Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22949

Hankkeen nimi: Uudistumisen taito

Toimintalinja: 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.4. Yritysten ja yrittäjien muutoskyvykkyyden lisääminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.2.2023 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Paju Consulting Oy

Organisaatiotyyppi: Mikroyritys

Y-tunnus: 2745830-2

Jakeluosoite: Snellmaninkatu 2 B, 2. krs

Puhelinnumero: 0400910300

Postinumero: 70100

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.pajuconsulting.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jenni Rissanen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jenni.rissanen(at)pajuconsulting.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400910300

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Yritykset ovat valtavien muutosvoimien keskellä. Moni yritys toipuu edelleen koronapandemian vaikutuksista eikä liiketoiminta ole palannut ennalleen. Maailmaa ravistelee lisäksi Ukrainan sota, energiakriisi ja ilmastokriisi, jotka ovat saaneet kuluttaja- että yritysasiakkaat varovaisiksi ja muuttamaan käyttäytymistään.

Erilaisten kriisien värittämät viime vuodet ovat verottaneet erityisesti yrittäjien ja johtajien jaksamista: vaikeat, epävarmuudessa tehdyt päätökset, mahdollisesti muun henkilökunnan kannattelu ja oman hyvinvoinnin laiminlyönti stressaavassa tilanteessa näkyy ja tuntuu. Yrittäjien ja johtajien yksinäisyys on todempaa kuin koskaan. Tarve yhteisöllisyyteen ja joukkoon kuulumiseen on ihmisen psykologinen perustarve.

Muuttuva ympäristö tuo haasteiden lisäksi myös mahdollisuuksia uudenlaiseen ja uudistuvaan liiketoimintaan.

Hankkeessa toteutetaan lähivalmennuksia, yrityssparrauksia sekä tehdään sosiaalisen tuen pilotteja. Hankkeen päätteeksi järjestetään loppuseminaari ja hankkeen työkalut sekä keskeiset opit kerätään työkirjan muotoon.

Hankkeen tuloksena vahvistetaan sosiaalista tukiverkostoa, luodaan uudenlaisia yhteisöllisiä liiketoiminnan kehittämisen menetelmiä ja rakenteita, opetellaan haastamaan omaa ajatteluamme ja tekemään tunneilmastosta oman liiketoimintamme kilpailuedun. Näin voimme luoda kestävämpää voimavaralähtöistä liiketoimintaa, hyvinvointia ja parempia innovaatioita.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmää ovat Pohjois-Savon alueella toimivat yrittäjät sekä johtajat pk-yrityksistä.

Hankkeen kohderyhmänä ovat pk-yritykset, jotka ovat kärsineet koronapandemian vaikutuksista sekä toimintaympäristön muutoksista eikä liiketoiminta ole palannut ennalleen. Vaikeuksista huolimatta yritykset ovat halukkaita kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaansa. Tällä hankkeella pyritään vahvistamaan yritysten muutosvalmiuksia, jotta kasvu ja kehittäminen tulee mahdolliseksi.

Hankkeen valmisteluvaiheessa jo 11 yritystä on sitoutunut osallistuvansa hankkeeseen, mikäli se saa rahoituksen. Lisäksi keskustelut useiden muiden yritysten kanssa ovat käynnissä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Yritysten henkilöstö, asiakkaat ja sidosryhmät. Osallistujien lähipiiri.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 72 929

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 72 929

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 77 487

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 77 487

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Varkauden, Kuopion

Kunnat: Kuopio, Siilinjärvi, Varkaus, Leppävirta

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 12

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 12

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 12

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta. Hankkeessa on osallistujina ja toteuttajina eri sukupuolien edustajia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa on osallistujina ja toteuttajina (ml. ulkopuoliset kouluttajat) eri sukupuolien edustajia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasaarvon edistäminen, vaan muutoskyvykkyyden lisääminen ja liiketoiminnan kehittäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 1
Hankkeen koulutusten ja dialogin myötä avartuva ajattelu voi vaikuttaa myös ekologisen kestävyyden toimintaan. Aihe ei kuitenkaan ole hankkeen keskiössä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 1
Hankkeen koulutusten ja dialogin myötä avartuva ajattelu voi vaikuttaa myös ekologisen kestävyyden toimintaan. Aihe ei kuitenkaan ole hankkeen keskiössä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 1
Hankkeen koulutusten ja dialogin myötä avartuva ajattelu voi vaikuttaa myös ekologisen kestävyyden toimintaan. Aihe ei kuitenkaan ole hankkeen keskiössä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 1
Hankkeen koulutusten ja dialogin myötä avartuva ajattelu voi vaikuttaa myös ekologisen kestävyyden toimintaan. Aihe ei kuitenkaan ole hankkeen keskiössä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 1
Hankkeen koulutusten ja dialogin myötä avartuva ajattelu voi vaikuttaa myös ekologisen kestävyyden toimintaan. Aihe ei kuitenkaan ole hankkeen keskiössä.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 1
Hankkeen koulutusten ja dialogin myötä avartuva ajattelu voi vaikuttaa myös materiaalien ja jätteiden käsittelyyn. Aihe ei kuitenkaan ole hankkeen keskiössä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 1
Hankkeen koulutusten ja dialogin myötä avartuva ajattelu voi vaikuttaa myös uusiutuvien energianlähteiden käyttöön. Aihe ei kuitenkaan ole hankkeen keskiössä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 8
Hankkeen päätavoitteena on auttaa osallistuvia yrityksiä kehittämään omaan liiketoimintaansa kestävästi, mikä vaikuttaa myös paikallisen elinkeinorakenteen kehittymiseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Hankkeen tavoitteena on auttaa osallistuvia yrityksiä kehittämään aineettomia tuotteita ja palveluita.
Liikkuminen ja logistiikka 0 1
Hankkeen koulutusten ja dialogin myötä avartuva ajattelu voi vaikuttaa myös liikkumiseen ja logistiikkaan. Aihe ei kuitenkaan ole hankkeen keskiössä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 8 8
Hankkeen tavoitteena on tukea osallistujien henkilökohtaista hyvinvointia (mm. yksinäisyyden vähentäminen, tunnesäätelyn kehittyminen) sekä lisätä osallistujien johtamisosaamista, jolla on myös välillisiä vaikutuksia.
Tasa-arvon edistäminen 1 1
Keskustelut ja mm. yhteiskunnan sekä yrittäjyyden rakenteiden havainnointi sekä ajattelun kehittyminen voivat edistää tasa-arvoa. Tasa-arvoa ei tässä ajatella vain sukupuolien välisenä tasa-arvona vaan laajemmin (mm. yhteiskuntaluokat, rodut).
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 1
Hankkeen koulutusten ja dialogin myötä avartuva ajattelu voi vaikuttaa myös yhteiskunnallisen ja kulttuurien yhdenvertaisuuden edistämiseen. Aihe ei kuitenkaan ole hankkeen keskiössä.
Kulttuuriympäristö 0 1
Hankkeen koulutusten ja dialogin myötä avartuva ajattelu voi vaikuttaa myös kulttuuriympäristön kehittämiseen. Aihe ei kuitenkaan ole hankkeen keskiössä.
Ympäristöosaaminen 0 1
Hankkeen koulutusten ja dialogin myötä avartuva ajattelu voi vaikuttaa myös ympäristöosaamisen kehittymiseen. Aihe ei kuitenkaan ole hankkeen keskiössä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa kehitettiin, sovellettiin ja otettiin käyttöön pk-yrityksille soveltuvia asiakas- ja markkinalähtöisiä liiketoiminnan kehittämisen menetelmiä, joilla he saavat kilpailuetua omalla toimintakentällään. Hankkeen valmennukset lisäsivät osallistujien kykyä kehittää uudistumiskyvykkyyttä paremmalla ajattelulla, luovuudella, intuitiolla ja tunneilmaston hyödyntämisellä suhteessa itseen, työyhteisöön, verkostoon ja asiakkaisiin sekä liiketoimintaan. Hankkeessa luotiin ja testattiin menetelmiä sekä rakenteita yhteisölliseen liiketoiminnan kehittämiseen, sosiaalisen tuen lisäämiseen ja yrittäjän yksinäisyyden vähentämiseen. Tuloksena vahvistettiin merkittävästi yrittäjien ja johtajien sosiaalisen tuen verkostoa oman työarjen, hyvinvoinnin ja liiketoiminnan kehittämiset tueksi.

Hankkeessa järjestettiin lähivalmennuspäiviä (7 kpl), yhteisöllisiä tapaamisia (7 kpl), yrityskohtaisia sparrauksia (24 kpl), järjestettiin loppuseminaari (n 90 vierasta), julkaistiin blogikirjoituksia (14 kpl) sekä laadittiin, julkaistiin ja jaettiin työkirja loppuseminaarin osallistujille.