Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22894

Hankkeen nimi: Osaajia elokuva-alalle

Toimintalinja: 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus

Erityistavoite: 6.1. Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 15.11.2022 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Turun kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0204819-8

Jakeluosoite: PL 355, 20101 Turku

Puhelinnumero: 02 330 000

Postinumero: 20101

Postitoimipaikka: Turku

WWW-osoite: http://www.turku.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Matti Mäkelä

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektitoimiston päällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: matti.makela(at)turku.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 907 3166

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Media-ala kuuluu valtakunnallisesti niihin aloihin, jossa koulutetusta työvoimasta on ylitarjontaa. Media-alan murroksen myötä alan sisältä löytyy kuitenkin kasvava sektori, jolla osaajapulasta ennustetaan kasvun estettä: elokuva-ala. Elokuva- ja tv-draamatuotantojen tilaukset ovat jatkuvassa kasvussa mm. suoratoistokanavien ohjelmatarpeen ja Suomessa Business Finlandin av-kannustinrahan myötä lisääntyneen kansainvälisen tuotannon vuoksi. Merkittävä osa Suomeen tulossa olevista tuotannoista voi sijoittua Varsinais-Suomeen, mikäli maakunnan
tuotantoyhtiöillä on valmius ottaa näiden tilaukset vastaan.

Hankkeen tavoitteena on vastata elokuva-alan osaamisvajeeseen kehittämällä koulutustarjontaa Turun ammatti-instituutissa. Siinä luodaan yhdessä työelämäkumppanien kanssa elokuva-alaan liittyvä tutkinnon osa, joka voidaan joustavalla, esim. monimuoto- tai oppisopimustoteutusta hyväksi käyttävällä tavalla räätälöidä välitöntä työvoimatarvetta kokevien mm. tuotantoyhtiöiden tarpeiden mukaiseksi. Hankkeessa toteutettavat pilotit sekä siinä suunniteltava tutkinnon osa suunnataan jatkuvan oppimisen hengessä jo työelämässä tai työmarkkinoilla oleville media-alan ammattilaisille, eikä se sellaisenaan ole osa media-alan perustutkintoa. Koulutuksen osallistujien tavoitteena on joko työllistyä heidät oppisopimusjaksolle ottaneeseen yritykseen tai muutoin laajentaa osaamistaan työelämän ja esim. nykyisen työnantajan tarpeita vastaavaksi.

Hanke käynnistetään syksyllä 2022 alueellisten osaamistarpeiden täsmäprofiloinnilla, joka tuo esiin Turun lähialueiden elokuva- ja media-alan kohtaamien pahimpien osaamisvajeiden yksityiskohdat. Profilointi toimii pohjana hankkeen koulutuspiloteille ja siinä luotavalle elokuva-alan tutkinnon osalle. Tietojen ajantasaisuutta seurataan koko hankkeen ajan.

Kehitettävän tutkinnon osan pilotointi aloitetaan jo talvella 2022 - 2023. Tutkinnon osa voi käsittää sisältöjä useilta eri osaamisaloilta kuten esimerkiksi tekninen työ, lavasterakentaminen, puvustus tai video-assistentin, valoharjoittelijan tai gripin työ; mahdollisia osaamistarpeita voi löytyä myös tietotekniikasta esim. visuaalisten tehosteiden jälkituotannosta (VFX). Koska osaamisen kirjo alalla on laaja, tutkinnon osa voidaan rakentaa modulaarisista kokonaisuuksista, jotka saattavat jo yksin vastata joidenkin alan yritysten osaamistarpeisiin.

Elokuva-alan yrityksille mm. suoratoistopalvelujen ohjelmatarpeen aiheuttama tilausten kasvu on tuonut mukanaan kasvaneen elokuva-alan osaajakysynnän, johon tämänhetkinen koulutustarjonta ei kykene vastaamaan. Koulutus paikkaa tätä osaajapulaa Varsinais-Suomen alueella ja mahdollistaa näin osaltaan alan yrityksiä tarttumaan kasvavien tilausten tarjoamaan kasvumahdollisuuteen. Tämä puolestaan tarjoaa Turulle ja koko maakunnalle mahdollisuuden profiloitua entistä vahvemmin elokuva-alan kansallisena keskuksena. Hankkeessa suunniteltu ja pilotoitu koulutus jää käyttöön täydennyskoulutuskokonaisuutena.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat media-alalla työskentelevät sekä media-alan koulutuksen saaneet työttömät työnhakijat, jotka voivat elokuva-alan osaamista hankkimalla parantaa työmarkkina-asemaansa merkittävästi, sekä alan tuotantoyritykset ja muut vastaavat media-alan työnantajat, joilla kasvun esteenä on pula elokuva-alan assistenttitason osaavista työntekijöistä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat muut media-alan yritykset sekä elokuva-alan järjestöt toteutusalueella, elokuva-alan tuotantoyritykset ja järjestöt ympäri maan sekä hankkeen viestintätoiminnan kautta myös muut media-alan koulutusta tarjoavat ammatilliset oppilaitokset sekä ammatillisen koulutuksen alueelliset sidosryhmät.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 83 346

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 81 430

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 104 182

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 101 787

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Varsinais-Suomi

Seutukunnat: Salon, Loimaan, Vakka-Suomen, Turun

Kunnat: Salo, Naantali, Turku, Uusikaupunki, Loimaa, Raisio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 13

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 13

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 40

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toimintaympäristönä elokuva-ala ei ole erityisen sukupuolittunut, ja alan suuntaus on yleisesti menossa sukupuolijaottomaan suuntaan esim. tuotantojen tekijöiden hakuprosesseissa. Hanke tukee tätä kehityskulkua.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuolten tasa-arvon näkökulma tullaan ottamaan huomioon hankkeen arvioinnissa niin palautteen keräämisen kuin itsearvioinninkin yhteydessä. Hankkeen viestinnässä ja viestintämateriaalissa kiinnitetään huomiota siihen, että eri sukupuolet ovat esillä tasapuolisesti sekä toimijoina että kohderyhmän edustajina.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolten tasa-arvon edistäminen ei ole hankkeen päätavoite, mutta tasa-arvonäkökulma otetaan huomioon hankkeen toteuttamisessa, arvioinnissa ja viestinnässä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 2
Hankkeen tuotokset ovat luonteeltaan aineettomia, ja hanke tukee muutoinkin aineettomia hyödykkeitä tuottavaa alaa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 1
Välillinen vaikutus perustuu aineettomia hyödykkeitä tuottavan alan tukemiseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeella ei ole vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hankkeella ei ole havaittavia vaikutuksia mainittuihin kohteisiin.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei ole vaikutuksia Natura 2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 2
Aineettomat tuotteet, paperittoman toimiston käytänteet ja sähköisten julkaisujen suosiminen vähentävät hankkeen materiaalitarpeita ja sen tuotteena syntyviä jätteitä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 1
Hankkeen kaikessa toiminnassa suositaan mahdollisuuksien mukaan uusiutuvia energialähteitä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Hanke edistää media-alan ja erityisesti tuotantoyhtiöiden kykyä ottaa vastaan elokuva-, tv- ja videoalan tuotantotehtäviä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 6
Hankkeen kehittämät tuotteet ja palvelut (koulutus- ja valmennuskokonaisuudet jne.) ovat luonteeltaan aineettomia. Hankkeen julkaisutoiminta on vähäistä, mutta siinä suositaan mahdollisuuksien mukaan sähköisiä julkaisukanavia.
Liikkuminen ja logistiikka 2 2
Hanke toteutetaan paikallisena, ja siinä pyritään liikkumisen aiheuttaman taloudellisen ja ekologisen rasituksen pienentämiseen myös koulutusten toteutuksen osalta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 8 8
Hanke edistää hyvinvointia parantamalla kohderyhmän työmarkkina-asemaa ja työllistymisen/työssä pysymisen mahdollisuuksia.
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Hanke tukee elokuva-alan kehittymistä sukupuolijaottomaan suuntaan esim. tuotantojen tekijöiden hakuprosesseissa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 3
Yhdenvertaisuus ei ole hankkeen keskeinen sisältö, mutta sentarjoama, työmarkkina-aseman paranemiseen johtava koulutuskokonaisuus tukee kohderyhmän osallisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 2
Hankkeen vaikutus liittyy kulttuuriympäristön tallentamiseen elokuvan tai videon keinoin.
Ympäristöosaaminen 0 3
Hanke ei varsinaisesti lisää ympäristöosaamista, mutta sen kestävyyden kannalta positiiviset ratkaisut levittävät ympäristöosaamisen käytäntöjä kohderyhmän ja sidosryhmien käyttöön.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Osaajia elokuva-alalle kehittämishankkeessa on vastattu elokuva-alan osaamisvajeeseen kehittämällä Turun ammatti-instituutin koulutustarjontaa.
Toiminta aloitettiin keräämällä tietoa alueen yritysten tarpeista ja toiveista koulutusten suhteen. Näiden pohjalta lähdettiin kokoamaan koulutuskokonaisuuksia.
Hankkeen aikana on järjestetty kolme kahden viikon mittaista pilottikoulutuskokonaisuutta, sekä yksi lyhyempi, työpajamuotoinen koulutus.
Hankkeessa on kehitetty tutkinnon osa, joka on luotu kuunnellen alueen yritysten toiveita ja tarpeita. Tutkinnon osan rakentamisessa on ollut tärkeää huomioida myös hankkeen pilottikoulutuskokonaisuuksien palautteita sekä osallistujien, että kouluttajien kokemuksia.
Työryhmä, sekä muutamat media-alan opettajat ovat olleet aktiivisesti mukana seuraamassa pilottikoulutusten etenemistä, joten arvokasta tietoa on saatu myös näiden osallistujien kommenttien kautta esimerkiksi media-alan opettajien omissa opettajakokouksissa ja kehittämistilaisuuksissa.
Työelämä on vahvasti sitoutunut hankkeeseen ja vuoden aikana on muodostunut verkosto, joka jatkaa olemassaoloaan myös hankkeen päätyttyä. Epävirallinen työelämäyhteistyöverkosto ”Avaruustoimikunta” on kokoontunut jo kerran, ja seuraava tapaaminen on sovittu vuoden -24 tammikuulle. Verkoston kokouksessa käytiin yhdessä läpi pilottikoulutusten kokemuksia ja pyydettiin ja saatiin myös lisää vinkkiä koulutusten jatkokehittämiseen.