Hankekoodi: S22946
Hankkeen nimi: Yhdessä kulkien
Toimintalinja: 5. Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta
Erityistavoite: 10.1. Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2023 ja päättyy 30.12.2023
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: Suomen Punainen Risti Savo-Karjalan piiri
Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys
Y-tunnus: 1072172-5
Jakeluosoite: Kauppakatu 35
Puhelinnumero: 0500322910
Postinumero: 80100
Postitoimipaikka: Joensuu
WWW-osoite: http://www.punainenristi.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mustonen Minna Johanna
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Vapaaehtoistoiminnankehittäjä
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: johanna.mustonen(at)redcross.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0406458808
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Toimitetaan myöhemmin
Pääkohderyhmänä ovat erityisesti työikäiset ja nuoret.
Lapsiperheet ja ikäihmiset.
Elinkustannusten nousun ja kriisien myötä ruoka-apua tarvitsevat.
SPR:n periaatteiden mukaisesti apua saavat kaikki tukea, ohjausta ja apua hakevat.
Yhteistyöverkoston toimijat.
Kaupat, leipomot, ravintolat ja elintarviketeollisuuden edustajat.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 246 298
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 236 539
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 252 298
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 264 019
Maakunnat: Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo
Seutukunnat: Joensuun, Varkauden, Kuopion, Keski-Karjalan, Ylä-Savon, Pielisen Karjalan
Kunnat: Rääkkylä, Outokumpu, Sonkajärvi, Keitele, Joensuu, Nurmes, Kuopio, Varkaus, Ilomantsi
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 2
Suunniteltu: 270
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 8 | 7 |
Hankkeessa hyödynnetään ruokahävikkiä | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 9 | 8 |
Järjestönä teemme ilmastovaikuttamista valtakunnan tasolla. Piirillä on Greenoffice sertifikaatti. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 6 | 6 |
Hävikkiruokaa hyödynnetään ja jätelajittelu hoidetaan viranomaisohjeistuksen mukaisesti. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Ei vaikustusta | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 3 | 3 |
Hankkeessa toimitaan yhteistyössä paikallisen elinkeinoelämän kanssa. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 7 | 7 |
Hävikkiruuan hyödyntäminen, etätyömahdollisuus. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 3 | 3 |
Logistiigan toimivuus ja sähköiset palvelut. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 8 | 8 |
Punaisen Ristin toiminnan perusta on hyvinvoinnin ylläpito. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 9 | 10 |
Järjestömme periaatteet noudattavat tasa-arvoa | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 8 | 9 |
Kuuluu järjestömme perustoimintatapaan. | ||
Kulttuuriympäristö | 5 | 6 |
Edistämme kulttuurihyvintointia toiminnassamme. Esim. Ryhmätoiminnat ja tapahtumat | ||
Ympäristöosaaminen | 5 | 5 |
Kustannustehokkuus ja ympäristöystävällisyys. Ruokahävikin vähentäminen |
Yhdessä kulkien –hankkeen keskeisenä tavoitteena oli osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen, työ- ja toimintakyvyn lisääntyminen ja ruoka-apuverkostotoiminnan kehittäminen.
Hankkeen työntekijät järjestivät SPR:n vapaaehtoisten kanssa yksilöohjausta, tapahtumia ja ryhmätoimintaa yhdeksällä paikkakunnalla ja niiden lähialueilla Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Yksilökeskusteluihin ja -ohjauksiin osallistui noin 450 henkilöä. Tapahtumia, ryhmätoimintaa ja koulutuksia järjestettiin 60 kertaa, joissa oli noin 2200 kohtaamista. Kohderyhmään kuuluvia tavoitettiin SPR:n omasta ja yhteistyökumppaneiden toiminnasta, ruokajaoista ja kohtaamispaikoista.
Hanketyöntekijät kävivät henkilökohtaisia keskusteluja osallistujien kanssa ja ohjasivat heitä palveluihin. Hyvinvointia ja työllistymistä tukevaa toimintaa olivat mm. Tärpit työnhakuun, Mantsirekry, Mietityttääkö raha-asiat, Terveyspäivä & ensiaputaidot tapahtumat sekä Luovuuden tuokio -ryhmät. Nuorille järjestettiin myös omaa kohdennettua toimintaa. Tapahtumat olivat lämminhenkisiä, ne toivat iloa ja tukea arkeen yhdessä ruokaillen tai kahvitellen.
Ruoka-aputoimijoiden verkostotyötä oli tavoitteena kehittää erityisesti Joensuussa ja Kuopiossa. Verkostot kutsuttiin koolle neljällä paikkakunnalla, tarjottiin tietoa ajankohtaisista aiheista, tuettiin toimijoiden yhteydenpitoa ja viestintää. Tapaamisiin osallistui hyvinvointialueet, kunnat, Ruoka-apu.fi palvelu ja STM ruoka-avun kansallisen koordinaation kehittämishanke. Syksyllä hanke järjesti ESR+ aineellisen avun maksukorttijaon liitännäistoimia seitsemällä paikkakunnalla ja hanke osallistui ruoka-avun kehittämistyöhön Savo-Karjalan alueella yhteistyötahojen kanssa.
Saadun palautteen mukaan osallistujat kokivat hyvinvointinsa ja toimintakykynsä kohentuneen, he lähtivät liikkeelle kotoaan aiempaa useammin, olivat saaneet toivonkipinöitä elämäänsä, yhteisöllisyys ja porukkaan kuuluminen oli lisääntynyt ja yksinäisyyden tunne vähentynyt. He kertoivat saaneensa tietoa ja olivat kontaktoituneet työelämäpalveluiden ja työnantajien kanssa. Yhteistyökumppanit kertoivat, että toiminta edisti yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, ihmisten välille syntyi kytköksiä, he saivat neuvoja ja apua ongelmatilanteisiinsa. Osallistujia oli työllistynyt toiminnan kautta, vaikka pienillä paikkakunnilla oli heikot mahdollisuudet työllistää pitkäaikaistyöttömiä. Yhteisölliset ruokailut ja ESR+ aineellisen avun maksukortit olivat tärkeä lisä, joka auttoi hyvinvointia. Tapahtumat olivat tuoneet piristysruiskeen kylälle. “Hienointa tässä oli, että vaikka hanke loppui, se jäi elämään!”
Hankkeesta saatuja hyviä toimintamalleja ja verkostoyhteistyötä jatketaan osana Suomen Punaisen Ristin Savo-Karjalan piirin vapaaehtoistoimintaa, erityisesti osallistavassa ruoka-aputoiminnassa. Hyviä kokemuksia ja asiantuntijuutta jaetaan paikallisesti ja valtakunnallisesti, että ne leviäisivät toimijoiden käyttöön paikkakunnille sopivalla tavalla tukea tarvitsevien ihmisten hyväksi.