Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22950

Hankkeen nimi: Digistä voimaa työuran jatkoon

Toimintalinja: 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.3. Digitaalisten taitojen parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2023 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Savon Yrittäjät r.y.

Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys

Y-tunnus: 0171517-1

Jakeluosoite: Microkatu 1 (rakennus N, 5 krs)

Puhelinnumero: 0400404346

Postinumero: 70200

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite:

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Paula Aikio-Tallgren

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimistusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: paula.aikio-tallgren(at)yrittajat.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400404346

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeella tavoitellaan työllisyysasteen nousua ja työn tuottavuuden kasvua yrityksissä ja organisaatioissa. Hankkeen lähtökohtana on työvoiman saatavuus ja työuran loppupään pitovoima. Muiden Pohjoismaiden tapaan myös Suomessa työn ja eläkkeen rajapinta tulee nähdä joustavana. On tärkeää, että kokeneet työntekijät haluavat jatkaa työuraa mahdollisimman pitkään ja tarvittaessa myös palata eläkkeeltä töihin. Tämä edellyttää ikäjohtamista ja varttuneiden työntekijöiden osaamisen (erityisesti digitaidot) kehittämistä. Oppilaitosten ja muiden koulutusta tarjoavien tahojen tulee huomioida tämä koulutustarjonnassaan. Ikääntyvien digitaidot ovat tärkeitä vihreän siirtymän edistämisessä.

Hankkeen kohderyhmänä ovat työnantajat (yksityinen ja julkinen sektori), 55+ työntekijät ja eläkkeelle hiljattain siirtyneet. Toteutusosio jakaantuu viiteen eri toimintalohkoon: Markkinoidaan – Kartoitetaan – Valmennetaan – Mitataan sekä Viestintään, joka kulkee läpileikkaavana koko hankkeen ajan. Työnantajien tarve – ja työntekijöiden osaamiskartoitusten jälkeen työnantajan esihenkilöt ja työntekijät valmennetaan uudenlaiseen tapaan lähestyä eläkeikää. Tavoitteena ikäjohtamisen tiekartat, jotka perustuvat työntekijöiden vahvuuksien tunnistamiseen ja osaamisen kehittämiseen. Hiljattain eläkkeelle siirtyneille järjestetään “Eläkkeeltä töihin” -valmennusta. Tulokset ovat kohderyhmäkohtaisesti mitattavissa.

Hankkeen tuloksena 55+ työntekijöiden osaaminen kehittyy ja työhyvinvointi paranee. Tällä on vaikutusta myös yhdenvertaisuuden kokemukseen ja hiljaisen tiedon jakamiseen työyhteisössä. Kun työntekijät kokevat arvostusta, työuran jatkaminen koetaan merkityksellisenä. Työnantajalla on käytettävissä pidempään osaavaa, aktiivista työvoimaa, mikä lisää osaamispääomaa ja kilpailukykyä. Työnantajan on luontevaa rekrytoida myös eläkeläisiä töihin.

Pidemmän ajan viestinnällisenä tavoitteena on asennemuutos: eläkeikää ei nähdä työelämästä ulossulkevana leikkauspisteenä. Digitaitojen kehittymisen myötä ikääntyneen väestönosan toimintaedellytykset paranevat. Myöhemmässä elämänvaiheessa, vanhuudessa digitaidot hyödyttävät myös hoivapalveluissa ja yhteydenpidossa läheisiin.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

1. Pohjois-savolaiset työnantajat sekä julkisella että yksityisellä sektorilla, joilla on tarve turvata työvoiman saatavuus tulevina vuosina
2. Organisaatioissa työskentelevät 55+ -vuotiaat henkilöt, joilla on edellytyksiä ja halua jatkaa työuraansa virallisen eläkeiän jälkeen
3. Työntekijät, joilla on kriittistä osaamista ja mahdollisuus mm. mentorointitoimintaan eläkeiän kynnyksellä ja/tai eläköitymisen jälkeen (esim. sote-alan päällikkötason asiantuntijat ja substanssiosaajat)
4. Eläkkeelle hiljattain siirtyneet henkilöt, joilla on kykyä ja halua palata takaisin työelämään joko kokonaan tai osittain.

4.2 Välilliset kohderyhmät

• mm. TE-palvelut sekä rekrytointiyritykset, joiden kanssa käydään vuoropuhelua hankkeen aikana
• oppilaitokset ja koulutuspalveluja tarjoavat organisaatiot; tavoitteena hankkeen kohderyhmien huomioiminen koulutusohjelmissa

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 71 820

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 71 820

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 71 820

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 71 820

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Koillis-Savon, Varkauden, Kuopion, Sisä-Savon, Ylä-Savon

Kunnat: Lapinlahti, Kuopio, Vesanto, Kiuruvesi, Tervo, Keitele, Rautalampi, Suonenjoki, Kaavi, Rautavaara, Sonkajärvi, Tuusniemi, Siilinjärvi, Vieremä, Varkaus, Joroinen, Pielavesi, Leppävirta, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 20

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 10

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 40

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankkeessa huomioidaan tasapuolisesti sekä naiset että miehet.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa huomioidaan tasapuolisesti sekä naiset että miehet.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole suoraan sukupuolisen tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Luonnonvarojen käytön kestävyys ei ole suoraan hankkeen tavoitteena.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Tämä ei ole suoraan hankkeen tavoitteena
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Tämä ei ole suoraan hankkeen tavoitteena
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Tämä ei ole suoraan hankkeen tavoitteena
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Tämä ei ole suoraan hankkeen tavoitteena
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Tämä ei ole suoraan hankkeen tavoitteena
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 5
Tämä ei ole suoraan hankkeen tavoitteena, mutta välillisesti liittyy myös hankkeeseen, koska henkilöt, jotka työskentelevät yrityksissä (myös eläkkeelle siirtyneet) joutuvat huomioimaan vihreää siirtymää.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Elinkeinorakenteen kestävää kehitystä tuetaan hankkeessa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 5
Yrityksille tuotetaan aineistoa, jota he voivat hyödyntää esimerkiksi keskusteluissa eläkkeelle siirtyvien työntekijöiden kanssa. Hankkeella halutaan myös luoda uudenlaista ajattelumallia yrityksiin, jotta eläkkeelle jo siirtyneet/ siirtymässä olevat henkilöt nähdään voimavarana.
Liikkuminen ja logistiikka 5 5
Hankkeessa tuetaan ikääntyviä henkilöitä digitalisaation käyttöön ja digitaitojen lisääntyessä myös konkreettisen liikkumisen tarve vähenee.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 4
Hankkeessa edistetään vahvasti sekä yritysten työntekijöiden, yrittäjien kuin eläköityneidenkin hyvinvointia; luennot ja koulutukset.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Tämä ei ole suoraan hankkeen tavoitteena
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 0
Hankkeessa halutaan vaikuttaa siihen, että eläkeikää lähestyvät sekä eläkkeelle jo siirtyneet henkilöt nähdään voimavarana, joka on käytössä pidempään ja vahvistaa työnantajan osaamispääomaa.
Kulttuuriympäristö 5 8
Tarvitaan eläkkeelle siirtymisen asennemuutos. Eläkeikää ei nähdä työuran päätepisteenä. Työnantaja panostaa hyvään ikäjohtamiseen. Eläkeikää lähestyvät sekä eläkkeelle jo siirtyneet henkilöt nähdään voimavarana, joka on käytössä pidempään ja vahvistaa työnantajan osaamispääomaa.
Ympäristöosaaminen 0 0
Tämä ei ole suoraan hankkeen tavoitteena

9 Loppuraportin tiivistelmä

Kyseessä on työllisyyshanke, jossa apua työvoimapulaan haettiin työurien pidentämisellä ja työstä kiinnostuneiden eläkeläisten työhön paluun mahdollistamisella. Tavoitteena on työuran loppupään pitovoima ja eläkeläisten aktivointi työelämään. Valmennusten keskiössä oli ikäjohtamisen ja digitaitojen kehittäminen. Pääpaino on ollut esihenkilöiden ikäjohtamisen valmiuksien kehittämisessä.

Hankkeeseen osallistui yhteensä 15 työnantajaa, sekä yrityksiä että julkisia organisaatiota (hanketavoite 20 yritystä/organisaatiota). Hankkeen henkilömäärä on hankeajalta 1.6.-31.12.2023 yhteensä 327 henkilöä, joista työelämässä olevia, on 268 henkilöä, yrittäjiä 13 ja työelämän ulkopuolella 41 henkilöä. Yhteensä valmennuksia on järjestetty hankkeen aikana 31 kpl, joista eläkeläisille suunnattuja valmennuksia on 5 kpl. Koulutuspäivissä koulutuksia on järjestetty 255 (hanketavoite 120 koulutuspäivää). Hankkeen aikana on järjestetty enimmäkseen etätilaisuuksia 177 koulutuspäivää (tavoite 110 koulutuspäivää) ja lähitilaisuusia 75 (tavoite 110 koulutuspäivää).

Valmennusten sisältö on rakennettu projektipäällikön kehittämän konkreettisen ASKEL3 -tiekarttamallin pohjalle.

Esihenkilöille: Tiekartta hyvään ikäjohtamiseen

+55-vuotiaille työntekijöille Tiekartta merkitykselliseen työhön

Eläkeläisille: Tiekartta eläkkeeltä töihin

Lyhyestä toiminta-ajasta huolimatta hanke saavutti hyvin kohderyhmät: työnantajat ja esihenkilöt, +55 työntekijät sekä eläkeläiset. Toimenpiteet, analyysikyselyt ja valmennukset suunniteltiin tehtyjen ennakkokyselyjen pohjalta ja niihin osallistui: 15 työnantajaa ja 111 heidän esihenkilöään, 136 + 55-vuotiasta työntekijää ja 71 eläkeläistä.

Digistä voimaa työuran jatkoon hanke on tehnyt yhteistyötä digikoulutuksen osalta Yrityksen osaajat menestyvät hankkeen kanssa. Kahteen tekoälykoulutukseen osallistui 24 henkilöä.

Digikoulutusten toteuttamisesta tehtiin sopimukset Kuopion kansalaisopiston ja EDU-Savon kanssa. Yksi työnantaja on järjestänyt digikoulutusta EDUSavon kautta työntekijöilleen.

Työuran loppuvaiheessa oleville yrittäjyydestä kiinnostuneille +55 -työntekijöille ja eläkeläisille järjestettiin yrittäjävalmennusta kolme kertaa, johon osallistui kymmenen henkilöä. Valmennuksen sisältönä oli oman asiantuntijuuden tuotteistaminen ja markkinointi some-kanavissa.

Hanketta markkinointiin Savon Yrittäjien uutiskirjeissä kuukausittain, lukuisilla somepostauksilla, suoramarkkinoinnilla eläkeläisjärjestöjen ja Savon Yrittäjien jäsenille, sähköpostitse, puhelimitse, eläkeläisjärjestöjen tapahtumissa, Seniorimessuilla sekä TE-toimiston kautta

Hanke ylitti uutiskynnyksen paikallisissa medioissa useita kertoja mm. pääkirjoituksessa. Hanketta esiteltiin laajasti Savon Sanomien yhteydessä ilmestyvässä Yrittäjäsanomissa.

Hankkeen alussa toteutettiin eläkeläiskyselyt Pohjois-Savossa toimivien eläkeläisjärjestöjen kautta. Tulosten mukaan 36 % eläkeläisistä olisi kiinnostuneita työhön paluusta. Savon Yrittäjien jäsenistölle tehdyn kyselyn mukaan 94 % eläkeläisen palkanneista olivat tyytyväisiä eläkeläisen työpanokseen.

Hankkeen aikana toteutettiin ”Ikäjohtamisen kysely” työnantajille ja esihenkilöille ja ”Kehittämispolkukysely” +55-vuotiaille työntekijöille. Tulokset käytiin läpi työantajien yhteyshenkilöiden kanssa analyysipalavereissa, jotka antoivat pohjaa organisaatiolähtöiselle ikäjohtamisen kehittämiselle.

Palautekyselyiden mukaan hankkeen viestintä kaikille kohderyhmille on ollut riittävää, valmennusten sisällöt tarpeellisia, projektipäällikön toiminta asiantuntevaa ja hankkeen koko merkittävänä tai melko merkittävänä 50 % vastaajista. Hankkeeseen osallistuneet ilmoittivat suosittelevansa Digistä voimaa työuran jatkoon -hanketta.

Hanke on antanut pohjaa ikääntyneiden työntekijöiden työpanoksen hyödyntämiselle ja ennen kaikkea asennemuutokselle. Tämän työvoimapotentiaalin hyödyntämiseen sekä digivalmiuksien kehittämiseen lisää toimenpiteitä ja hankkeen jatkamista.