauksen inbodylaitteella sekä vyötärön ympärysmitan. Kuntoindeksimittauksiin osallistui alkumittauksissa kesällä/syksyllä 2022 yhteensä 55 yrittäjää. Alkumittauksiin osallistuneista seurantamittauksiin osallistui keväällä 2023 yhteensä 46 yrittäjää. Yrittäjillä oli käytössään koko hankkeen ajan Firstbeatin sykevälivaihtelun perustuvat mittaukset, joilla he saivat mitata unta ja palautumista, liikunnan määrää, stressin ja palautumisen tasapainoa sekä kuntotasoa. Firstbeatin analyysit tarjosivat reaaliaikaista tietoa osallistujille heidän omasta edistymisestään ja projektityöntekijöille toimenpiteiden vaikuttavuudesta yksilötasolla. Ryhmätason muutoksia Firstbeateilla ei analysoitu, sillä mittausten haluttiin palvelevan erityisesti osallistujien ymmärryksen lisäämistä omasta elämänhallinnastaan. Ryhmätason seuranta olisi vaatinut tarkan mittausten aikataulutuksen kaikille osallistujille.Hankkeen palautetta kysyttiin kahteen kertaan hankkeen aikana. Välipalaute kerättiin joulukuussa 2022 ja loppupalaute toukokuussa 2023. Halukkaille osallistujille toteutettiin myös kuntoindeksimittaukset toimenpiteiden alussa ja lopussa.

Henkilökohtaisen kasvun polun tukemiseksi sekä yritäjien välisen verkostoitumisen edistämiseksi toteutettiin neljä(4) yhden vuorokauden mittaista Trainin Camp vuorokautta. Ensimmäinen Training Camp toteutettiin Tanhuvaaran urheiluopistolla Savonlinnassa 11 - 12.5.2022. Pääteemana leirillä oli mielen hyvinvointi. Campille osallistui 32 yrittäjää. Toinen Training Camp järjestettiin 35 yrittäjän voimin Tanhuvaaran urheiluopistolla 24. - 25.9.2022 pääteeman ollessa itsensä johtaminen. Kolmas Training järjestettiin Kyyhkylä WellBeing Resortissa Mikkelissä 28. - 29.1.2023. Kolmannelle Campille osallistui 45 yrittäjää. Kolmas camp sisälsi mm. lääkärin luennon, luovaa työpajatyöskentelyä ja edellisleirien tapaan liikuntaa ja yhteistä illanviettoa. Hankkeen neljäs Training Camp eli Hyvinvointifoorumi järjestettiin Tanhuvaaran urheiluopistolla 20. – 21.5.2023. Ohjelma sisälsi asiantuntijaluentoja, monipuolista liikuntaa, livemusiikkia ja juhlaillallisen.

Hankkeessa hyödynnettiin monipuolisesti erilaisia etätyökaluja, koska suhteellisen laaja toimnta-alue Etelä-Savon alueella ei aina mahdollistanut ns. lähitapaamisia. Syksyllä 2022 osallistujille annettiin mahdollisuus osallistua kolmen kuukauden Liftedin itsensä johtamisen verkkovalmennuskokonaisuuteen, jota edelsi kaksi webinaaria itsensä johtamiseen sekä elämänhallintaan ja ajan hallintaan liittyen. Projektipäälliköt pitivät hankkeessa neljä webinaaria: Keho ja mieli kuntoon liikunnalla ja arkiaktiivisuudella, Ravitsemus, Uni ja palautuminen sekä Painonhallinta. Hankkeen aikana halukkaat osallistujat saivat myös käyttöönsä Polar merkkiset aktiivisuusrannekkeet. Jo aikaisemin mainitut Firstbeatmittaukset, Hyviön vaikuttavuusmittaukset, Hyvinvointikoulun voimavarakartoitus ja Hyvinvointinavigaattori kuuluivat myös hankkeessa käytettyihin etätyökaluihin. Etätyökalujen yksi tärkeimmistä tarkoituksista oli tarjota mahdollisimman hyvät palveluvaihtoehdot myös niiden paikkakuntien osallistujille, joissa treeniringit eivät toteutuneet.

Hankkeessa toteutettavien toimenpiteiden rinnalla hankkeessa luotiin keväällä 2023 Yrittäjien hyvinvointiverkosto Etelä-Savoon (Hyvykki). Verkostoon koottiin Etelä-Savon alueelta työhyvinvointipalveluja yritysasiakkaille tarjoavia liikunta- ja hyvinvointialan yrityksiä/toimijoita. Verkostoon ilmoittautui yhteensä 24 toimijaa. Toimijat koottiin hankesivustolle. Hyvykin pääasiallinen tarkoitus oli tehdä työhyvinvointipalvelujen löytäminen mahdollisimman helpoksi asiakasyrityksille. Yrityksille luotiin myös työhyvinvoinninpolku, jossa esiteltiin malli työntekijöitä omaaville yrityksille työntekijöiden työhyvinvoinnista huolehtimisesta.

Hankkeessa kerättyjen seurantamittausten ja kartoitusetn perusteella hanketta voidaan pitää onnistuneena. Osallistujien elämänhallinnan ja voimavarojen kahdeksasta kysymyksestä saatu indeksiluku kohentui hankkeeseen osallistumisen alun ja lopun välillä 11,7 %. Ravitsemus kohentui 12,5 % perustuen neljästä kysymyksestä saatuun indeksilukuun. Lihaskuntoharjoittelu lisääntyi 22,5 % ja hengästyttävä kestävyystyyppinen liikunta 56 %. Arkiaktiivisuus pysyi lähes alkutasolla (+ 1,8 %). Tyytyväisyys liikunnan harrastamiseen kasvoi 26 %. Tuki- ja liikuntaelimistön kuntoon liittyvät kivun tuntemukset vähentyivät 7,1 % ja tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin liittyvien kipulääkkeiden käyttö vähentyi 23,7 %. Unen määrä pysyi lähes alkutasolla kasvaen 1,3 %. Päiväaikaiset palautumishetket lisääntyivät 9,7 % ja osallistujat rauhoittivat iltoja 13,3 % paremmin hankkeen lopussa verrattuna osallistumisprosessinsa alkuun. Fyysisen kunnon muutosta kuvaava kehonkuntoindeksi koheni projektiin osallistumisen alun ja lopun välillä arvosta -0,59 arvoon 0,09 (asteikko -5 - +5).
. Hankkeesta saatujen palautteiden (n=55) valossa hanketta pidettiin erittäin onnistuneena. Tietoa ja ymmärrystä oman elämänhallinnan tueksi koettiin saadun kattavasti ja hankkeen toiminta koettiin erittäin motivoivana ja tärkeänä.