Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77023

Hankkeen nimi: Hatsapurien tuotantoyksin perustaminen Puumalaan sekä tähän liittyvien kehittämistoimenpiteiden toteutus.

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 21.1.2021 ja päättyy 30.6.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: PUUMALAN HATSAPURI OY

Organisaatiotyyppi: Mikroyritys

Y-tunnus: 3150935-2

Jakeluosoite: Urheilukatu 5

Puhelinnumero: +358 41 526 1060

Postinumero: 00250

Postitoimipaikka: HELSINKI

WWW-osoite:

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Luukkanen Sampsa

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: sampsa(at)deliciest.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 41 526 1060

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hanke muodostuu 2 osiosta, jotka ovat: 1. Uuden hatsapurien tuotantoyksikön suunnittelu, rakentaminen ja käyttöönotto. 2. Tuotantoyksikköön välittömästi tai välillisesti liittyvien kehittämistoimenpiteiden toteuttaminen. Hankkeen tavoitteena on kasvattaa hatsapurien valmistuksen tuotantokapasiteettia merkittävästi. Lisäksi toteutamme kehittämistoimenpiteitä, jotka tukevat tavoitettamme olla Euroopan suurin hatsapurien valmistaja. Haluamme hatsapurimme kaikkien saataville sekä mahdollisuuden tuottaa entistä enemmän korkealaatuisia ja maukkaita hatsapureja. Hankkeen myötä voimme tarjota makuelämyksiä entistä laajemmalle asiakaskunnalle.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 151 490

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 150 870

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 151 490

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 150 870

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin

Kunnat: Puumala

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Airotie 2

Postinumero: 52200

Postitoimipaikka: PUUMALA

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 25, joihin työllistyvät naiset 13

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 25.00, joihin työllistyvät naiset 13.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta. Analyysi on tehty suvauskoneella.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa. Toimenpiteissä pyritään huomioimaan tasapuolisesti nais- ja miesnäkökulma. Toimenpiteillä pyritään poistamaan jaottelua naisten ja miesten aloihin esimerkiksi palkkaamalla elintarvikkeiden valmistukseen tasapuolisesti myös miehiä, vaikka tämä toiminta (ruuan ja elintarvikkeiden valmistus) on perinteisesti nähty ns. naisille kuuluvaksi toiminnaksi.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen valmistelussa on huomioitu sukupuolinäkökulma ja sukupuolten välinen tasa-arvo. Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen. Hankkeen toimenpiteiden toteutuksessa pyritään mahdollisuuksien mukaan edistämään tasa-arvon lisäämistä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 3
Hankkeeseen liittyvä pakastomaliiketoiminnan kehitys tukee luonnonvaraisten marjojen hyödyntämistä, jolloin suurempi osa marjasadosta voidaan saada hyödynnettyä. Lisäksi tuotantoyksikön toiminnassa pyritään muutoinkin edestämään erityisesti uusiutuvien luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei arvioida olevan vaikutuksia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei arvioida olevan vaikutuksia.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 2
Uuden tuotantoyksikön myötä tuotannon hiilidioksidipäästöt per tuotettu yksikkö laskevat yhtiön arvion mukaan verrattona nykyisiin tuotantomenetelmiin.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei arvioida olevan vaikutuksia.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 0
Tuotantoyksikkö pyritään suunnittelemaan mahdollisimman tehokkaaksi siten, että energia- ja materiaalitehokkuus sekä jatteiden määrä per tuotettu yksikkö pienenee nykyiseen verrattuna.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 2
Vähähiilisyys huomioidaan hankkeen aikana ja toiminnan hiilijalanjälkeä pyritään pienentämään kaikkien mahdollisuuksien mukaan.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 3
Hankkeen myötä syntyy paikallisesti uusia työpaikkoja ja lisäksi paikallisten yritysten, kuten viljelijöiden ja poimijoiden kanssa on tarkoitus tehdä yhteistyötä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 2
hankkeeseen liittyvän franchising konseptin kehittämisessä on kysymys aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittämisestä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei arvioida olevan vaikutuksia.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 6 5
Hankkeen myötä kuluttajien saataville tulee herkullisia tuotteita, joista nämä voivat nauttia. Ilman hankkeen toteutusta kuluttajat eivät saisi mahdollisuutta tähän.
Tasa-arvon edistäminen 3 3
Hankkeeseen liittyvissä toimissa ja päätöksissä huomioidaan tasa-arva ja sen edistäminen on tärkeä arvo. Tavoitteena on esimerkiksi saada rekrytoitua myös miehiä naisvaltaiselle leipomoalalle ja tätä kautta hälventää sukupuolistereotypioita.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 9 9
Erityisesti yhdenvertaisuuden osalta Hankkeella on merkittävän positiivinen vaikutus, sillä hatsapurit ovat georgialainen perinneherkku. Hatsapurien myynnin ja markkinoinnin myötä tietoisuus myös georgialaisesta kulttuurista leviää ja siihen kiinnitetään huomioita toimintaan liittyvässä markkinoinnissa ja tiedottamisessa. Tätä kautta hanke edistää muiden vaikutusten lisäksi erityisesti monikulttuurisuutta sekä kulttuurista yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei arvioida olevan vaikutuksia.
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei arvioida olevan vaikutuksia.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Olemme saaneet päätökseen hankkeen, jonka aikana on otettu käyttöön maailman suurin hatsapurileipomo. Leipomon tuotantokapasiteetti riittää valmistamaan hatsapureja suureenkin tarpeeseen. Hankkeen aikana on toteutettu myös muita kehittämistoimenpiteitä, joiden tavoitteena on ollut tuotevalikoiman laajentaminen sekä entistä maukkaampien tuotteiden kehittäminen. Hanke on mahdollistanut hatsapuriemme tuomisen laajemman yleisön saataville sekä antanut meille mahdollisuuden tuottaa entistä enemmän korkealaatuisia ja maukkaita hatsapureja. Olemme erittäin kiitollisia saamastamme mahdollisuudesta. Erityisen kiitollisia olemme siitä, että hankkeen ansiosta voimme tarjota makuelämyksiä entistä laajemmalle asiakaskunnalle. Hankkeen tulokset muodostavat pohjan tulevalle kehitykselle ja tarkoituksemme on kehittää toimintaamme ja tuotteitamme entistä paremmiksi sekä laajentaa tuote- ja palveluvalikoimaamme. Kiitämme kaikkia hankkeeseen osallistuneita hyvästä työstä ja mukanaolosta. Lisäksi haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme saamastamme tuesta ja kannustuksesta. Puumalan Hatsapuri Oy