Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22885

Hankkeen nimi: Työn pitovoiman vahvistamisen kokeilut työyhteisöissä matkailu- ja palvelualalla

Toimintalinja: 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus

Erityistavoite: 7.1. Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.11.2022 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lapin ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2528792-5

Jakeluosoite: Jokiväylä 11 C

Puhelinnumero: +358 20 798 6000

Postinumero: 96300

Postitoimipaikka: Rovaniemi

WWW-osoite: https://www.lapinamk.fi/fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jenni Kemi

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Asiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jenni.kemi(at)lapinamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +35840 4829434

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Johdanto: Työelämä on murroksessa ja muutoksessa: työelämään siirtymässä olevien nuorten näkemykset työstä ja sen asemasta omassa elämässään sekä työlle asetetut odotukset eroavat aiempien sukupolvien näkemyksestä. Sitoutuminen työnantajaan, tiettyyn organisaatioon tai tiettyyn työhön ylipäänsä ei ole enää itsestäänselvyys. Näin ollen työyhteisöissä tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota pitovoimaa vahvistaviin tekijöihin ja uudistaa työyhteisön käytänteitä sekä mahdollista ja vahvistaa työntekijän kokemaa tunnetta työn merkityksellisyydestä.

Tavoite: Hankkeen kehittämistavoitteena on tukea Lapin matkailu- ja palvelualojen työhyvinvointia ja tuottavuutta sekä vahvistaa alan pitovoimaa tunnistamalla työyhteisössä työskentelevien työn merkityksellisyyden muodostumiseen sekä motivoitumiseen ja sitoutumiseen vaikuttavia tekijöitä. Pitovoimaan vaikuttavat muun muassa työnantajan mahdollistamat työnteon puitteet, johtaminen kuin myös työntekijän kokema mahdollisuus osallistua ja tulla kuulluksi. Yksi kriittisistä menestystekijöistä on sitoutumisen mahdollistama työsuoritus itsessään. Työn merkityksellisyyden kokemus on noussut tärkeäksi, osin työelämän murroksen muutosten takia. Tavoitteena on tuoda työn pitovoimaa tukevat asiat näkyväksi ja keskusteluun työyhteisöissä ja edistää Lapin matkailu- ja palvelualojen työyhteisöjen uudistumiskykyä, työhyvinvointia ja tuottavuutta.

Toimenpiteet: Hankkeessa selvitetään olemassa olevien pitovoiman ja työn merkityksellisyyden hyviä käytänteitä (nykytila-analyysin laadinta). Kartoitetaan työn pitovoimaan ja työn merkityksellisyyden muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä matkailu- ja palvelualoilla Lapissa (työyhteisöjen tarpeiden näkyväksi tekeminen). Kokeillaan työn pitovoimaa ja työn merkityksellisyyttä vahvistavien ratkaisuehdotusten toimivuutta työyhteisössä (työyhteisöjen osaamisen kehittäminen).

Tulokset: Hankkeen tuloksena on tuettu Lapin matkailu- ja palvelualojen työhyvinvointia, tuottavuutta ja uudistuskykyä. Tuloksena on vahvistettu alan pitovoimaa tunnistamalla ja kokeilemalla työyhteisössä työskentelevien työn
merkityksellisyyden muodostumiseen sekä motivoitumiseen ja sitoutumiseen vaikuttavia tekijöitä. Tuloksena on edistetty matkailu- ja palvelualojen yritysten verkottumista (työntekijäryhmä, lähijohto/yrittäjäryhmä) osallistavilla menetelmillä.

Hankkeen tuloksena on:
- laadittu artikkelimuotoinen nykytila-analyysi olemassa olevista pitovoiman ja työn merkityksellisyyden hyvistä käytänteistä
- kartoitettu työn pitovoimaan ja työn merkityksellisyyden muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä matkailu- ja palvelualoilla Lapissa ja siten tuotu esille työyhteisöjen tarpeet
- vahvistettu työyhteisöjen osaamista jakamalla pitovoimaa ja merkityksellisyyttä vahvistavia ratkaisuehdotuksia ja kokeilemalla niiden toimivuutta työyhteisössä
- tuotettu erityistä lisäarvoa jo olemassa oleviin yritysten käytänteisiin ohjaamalla huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin (huomioiden yhdenvertaisuus esim. sukupuolesta, iästä tai etnisestä taustasta riippumatta).
- laadittu visualisoitu materiaali (esimerkiksi posteri, vihkonen, video) työyhteisöjen arjen käytäntöjä tukemaan, joiden avulla työyhteisö voi itsenäisesti tai vähin ulkopuolisin resurssein kehittää toimintaansa jatkuvasti.

Pitovoimaa tukevat asiat on tuotu näkyväksi ja keskusteluun työyhteisöissä. Matkailu- ja palvelualojen yritysten veto- ja pitovoimatekijäksi on noussut työn merkityksellisyyttä vahvistavat vastuullisuuden arvot (kestävän kehityksen periaatteet huomioiden) esimerkiksi vähähiilisen talouden ja yhdenvertaisuuden edistäminen niin nuorten, kansainvälisten kuin ikääntyvien työntekijöiden ja työnhakijoiden keskuudessa. Näin ollen tuloksena on edistetty matkailu- ja palvelualalla työskentelevien työurien pidentämisestä ja työllisyyttä. Hankkeen kohdistuminen EU:n Itämeri-strategian mukaisia tavoitteita ja politiikka-aloja mukaillen matkailu- ja palvelualaan tukee osaltaan alueen kehittymistä. Strategian mukaisesti korkeakoulun ja yritysten yhteistyö ylläpitää ja parantavaa alueen hyvinvointia ja kilpailukykyä. Hiilijalanjäljen vähentämistä tukevan osaamisen lisääminen vaikuttavaa myönteisesti Itämeren alueen hyvinvointiin.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat Lapin matkailu- ja palvelualojen yritysten työyhteisöt, työntekijät ja lähijohtotehtävissä tai yrittäjinä naisvaltaisilla matkailu- ja palvelualoilla työskentelevät.

Tehdyn toimintaympäristön analyysi mukaan naisvaltainen matkailu- ja palveluala työllistää tyypillisesti nuoria, vähemmistöryhmiin kuuluvia ja vähäisellä koulutuksella olevia. Sukupuolinäkökulma pyritään huomioimaan mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi ottamalla se keskusteluun ja huomioilla ne työyhteisöjen menettelytavat ja toimintakulttuurit, joissa sukupuolen merkitystä ei tunneta. Tällä pyritään sukupuolten kannalta ei-toivottujen vaikutusten ehkäisemiseen ja tasa-arvon edistämiseen.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat matkailu- ja palvelualojen yritysten asiakkaat, sidosryhmät ja yhteistyökumppanit. Välillisenä kohderyhmänä ovat myös korkeakoulujen henkilöstö ja opiskelijat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 74 260

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 64 618

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 92 825

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 80 772

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Tunturi-Lapin, Pohjois-Lapin, Itä-Lapin, Rovaniemen

Kunnat: Rovaniemi, Kittilä, Sodankylä, Enontekiö, Kolari, Salla, Pelkosenniemi, Savukoski, Posio, Muonio, Inari, Ranua, Utsjoki, Kemijärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 10

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 25

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 35

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Tehdyn toimintaympäristön analyysi mukaan naisvaltainen matkailu- ja palveluala työllistää tyypillisesti nuoria, vähemmistöryhmiin kuuluvia ja vähäisellä koulutuksella olevia. Lisäksi hankkeen sukupuolivaikutuksia on arvioitu Lapin Letkan Suvauskoneella, jonka mukaan hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti. Alan sukupuolijakauma on tiedostettu hanketta valmistellessa ja se tullaan huomioidaan toimenpiteiden suunnittelussa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuolinäkökulma pyritään huomioimaan mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi ottamalla keskusteluun ja huomioilla ne työyhteisöjen menettelytavat ja toimintakulttuurit, joissa sukupuolen merkitystä ei tunneta. Tällä pyritään sukupuolten kannalta ei-toivottujen vaikutusten ehkäisemiseen ja tasa-arvon edistämiseen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole hankkeen päätavoite, mutta hankkeen toteuttamisessa huomioidaan sukupuolten tasa-arvon periaatteet. Kaikilla kohderyhmään kuuluvilla on yhtäläinen mahdollisuus osallistua hankkeen toimintaan.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 7
Hankkeessa tuotettavilla ratkaisuehdotuksilla tavoitellaan erityistä lisäarvoa yritysten jo olemassa oleviin käytänteisiin ohjaamalla huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin huomioiden vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 7
Hankkeessa tuotettavilla ratkaisuehdotuksilla tavoitellaan erityistä lisäarvoa yritysten jo olemassa oleviin käytänteisiin ohjaamalla huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin huomioiden vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 7
Hankkeessa tuotettavilla ratkaisuehdotuksilla tavoitellaan erityistä lisäarvoa yritysten jo olemassa oleviin käytänteisiin ohjaamalla huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin huomioiden vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 7
Hankkeessa tuotettavilla ratkaisuehdotuksilla tavoitellaan erityistä lisäarvoa yritysten jo olemassa oleviin käytänteisiin ohjaamalla huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin huomioiden vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 7
Hankkeessa tuotettavilla ratkaisuehdotuksilla tavoitellaan erityistä lisäarvoa yritysten jo olemassa oleviin käytänteisiin ohjaamalla huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin huomioiden vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 7
Hankkeessa tuotettavilla ratkaisuehdotuksilla tavoitellaan erityistä lisäarvoa yritysten jo olemassa oleviin käytänteisiin ohjaamalla huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin huomioiden vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 7
Hankkeessa tuotettavilla ratkaisuehdotuksilla tavoitellaan erityistä lisäarvoa yritysten jo olemassa oleviin käytänteisiin ohjaamalla huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin huomioiden vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 9
Hankkeen myötä tuetaan Lapin matkailu- ja palvelualojen yritysten työyhteisöjen työhyvinvointia, motivaatiota ja sitoutumista sekä siten pidemmällä aikavälillä alan pitovoimaa vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet huomioiden (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 8
Hanke tukee matkailu- ja palvelualan yrityksiä kehittämään aineettomia tuotteita ja palveluita kestävän kehityksen periaatteet huomioiden (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).
Liikkuminen ja logistiikka 0 1
Hanke tukee matkailu- ja palvelualan yrityksiä pohtimaan liikkumista ja logistiikkaa kestävän kehityksen periaatteet huomioiden (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 9 9
Hankkeen kehittämistavoitteena on vahvistaa Lapin matkailu- ja palvelualojen työskentelevien työhyvinvointia ja tuottavuutta sekä motivaatiota ja sitoutumista sekä alan pitovoimaa kestävän kehityksen periaatteet huomioiden (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).
Tasa-arvon edistäminen 7 7
Hankkeessa pyritään sukupuolten kannalta ei-toivottujen vaikutusten ehkäisemiseen ja tasa-arvon edistämiseen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 8
Hankkeessa edistetään yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta kiinnittämällä huomiota tällä hetkellä ns. heikossa asemassa olevien (nuoret, naiset, vähemmistöt) yhdenvertaisuuden parantamiseksi.
Kulttuuriympäristö 7 7
Hankkeessa tuotettavilla ratkaisuehdotuksilla tavoitellaan erityistä lisäarvoa yritysten jo olemassa oleviin käytänteisiin ohjaamalla huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin huomioiden vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).
Ympäristöosaaminen 7 7
Hankkeessa tuotettavilla ratkaisuehdotuksilla tavoitellaan erityistä lisäarvoa yritysten jo olemassa oleviin käytänteisiin ohjaamalla huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin huomioiden vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys).

9 Loppuraportin tiivistelmä

Työelämä on murroksessa ja muutoksessa: työelämään siirtymässä olevien nuorten näkemykset työstä ja sen asemasta omassa elämässä sekä työlle asetetut odotukset eroavat aiempien sukupolvien näkemyksestä. Sitoutuminen työnantajaan, tiettyyn organisaatioon tai tiettyyn työhön ylipäänsä ei ole enää itsestäänselvyys. Näin ollen työyhteisöissä tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota pitovoimaa vahvistaviin tekijöihin ja uudistaa työyhteisön käytänteitä sekä mahdollista ja vahvistaa työntekijän kokemaa tunnetta työn merkityksellisyydestä.

Hankkeen kehittämistavoitteena oli tukea Lapin matkailu- ja palvelualojen työhyvinvointia ja tuottavuutta sekä vahvistaa alan pitovoimaa tunnistamalla työyhteisössä työskentelevien työn merkityksellisyyden muodostumiseen sekä motivoitumiseen ja sitoutumiseen vaikuttavia tekijöitä.

Olemassa olevista pitovoiman ja työn merkityksellisyyden hyviä käytänteitä selvitettiin kokoamalla olemassa olevia tutkimuksia ja selvityksiä - yhteenvetona laadittiin artikkelimuotoinen nykytila-analyysi.

Työyhteisöjen tarpeiden näkyväksi tekemiseksi, kartoitettiin työn pitovoiman ja työn merkityksellisyyden muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä Lapin matkailu- ja palvelualalla. Työyhteisöt osallistettiin työpajatyöskentelyyn erilaisin osallistavin, luovin menetelmin.

Työhteisöjen osaamisen kehittämiseksi, tuotettiin ja kokeiltiin konkreettisia ratkaisuehdotuksia. Yritysten kanssa yhteistyössä suunnitelluissa pitovoimaa ja työhyvinvointia vahvistavissa tapahtumissa kohtautettiin työyhteisöjä. Osallistujat jakoivat ideoita ja vinkkejä osaajien pitämiseksi ja sitouttamiseksi. Lisäarvoa tuotettiin jo olemassa oleviin yritysten käytänteisiin ohjaten huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin huomioiden vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet.

Hankkeen tulosten yhteenvedoksi järjestettiin webinaari sekä laadittiin visualisoituna materiaalina tsemppi-/kehutarrat työyhteisöjen arjen käytäntöjen tueksi.

Hankkeessa onnistuttiin suunnitelman mukaisesti tuomaan työn pitovoimaa tukevat asiat näkyväksi ja keskusteluun työyhteisöissä sekä edistämään Lapin matkailu- ja palvelualojen työyhteisöjen työhyvinvointia, tuottavuutta ja uudistumiskykyä. Alan pitovoimaa vahvistettiin tunnistamalla ja kokeilemalla työyhteisöissä työskentelevien työn merkityksellisyyden muodostumiseen sekä motivoitumiseen ja sitoutumiseen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi edistettiin yritysten verkottumista.