![]() |
![]() |
Hankekoodi: S22792
Hankkeen nimi: VeRa – Ruokapalvelualan vetovoiman lisääminen ja työelämäyhteyksien tiivistäminen
Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen
Erityistavoite: 9.1. Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2022 ja päättyy 31.8.2023
Toiminnan tila: Toiminnassa
Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2539767-3
Jakeluosoite: Kampusranta 9
Puhelinnumero: 020 124 3000
Postinumero: 60320
Postitoimipaikka: Seinäjoki
WWW-osoite: http://www.seamk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mäki Taru Ursula
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: tutkimus- ja kehittämispäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: taru.maki(at)seamk.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 40 830 4105
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely: Hakijoita on useampi kuin yksi (yhteishanke)
Ruokapalveluala on yksi suurimmista pandemian seurauksena taloudellisia ja imagotappioita kärsineistä aloista. Toimet alan imagon kehittämiseksi sekä opiskelijoiden työelämäyhteyksien vahvistamiseksi jo opiskeluaikana ovat tarpeen.
Tavoitteet
Hankkeen keskeisenä tavoitteena on lisätä alan vetovoimaa ja kehittää ruokapalvelualan työnantajamielikuvaa positiivisemmaksi, kehittää opiskelijoiden työllistymisvalmiuksia, parantaa ruokapalvelualan koulutuksen ja yritysten välistä yhteistyötä sekä parantaa alan koulutuksen työelämälähtöisyyttä. Samalla parannetaan koulutetun työvoiman saatavuutta ja yritysten rekrytointitarpeiden osuvuutta Etelä-Pohjanmaalla. Oppimisen työmuotoina käytetään mm. ruoka- ja yrittäjyysstudiota ja yhteisoppimisen työpajoja.
Hankkeessa kehitetään ruokapalvelualan työnantajamielikuvaa sekä lisätään alan ammattien ja työtehtävien tunnettuutta ja houkuttelevuutta. Tavoitteena on lisätä alan arvostusta ja tukea myös sitä kautta alan kehittymistä ja toipumista koronan vaikutuksista. Tiivistynyt yhteistyö kehittää opiskelijoiden työllistymisvalmiuksia että varmistaa alan koulutusten työelämävastaavuutta. Samalla koulutusorganisaatioiden välinen yhteistyö tiivistyy ja tukee näin alan pitkäjänteistä kehittämistä.
Toimenpiteet:
- vahvistetaan alan työnantajien ja koulutusorganisaatioiden ja koulutuksessa olevien vuorovaikutusta yhteisellä Ruoka- ja yrittäjyysstudion toimintamallilla, jossa opiskelijat ja alan toimijat kohtaavat, syntyy vuoropuhelua, molemminpuolista oppimista, ja osaamistarpeiden ennakointia yhteisen oppimisen ja työskentelyn kautta
- alan työnkuvien, työantajamielikuvan ja imagon muotoilu mm. osallistamalla nuoria innovaatioprosessiin yhdessä yrittäjien, alan ammattilaisten ja kouluttajien kanssa (innovaatioleirit)
- lisätään opinto-ohjaajien ja hakijoiden tietoisuutta ruokapalvelualasta ja kehitetään alan markkinointia mm. TET-jaksojen hyödyntäminen, uudet markkinointimenetelmät ja -materiaalit
- varmistetaan koulutetun työvoiman saatavuutta ja yritysten/työnantajien rekrytointitarpeiden osuvuutta Etelä-Pohjanmaalla, jota tuetaan mm. kehitettävällä Ruoka- ja yrittäjyysstudion toimintamallilla
Tulokset
Käynnistetyn Ruoka- ja yrittäjyysstudion toiminnassa vuoropuhelu yritysten/työnantajien ja eri koulutustoimijoiden ja opiskelijoiden välillä paranee. Kun koulutuksen ja työelämän yhteydet vahvistuvat ja opiskelijoiden työllistymisvalmiudet lisääntyvät, välillisenä tuloksena myös alan yritysten opiskelijoille tarjoamien kehittämistehtävien seurauksena yritysten/työnantajien prosessit ja toimintatavat kehittyvät ja reagointikyky muutoksiin paranee . Hankkeen tuloksena ruokapalvelualan ammattien ja työtehtävien tunnettuus ja houkuttelevuus lisääntyvät. Hankkeessa laaditaan alan vetovoimasuunnitelma, jonka avulla voidaan jatkossa parantaa alalle tulijoille alan työnantajamielikuvaa.
Hankkeen varsinaisina kohderyhminä ovat
- ammatinvalintaa miettivät 9.luokkalaiset nuoret sekä muut opiskelupaikkaa miettivät (esim. alan vaihtajat, maahanmuuttajat)
- toisen asteen opiskelijat (ammatillinen ja lukiokoulutus)
- ammattikorkeakouluopiskelijat
- opetus- ja ohjaushenkilöstö perus- ja toisella asteella sekä työpaikkaohjaajat toisella asteella sekä muut ohjaus- ja koulutuspalveluiden asiantuntijat
-koulutusorganisaatiot; opinto-ohjaajat, uraneuvojat ja muut ohjaus- ja koulutuspalveluiden asiantuntijat
Kaikki alueen ravitsemispalvelualan yritykset
Ammatilliset oppilaitokset ja ammattikorkeakoulut, joilla on ravitsemispalvelualan koulutusta.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 190 382
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 0
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 237 979
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 0
Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa
Seutukunnat: Kuusiokuntien, Suupohjan, Järviseudun, Seinäjoen
Kunnat: Lapua, Soini, Alajärvi, Seinäjoki, Lappajärvi, Kauhava, Vimpeli, Karijoki, Ähtäri, Teuva, Kurikka, Kauhajoki, Isokyrö, Evijärvi, Alavus, Isojoki, Ilmajoki, Kuortane
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 12
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0
Suunniteltu: 130
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 0 |
Hanke on tältä osin neutraali | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 7 | 7 |
Hankkeessa pyritään käyttämään sähköisiä kokouksia matkustuksen vähentämiseksi. Pyritään paperittomaan toimistoon. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Hanke on tältä osin neutraali | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Hanke on tältä osin neutraali | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Hanke on tältä osin neutraali | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 5 | 6 |
Pyritään kehittämään verkko-opetusta, mikä vähentää materiaalien käyttöä sekä jätteen syntymistä sitä kautta. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Hanke on tältä osin neutraali | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 8 |
Hankkeen avulla pyritään vähentämään alan työvoimapulaa alueella ja mahdollistamaan alan yritysten kasvua. Lisäksi vahvistetaan alueen koulutusorganisaatioiden yhteistyötä. Sen avulla varmistetaan alan osaajien osaamistason lisääntyminen ja alueellisen elinkeinoelämän kehittyminen. Etelä-Pohjanmaan alue tuottaa suuren osan suomalaisista elintarvikkeista, mutta ravintolapalveluja alueella käytetään verrattain vähän. Etelä-Pohjanmaalla viljellään, kasvatetaan ja jalostetaan merkittävä osa Suomen elintarvikkeista, mutta ravintolapalveluja alueella käytetään verrattain vähän. Aluekehittämisen näkökulmasta tätä näkökulmaa voisi hyödyntää enemmän, kun osaajia olisi riittävästi. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 0 |
Hanke on tältä osin neutraali | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 3 | 4 |
Digitaalisuus vähentää osallistujien matkustamista. Lisäksi hankkeessa tuotetut materiaalit ovat pääosin digitaalisia | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 6 | 6 |
Hankkeen tavoitteena on osaamispääoman lisääminen ja sitä kautta työtyytyväisyyden ja työhyvinvoinnin lisääminen. Hankkeella pyritään myös sukupuolisidonnaisuuden vähentämiseen ruokapalvelualalla. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 3 | 4 |
Verkko-opintojen kehittäminen mahdollistavaa osallistumisen paikkakunnasta ja elämäntilanteesta riippumatta. Hankemateriaaleissa esiintyy yhtäläisesti miehiä ja naisia. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 2 | 2 |
Hankkeessa suunnitellaan toimia huomioiden erityisryhmät ja maahanmuuttajat. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Hanke on tältä osin neutraali | ||
Ympäristöosaaminen | 3 | 3 |
Hankkeessa lisätään ruokapalvelualan opiskelijoiden ympäristöosaamista ja siten vaikutus on positiivinen. |
-