Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74753

Hankkeen nimi: Selvitys BioEnergo Oy:n suunnitteleman biokonversiolaitoksen toimintakelpoisuuden arvioimiseksi

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 3.1. Pk-yritysten energiatehokkuuden edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 10.1.2019 ja päättyy 31.3.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: BIOENERGO OY

Organisaatiotyyppi: Keskisuuri yritys

Y-tunnus: 2257275-5

Jakeluosoite: Itälahdenkatu 22 A

Puhelinnumero: 0407153682

Postinumero: 00210

Postitoimipaikka: HELSINKI

WWW-osoite:

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Saini Timo

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: saini(at)saini.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0407153682

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on tehdä selvitys BioEnergo Oy:n suunnitteleman biokonversiotehtaan toteutuksen kelpoisuudesta Poriin. Lopputuotteena tehdas tulee valmistamaan toisen sukupolven bioetanolia sekä ligniiniä saha- ja metsäteollisuuden sivutuotteina syntyvästä sahanpurusta ja hakkeesta. Hankkeessa arvioidaan mm. valikoidun teknologian sopivuus ja skaalautuvuus, raaka-aine- ja lopputuotemarkkinat, valitun tehdaspaikan toimivuus sekä investointikonsepti. Seuraavan sukupolven biopolttoaineiden kehittäminen on keskeisessä asemassa fossiilisista polttoaineista luopumisessa ja ilmastonmuutoskriisin ehkäisemisessä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 184 750

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 162 797

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 184 750

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 162 797

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Porin

Kunnat: Pori

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Kaanaan teollisuusalue, Titaanitie

Postinumero: 28840

Postitoimipaikka: PORI

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 40, joihin työllistyvät naiset 20

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 2.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Sukupuolten tasa-arvo huomioidaan jo selvitys-vaiheessa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Perinteisesti metsäteollisuus on ollut miesvaltainen toimiala. Siksi on erityisen tärkeää, että sukupuolinäkökulma otetaan huomioon hankkeen kaikessa toiminnassa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on uusiutuvan ja vähähiilisemmän energian osuuden lisääminen liikenteessä. Sukupuolten tasa-arvo huomioidaan biohankkeen toteutuksessa, mutta se ei ole päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 10 10
Hanke lisää uusiutuvan energian osuutta liikenteen polttoaineissa. Lisäksi tehdas hyödyntää raaka-aineena metsä- ja sahateollisuuden sivutuotteena syntyvää havupuiden sahanpurua sekä haketta, eikä siten aiheuta Suomen metsäpinta-alan ja hiilinielujen kutistumista. Sen sijaan tehdas luo kilpailukykyiset ja toimivat markkinat sahanpurulle.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 10 10
Hanke auttaa torjumaan ilmastonmuutosta ja sen aiheuttamia riskejä, sillä se lisää uusiutuvan ja vähähiilisemmän energian osuutta liikenteessä. Tuotteet toimivat täydellisinä substituutteina fossiilisille polttoaineille ja vähentävät pienhiukkas- ja hiilidioksidipäästöjä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 10
Hankkeella on myönteisiä välillisiä vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen, sillä se edesauttaa hillitsemään ilmastonmuutosta ja siitä aiheutuvaa luonnon monimuotoisuuden vähenemistä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 10
Hankkeella on myönteisiä välillisiä vaikutuksia kasvihuonekaasujen vähenemiseen, sillä se lisää vähähiilisemmän energian osuutta liikenteessä. Biokonversiolaitos ei sellaisenaan ole ympäristöriski. Etanoli hajoaa luonnossa ja lingiini on biomassaa.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 10
Hankkeella on myönteisiä välillisiä vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen, sillä se edesauttaa hillitsemään ilmastonmuutosta ja siitä aiheutuvaa luonnon monimuotoisuuden vähenemistä.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 10
Biohanke hyödyntää raaka-aineenaan mm. sahateollisuuden sivutuotteena syntyvää sahanpurua, joka poltetaan nykyisellään pitkälti energiaksi. Biohanke synnyttää sahanpurulle uuden markkinan. Valitussa teknologiassa puubiomassan muuntosuhde etanoliksi on osoittautunut verrattain korkeaksi. Lisäksi potentiaalisena soveltumisalueena ligniinille nähdään sen käyttäminen bitumin sidosaineena asvaltissa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 10 10
Tehdas hyödyntää raaka-aineena metsä- ja sahateollisuuden sivutuotteena syntyvää havupuiden sahanpurua sekä haketta, eikä siten aiheuta Suomen metsäpinta-alan ja hiilinielujen kutistumista. Sen sijaan tehdas luo toimivat markkinat sahanpurulle. Hanke lisää uusiutuvan energian osuutta liikenteen polttoaineissa. Hankkeella on myös tärkeitä välillisiä vaikutuksia, sillä alan teknologia on edelleen pitkälti kehitteillä, ja uudet toimivat teknologiat jouduttavat biopolttoaineiden laajempaan käyttöönottoa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Biohanke on suunniteltu toteutettavaksi Porin Kaanaan teollisuusalueelle. Sijaintipaikan lähtökohtana on mahdollisimman suuri synergioiden hyödyntäminen jo alueella toimivien yritysten kanssa. Biolaitoksen suora työllistävä vaikutus alueella on arviolta 40 henkilötyövuotta, jonka lisäksi työllisyysvaikutuksia syntyy mm. logistiikasta ja kiinteistöpalveluista. Puuraaka-aine on suunniteltu hankittavaksi lähialueiden sahoilta ja teollisuudelta. Höyry hankittaneen alueella sijaitsevan voimalaitoksen kanssa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 10
Biohankkeen yhteyteen suunniteltu ligniinin erotteluprosessi mahdollistaa raaka-aineen saatavuuden ligniinin uusille sovellettavuusalueille. Näin ollen hankkeen odotetaan lisäävän t&k- aktiivisuutta ja sitä kautta uusia IPR-oikeuksia ligniinin käytölle.
Liikkuminen ja logistiikka 10 10
Biolaitoksen tuottama toisen sukupolven bioetanoli edesauttaa välittömästi uusiutuvan energian käytön lisäämistä liikenteessä ja liikenteen vähähiilisyyttä. Hankkeella on myös tärkeitä välillisiä vaikutuksia, sillä alan teknologia on edelleen pitkälti kehitteillä, ja uudet toimivat teknologiat jouduttavat biopolttoaineiden laajempaan käyttöönottoa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Hankkeella on positiivinen vaikutus alueen työllisyyteen. Tuotannon saavutettua täysi kapasiteetti (n. 60 000m3 bioetanolituotanto/ vuosi), on biohankkeen ennakoitu työllistävän noin 40 henkilötyövuoden edestä ja välillisesti jopa 200. Rakennusvaiheessa hanke työllistää suurimmillaan 500 henkeä vuodessa. Lisäksi hanke hyödyntää lähiseudun teollisuuden tuotteita omassa tuotantoprosessissaan.
Tasa-arvon edistäminen 4 4
Hanke on tasa-arvo neutraali. Se huomioi toiminnassaan tasa-arvon.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hanke on kulttuurineutraali
Kulttuuriympäristö 0 0
Hankkeella arvioidaan olevan neutraali välitön ja välillinen vaikutus kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 10 10
Lähes 80 % EU:n arvioidusta biopolttoainetuotannosta vuonna 2018 koostuu ensimmäisen sukupolven biopolttoaineista, mikä johtuu siitä, että teknologia alalla on jo olemassa. Toisen sukupolven biopolttoainetuotanto on huomattavasti vähäisempää. Koska EU kannustaa lainsäädännöllään erityisesti sellupohjaisten biopolttoaineiden tuotannon lisäämistä, on niiden teknologian kehitys erityisen tärkeässä roolissa EU:n ympäristötavoitteiden saavuttamisen kannalta. BioEnergon biohankkeen toteutuessa, hankkeesta tulisi yksi maailman ensimmäisiä kaupallisen mittakaavan sellupohjaisia raaka-aineita hyödyntävä biokonversiolaitos, jolloin sen merkitys alan osaamisen kannalta on erittäin keskeinen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Bioenergo Oy suunnittelee biokonversiolaitosta Porin Kaanaan teollisuusalueelle. Laitoksen päätuotteet ovat bioetanoli liikennekäyttöön, biokaasu liikennekäyttöön sekä ligniinin hyödyntäminen bitumin lisänä "vihreänä" asfalttina (tavoite). Ely-hankkeen tavoitteena oli Kaanaan teollisuusalueen toimintaedellytysten selvittäminen hankkeen sijaintipaikkana. Selvitys vahvisti olemassa olevaa käsitystä sijaintipaikan toimivuudesta.