Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22856

Hankkeen nimi: APAJA - Virtuaalisten vierailujen toimintamalli

Toimintalinja: 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.3. Digitaalisten taitojen parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2022 ja päättyy 30.11.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2509747-8

Jakeluosoite: PL 222

Puhelinnumero: 0206110200

Postinumero: 90101

Postitoimipaikka: Oulu

WWW-osoite: https://www.oamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Puotinen Tiina Orvokki

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tiina.puotinen(at)oamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503503022

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Pitkittynyt COVID-19-pandemia on vaikeuttanut liiketoimintaa ja erilaisia yhteistyön muotoja toimijoiden välillä. Erilaisia yhteistyöalustoja ja teknologisia ratkaisuja on olemassa runsaasti, mutta niiden hyödyntäminen voi olla haasteellista monista syistä johtuen. Erilaisiin digitaalisiin sovelluksiin perehtyminen vaatii osaamista ja vaivannäköä, ja tähän ei välttämättä ole yrityksissä resursseja. Eri sovellusten rajapintojen yhteensopivuuden ja esimerkiksi tietoturva-asioiden arviointiin vaaditaan osaamista, jota yrityksessä työskentelevillä henkilöillä ei välttämättä ole. Monia koronan yrityksille aiheuttamia haasteita voitaisiin ratkoa digitaalisilla ratkaisuilla, mutta digitalisaation hyödyntämistä pk- yrityksissä hidastavat tiedon, osaamisen ja uskalluksen puute.
Hankkeen tavoitteena on lisätä hankkeeseen osallistuvien toimijoiden osaamista digitaalisten sovellusten ja teknologioiden suhteen ja näin lisätä digitaalisten ratkaisujen avulla toteuttavien virtuaalitapaamisten ja -tapahtumien laatua ja vaikuttavuutta hankkeen toteutusalueella. Työelämän tapaamisiin, vierailuihin, tilaisuuksiin ja yhteydenpitoon liittyvät toimintatavat ovat pandemian vauhdittamana muuttuneet osittain pysyvästi. Digitaalisten työkalujen hallinta ja taidokas hyödyntäminen helpottavat verkostojen rakentamista ja ylläpitoa uudenlaisessa tilanteessa. Hankkeessa kehitetään ja testataan virtuaalivierailujen toimintamalleja, jota erilaiset toimija voivat hyödyntää omien tarpeidensa mukaisesti.
Tavoitteena on, että lisääntyneen osaamisen myötä erilaisia vierailuja, kokouksia, koulutuksia ja tilaisuuksia voidaan järjestää aiempaa vaikuttavammin myös etäyhteyksiä ja erilaisia teknologioita hyödyntäen. Hankkeessa kehitettävillä virtuaalivierailujen toimintamalleilla vastataan pandemian aiheuttamiin haasteisiin, mutta myös niihin haasteisiin, jotka syntyvät esimerkiksi pitkistä välimatkoista tai muista fyysisistä olosuhteista johtuvista seikoista. Lisäksi hankkeen tavoitteena on, että kehittyneiden digitaitojen myötä mahdollistuvat uudet toimintatavat juurtuvat osaksi uutta vihreää siirtymää tukevaa toimintatapaa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat työelämässä olevat henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään digitaalisia taitojaan ja vahvistamaan osaamistaan digitaalisten sovellusten ja teknologioiden hyödyntämiseen liittyen. Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat myös Oamkin opettajat, TKI-henkilöstö ja sekä muut henkilöt, jotka työskentelevät tehtävissä, joihin kuuluu erilaisten sidosryhmärajapintojen hallinta.
Lisäksi kohderyhmänä ovat henkilöt, jotka työskentelevät tehtävissä, joihin liittyy erilaisten vierailujen, koulutusten ja tapaamisten järjestäminen.

Henkilöstölle varataan vuosittain tehtäviin työaikasuunnitelmiin tarvittava resurssi hankkeen järjestämiin toimenpiteisiin. Hankehenkilöstö ei ole hankkeessa koulutettavana kohderyhmänä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat hankkeen toteutusalueella toimivat teknologia- ja teollisuusalojen pk-yritykset, jotka hyötyvät hankkeesta henkilöstön osaamisen kehittymisen kautta. Oamkin opiskelijat hyötyvät hankkeesta välillisesti Oamkin opetushenkilöstön osaamisen kehittymisen kautta.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 156 627

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 101 981

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 195 784

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 127 477

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Raahen, Oulunkaaren, Oulun, Nivala-Haapajärven

Kunnat: Oulu, Utajärvi, Kempele, Muhos, Ii, Tyrnävä, Raahe, Vaala, Nivala, Liminka, Pudasjärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 20

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 3

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 90

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Euroopan tasa-arvoinstituutti Eigen julkaisun Sukupuolten tasa-arvo ja digitalisaatio Euroopan unionissa kaikissa ikäluokissa miehet ja pojat luottavat digitaitoihinsa enemmän kuin naiset ja tytöt. Haasteena on saada naiset motivoitumaan alasta, johon heidän taitonsa kyllä riittävät. Hankkeen toteuttajaoraganisaatiossa Oamkin sähkö-, automaatio- ja konetekniikan opiskelijoiksi hakeutuu yhä enemmän naisia, mutta ala on edelleen miesvaltainen. Koulutusorganisaatioiden toive ja tavoite onkin saada lisää naisia koulutukseen mukaan. Vuonna 2020 sukupuolijakauma sähkö- ja automaatiotekniikassa oli miehiä 52 naisia 3. Konetekniikassa puolestaan miehiä 73 naisia 3. Luvut heijastelevat teknologiateollisuuden työpaikkojen sukupuolijakauman kanssa: Teknologiateollisuus ry:n mukaan naisten osuus teknologiayritysten henkilöstöstä on 22 prosenttia. (Lähde: https://teknologiateollisuus.fi/sites/default/files/fil e_attachments/ika-_ja_sukupuolijakaumat.pdf)
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen sukupuolivaikutuksia arvioitiin karkeasti Suvauskoneella ja sen tuloksen mukaan hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti. https://player.myzef.com/lapinletka/ajax/comparison_js.php?nid=4 Hankkeen kaikki toimenpiteet toteutetaan siten, että sekä miehillä että naisilla on tasavertainen mahdollisuus osallistua niihin. Lisäksi viestinnässä huomioidaan alan yleinen sukupuolijakauma ja siihen pyritään vaikuttamaan kiinnittämällä huomiota viestintään, jotta se tukisi yleisiä tavoitteita lisätä naisten osuutta teknologia-aloilla. Hankkeen ohjausryhmää kootessa tarkastellaan ohjausryhmän jäsenten sukupuolijakaumaa ja pyritään saamaan myös naisia ohjausryhmään.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on ehkäistä koronan synnyttämiä haittoja ja edistää koronasta toipumista heikoimmassa asemassa olevien tasa-arvoa vahvistamalla digitaalisia taitoja.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 2
Hankkeella ei ole suoria vaikutuksia luonnonvarojen käyttöön. Digitalisaation edistämisellä pyritään tiettyjen toimintatapojen muutokseen, mm. matkustamisen vähenemiseen, jolla puolestaan pitkällä tähtäimellä on vaikutusta uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöön.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 2
Ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä yrityksille ovat esimerkiksi raaka-aineiden saatavuuteen, logistiikkaan, tuotannon sijoittumiseen, lainsäädäntöön, teknologiaan, muuttoliikkeisiin, osaajien saatavuuteen ja investointeihin liittyvät riskit. (Lähde: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/fi/Documents/risk/Deloitte%20EK%20Ilmastonmuutoksen%20vaikutukset_yhteenvetoraportti.pdf ) Tämän hankkeen toimenpiteillä pyritään digitalisaation keinoin vaikuttamaan erityisesti sijoittumiseen, osaajien saatavuuteen sekä yritysten yleiseen resilienssiin
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeella ei ole vaikutusta kasvillisuuteen, eliöihin tai luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 2
Digitaalisten vierailujen edistämisellä pyritään siihen, että fyysinen matkustaminen vähenisi ja tällä on vaikutusta kasvihuonekaasupäästöihin.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta Natura-kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Ei vaikutusta materiaaleihin ja jätteisiin.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei vaikutusta uusiutuvien energialähteiden käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 4
Hanke vahvistaa paikallista elinkeinoelämää lisäämällä digitaitoihin liittyvää osaamista. Digitalisaatio tasa-arvoistaa yrittämisen ja työnteon mahdollisuuksia sijainnista riippumatta. Hanke mahdollistaa myös koulutusorganisaation ja yritysten välisen TKI-työn tiiivistämisen, mikä edistää paikallisen elinkeinoelämän kehittämistä
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 4
Digitaalisten taitojen parantumisen myötä yritykset pystyvät tehokkaammin hyödyntämään erilaisia digitaalisia alustoja tuotteiden ja palveluidensa kehittämisessä.
Liikkuminen ja logistiikka 2 3
Hankkeen toimenpiteillä pyritään kehittämään uudenlaisia yhteistyömuotoja, joilla on vaikutusta liikkumiseen, logistiikkaan ja niiden hiilijalanjälkeen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 5
Hanke on suunniteltu vähentämään koronan aiheuttamia haittoja ja syrjäytymisen riskejä. Digitaalisten taitojen hallinta lisää mahdollisuuksia aktiivisuuteen, yhteydenpitoon ja liiketoiminnan kehittämiseen.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hankkeen toteutuksessa otetaan huomioon tasa-arvon edistäminen, mutta toimenpiteillä ei tähdätä tasa-arvon edistämiseen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hankkeen toteutuksessa huomioidaan yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus, mutta hankkeen toimenpiteillä ei tähdätä yhdenvertaisuuden parantamiseen
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutuksia kulttuuriympäristöön
Ympäristöosaaminen 0 2
Erilaiset digitaaliset ratkaisut ovat osa ilmastokriisin ratkaisua. Digitaitojen vahvistuminen mahdollistaa toimintojen suunnittelun niin, että myös ympäristön kestävyys huomioidaan ratkaisuissa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli lisätä hankkeen toimenpiteisiin osallistuneiden toimijoiden erilaisten digitaalisten alustojen hyödyntämiseen liittyvää osaamista ja vahvistaa heidän valmiuksiaan hyödyntää monipuolisesti ja tavoitteellisesti erilaisia digitaalisia alustoja ja työkaluja erilaisissa virtuaalivierailuissa. Hankkeen tavoitteena oli myös lisätä etäyhteyksien ja digitaalisten ratkaisujen avulla toteutettavan yhteydenpidon laadukkuutta ja vaikuttavuutta hankkeen toteutusalueella. Konkreettisena tavoitteena oli luoda virtuaalivierailujen toimintamalleja, joita erilaiset henkilöt ja organisaatiot voivat hyödyntää. Tavoitteiden saavuttamiseksi hankkeen toimenpiteinä toteutettiin virtuaalivierailujen toimintamalli, jota yritykset voivat hyödyntää virtuaalivierailua suunnitellessaan. Toimintamalli sisältää esimerkkejä erilaisista vierailutyypeistä, niiden käyttökohteista ja kohderyhmistä. Toimintamallin esittelyksi hankkeessa on tuotettu dokumentti nimeltä ”Virtuaalivierailun perusteita ja toteuttaminen pk-yrityksessä”, joka on osa hankkeen loppuraportointia. Kyseisen esityksen tavoitteena on tutustuttaa pk-yrityksiä virtuaalivierailun käyttömahdollisuuksiin ja käyttöönottoon. Esityksessä käsitellään aluksi digitaaliseen ympäristön hyödyntämisen teoreettista taustaa, sitten esitellään virtuaalivierailun soveltamista pk-yrityksen liiketoimintaan sekä lopuksi kuvataan neljä erilaista mallia virtuaalivierailun toteuttamisesta pk-yrityksessä ja oppilaitoksen toteuttamassa virtuaalivierailussa yritykseen.

Hankkeessa toteutettiin myös ”hands on” -tyyppisiä koulutuksia virtuaalivierailualustojen käyttöön yritysedustajille ja oppilaitosten henkilökunnalle. Koulutuksiin osallistuneita henkilöitä oli yhteensä 46. Koulutusmateriaali valmisteltiin hankkeen aikana, joten koulutuksiin osallistuneet toimivat pilottiryhmänä valmistelluille koulutusmateriaaleille. Koulutusten jälkeen osallistujille lähetettiin palautekyselylomake, johon vastasi 18 henkilöä ja palautteet olivat pääosin positiivisia. Tarkempi erittely palautteista loppuraportin kohdassa 6.4.

Hankkeen tuloksista viestittiin lokakuussa järjestetyssä ”Virtuaaliteknologia ja sisällöntuotanto pk-yrityksissä ja koulutuksessa” -tapahtumassa. Tapahtumassa puhumassa oli Krista Jäntti ja Jori Levantovskij, joiden palkkioihin käytettiin ostobudjettia. Hankkeen tuloksista kerrottiin lyhyesti tapahtumassa ja osallistujat saivat tapahtuman verkostoitumisosuuden kautta lisätietoa hankkeesta, sen tehtävistä ja tuloksista.