Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77593

Hankkeen nimi: Resurssiviisaat digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut (REDI SOTE)

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 1046216-1

Jakeluosoite: Ratatie 22

Puhelinnumero: (09) 8868 7150

Postinumero: 01300

Postitoimipaikka: Vantaa

WWW-osoite:

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kauppinen Sami Petteri

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: sami.kauppinen(at)laurea.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400367567

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Koronapandemia on kuormittanut viimeisen vuoden aikana voimakkaasti sosiaali- ja terveysjärjestelmää ja edellyttänyt täysin uudenlaisten toimintatapojen soveltamista. Lisäksi, koronapandemia on iskenyt myös teknologiateollisuuden vientiin rajulla tavalla. 62 % teknologiateollisuuden yrityksistä arvioi liikevaihtonsa olevan vuonna 2020 edellistä vuotta heikompi. (Teknologiateollisuuden X koronapulssikysely 7.12.2020). Toisaalta, teknologioiden kehitys ovat avainasemassa sosiaali - ja terveysalan haasteita ratkaistaessa ja nopeasti kasvavalla terveysteknologia-alalla on tunnistettu olevan myös suuri vientipotentiaali. Teknologiaa hyödyntämällä sosiaali- ja terveysala voi jatkaa koronakriisin aloittamaa uudistusta ja ulottaa vaikutukset myös julkiselle sektorille. Resurssiviisaat digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut (REDI SOTE) -hanke lähestyy edellä esiteltyjä toimialoja yhteiskehittämisen, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen sekä sairauksien ehkäisyn näkökulmista.

REDI SOTE -hanke kiihdyttää uusien sekä muilla toimialoilla tuotettujen teknologiainnovaatioiden hyödyntämistä sekä yhteiskehittämistä sote-alalla. Tämä avaa teknologiayrityksille, matalan teknologian sote-alan yrityksille sekä yritystoimintaa suunnitteleville uusia kaupallisia mahdollisuuksia. Yhteiskehittämisen ekosysteemin laajentaminen ja menetelmän päivittäminen kaupallisilla mittareilla mahdollistavat tulevaisuudessa yhä useammin yhteiskehittämisen kautta syntyneen tuotteen tai palvelun kaupallisen menestymisen. Hankkeessa hyödynnetään aiemmin rahoitettujen hankkeiden tuloksia.

REDI SOTE -hankkeen keskeiset tavoitteet ovat: 1) yritysten sosiaali- ja terveysalan palveluekosysteemien toimintaan osallistumisen edellytysten ja tavoitteiden tunnistaminen ja priorisointi, 2) eri toimialoilla kehitettyjen teknologisten innovaatioiden hyödyntämistä sosiaali- ja terveysalalla edistävän ja tukevan toimintamallin kehittäminen, 3) uusien innovaatioiden kehittymisen ja liiketoimintapotentiaalin muodostumisen tukeminen koko yhteiskehittämisen prosessin ajan sekä yhteiskehittämiseen osallistuvien yritysten ja olemassa olevien rahoittaja- ja liiketoiminnan kasvua tukevien organisaatioiden välisen toimintamallin kehittäminen ja 4) etäyhteyksien välityksellä toteutettavan yhteiskehittämisen prosessimallin ja sitä tukevien digitaalisten työkalujen kehittäminen palveluekosysteemin yhteiskehittämiseen.

REDI SOTE -hankkeessa tunnistetaan ja kartoitetaan yritysten sosiaali- ja terveysalan palveluekosysteemien toimintaan osallistumisen edellytyksiä ja tavoitteita, joita voidaan hyödyntää alan palveluekosysteemien toiminnan kehittämisessä, kehitetään yritysten valmiuksia innovaatioiden kaupallistamisen näkökulmasta ja parannetaan yritysten valmiuksia toimia yhteiskehittämisen palveluekosysteemissä. Lisäksi hankkeessa toteutetaan eri koulutusalojen korkeakouluopiskelijoille tarkoitettu Uusi innovatiivinen terveysteknologiaratkaisu –kilpailu sekä esimerkiksi kokeiluhankintana yhteiskehittämiseen perustuvia pilotteja erilaisissa sote-alan palveluekosysteemeissä. Lopuksi hankkeen tuloksia tuotteistetaan, arvioidaan hankkeen tavoitteiden saavuttamista ja viestitään tuloksista.

REDI SOTE -hankkeen tuloksena: 1) hankkeen kohderyhmään kuuluvien yritysten sosiaali- ja terveysalan palveluekosysteemien toimintaan osallistumisen tavoitteet ja edellytykset on tunnistettu ja niitä on hyödynnetty palveluekosysteemien toiminnan kehittämisessä, 2) eri toimialoille luotujen teknologisten innovaatioiden, digitaalisten palvelujen ja tuotteiden skaalautuminen sosiaali- ja terveysalalle on sujuvoitunut hankkeen aikana tarkoitukseen kehitetyn toimintamallin ja työkalujen avulla, 3) yhteiskehittämisen ekosysteemin sekä rahoittaja- ja liiketoiminnan kasvua tukevien organisaatioiden välille on luotu rajapinta, toimintamalli ja työkaluja, jotka on integroitu saumattomaksi osaksi yhteiskehittämisen prosessimallia, 4) on luotu etäyhteyksien välityksellä toteutettava yhteiskehittämisen prosessimalli ja sitä tukevat digitaaliset työkalut (esim. erilaiset arviointimenetelmät ja mittarit digitaalisten interventioiden toimivuuden, liiketoimintamahdollisuuksien ja laajemman vaikuttavuuden arviointiin sosiaali- ja terveysalalla) palveluekosysteemin kehittämiseen sekä 5) päivitetystä ja täydennetystä yhteiskehittämisen prosessimallista, työkaluista ja mittareista julkaistava opas eri toimijoiden hyödynnettäviksi maksuttomissa kanavissa.

Lyhyellä aikavälillä REDI SOTE -hankkeen tulokset ovat edistävät yritysten koronasta toipumista tukemalla yritysten ja elinkeinoelämän uusien innovaatioiden syntymistä ja kaupallistamista. Yritysten ja sote-alan ammattilaisten kynnys osallistua sote-alan digitaalisten palvelujen ja teknologiaratkaisujen yhteishekittämiseen madaltuu. Tämä puolestaan kiihdyttää uusien sote-alan innovaatioiden syntymistä, tukee yritysten tuote- ja palvelukehitystä sekä luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Pitkällä aikavälillä REDI SOTE -hankkeen tulokset tukevat yhä useampaa innovaation kehittänyttä ja omistamaa nuorta yritystä kasvupolullaan aina yhteiskehittämisestä kannattavaksi liiketoiminnaksi. Innovatiivisten terveysteknologiaratkaisujen vientimahdollisuudet lisääntyvät ja edelleen, tukevat yrityksen taloudellista kasvua.

Palveluja digitalisoimalla ja terveysteknologiaa hyödyntämällä sote-ala voi jatkaa koronakriisin aloittamaa uudistusta ja ulottaa sen vaikutukset myös julkiselle sektorille. Digitaalisten ratkaisujen avulla sote-palvelujen kattavuus, tasa-arvo ja laatu paranevat sekä sosiaali- ja terveysalan resurssien käyttö tehostuu. Resurssiviisaus ja teknologian kehitys ovat tukevat vihreän siirtymän toteutumista tukemisessa mm. vähentämällä liikkumista kaupungeissa ja säästämällä aika- ja luonnonvararesursseja.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

REDI SOTE -hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat:

Yritykset, jotka ovat kiinnostuneita laajentamaan toimintaansa sosiaali- ja terveysalalle (yksityinen, julkinen ja kolmas sektori): 1) teknologiayrityksiä, jotka haluavat tarjota teknologiaratkaisujaan sote-alalle, 2) matalan teknologian sote-alan yritykset (n. 16000 kpl), jotka haluavat kehittää toimintaansa teknologiaratkaisujen avulla sekä 3) sote-alalle yritystoimintaa aloittavat toimijat.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Tutkimus- ja koulutusorganisaatiot: tietojenkäsittely/-tekniikka, liiketalous- ja sote-alan opiskelijat, jotka voivat lisätä innovaatio-osaamisen tasoa korkeakoulujen omassa toiminnassa ja edelleen uusien innovaatioiden syntymisen helpottamista koko terveysalalla.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaat, jotka osallistuvat yhteiskehittämiseen ja jotka laajemmin nauttivat hankkeen tuloksista parempien palveluiden muodossa. Lisäksi hanke edistää ekologisuuden, oikeudenmukaisuuden ja tasavertaisuuden toteutumista sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Sosiaali- ja terveysalan organisaatiot (julkinen, yksityinen tai kolmas sektori): vauhditetaan alan digitalisaatiota sekä tuotteiden ja palveluiden käyttäjäkeskeistä yhteiskehittämistä.

Opiskelijat (tietojenkäsittelyn, liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan)

Yhteiskunta: niukkojen resurssien entistä tarkoituksenmukaisempi käyttö ja vihreä talous

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 813 308

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 784 377

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 1 016 635

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 980 471

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa, Varsinais-Suomi

Seutukunnat: Turun, Helsingin

Kunnat: Turku, Helsinki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Sosiaali-ja terveyspalvelut ovat erittäin työvoimavaltaisia ja myös naisvaltaisia aloja. Toisaalta teknologiateollisuuden yritykset ovat miesvaltaisia. Hanke tulee tasapuolisesti sekä naisvaltaisen sote-alan että miesvaltaisen teknologia-alan yritysten uusille markkinoille pääsyä, uudenlaisen kilpailuedun muodostumista.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
- Hanke tulee tasapuolisesti sekä naisvaltaisen sote-alan että miesvaltaisen teknologia-alan yritysten uusille markkinoille pääsyä, uudenlaisen kilpailuedun muodostumista. - Hankkeessa hyödynnettävän yhteiskehittämisen keskeisenä periaatteena on heterogeenisten kohderyhmien osallistaminen. Hankkeessa tuetaan tasaisesti kaikkien mahdollisuutta osallistua eri toimintojen kautta sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke parantaa teknologiayritysten ja matalan teknologian sote-alan yritykset sekä yritystoimintaa suunnittelevien mahdollisuuksia osallistua sote-palvelujen yhteiskehittämiseen digitaalisilla ratkaisuilla ja parantaa yhteiskehittämisen tuloksena syntyneiden terveysteknologiaratkaisujen liiketoimintamahdollisuuksia.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 7
Digitaalisten ratkaisujen avulla voidaan tehostaa sosiaali- ja terveysalan resurssien käyttöä. Resurssiviisaus ja teknologian kehitys on ollut avainasemassa myös vihreään siirtymän tukemisessa mm. vähentämällä liikkumista kaupungeissa ja säästämällä näin aika- ja luonnonvararesursseja. Digitaalisten palveluiden avulla voidaan myös pienentää fyysisten palvelutilojen tarvetta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 7
Digitaalisten ratkaisujen avulla voidaan tehostaa sosiaali- ja terveysalan resurssien käyttöä. Resurssiviisaus ja teknologian kehitys on ollut avainasemassa myös vihreään siirtymän tukemisessa mm. vähentämällä liikkumista kaupungeissa ja säästämällä näin aika- ja luonnonvararesursseja. Digitaalisten palveluiden avulla voidaan myös pienentää fyysisten palvelutilojen tarvetta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutusta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutusta
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 5
Hanke mahdollistaa olemassa olevien toimintaympäristöjen ja resurssien tehokkaamman hyödyntämisen, kun ymmärretään paremmin ja nopeammin uusien kehitteillä olevien palveluratkaisujen laajat ja yksilölliset vaikutukset.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 5
Hanke mahdollistaa olemassa olevien toimintaympäristöjen ja resurssien tehokkaamman hyödyntämisen, kun ymmärretään paremmin ja nopeammin uusien kehitteillä olevien palveluratkaisujen laajat ja yksilölliset vaikutukset.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
- Hanke parantaa teknologiayrityksen, matalan teknologian sote-alan yritysten sekä yritystoimintaa sote-alalle suunnittelevien toimijoiden koronapandemiasta toipumista, tukemalla uusille markkinoille pääsyä ja uudenlaisen kilpailuedun muodostumista. - Hanke luo uusia mahdollisuuksia pk-yritysten ja korkeakoulujen yhteistyölle sekä TKI-toiminnassa että koulutuksessa. Tämä edistää uudenlaisten kumppanuusmallien syntymistä, jossa korkeakoulut suunnittelevat tutkintojen osia ja jatkuvan oppimisen kokonaisuuksia yhdessä yritysmaailman tarpeet huomioon ottaen. - Hanke kehittää edelleen soten yhteiskehittämisen toimintamallia, joka madaltaa kynnystä ja mahdollistaa yritysten tehokkaan osallistumisen hyvinvointi- ja terveyspalveluiden kehittämiseen. - Hanke lisää yritysten uusia valmiuksia synnyttää kestävää kehitystä sote-alalle sekä innovatiivisia tuotteita, palveluita ja kasvuyrityksiä nopeasti muuttuvassa ympäristössä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 10
Hankkeen keskeisenä tarkoituksena on kehittää innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja koronakriisin vaikuttamiin teemoihin kohdealueilla. Lisäksi hanke muuttaa yhteiskehittämisen toimintatapojen siten, että prosessi voidaan toteuttaa kokonaan tai osin etäyhteyksien avulla. Tämän avulla voidaan tehostaa eri toimialojen yritysten sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ajankäyttöä ja madaltaa kynnystä osallistua yhteiskehittämiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 5 5
Hankkeen avulla pyritään löytämään digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla voidaan resurssoida viisaammin ja vähentää mm. hoitajien liikkumista kaupungeissa
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Hanke vaikuttaa välittömästi Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen asukkaiden hyvinvointiin ja terveyteen tehostamalla tarvelähtöisten digitaalisten palveluiden yhteiskehittämistä. Hankkeen tulosten avulla voidaan turvata sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta mahdollisimman laadukasta ja kustannustehokasta sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjontaa. Yhteiskehittäminen edesauttaa edelleen kestävien sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjäkeskeistä muotoutumista antamalla ihmisille mahdollisuuden olla mukana rakentamassa niitä.
Tasa-arvon edistäminen 3 4
Hanke tulee tasapuolisesti sekä naisvaltaisen sote-alan että miesvaltaisen teknologia-alan yritysten uusille markkinoille pääsyä, uudenlaisen kilpailuedun muodostumista.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Hankkeessa hyödynnettävän yhteiskehittämisen keskeisenä periaatteena on heterogeenisten kohderyhmien osallistaminen. Hankkeessa tuetaan tasaisesti kaikkien mahdollisuutta osallistua eri toimintojen kautta sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseen.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutusta
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei vaikutusta

9 Loppuraportin tiivistelmä

Terveysteknologia on nopeasti kehittyvä ja kasvava ala, jolla nähdään olevan merkittävää kansainvälistä vientipotentiaalia. Teknologialla on ollut myös keskeinen rooli, kun on pyritty hakemaan ratkaisuja moniin sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan haasteisiin. Hyödyntämällä laajasti erilaisten yritysten tarjoamia uusia teknologisia ratkaisuja sotehy-alalla voidaan esimerkiksi lieventää maailmanlaajuisen COVID-19-kriisin aiheuttamia haitallisia vaikutuksia ja toisaalta edistää kriisin käynnistämiä välttämättömiä uudistushankkeita. Laajemmin teknologiaratkaisut voivat lisäksi auttaa siirtämään terveydenhuollon painopistettä sairauksien hoidosta ennaltaehkäisyyn, parantamaan sotehy-palvelujen kattavuutta, tasapuolisuutta ja laatua sekä tehostamaan alan rajallisten resurssien käyttöä. Resurssiviisailla teknologiaratkaisuilla on myös tärkeä rooli vihreän siirtymän tukemisessa esimerkiksi vähentämällä tarpeetonta matkustamista, säästäen siten aika- ja luonnonvararesursseja sekä vähentämällä fyysisten palvelutilojen tarvetta.

Uusien innovaatioiden luomisessa keskeistä on kyky yhdistää ketterästi erilaisia tietoja, taitoja ja resursseja. Siksi on tärkeää tukea verkostomaisia, sektorirajat ylittäviä ja monitoimijaisia innovaatioekosysteemejä, jossa yritykset toimivat yhteistyössä yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten sekä julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Korkeakoulut ja innovaatioyhtiöt voivat toimia ekosysteemeissä uudenlaisen osaamisen kehittäjinä̈, yhdistäjinä̈ ja levittäjinä̈.
Resurssiviisaat digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut -hankkeen (REDI SOTE) keskeisenä tavoitteena oli parantaa teknologiayrityksen, matalan teknologian sotehy-alan yritysten sekä yritystoimintaa sotehy-alalle suunnittelevien toimijoiden koronapandemiasta toipumista, tukemalla uusille markkinoille pääsyä, uudenlaisen kilpailuedun muodostumista sekä nopeuttamalla uusien hyvinvointiin ja terveyteen liittyvien digitaalisten innovaatioiden laajempaa käyttöönottoa.

REDI SOTE -hankkeen tuloksena toteutettiin 24 yhteiskehittämisen pilottia, joihin osallistui 94 kohderyhmän yritystä. Osallistuneet yritykset olivat pääasiassa teknologiayrityksiä, joita oli yhteensä 75, kun taas matalan teknologian sotehy-yrityksiä osallistui 19. Piloteissa tapahtunut yhteiskehittäminen useiden sidosryhmien kanssa mahdollisti sotehy-alan haasteiden aktiivisen tunnistamisen sekä tarjosi yrityksille uusia mahdollisuuksia verkostoitua sotehy-alan innovaatioekosysteemeihin ja löytää väyliä teknologian kehittämiseen ja/tai hyödyntämiseen. Lisäksi yliopistot ja korkeakoulut aloittivat yhteistyön 25 yrityksen kanssa. Sotehy-alan haastavan tilanteen takia yliopistojen ja korkeakoulujen tarjoamat TKI-alustat näyttäisivät toimivan erinomaisena ja tehokkaana väylänä yrityksille tunnistaa tarpeita sekä kehittä ja arvioida palveluitansa ja tuotteitansa edelleen.

REDI SOTE -hankkeen tuloksista voi lukea enemmän hankkeen julkaisusta ’’Yhteiskehittämällä resurssiviisaita digitaalisia sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluja’. Julkaisun pysyvä osoite on https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-799-689-1.