Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22771

Hankkeen nimi: Life&Career - Elämä ja Ura Ylä-Savossa, maahanmuutto- ja kv-rekrytointipalveluiden kehittämishanke

Toimintalinja: 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus

Erityistavoite: 6.1. Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.2.2022 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Iisalmen kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 9086071-6

Jakeluosoite: Pohjolankatu 14

Puhelinnumero: 017 27231

Postinumero: 74100

Postitoimipaikka: Iisalmi

WWW-osoite: http://www.iisalmi.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Heilio Eija Hanna Maria

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: yritysasiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eija.heilio(at)iisalmi.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0406305527

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen päätavoitteena on saada alueelle lisää kansainvälistä työvoimaa parantamalla ja kehittämällä alueen palveluprosessia niin, että alue näyttäytyy mielenkiintoisena, palvelut vastaavat kv-osaajien tarpeisiin, työnantajat saavat rekrytointeihinsa tarvitsemaansa tukea ja kv-työntekijät sitoutuvat pysyvästi alueelle.
Palveluprosessin kehittämisessä keskitytään jo olemassa olevan Iisalmen kaupungin kansainvälisen palveluyksikön toimintamallin kehittämiseen sekä sujuvan yhteistyömallin rakentamiseen muiden kv-rekrytointipalvelua tarjoavien toimijoiden kanssa.
Alueella olevien kansainvälisten opiskelijoiden, työntekijöiden ja heidän perheidensä kokemusta ja osaamista hyödynnetään palveluprosessin kehittämisessä.
Ylä-Savon työskentely- ja uramahdollisuuksista tuotetaan materiaalia, joka on käännetty useammalle eri kielelle. Tämä materiaali on työnantajien käytettävissä heidän rekrytoidessaan ulkomaalaisia työntekijöitä. Alueella jo asuvan ulkomaalaistaustaisen väestön työvoimapotentiaali kartoitetaan ja osaamisen mukaan heille tarjotaan mahdollisuuksia työllistyä eri kanavien kautta.
Hankkeen tavoitteena on kokeilla uusien ulkomaalaistaustaisten osaajien rekrytointia yritysten tarpeisiin (ns. kv-rekrypilotit). Näillä piloteilla yhteistyön sujuvuutta voidaan kokeilla ja tavoitteena on luoda malli pysyvälle toiminnalle sekä löytää sopivat toimijat kunkin tyyppisten toimenpiteiden toteuttamiseen jatkossa.

Hankkeen toimenpiteet ovat:
1. työllistymispolut alueella jo asuville kv-opiskelijoille, maahanmuuttajille sekä kausityövoimalle
1.1 alueella jo oleskelevien maahanmuuttaneiden osaamisen perusteella laadittu henkilökohtaisten kouluttautumis- ja työllistymispolkujen ohjaus/suunnittelu (opiskelijat, puolisot, alanvaihtajat). Henkilöiden ohjaaminen jo olemassa olevan palvelutarjonnan piiriin.
1.2. alueella työskentelevät kausityöntekijät kontaktoidaan jalkautumalla heidän työpaikoilleen (lähinnä maatiloille) kesien 2022 ja 2023 aikana.
2. Alueen työnantajille järjestetään heidän tarvitsemaansa tukea ja koulutusta kv-rekrytointien aloittamiseen sekä käynnistetään toimenpiteitä työnantajien kulttuurintuntemuksen ja työnantajavalmiuksien parantamiseksi
3. testataan mallia, jolla rekrytoidaan suoraan tarvetta vastaavaa maahanmuuttajatyövoimaa alueelle
4. palvelujen kehittäminen sekä maahanmuutto- ja pakolaispalvelujen yksikössä että muissa kunta- ja oppilaitospalvelupisteissä vastaamaan paremmin maahanmuuttaja-asiakkaiden tarpeita
5. viestintämateriaalin tuottaminen alueen työskentely- ja koulutusmahdollisuuksista sekä asumisen palveluista erikielisinä ja myös selkosuomisena.

Hankkeella luodaan alueelle kv-rekrytointien toteuttamiseen sekä maahanmuuttajien asettautumiseen liittyvät hyvät käytänteet ja toimintamallit, joita voidaan hankkeen päätyttyä jatkaa ja ylläpitää. Hankkeen toimenpiteet tukevat Ylä-Savon alueen elinvoimaisuuden kasvamista ja ratkaisevat osaltaan alueen työvoimaongelmaa saamalla yritysten tarpeisiin osaavaa työvoimaa ulkomailta sekä alueella jo asuvista maahan muuttaneista.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena ensisijaisena kohderyhmänä ovat kansainväliset osaajat, heidän perheenjäsenensä sekä opiskelijat, jotka jo ovat alueella vakituisesti tai kausityövoimana sekä hankkeen pilottitoimenpiteiden kautta alueelle rekrytoitavat uudet maahanmuuttajat ja heidän perheensä. Varsinaiseen kohderyhmään kuuluvat myös Ylä-Savon seudulla jo toimivat tai seudulle sijoittuvat yritykset, jotka työllistävät kv-osaajia. Yrityksille ei aseteta toimiala- tai kokorajoitteita. Yhtenä kohderyhmänä on myös maahanmuutto- ja pakolaisneuvonnan palveluiden yksikkö ja sen henkilöstö, jonka rooli ja palvelukokonaisuus muuttuu hankkeen toteutuksen myötä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat alueen oppilaitokset, muut maahanmuutto- ja kotouttamistyötä tekevät toimijat (ml. kolmas sektori) sekä alueen muut kehityshankkeet.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 298 532

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 227 614

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 373 165

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 284 518

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Ylä-Savon

Kunnat: Sonkajärvi, Lapinlahti, Kiuruvesi, Vieremä, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Pohjolankatu 14

Postinumero: 74100

Postitoimipaikka: Iisalmi

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 40

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 52

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 120

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Maahanmuuttajataustaisissa työnhakijoissa miehet työllistyvät naisia helpommin ja naispuolisten hakijoiden tueksi tarvitaan enemmän toimenpiteitä. Hankkeessa sukupuolinäkökulma joudutaan ottamaan huomioon monissa yhteyksissä johtuen eri kulttuuri- ja kansallisuustaustoista tulevasta kohderyhmästä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke on sukupuolitietoinen. Tavoitteena on kannustaa työnhakijoita hakeutumaan perinteiset sukupuolirajat ylittäviin uravalintoihin paremmin työllistäville toimialoille vaikkakin maahanmuuttajataustaisilla henkilöillä sukupuoli voi joissakin tapauksissa hyvinkin vahvasti vaikuttaa ja jopa rajoittaa ammatinvalintamahdollisuuksia. Tietyistä kulttuuritaustoista tulevien henkilöiden on vielä nykyäänkin huomattavan vaikea työskennellä työyhteisöissä, joissa on molempaa sukupuolta edustavia henkilöitä. Hankkeeseen haetaan ja toimenpiteisiin osallistetaan sidosryhmäyhteistyön, markkinoinnin ja tiedottamisen keinoin sekä naisia että miehiä. Hankkeen tavoitteiden ja toimenpiteiden suunnittelussa varaudutaan tarkastelemaan niiden vaikutusta naisiin ja miehiin. Sukupuolinäkökulma sisällytetään projektin toimintaan sen kaikissa vaiheissa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen tavoitteena on edistää yhtä lailla niin naisten kuin miesten työllistymistä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Hankkeen avulla kehitetään Ylä-Savon alueen palvelukykyä ottaa vastaan alueelle aiempaa runsaammassa määrin maahanmuuttajataustaista työvoimaa. Tällä on sekä suoria että välillisiä vaikutuksia alueen elinkeinoelämä kasvuun ja kehittymiseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 5
Hankkeen toimenpiteillä kehitetään alueen palveluverkostoa sekä julkisten palveluiden toimivuuden että vapaa-ajan palveluiden ja toimintojen osalta.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 5
Hankkeen toimenpiteiden avulla maahanmuuttajataustaisten asukkaiden saatavilla oleva palvelut paranevat ja monipuolistuvat ja mm. osallistuminen vapaa-ajan toimintaan helpottuu, mikä parantaa kohderyhmän sitoutumista alueeseen.
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Hanke parantaa maahanmuuttajataustaisten henkilöiden kouluttautumis- ja työllistymismahdollisuuksia sukupuolesta ja kulttuuritaustasta riippumatta
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 5
Hanke edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta osallistamalla maahanmuuttajataustaisia, työttömiä henkilöitä koulutustoimenpiteiden kautta kohti työllistymistä avoimille työmarkkinoille.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen päätavoitteena oli saada alueelle lisää kansainvälistä työvoimaa parantamalla ja kehittämällä alueen palveluprosessia niin, että alue näyttäytyy mielenkiintoisena, palvelut vastaavat kansainvälisten osaajien tarpeisiin, työnantajat saavat rekrytointeihinsa tarvitsemaansa tukea ja kansainväliset työntekijät sitoutuvat pysyvästi alueelle. Palveluprosessin kehittämisessä keskityttiin jo olemassa olevan Iisalmen kaupungin kansainvälisen palveluyksikön toimintamallin kehittämiseen sekä sujuvan yhteistyömallin rakentamiseen muiden kansainvälisiä rekrytointipalvelua tarjoavien toimijoiden kanssa.

Hanke kokeili olemassa olevien työllisyystoimijoiden kanssa uusien ulkomaalaistaustaisten osaajien rekrytointia yritysten tarpeisiin pääasiassa ns. suora välityksenä. Maahanmuuttajien osaamista on sanoitettu pääasiassa haastattelemalla tulkkivälitteisesti ja muiden käännöspalveluiden avulla tavoitteena, että jokainen pystyy tekemään työhakemuksen tai CV:n omasta osaamisestaan. Näin pystyttiin testaamaan yhteistyön sujuvuutta ja luotiin toimintamallia pysyvälle toiminnalle maahanmuuttajien ja kansainvälisen rekrytoinnin palveluissa. Samalla selvitettiin sopivat toimijat kunkin asiakkaan palvelutarpeen mukaisesti ja erityyppisten toimenpiteiden toteuttamiseen jatkossa.

Hanke keskittyi ensisijaisesti ns. suorittavien työtehtävien aloihin; sairaanhoitajat, kätilöt, lähihoitajat, peltoviljelytyönjohtajat ja -työntekijä, puutarha- ja kasvihuonetyönjohtajat ja -työntekijät, maatalouslomittajat, metsurit ja metsätyöntekijät, betonirakentajat ja -raudoittajat, kirvesmiehet ja rakennuspuu-sepät, putkiasentajat, hitsaajat ja kaasuleikkaajat, koneenasettajat ja koneistajat, moottoriajoneuvojen asentajat ja korjaajat, koti-, hotelli- ja toimistosiivoojat ym. - kaikki ammattinimikkeet, pois lukien sairaala- ja laitosapulaiset ja päiväkotiapulaiset). Muut vastaavaa toimintaa suorittavat hankkeet koko Pohjois-Savon alueella keskittyivät pääasiassa korkeasti koulutettuihin maahanmuuttajiin, joten tarve alemman koulutustason työtehtävien maahanmuuttoperäisen rekrytoinnin pilotointiin oli olemassa.

Sekä hankkeen päätavoite, että osatavoitteet tukivat Ylä-Savon alueen elinvoimaisuuden kasvamista ja ratkaisevat osaltaan alueen työvoimaongelmaa saamalla yritysten tarpeisiin osaavaa työvoimaa ulkomailta sekä alueella jo asuvista maahan muuttaneista. Hankkeen rekrypilotointimatka suuntautui Espanjan Barcelonaan, jossa hankehenkilökunta osallistui Savon alueelle tulevien rekrytapaamiseen, yksi Iisalmen tuli-ja oli paikalla, jonka kanssa keskusteltiin tarkemmin. Hankeväki kertoi tietoa Suomesta ja ylipäänsä asettautumispalveluista. Työntekijät saapuvat keväällä 2024 Suomeen. Henkilöt työllistyvät ensin hoiva-avustajiksi. Ukrainan sodan myötä Ylä-Savon alueelle tuli tilapäisen suojelun statuksella paljon ihmisiä, jotka tarvitsivat tukea työnhakuun/ työnhaun asiakirjoihin ja tilanne vei niin paljon resursseja, ettei useampaa rekrytointimatkaa voitu toteuttaa.

Hankkeessa laadittiin asiakkaiden kanssa henkilökohtaisia kouluttautumis- ja työllistymissuunnitelmia sekä ohjauksessa ja suunnittelussa hyödynnettiin jo olemassa olevia palveluita esim. oppilaitokset, työvalmentajat ja Te-palvelut. Hankkeen asiakkaille mahdollistettiin osallistuminen erilaisiin työelämän korttikoulutuksiin.

Ylä-Savon maahanmuuttajien tarvitsemista palveluista tuotettiin yksiin kansiin infomateriaalia, joka käännettiin useammalle eri kielelle. Tämä materiaali on työnantajien käytettävissä heidän rekrytoidessaan ulkomaalaisia työntekijöitä ja myös maahanmuuttajien käytettävissä. Elämä ja ura -opas, jossa on selko-kielisesti ja isolla fontilla saavutettavuus huomioiden kerrottu, mistä löytyy palvelupolku maahanmuuttoon liittyen maahanmuuttajille sekä rekrytointipolku työnantajille. Opasta jaettiin ja jaetaan myös hankkeen jälkeen kuntiin, työnantajille ja kv-asiakkaille. Oppaan sähköinen versio lisätään kansainvälisyyspalveluiden nettisivuille.

Hanke herätti uudelleen eloon yhden kansainvälisen verkostoitumistapahtuman, joka saavutti runsaan yleisön. Tapahtumaa oli järjestetty vuosia sitten mutta ei viime vuosia. Marraskuussa 2023 toteutui Meetings in everyday life -tapahtuma, joka kokosi yhteen ulkomaalaistaustaisia ihmisiä/perheitä. Tapahtumassa oli esillä sivistys- ja vapaa-ajantoimijoita lähinnä Iisalmen alueelta. Alueen veto- ja pitovoiman vuoksi koettiin yrityksiltä alun perin lähtenyt idea, järjestää tapahtuma, erittäin tärkeäksi ja hyödylliseksi. Monen näytteilleasettajien toivomus myös oli, että tällaiselle tapahtumalle olisi hyvä saada jatkoa. Ihmiset tarvitset myös virikkeellistä toimintaa vapaa-ajalle, työn vastapainoksi. Myös alueen maahanmuuttotyön asiantuntija oli paikalla esittelemässä palveluita.

Hankkeen toteutusta edesauttoi työskentely samassa tilassa seudullisessa kansainvälisyysyksikössä, joten toiminnan luomiselle ja kehittämiselle oli olemassa vahva pohja ja kontaktit hankkeen toteuttamisen kannalta keskeisiin toteutus- ja yhteistyötahoihin. Työllisyys- ja kansainvälisyysyksikkö pystyy myös vastaa-maan hankkeen aikana saavutettujen toimintojen jatkuvuudesta hankkeen päätyttyä.

International House -toimintamallin suunnitteluun sisältyen Life&career -hanke laajensi kv-yhteistyöverkostoa. Toimintamallia kehitettiin palvelumuotoilun avulla. Mallin kehittämisessä ei päästy loppuun saakka. Tämä ns. yhden luukun periaatteella oleva toiminta on odottamassa yhteiskehittämisen jatkoksi heti, kun Te-palveluiden 2024-uudistus saadaan loppuun vietyä.